• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Aprilie , 2004
* Fara sport!
Aurul din memorie

* APOSTROF

* La vremuri noi, metode noi
Pe mana arbitrilor

* “S-a luat o decizie chibzuita”

* Sport pe scurt

* Fara sport!
Aurul din memorie

Aurul Baia Mare - popice este cea mai reprezentativa echipa a judetului. Tripla campioana europeana, dubla campioana mondiala si multipla campioana nationala, Aurul a devenit doar o amintire. Stralucirea a ramas undeva, in memorie. Pacat.

Iuliu Bice, Ion Bicusca, Alexandru Naszodi, Gheorghe Vuta, Stelian Boariu, Gheorghe Scholtes, Erno Gergely, Vasile Silaghi, Stefan Racos, Marcel Sincurici, Alexandru Szekely. Antrenori: Roger Cernat si Iuliu Bice. O echipa de aur, pentru Aurul, care in anii ’80 facea furori in Europa. Baia Mare era un ghimpe in coasta europenilor. “Sportul cu bila” a avut traditie in Maramures. In 1970 erau 4 echipe de popice: Fulgerul Baia Mare, Topitorul Baia Mare, Minerul Nistru, Minerul Cavnic. S-a facut o selectionata, cu numele de Aurul, care a promovat in Divizia A si a obtinut performante internationale. “Rezultatele au venit fiindca eram o echipa. Era o alta mentalitate fata de ceea ce este acum in sport”, spune Erno Gergely, fost component de baza al echipei Aurul. Antrenamentele se desfasurau in sala de popice din Cartierul Sasar. “Erau doar doua piste, fata de cele patru cu care ne confruntam in cupele europene. Cu toate acestea, am facut fata si am iesit invingatori”, spune Naszodi. La un antrenament, popicarii baimareni trebuiau sa arunce bila de aproximativ 400 de ori, iar la un meci oficial, “suma” se reducea la jumatate. “Intr-un timp, ne-a intrat in instinct antrenamentul si tot dadeam din maini, acasa si cu prietenii”, isi aminteste Naszodi. Din echipa de aur a Aurului, campionii practica sportul pe care l-au iubit doar din placere: antrenorul Cernat, Vuta si Racos au decedat, Boariu este in Germania unde antreneaza o echipa de amatori, Bice, Biciusca si Gergely au intrat in afaceri, Naszodi este pensionar si Cetatean de Onoare al orasului Baia Sprie.

Popicarie doar la Cavnic

Dupa 1990, sportul cu bila a intrat intr-un anonimat total. Aurul s-a desfiintat in 1998, din cauza lipsei de bani si a sponsorilor. “Este un sport care nu aduce profit. Nu poti sa-i ceri unui spectator sa stea 8 ore intr-o sala, la un meci. Fiecare vine si isi vede prietenul dupa care merge acasa”, spune Naszodi. Salile de popice au disparut incetul cu incetul. Singura sala performanta este la Cavnic, dar putini sunt cei care practica acest sport. Toate celelalte sali au primit alta destinatie sau au fost desfiintate. Ramane doar amintirea unui sport care a adus lauri de bucurie pentru Baia Mare.

Performantele “aurarilor”

Anul infintarii: 1973 l Promovare in Divizia A, editia 1974-1975 l In editia 1977-1978, primul titlu de campioana a Romaniei l Aurul, invincibila: 1977-1983, campioana a Romaniei l 1985-1987, campioana a Romaniei l 1989-1991, campioana a Romaniei l Locul I Cupa Campionilor Europeni (CCE), 1983, Germania l Locul I, CCE, 1986, Szeged (Ungaria), l Locul I CCE, 1987, Bolzano (Italia) l Locul 1, 1990, Cupa Mondiala, Bamberg (Germania) l Locul 1, 1991, Cupa Mondiala, Ogershein, (Germania) l Locul II CCE, 1978, Budapesta (Ungaria) l Locul II CCE, Germania (Bamberg), 1984 l Locul III 1988 CCE, Bratislava (Cehoslovacia) l Locul IV, CCE 1980, Bolzano (Italia) l In 1980, Nationala Romaniei, campioana mondiala, a avut 6 jucatori de la Aurul l Sportivi convocati la loturile nationale de seniori si juniori l Anul desfintarii: 1998, din lipsa banilor si a sprijinului sponsorilor l Echipa cu cele mai bune rezultate din Maramures.

Alexandru Naszodi: “Eram priviti ca niste amarati”

Alexandru Naszodi este unul dintre cei mai reprezentativi sportivi ai Maramuresului. A inceput sportul cu “bila” din placere si a fost unul dintre componentii de baza ai echipei Aurul in perioada de glorie, cand au fost adjudecati laurii de campioana nationala, campioana europeana si campioana mondiala. “Mergeam in strainatate, dar lumea se uita la noi ca la niste amarati. Noi eram in tricouri de bumbac, restul echipelor aveau din matase. Adversarii nu aveau ce face, fiindca noi eram mai buni, eram, o echipa”, isi aminteste Naszodi. In 1989, Aurul a castigat titlul de campioana a tarii, dar nu a participat la turneul final al Cupei Campionilor Europeni, avand interdictie de la Nicolae Ceausescu. Turneul final s-a disputat in Austria. “Fiecare din echipa aveam pasapoartele de serviciu la Federatia de Popice. Pentru orice plecare in Vest, trebuia aprobare de la Comitetul Central. Atunci ni s-a spus ca Ceausescu nu ne da viza. Nu am plecat. Nici acum nu stim motivul. A venit Revolutia si gata”, spune Naszodi. Fostul campion intentioneaza sa formeze o echipa de juniori. Din pacate, ii lipseste un lucru esential: baza materiala.

“Pe o durata de 10 ani, o singura data am lipsit de pe podiumul mondial. Am fost cei mai buni. Nimeni nu ne mai cunoaste.” – Alexandru Naszodi, ex-Aurul. “Popice? Am uitat. Cu Aurul a fost extraordinar. A fost cel mai frumos moment din carierea de sportiv. Acum nu mai avem unde sa aruncam bile. Pe Sasar sau unde altundeva?”, Erno Gergely, ex-Aurul. ”Am fost o echipa unita, care avea un singur scop: sa castige. Nu ne-am dat inapoi de la greu. Perioada Aurul a fost foarte frumoasa si cu multe momente de neuitat. Am cunoscut lumea si ea ne-a cunoscut pe noi.” - Alexandru Szekely, ex-Aurul

Ioan Petrusan



* APOSTROF

De mult nu ne mai putem lauda ca ne antrenam pentru promovarea in Divizia A, asa ca singura solutie pentru antrenorii si jucatorii FC-ului este sa-si faca temele pentru evitarea retrogradarii. Ajunge sa revizuim meciurile de pana acum si adevarul ni se va arata… gooooool in toata splendoarea lui. Oricum, toti dau dovada de multa credinta. Am vazut multe “lumanari” la care suporterii raman cu ochii in soare, pentru ca apoi jucatorii sa se arunce orbeste spre minge, ca milogul la coliva. Nu rare au fost situatiile in care fotbalistii si-au dovedit grija fata de aproapele lor. Cum ar veni, in traducere, multe pase la adversar. Ca nivel de exprimare in joc, “credinciosii” de la FC practica pe teren un crestinism cam primitiv. Aici este mult de lucru pe calea mantuirii fotbalului baimarean. Precum la meciuri, asa si la antrenamente, precum in cer, asa si pe gazon. Asa sa le ajute Dumnezeu, pana cand nu-i prea tarziu, ca sa-i spunem FC-ului… Amin!

Ioan Petrusan



* La vremuri noi, metode noi
Pe mana arbitrilor

Finalele Campionatelor Nationale de Box de la Iasi, rezervate juniorilor I, au fost un adevarat calvar pentru pugilistii baimareni. Pe langa adversarii din ring, baimarenii s-au vazut nevoiti sa lupte si cu “bunavointa” arbitrilor care au aplicat regulamentul intr-un stil propriu, dupa preferinte si interese. A fost prima competitie oficiala organizata in tara, dupa modificarile survenite la nivelul conducerii Federatiei Romane de Box (FRB), precum si la conducerea loturilor nationale. La finale, arbitrajele au lasat de dorit, fiind contestate de o mare parte a celor prezenti. Dupa “debarcarea” baimareanului Ion Pop de la conducerea Comisiei Arbitrilor, fraiele au fost preluate de catre Gabriel Danciu. La competitia de la Iasi nu a fost delegat nici un arbitru baimarean, pentru prima oara dupa aproximativ sase ani. Aceasta, in conditiile in care sunt patru baimareni purtatori ai ecusonului EABA (arbitrii europeni): Ion Pop, Gheorghe Terite, Mircea Filip si Victor Poor. Drept urmare, s-a vazut o anume razbunare a actualilor conducatori contra fostilor. LPS CSS Baia Mare s-a prezentat la startul competitiei cu fratii Florin si Vlad Iosip, ambii concurand la categoria 64 kg. La tragerea la sorti au fost repartizati pe aceeasi grila, lucru care i-a dezavantajat. “Daca invingeau in primul tur, in urmatorul tur nimereau impreuna. Acest lucru nu este normal, pentru ca sunt frati. La o tragere la sorti se tine cont de acest fapt. La Iasi, nimic”, a declarat antrenorul Carstea. Cei doi au fost eliminati in primul tur, desi au dominat partidele pe care le-au disputat. “Asa ceva nu s-a vazut niciodata. Ei au lovit in plin, dar au castigat cei care au lovit in gol”, spune Carstea. Antrenorul baimarean a inregistrat partidele pe o caseta video care va fi prezentata in Adunarea Generala a Biroului Federal, din 26 aprilie. De asemenea, Carstea a inaintat un memoriu catre presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Morariu, in care a atras atentia asupra greselilor de la finalele de la Iasi. “Sper sa se indrepte cate ceva. Danciu mi-a spus ca nu el arbitreaza. Dar de ce nu face ceva sa corecteze greselile?”, se intreaba Carstea.

Ioan Petrusan



* “S-a luat o decizie chibzuita”

“Federatia Romana de Automobilism si Karting nu s-a desfiintat, ci a devenit o sectiune in cadrul ACR. S-a luat aceasta hotarare pentru ca ACR este singura autoritate din Romania recunoscuta de FIA.” – Gheorghe Albici, presedinte ACR Maramures. Recent, s-au aniversat 100 de ani de la infiintarea Automobil Clubul Roman (ACR). Cu aceasta ocazie s-a luat o serie de hotarari importante atat pe plan administrativ, cat si pe cel sportiv. Federatia Romana de Automobilism si Karting (FRAK) a fost trecuta in “subordinea” ACR, devenind o sectiune in cadrul acestei institutii. “ACR s-a supus cerintelor regulamentelor internationale, fiind singura institutie din Romania recunoscuta de Federatia Internationala de Automobilism (FIA). In acest fel, automobilistii romani vor putea participa la concursurile internationale organizate de FIA. In caz contrar, riscam sa ramanem doar cu concursurile din tara”, a declarat Gheorghe Albici. La centenarul ACR a fost prezent si Max Mosley, presedintele FIA, care a salutat initiativa romanilor. Gheorghe Albici a fost ales vicepresedinte in Comisia de Sport a ACR. “Eu ma voi ocupa mai mult de raliurile tehnico-aplicative, care sunt o specialitate a mea”, a spus Albici. Drept dovada, pe 23 aprilie, in Baia Mare, va fi organizat un raliu tehnico-aplicativ, cu participarea mai multor echipaje din tara. In luna septembrie, Baia Mare va fi, pentru a doua oara consecutiv, gazda finalei Campionatului European de Raliuri Tehnico - Aplicative.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

“U” Explorari Baia Mare va participa la sedinta de licitare pentru organizarea turneului de promovare in Superliga de volei masculin, care va avea loc in perioada 14-16 mai l Ionut Grad (CSS Sighetu Marmatiei) a obtinut medalia de argint, categoria 75 kg, la Campionatele Nationale de lupte greco-romane, rezervate juniorilor l Florin Calauz (Clubul Municipal de Sah Baia Mare) a devenit vicecampion national la categoria copii (10 ani) si a fost selectionat in lotul national al Romaniei l Ex-baimareanul Bogdan Peres si-a castigat locul de titular la Gloria Bistrita, iar din vara se pare ca va parasi gruparea lui Jean Padureanu, pentru un contract in strainatate.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.