• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Septembrie , 2003
* In noul campionat, HC Selmont acorda
Credit tineretii

* Fotbal cu “stranierii” de fotbal

* Start pentru Cuart

* Sport pe scurt

* APOSTROF

* EVENIMENT – SPORT - Baia Mare a gazduit, in premiera, raliul Tot Teren
Jeepuri pe tancodrom

* In noul campionat, HC Selmont acorda
Credit tineretii

O data cu venirea toamnei, s-a dat startul si in Liga Nationala de handbal feminin. Modul de desfasurare a editiei 2003-2004 va fi unul nou fata de sezonul trecut. Liga va debuta cu disputarea, pe terenuri neutre, a patru turnee de sala, dupa care cele 14 echipe participante vor fi impartite in doua grupe valorice: 1-8 si 9-14. Meciurile din grupe vor desemna echipa campioana si echipele retrogradate. In grupe se va juca dupa sistemul tur-retur.

Luni, 8 septembrie, ora 13, odata cu partida de la Targoviste dintre HC Selmont Baia Mare si HCF Piatra Neamt, incepe stagiunea 2003-2004. Echipa baimareana va juca urmatoarele meciuri cu “U” Ursus Cluj Napoca (9 septembrie, ora 19) si Rapid CFR Bucuresti (10 septembrie, ora 17). Turneul II va avea loc la Timisoara si Arad (26 - 29 septembrie), turneul III va fi gazduit la Plopeni si Ploiesti (30 octombrie - 1 noiembrie), iar ultimul turneu se va juca la Tg. Mures si Sighisoara.

Prin noua modalitate de disputare a Ligii Nationale de handbal feminin, HC Selmont Baia Mare va juca prima partida oficiala pe teren propriu abia in luna februarie 2004, cand sunt programate meciurile din cele doua grupe valorice. Pana atunci, suporterii baimareni le vor vedea pe fete doar in eventualele jocuri de verificare. HC Selmont abordeaza campionatul cu un lot care nu a suferit modificari importante fata de cel care a reusit calificarea in finala Challenge Cup. Antrenorii formatiei sunt Ion Gerhadt si Sorin Radulescu. Au parasit echipa Ana Maria Ilyes, care s-a transferat la Vac (Ungaria) si Anamaria David, care a plecat la Venus Apa Nova Bucuresti. Echipa baimareana are probleme din cauza numeroaselor accidentari, o serie de jucatoare fiind indisponibile pentru inceputul campionatului. Florina Nicolescu va trebui sa suporte o noua interventie chirurgicala la ligamentele piciorului stang, iar Madalina Carnaru si Camelia Boldan sunt intr-un proces de recuperare dupa accidentari. Cel putin pentru un an, s-a renuntat la serviciile jucatoarei Kinga Deutsch care sufera de maladia Bazedohf. Capitanul formatiei baimarene, Magdalena Kengyel, s-a reaccidentat si va fi supusa unui control amanuntit la clinica din Szeged (Ungaria). Cu toata aceasta lunga lista de accidentari, in tabara baimareana domina optimismul. “Privim cu incredere campionatul. Avand in vedere valoarea jucatoarelor de care dispunem, obiectivul nostru este calificarea in grupa valorica 1-8”, a declarat directorul sportiv Daniel Kotecz.

Junioarele

In pauza competitionala, antrenorii baimareni au testat o serie de junioare de la CSS 2 si CS Marta Baia Mare. Junioarele au dovedit prin evolutia lor ca sunt un castig pentru echipa. Au fost transferate Balint, Stoiciu, Nodis si Sandor (toate de la CSS 2), Pomohaci si Tataran (ambele de la CS Marta), iar cu dubla legitimare HC Selmont - CS Marta vor fi Vladut, Negria si Breban. “Sunt jucatoare care au talent si daca vor continua constiincios sa se pregateasca, vor avea un cuvant greu de spus in handbal”, a declarat antrenorul Ion Gerhardt.

Ioan Petrusan

Programul

In urmatoarele trei turnee de sala HC Selmont va intalni “U” Remin Deva (26 septembrie - Arad), CSM Sebes (27 septembrie - Arad), Rulmentul Brasov (28 septembrie - Arad), Cetate Deva (29 septembrie - Arad), Astral Posta Calnau (30 octombrie - Plopeni), Silcotub Zalau (31 octombrie - Plopeni), HC Otelul Galati (1 noiembrie - Plopeni), Oltchim Rm. Valcea (Tg. Mures), Tomis Constanta (Tg. Mures) si Venus Apa Nova Bucuresti (Tg. Mures). Datele pentru disputarea jocurilor din cadrul turneului IV vor fi stabilite in cursul acestei saptamani.



* Fotbal cu “stranierii” de fotbal

FC Baia Mare a pornit dezastruos in noua stagiune fotbalistica. In actuala structura, mult asteptata relansare spre fotbalul de calitate (promisa de conducatorii clubului) are toate sansele sa nu se indeplineasca in urmatoarea suta de ani. “Tinerii de perspectiva” (cum i-a catalogat Petescu si compania), adunati de prin toata tara, au demonstrat ca fotbalul de B este inca o nuca prea tare pentru ei. Vina nu le apartine in totalitate. Avand in vedere varsta (majoritatea sub 18 ani) ar fi trebuit sa evolueze in campionatele de juniori, nu in Divizia B. In megalomania lor, responsabilii cu fotbalul de la clubul de sub Dealul Florilor au spus ca in urmatorii cinci ani vor pune bazele unui club de nivel european. Pentru a-si indeplini obiectivul s-au gandit sa aduca jucatori de oriunde, numai din Maramures sa nu fie. Localnicii au fost eliminati la masa verde si “sfatuiti” sa se descurce. Unii si-au gasit alte destinatii, dar intampina greutati in obtinerea acordului de transfer. Adus cu surle si trambite, managerul general Mircea Petescu nu s-a sfiit sa trimita intr-o lupta inegala jucatori tineri, carora umilinta dezastruoaselor infrangeri le-ar putea marca negativ evolutia. Mai mult, a afirmat ca nu va mai face nici un transfer si va pastra actuala formatie. “Ne vom salva de la retrogradare. Sunt un om care ma tin de cuvant”, a intarit Petescu. Nu prea mai putem crede in spusele distinsului manager, deoarece chiar in relatiile cu mass-media nu s-a tinut de cuvant, desi a promis o transparenta totala. Mai este mult de jucat, dar este clar ca “stranierii” de la FC au devenit candidati la retrogradare. O performanta ar fi indeplinirea baremului de puncte impus de FRF pentru a nu porni cu “minus” in campionatul urmator. Pana nu este prea tarziu, ar trebui luate masuri urgente care sa nu transforme FC Baia Mare intr-o bataie de joc a echipelor din B3.

Ioan Petrusan



* Start pentru Cuart

Pe 13 septembrie se va da startul intr-o noua editie a campionatului Diviziei A la handbal masculin. In seria Vest, Baia Mare va avea doua reprezentante: CS Cuart si HC Minaur II. “Nu am primit de la federatie programarea jocurilor. Stim doar ca vor fi 13 echipe in serie”, a spus Mircea Serban, vicepresedintele clubului Cuart. Singura noutate in lotul baimarean este revenirea lui Raul Laza. Fotonea si Szopka vor juca pentru Cuart, desi s-au pregatit cu HC Minaur. Se intentioneaza semnarea unui protocol de colaborare cu CS Marta Baia Mare. “Vrem sa jucam un handbal de calitate si sa formam o echipa de perspectiva”, a declarat Serban. Presedintele si principalul sponsor al formatiei baimarene a ramas Mircea Serban.



* Sport pe scurt

Cupa Maramont

Baimarenii Ramona Ferenczi (feminin) si Alexandru Kovacs (masculin) au castigat editia a II-a a Cupei “Maramont” la alpinism. Concursul s-a desfasurat la Creasta Cocosului si Muntii Gutai. “A fost un concurs foarte bine organizat, zona este extraordinar de frumoasa. Voi face demersurile pentru inscrierea concursului in Campionatul National”, a spus Emil Coliban, presedintele Federatie Romane de Alpinism si Escalada.

In asteptare

Rugbistii de la “U” Remin Baia Mare vor afla in aceasta saptamana in ce divizie vor evolua in urmatorul sezon competitional. Biroul Federal al FRR va lua o decizie finala in ceea ce privesti cazul de dopaj al rugbistilor baimareni. “U” Remin si-a reluat pregatirile pe 1 septembrie.

Oferte

Todoran si Tutea (“U” Explorari Baia Mare) au oferte de transfer din partea echipelor Dinamo Bucuresti, respectiv Midia Navodari. Ambii jucatori sunt componenti ai nationalei de seniori a Romaniei. Plecarea lor ar lasa un gol in formatia baimareana, dar ar aduce un surplus in visteria clubului.

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Ne-am lamurit. FC Baia Mare face ce face si ajunge din nou in atentia iubitorilor de fotbal din Romania. Caldura mare, rezultate catastrofale. Sa primesti 14 goluri in doua etape, dintre care una pe teren propriu, nu este la indemana oricui. “Performanta” a fost realizata de FC Baia Mare. Cu o echipa formata din jucatori adunati din Lintesti sau cine stie de pe unde, “Minerul” a ajuns sa fie bataia de joc din B3. Varful performantei promis de “olandezul” Petescu este greu de atins. Daca insa credeti ca aceasta furtuna de vara a rusinii prevede performante la toamna, va inselati. Promisiunile lui Mircea Petescu sunt vorbe aruncate in vant. Acesta se pare ca nu stie ce este rusinea in fotbal. Cine a trecut prin doua sau mai multe rusini consecutive, are doua variante. Sau incaseaza la infinit sau se lasa. La echipa baimareana a fost aleasa prima varianta. Pentru schimbare este nevoie de o alta furtuna. Una de-aia cu trasnete si bulbuci. Pana nu este prea tarziu!

Ioan Petrusan



* EVENIMENT – SPORT - Baia Mare a gazduit, in premiera, raliul Tot Teren
Jeepuri pe tancodrom

Baia Mare a gazduit in weekend-ul trecut, etapa a IV-a a Campionatului National de Raliuri Tot Teren. Este pentru prima oara cand orasul nostru gazduieste o competitie de acest gen, rezervata camioanelor, autovehiculelor 4X4 si motocicletelor. Acest sport este la inceput de drum in Romania, campionatul din acest an fiind doar la a doua editie. Etapa de la Baia Mare a pus in joc Cupa “Eurocarpatica” si a fost o reusita deplina, din toate punctele de vedere.

La startul intrecerii s-au prezentat 30 de echipaje, la sectiunea masinilor 4X4 si la moto. Din pacate, camioanele au lipsit, concurentii motivand lipsa fondurilor financiare. Dorinta participantilor a fost de a concura, iar prioritar a fost spiritul de intrecere. Premiile au contat mai putin, acestea fiind uneori sub nivelul cheltuielilor legate de deplasare sau intretinerea masinilor. Etapa a fost organizata de Clubul Vigraeff Brasov si Fundatia Sportiva Ranedo Bare, in colaborare cu Directia Silvica Maramures, Consiliul Judetean Maramures si Consiliul Judetean Satu Mare.

Etapa de la Baia Mare s-a derulat timp de trei zile. Lungimea traseului a fost de 323 de km, cel mai lung traseu al campionatului. Prima zi a constituit “prologul” concursului in care participantii s-au luptat pentru stabilirea ordinei de start. Intrecerea s-a desfasurat intr-un decor inedit, pe un tancodrom aflat in apropierea groapei de gunoi a orasului. Traseul a fost apreciat de concurenti. In urmatoarele doua zile, participantii au avut de strabatut trasee pe care le-au cunoscut, conform regulamentului international, doar cu putin timp inainte de start. Raliul s-a desfasurat pe drumuri forestiere sau de carute, total inaccesibile unor masini obisnuite. Pentru toti concurentii, etapa de la Baia Mare a fost o aventura deplina. Orientarea pe traseu a fost posibila prin computerele de la bordul masinii, acolo unde navigatorul are un rol foarte important. O simpla greseala si masina se poate pierde pe traseu, fiind dupa aceea nevoie de multe eforturi pentru a putea fi recuperata. Cu toate acestea, nu au fost inregistrate evenimente neplacute, totul desfasurandu-se conform planului. “Cartierul general” al concursului a fost stabilit la Lapusel, acolo unde au fost cazati si partipantii.

Ospitalitate maramureseana

Liderul campionatului in intrecerea autovehiculelor 4X4 este echipajul Lazar Farcas - Dan Bucuras (Brasov), pe un Nissan Patrol. Brasovenii au fost incantati de traseul de la Baia Mare, fiind de parere ca a fost cel mai puternic pe care l-au intalnit in campionat. Farcas si Bucuras au fost gazduiti, pe durata concursului, de o familie din Lapusel. “Nu am intalnit asa ceva pana acum. Au fost foarte amabili cu noi, nu s-a pus problema sa ne solicite de la inceput nu stiu cati bani. Ne-au oferit trei camere, iar dimineata ne-au asteptat cu palinca, slanina fripta si ceai. A fost ceva superb”, a spus Farcas.

Revine dupa cinci ani

Principalul promotor al acestei etape in Baia Mare este Ioan Pop, un mare iubitor al automobilismului. Pop revine dupa o absenta de cinci ani in organizarea unei competitii de automobilism. Baimareanul a organizat ani de-a randul Raliul Romaniei, precum si alte importante competitii de automobilism. “Dupa cinci ani de absenta in organizarea unor concursuri auto, revin intr-o competitie noua din punct de vedere organizatoric. Sper sa fie un inceput de bun augur. Anul viitor vrem sa promovam acest concurs in Campionatul European”, a declarat Pop.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.