• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Aprilie , 2004
* Dureroasa ignoranta

* Sportivii baimareni sunt familisti
Sarbatori de Paste acasa

* “Cu Olimpia, vom juca pe bune"

* APOSTROF

* International

* Sport pe scurt * Dureroasa ignoranta

Echipele din Campionatul Judetean de fotbal se zbat in saracie si se lovesc de ignoranta autoritatilor locale. Putine sunt echipele care se pot lauda cu faptul ca au primit un sprijin financiar de la primarii. Fotbalul nu este agreat de catre consilierii locali, fiind preferate alte actiuni.

Campionatul Judetean de fotbal din Maramures a reunit la start 78 de echipe (seniori si juniori). Majoritatea echipelor provine din sate si comune, dovedind faptul ca fotbalul ramane cel mai iubit sport din tara noastra. Echipele se confrunta cu eterna problema: cea financiara. Primariile nu pot, sau nu vor sa ajute echipele care reprezinta localitatea. AJF Maramures a facut demersuri repetate catre autoritatile locale si judetene in vedere obtinerii unui sprijin financiar. “Traim din cotizatiile pe care le luam de la echipe, respectiv inscrierea in campionat, transferari, amenzi si altele. Din cotizatiile pe care le strangem cumparam mingi, tricouri si altele, pe care le oferim echipelor", a spus Iosif Gergely. Amenzile pentru cartonase galbene si rosii sunt intre 150.000 si 250.000 de lei, un transfer se ridica la 500.000 de lei. Consiliul Judetean Maramures a refuzat solicitarea AJF, motivand lipsa banilor. “Bugetul este redus. A solicitat bani Minaur si nu le-am dat. Nu avem ce face. Asta este", a declarat Ioan Belu, presedintele Comisiei Buget Finante din Consiliul Judetean.

Fotbal cu bani putini

Fotbalul si, sportul in general, ramane neglijat de autoritati. Banii alocati pentru echipele de fotbal sunt putini, uneori lipsesc cu desavarsire. Elocvent este cazul echipei Progresul Somcuta Mare care nu a primit nici un leu din partea primariei. “Sa se faca performanta si dupa aceea vorbim de bani. Avem alte prioritati, mai importante decat fotbalul", a afirmat Vasile Romul Pop, primarul din Somcuta Mare. Alte primarii au fost mai deschise spre colaborare si au alocat bani, in functie de buget. Minerul Baiut, care in urma cu 18 ani aducea pe Steaua (proaspata castigatoare a CCE) in Maramures, a primit 10 milioane pentru participarea in campionat. “Nu am putut sa alocam decat atat. Suntem o comuna cu multe probleme", a spus Viorica Coc, primarul Baiutului. Lipsa banilor a creat multe probleme echipelor. Terenurile de joc nu sunt intretinute si ajung sa fie impracticabile, cum sunt cele din Cavnic (in alte vremuri, o adevarata bijuterie), Baiut, Borsa sau Tg. Lapus. Pe de alta parte, echipe cu traditie in fotbalul maramuresean s-au desfintat (Minerul Baia Sprie sau Minerul Ilba Seini).

Campionatul judetean de fotbal

Asociatia Judeteana de Fotbal (AJF) Maramures are in “subordine" 78 de echipe l Campionatul judetean este impartit in doua divizii: D si Judet II l Divizia D are doua serii, alcatuite dupa criterii geografice: Nord (cu 7 echipe) si Sud (cu 12 echipe) l Divizia Judet II este impartita in doua serii: Nord (cu 8 echipe) si Sud (cu 10 echipe) l Echipele din Divizia D au obligativitatea de a avea formatii de juniori care evolueaza intr-un campionat propriu l Sunt organizate inca trei campionate judetene rezervate juniorilor: A1 (copii nascuti dupa 1 ianuarie 1987), B1 (copii nascuti dupa 1 ianuarie 1989) si C (copii nascuti dupa 1 ianuarie 1990) l Conducerea AJF Maramures este formata din Iosif Gergely - presedinte; Gheorghe Cagula si Mihai Mihalca - vicepresedinti.

Iosif Gergely: “Macar 20 de milioane..."

Presedintele AJF Maramures, Iosif Gergely, este nedumerit de refuzul intampinat din partea autoritatilor locale si judetene. Fost arbitru divizionar A, in prezent observator FRF, Gergely este un fin cunoscator al “fenomenului" fotbal din tara noastra. “Conform Legii 69 din 2000, AJF Maramures functioneaza ca o institutie de utilitate publica. Deci ar fi normal ca autoritatile locale sa sprijine activitatea pe care o prestam. In schimb, din partea lor cuvantul de ordine este ... si ni se inchide usa", a spus Gergely. Banii solicitati de catre AJF Maramures erau in scopul organizarii de selectii pentru echipele de copii si juniori. Se intentioneaza formarea unei baze puternice pentru copii si juniori care sa fie o “pepiniera" pentru echipele de seniori. “Banii pe care i-am solicitat au fost in special pentru selectia copiilor. Vrem talente pentru toate echipele din judet. Daca nu urmaresti copilul, nu-l stimulezi cu un premiu, o minge sau un tricou, acesta se pierde. Nu am cerut banii pentru a-i folosi in alte scopuri", a declarat presedintele AJF Maramures. Se vor face in continuare demersuri pentru a primi sprijin financiar in vederea indeplinirii obiectivului propus.

“Am cerut in repetate randuri sprijin financiar de la autoritatile locale si judetene pentru campionatul judetean, in special pentru echipele de copii si juniori. Am fost refuzati de fiecare data. Jucatorii se formeaza in acest campionat, nu ajung vedete peste noapte." - Iosif Gergely, presedinte AJF Maramures “Traim din cotizatii si cum putem. Suntem ai nimanui. Facem eforturi mari pentru a ajuta echipele si fotbalul judetean sa traiasca." - Gheorghe Cagula, vicepresedinte AJF Maramures “Dorinta de a juca fotbal este, dar daca nu este sprijin din partea autoritatilor locale este greu. De unul singur nu poti face prea multe." - Emil Munteanu, presedinte Progresul Somcuta Mare

Ioan PETRUSAN



* Sportivii baimareni sunt familisti
Sarbatori de Paste acasa

O data cu Sarbatorile de Pasti sportivii baimareni vor uita, pentru cateva ore, de febra si emotiile concursurilor la care sunt angrenati in mod direct. Multi dintre ei au primit doar o simpla “invoire", atat cat sa se poata bucura, in mijlocul familiei si al celor dragi, de Invierea Domnului Iisus Hristos.

Conform traditiei, competitiile sportive intra intr-o scurta pauza cu ocazia Sarbatorilor de Paste. Sportivi, antrenori, presedinti si sponsori lasa la o parte grijile confruntarilor sportive si se dedica Sarbatorilor Pascale. Cei mai multi isi petrec sarbatorile in familie. “Intotdeauna mi-a placut sa sarbatoresc Pastile acasa, cu familia si cu prietenii apropiati. Anul acesta, vreau ca iepurasul sa-mi aduca un ou rosu si sanatate", a spus Monica Sas Muresan, cel mai bun sportiv al Maramuresului in 2003. Directorul adjunct al DSJ Maramures, Zamfir Mesaros, este un familist convins si isi va petrece sarbatorile conform traditiei, acasa. “Mergem la biserica, apoi cu stropitul, ca asa este frumos", spune Mesaros. Golgeterul Ligii Nationale de handbal masculin, Valentin Ghionea (HC Minaur) va pleca acasa, la parinti, in Craiova. “Nu ne-am vazut de mult timp si acum avem ocazia sa o facem", a spus Vali.

Paste cu fotbalisti

Fotbalistii par a fi cei mai “vitregiti" de soarta, deoarece vor avea putin timp la dispozitie pentru a sarbatori. “Localnicii vom sarbatori Pastele in familie, iar restul vor avea liber pana luni, dupa care se vor intoarce la antrenamente", a declarat vicepresedintele echipei FC Baia Mare, Alexandru Jecan. Dinu Bumb (Apulum Alba Iulia) se va afla pentru doua zile acasa, in Baia Mare. “Voi fi pe post de iepuras, am pregatit cadouri pentru sotia si fiica mea", spune Dinu. Daniel Rednic (MTK Budapesta) va sarbatori Pastele acasa, la Baia Sprie. “Si in Ungaria campionatul se intrerupe pentru Paste, asa ca am timp sa dau o fuga pana acasa", a declarat Rednic. Romica Buia (Poli AEK) va veni acasa dupa meciul cu Steaua. “Cred ca voi pleca direct la Inviere. Dupa aceea, voi merge repede cu stropitul fiindca marti dimineata trebuie sa fiu inapoi la Timisoara", a spus Buia.

“Sarbatorile de Pasti le voi petrece, ca de obicei, in familie. Intotdeauna a fost foarte frumos si imi doresc sa fie asa si acum." - Monica Sas Muresan, cel mai bun sportiv al Maramuresului in 2003. “Voi pleca la biserica si apoi la stropit, conform obiceiului de la noi. Va fi un bun ramas inainte de a pleca in Olanda." - Onisor Nicorec.

Ioan PETRUSAN



* “Cu Olimpia, vom juca pe bune"

“Meciul de la Satu Mare, cu Olimpia, este foarte important pentru noi. Vom juca la fel ca la Arad si nu va conta faptul ca am fost premiati de Mircea Govor." - Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare.

Presedintele si sponsorul echipei Olimpia Satu Mare, Mircea Govor, i-a premiat pe jucatorii de la FC Baia Mare pentru egalul obtinut in meciul din deplasare cu UTA. Olimpia si UTA se afla in lupta directa pentru promovarea in Divizia A, iar egalul obtinut de baimareni le-a fost favorabil satmarenilor. Govor le-a promis baimarenilor 100 de milioane de lei. “Am primit bani de la Govor, dar suma a fost mai mica de 100 de milioane. Banii au fost impartiti jucatorilor care au jucat in meciul cu UTA", a declarat Alexandru Jecan. Baimarenii au cinci jucatori convocati la loturile nationale de juniori, dar nu au amanat meciul cu Olimpia, de pe 10 aprilie, fiind convinsi ca pot repeta rezultatul de la Arad. “Federatia ne-a spus ca programul este prea incarcat si nu putem amana meciul. La Satu Mare vom juca la fel ca la Arad si vrem sa nu parasim terenul invinsi", a spus Jecan. In schimb, meciul din etapa urmatoare, de pe teren propriu, cu IS Campia Turzii (antrenata de ex-baimareanul Ioan Tataran), a fost amanat pentru data de 28 aprilie. Pe de alta parte, FC Baia Mare a primit de la Consiliul Judetean Maramures 250 de milioane de lei din cele 450 de milioane aprobate in sedinta din luna februarie.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Dupa zodii invrajbite de galceava, se asterne uneori anotimpul impacarii. Peste lume, peste oameni. Peste stadioane si arene. Ninge cu flori de pace. Precum intr-o zicere antica, “Muzele vorbesc, cand armele tac", si sportivii se vor impartasi din paharul iertarii, o data cu Sarbatorile Pascale. Se vor regasi in impacare handbalisti, atleti, gimnasti si toti cei inregimentati sub culorile sportului. Geamul ochilor se abureste. Desi uneori Dumnezeu nu ne vede, din cauza infinitului, pret de cateva zile ne vom simti inima innodata cu un garou. Vom fi calareti in saua destinului si vom taia felii de melancolie. Vom uita ca, uneori, arbitrii fura crestineste si beau lapte de cuc. Vom uita ratarile imense si promisiunile neonorate. Timp de cateva momente, vom uita de invrajbire. Oameni buni, sa scoatem cuiul din carnea sufletului si sa rostim sub flacara lumanarii: “Hristos a inviat!". Sa ne amintim de ingerul cel fugit, sa ne iertam unii altora greselile.

Ioan PETRUSAN



* International

Otis Grant, campionul lumii la categoria mijlocie versiunea WBC, il va avea ca adversar pentru titlul mondial pe boxerul american Sheika de Paterson l Ciclistul german Steffen Weseman a castigat Turul Flandrei, a doua cursa pentru Cupa Mondiala l Pe 20 noiembrie va debuta Liga Regala de Iarna a tarilor Nordice la fotbal, competitie la care vor participa cate patru echipe din Norvegia, Danemarca si Suedia l Rubens Barichello a fost amendat cu suma de 10.000 de dolari, de catre comisarii Marelui Premiu al Bahreinului, dupa ce la o iesire din standuri l-a incomodat pe Jarno Trulli l Cea de-a 28-a editie a Maratonului Parisului, la care au participat 34.500 de atleti, a revenit etiopeanului Ambesa Tolosa l Miliardarul rus Leonid Fedun intentioneaza sa achizitioneze clubul Spartak Moscova, afacere evaluata la suma de 50-70 de milioane de dolari l Gavin Hopper, fostul antrenor de tenis al americancei Monica Seles, a fost pus sub acuzare pentru atentat la pudoare fata de o eleva minora cu care ar fi intrentinut relatii sexuale timp de patru ani, la academia sa de tenis din Melbourne l Christian Vieri a declarat ca doreste sa ramana la Inter Milano, dezmintind zvonurile privind un eventual transfer al sau in strainatate.



* Sport pe scurt

Ladislau Kapornay (ex-CS Cuart) este noul antrenor secund al echipei feminine Cetate Deva unde il va ajuta pe un alt baimarean, Petre Avramescu l Selectionata de fotbal juniori '90 a Maramuresului va participa in perioada 15-17 aprilie, la Satu Mare, la Cupa “Satmarului" l Sergiu Stan (CSS 2 Baia Mare) a obtinut medalia de argint la finalele Campionatului National de judo, juniori II l In perioada 14-16 mai, “U" Explorari va participa la turneul de promovare in Superliga de volei, locul desfasurarii urmand a fi stabilit de catre Federatia Romana de Volei l AS Municipal Sighet a invins cu 3-1 pe Bradul Viseu de Sus in derby-ul seriei Nord si nu mai poate pierde locul 1.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.