• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Aprilie , 2004
* Femeile-paianjen

* De 1 aprilie, Alexandru Cosma s-a tinut de glume... proaste
Sport pacalit

* “Mi-e scarba de box”

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* International

* INTERVIU
Catalin Tolontan, redactor sef la Gazeta Sporturilor
Capitanul scriiturii sportive

* Femeile-paianjen

Maratex Baia Mare a fost singura echipa feminina de volei din Maramures care a evoluat in Divizia A. Dupa desfiintarea echipei, voleiul feminin a continuat doar la nivel de junioare, care au continuat cu succes traditia. Din pacate, performanta ramane un vis.

La putin timp dupa promovarea in Divizia A, in 1979, Maratex Baia Mare a devenit o echipa competitiva si apreciata pentru stilul spectaculos pe care-l practica. Echipa era sustinuta financiar de Intreprinderea Textila Maratex. “O parte dintre jucatoare erau angajate la Maratex, iar altele la Spitalul Judetean si TBC. Nu au fost probleme cu locuintele”, a declarat fostul antrenor, Cornel Savoiu. Antrenamentele se desfasurau la sala de sport de la Maratex, special construita pentru echipa de volei, care era dotata cu toate utilitatile: vestiare, sauna, teren de joc. Acum sala este in paragina, iar despre proprietar nu se stie aproape nimic. Cea mai buna performanta a echipei a fost realizata in sezonul 1979-1980, cand echipa s-a clasat pe locul 4 in Divizia A. Pentru aceasta realizare echipa a fost recompensata cu 60.000 de lei. De-a lungul anilor, la Maratex s-a format o serie de jucatoare de valoare, o parte fiind selectionate in loturile nationale ale Romaniei. Le amintim pe: Iorga, Onciu, Balas, Jurj, Savoiu, Crisan, Cioflanc, Bujor, Olteanu, Mitu, Dobrovolschi, Balota, Szekely, Pinta, Maier, Sasu. In 1989, din cauza lipsei banilor, Maratex nu s-a prezentat la trei meciuri din campionat si a fost exclusa din Divizia A. A fost inceputul sfarsitului, pentru ca dupa 1990 nu s-au gasit banii necesari pentru a forma o noua echipa Maratex.

Doar junioare

Dupa 1989, voleiul feminin din Baia Mare a continuat doar la nivel de junioare, CSS 2 reusind rezultate excelente. Antrenorul Horia Ardelean a format jucatoare valoroase care acum evolueaza la echipe puternice din tara si strainatate. Amintim pe: Corjeutanu (Spania), Diana Marc (Italia), Albu (Dinamo), toate titulare in prima reprezentativa a Romaniei, Cotoran, Florea, Lavinia Macovschi (toate in SUA), Balanescu (Gaz Tg. Mures), Pop (CSU Galati) si multe altele. “Toate aceste jucatoare evolueaza pe bani multi. Au contracte puternice si nu vor reveni niciodata in Baia Mare, desi si-ar dori acest lucru. Aici nu sunt conditii pentru sportul de performanta”, spune Ardelean. Dupa 1990, sectia de volei feminin de la CSS 2 a obtinut 29 de medalii in campionatele nationale de junioare. Echipa de antrenori e formata din Horia Ardelean, Dorel Toma, Mariana Onciu si Codruta Blaga.

Aproape un deceniu, Maratex Baia Mare a evoluat cu succes in prima divizie de volei feminin a tarii. Voleibalistele baimarene au practicat un volei de calitate si au cochetat mereu cu podiumul.

Cronologie Maratex

Voleiul feminin din Baia Mare dateaza din anul 1973 l Prima echipa a fost Textila, care si-a schimbat denumirea in anul 1975, in Maratex l In 1977 Maratex promoveaza in Divizia A l In perioada 1977-1987 echipa evolueaza in prima divizie l In 1987 Maratex retrogradeaza in Divizia B, unde evolueaza un sezon l In februarie 1989, antrenorul Corneliu Savoiu demisioneaza de la conducerea echipei l In septembrie 1989 Maratex se retrage din campionat l Cea mai buna clasare din istoria echipei: locul 4 in editia 1979-1980 l Este prima echipa din provincie care a invins pe Dinamo Bucuresti l Jucatoare care au facut parte din Lotul national: Constanta Iorga Balasoiu, Mariana Jurj, Doina Savoiu, Niculina Bujor, Valerica Maier l Au fost selectionate in Lotul national de tineret: Marta Balota, Mihaela Olteanu, Vasilica Mitu.

Corneliu Savoiu: “o NOUA echipa campioana?”

Timp de 10 ani, in perioada 1979-1989, antrenorul echipei Maratex a fost Corneliu Savoiu, actualul director al DSJ Maramures. Savoiu a preluat echipa de pe locul 10 si a salvat-o de la retrogradare. Una dintre cele mai spectaculoase victorii a fost cea de la Bucuresti, in fata lui Dinamo, cu 3-2. “Am fost prima echipa din provincie care am batut pe Dinamo, la Bucuresti. Dinamo nu mai pierduse un meci acasa de 17 ani”, isi aminteste Savoiu. Antrenorul a demisionat de la Maratex in februarie 1989, la putin timp dupa revenirea echipei in primul esalon. “In loc sa fi transferat cateva jucatoare cu experienta, conducerea echipei a dat dezlegare la doua jucatoare de valoare din lotul nostru, Crisan si Balota. Am demisionat si am lucrat trei luni ca miner in subteran, la Suior”, declara fostul antrenor. In 1988, Savoiu a fost timp de trei luni antrenor secund la Lotul national de senioare. “Dupa 1989, la nivelul junioarelor de la CSS 2 s-au obtinut rezultate deosebite. Horia Ardelean a format jucatoare valoroase. Daca toate acestea s-ar intoarce in Baia Mare, am face aici o echipa campioana care nu ar discuta cu nimeni in tara”, a declarat Savoiu.

“Am fost mereu intre primele 6 echipe din Romania. S-a vrut si s-a facut performanta. Am avut conditii excelente de pregatire si antrenament. Ne-am batut de la egal la egal, cu toate echipele puternice din Romania.” – Corneliu Savoiu, ex-antrenor Maratex “In Baia Mare nu se mai poate face sport de performanta. Nu sunt bani. Nu vom mai avea niciodata o echipa de volei senioare. Junioarele de la CSS 2 joaca acum in toata lumea.” – Horia Ardelean, antrenor CSS 2 “Imi amintesc cu placere de perioada de la Maratex. Cred ca voi juca pana la 40 de ani, dar nu in Baia Mare.” – Niculina Bujor, ex-jucatoare Maratex “Am invatat voleiul la CSS 2, dar despre o revenire in Baia Mare nu se poate vorbi. Nu exista echipa de senioare.” – Oana Muresan, Dinamo Bucuresti

Ioan PETRUSAN



* De 1 aprilie, Alexandru Cosma s-a tinut de glume... proaste
Sport pacalit

Spre disperarea unora si satisfactia altora, telenovela “Bani pentru sport” pare a se transforma intr-un bluf de proportii. Desi consilierii judeteni au promis ca pe 1 aprilie vor decide o alta repartizare a bugetului Consiliului Judetean Maramures (CJ) catre cluburile si asociatiile sportive, acest lucru nu s-a intamplat.

Alocarea banilor pentru cluburile si asociatiile sportive nici macar nu a fost trecuta pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Judetean din 1 aprilie. Sperantele sportivilor au fost amagite. Se solicita ”asternerea colbului” peste vreme, pana cand alesii judetului se vor hotari sa faca ceva pentru binele sportului maramuresean. Nici cea de-a doua solicitare a echipei HC Selmont nu a fost luata in discutie, desi acesta a iscat numeroase controverse. Consilierii judeteni invoca lipsa banilor si isi arunca responsabilitatile de la o comisie la alta. “Domnul Belu a hotarat ca este mai bine sa nu ne atingem de rezerva bugetara. Si-a asumat intreaga responsabilitate. Daca la Comisia Buget Finante s-a hotarat acest lucru, nu ne putem opune”, a spus Alexandru Cosma. Presedintele Comisiei Buget Finante invoca lipsa banilor si spune ca nu numai solicitarea echipei Selmont a fost amanata. “Acum sunt la piata, nu am desfasuratorul la mine. Alaturi de Selmont au fost si alte cereri si am amanat pentru o alta data luarea unei hotarari. Asa este cel mai bine”, crede Belu. Consilierii au propus sfarsitul lunii mai pentru luarea unei hotarari, dar deja pare o poveste de prost gust.

AJF refuzata

Asociatia Judeteana de Fotbal (AJF) Maramures a solicitat Consiliului Judetean suma de 20 de milioane de lei, dar a fost refuzata din start. Raspunsul la solicitare a fost primit pe acelasi fatidic 1 aprilie. In adresa Consiliului Judetean (semnata de Ioan Belu), este invocat acelasi motiv: lipsa banilor. “Eram multumiti cu 20 de milioane. Puteam face selectii la juniori si copii. Din cotizatiile pe care le solicitam nu putem facem acest lucru. Am cerut sprijin financiar in repetate randuri, dar de fiecare data am primit... refuzuri”, Iosif Gergely, presedintele AJF Maramures.

“Domnul Belu si-a asumat responsabilitatea si a spus ca este mai bine sa nu ne atingem de rezerva bugetara. Banii sunt foarte putini.” – Alexandru Cosma, presedintele CJ “Au fost multe solicitari, nu numai a echipei Selmont. Ne-am gandit ca este mai bine sa amanam luarea unei hotarari pana la sfarsitul lunii mai.” – Ioan Belu, presedintele Comisiei Buget Finante din CJ

Ioan PETRUSAN



* “Mi-e scarba de box”

“Nu vreau sa mai aud de box. O sa ma duc la un doctor, sa ma opereze si sa-mi scoata boxul din cap. Vreau sa ma linistesc. M-am saturat. Totul este o mare porcarie.” – Ion Pop, ex-presedintele Colegiului de Arbitri din FRB Baimareanul Ion Pop a fost schimbat oficial din func-tia de presedinte al Colegiului de Arbitri din Federatia Romana de Box (FRB). Biroul Federal a aprobat, cu 7 voturi pentru, 4 contra si 3 abtineri, semnarea unui contract de management sportiv cu Rudel Obreja. Noul manager are libertatea de a efectua schimbari la loturile nationale sau in comisiile federatiei. Primul vizat a fost chiar Ion Pop. “A fost decizia care a suscitat cele mai multe dispute. Din nefericire, s-a mult anuntata schimbare a lui Pop. Lucrul acesta este de acum certitudine. Prerogativele managerului ii permit acest lucru”, a declarat Nicolae Bud, secretarul general al FRB. Ion Pop a atacat decizia lui Obreja, dar nu va contesta, deocamdata, aceasta hotarare. “S-a incalcat flagrant Statutul Federatiei Romane de Box. Modificarile in conducerea federatiei sunt posibile abia la alegerile de anul viitor. Insa, se observa ca la noi este posibil orice. Una se voteaza, si alta se face”, a declarat Pop. Baimareanul a indeplinit aceasta functie din anul 1997 si a fost inlocuit cu Gheorghe Danciu. Ramane de vazut daca vantul schimbarii va aduce ceva nou in boxul romanesc.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

In urma cu 10 ani, “U” Explorari starnea invidii si rasturna suprematia echipelor bucurestene. Acum, privind cu ochii larg inchisi, clasamentul ni se arata invaluit in ceata de dincolo de… negura. Stergandu–si fruntea cu dosul palmei, antrenorul Adrian Arbuzov pare un fel de Julio Iglesias, sportiv in tinerete si stresant la batranete, in vreme ce presedintele Traian Rad Taut umbla cu justificari insolvabile in geanta diplomat. In vreme ce admirabilul Mircea Spataceanu despica firul Dunarii aducand victorii la Tulcea, oficialii baimareni fac sport in aer liber. Adica, joaca sah pe balcon. Despre vreo accidentare, fereasca Sfantul, fiindca doctorul liberal Ioan Roman are in geanta cu crucea rosie doar spalgocalmin fiind nevoit, pentru orice interventie, sa imprumute trusa medicala de la medicul echipei adverse. Incaltati cu adidasi din vinilin de porc si epuizati de lene, baimarenii se indeparteaza de performante si de primul esalon al voleiului romanesc.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Mircea Spataceanu si Zoltan Kovacs jr. (ex-”U” Explorari) au fost declarati Cetateni de Onoare ai municipiului Tulcea, dupa ce Deltacons Tulcea a ocupat locul 2 in Top Teams Club l CS Marta si CSS 2 Baia Mare s-au calificat pentru turneul semifinal al CN de handbal juniori II l Cinci dintre componentii echipei FC Baia Mare au fost convocati la loturile nationale de juniori: Militaru si Popescu la Under 19, respectiv Cuciula, Petcut si Siminic, la Under 18 l Primaria Baia Mare va aloca 340 de miliarde de lei pentru modernizarea Stadionului “Dealul Florilor” l Echipele CSS 2 s-au calificat pentru turneul final al CN de minivolei (juniori si junioare).

Ioan PETRUSAN



* International

Legenda nationalei de rugby a Noii Zeelande, Jonah Lomu – diagnosticat in urma cu un an cu o grava afectiune de rinichi – a declarat ca un prieten bun este de acord sa-i doneze un rinichi l Inotatorul australian Ian Thorpe s-a calificat pentru proba de 200 m liber, la Jocurile Olimpice de la Atena, dupa ce fusese descalificat pentru un start gresit in seriile probei de 400 m l Franta a invins Anglia (scor 13-12), si a reusit Grand Slam-ul in varianta feminina a Turneului celor 6 Natiuni la rugby l Branko Bulatovic, secretarul general al Federatiei de fotbal din Serbia Muntenegru, a decedat dupa ce un necunoscut l-a impuscat in cap, in plin centrul Belgradului l Scott Dixon a dat primul test pentru Williams BMW, inregistrand un timp cu 4 zecimi de secunda mai slab decat Ralf Schumacher, titularul echipei de F1 l Turneul final al Ligii Campionilor la volei masculin, desfasurat la Belgorod (Rusia), s-a incheiat cu victoria echipei gazda, Lokomotiv, care a invins in finala cu 3-0 pe Iskra Odinstovo (Cehia) l Inotatorul american Aaron Peirsol a stabilit un nou record mondial in proba de 200 m spate, bazin de 25 m, cu ocazia Campionatelor Universitare ale SUA.

Ioan PETRUSAN



* INTERVIU
Catalin Tolontan, redactor sef la Gazeta Sporturilor
Capitanul scriiturii sportive

Catalin Tolontan este redactorul sef al cotidianului Gazeta Sporturilor. Un fin cunoscator al miscarii sportive din Romania, Catalin Tolontan a fost si ramane un luptator in cautarea adevarului si a promovarii sportului romanesc.

Surprinzator, intr-o lume a atator “merituosi”, Catalin Tolontan se considera, in primul rand, un om obisnuit. Crede ca datoreaza totul cititorilor. Intr-o lume a sportului, agitata si plina de surprize, este o personalitate aparte in presa sportiva din Romania.
Reporter: Ziaristul sportiv are un loc aparte in lumea jurnalistilor?
Catalin Tolontan: Ma feresc sa impart jurnalistii dupa domeniul in care lucreaza. De pilda, nu cred ca ziaristii de investigatie sunt musai niste duri si cinici, dupa cum nu cred ca redactorii de cultura sunt niste tipi cu capul in nori. De aceea, a face jurnalism sportiv inseamna a face jurnalism pur si simplu, si nu a numara cornerele.
Rep.: Responsabilitati?
C.T.: Nu voi obosi niciodata sa spun ca datorez totul cititorilor. Ei sunt patronii nostri. Ne simtim intai responsabilili fata de ei, apoi fata de valorile comune ale meseriei de jurnalist si, in fine, fata de titlul, compania si cel care ne plateste.
Rep.: Daca nu erati redactor sportiv, ce altceva v-ati fi facut?
C.T.: Mi-ar fi placut sa fiu profesor.
Rep.: Ce faceti cand nu scrieti?
C.T.: Ca redactor sef, 10% din timp e dedicat scrisului si restul de 90% organizarii, lucrului cu oamenii, editarii textelor, contactului cu cititorii sau chestiunilor tehnologice.
Rep.: Obligatii?
C.T.: Da, ma simt obligat fata de cei 100 de oameni de la Gazeta Sporturilor. Concret, obiectivul meu numarul 1, ca manager, fata de oameni, e sa aiba salarii bune, conditii civilizate de munca si sa-si faca meseria in standarde de libertate ridicate.
Rep.: Ati avut un model?
C.T.: Suntem suma oamenilor pe care i-am intalnit. Am fost un copil sedus de stilul lui Ioan Chirila. Ca tanar, am invatat echilibrul si toleranta de la Ovidiu Ioanitoaia, iar acum imbatranesc intr-un mediu in care “fur” de la colegii mei curajul si cultura dialogului.
Rep.: Cel mai neplacut moment?
C.T.: Cand am plecat de la ProSport (chiar in ziua cand se implineau 6 ani de la fondarea ziarului).

Amenintari

Rep.: Ati primit amenintari din partea unor presedinti sau conducatori de cluburi, nemultumiti de articolele pe care le-ati publicat? Cum ati reactionat?
C.T.: Da, dar asta face parte din regula jocului. Nu are sens sa ne victimizam. Mergem inainte.
Rep.: Inainte de 1990, Baia Mare era a doua capitala a sportului romanesc. Acum este… departe. Ce parere aveti despre miscarea sportiva din Maramures?
C.T.: Traim intr-o tara in care Centrul, in acest caz cluburile din Bucuresti, absoarbe totul. Bani, interes, energie. E nedrept si contraproductiv. Din pacate, Baia Mare se supune si ea acestei reguli.
Rep.: Viitorul sportului in Romania?
C.T.: Istoricul si scriitorul Lucian Boia are undeva o fraza interesanta despre raportul natie-campion in viata romanilor. El spune, si sunt de acord, ca romanii traiesc prea mult prin cei care concureaza in arene. Obisnuiti sa ne reprezentam prin sportivi, nu le suportam esecurile sau - amintiti-va cazul gimnastelor care s-au dezbracat! - incetam sa-i privim ca pe niste oameni. Sportivii sunt ambasadorii vietii noastre netraite.
Rep.: Cum este privita in Europa presa sportiva din Romania?
C.T.: Cred ca ne-am castigat dreptul de a fi egalii ziarelor de informatie generala. Un ziar unde scriu Radu Cosasu, Tudor Octavian sau Traian Ungureanu se poate compara cu orice jurnal din Europa.
Rep.: Diferente intre presa sportiva de la noi si cea din strainatate?
C.T.: Spre deosebire de presa din Vest, noi scriem mult despre vorbe, nu despre fapte. Din pacate, ne lipsesc performantele sportive si facem concesii senzationalului.

Despre mafioti si “desene animate”

Rep.: Ce relatie aveti cu “sefii” fotbalului romanesc?
C.T.: Asemanatoare cu cea dintre Tom si Jerry.
Rep.: Conflictul dintre FRF si LPF?
C.T.: Razboiul seamana, ca mijloace si exprimare, cu unul dintre doua gasti mafiote.
Rep.: Primul lucru pe care l-ati face in calitate de presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport?
C.T.: Nu as accepta trecerea federatiilor sub aceeasi “caciula” cu COR.
Rep.: Cel mai frumos eveniment despre care ati scris? Dar cel mai neplacut?
C.T.: Cele doua Olimpiade, de la Atlanta si de la Sydney. Cel mai neplacut a fost unul compus: zecile de meciuri blaturi pe care le-am vazut.
Rep.: Realizari “nevazute”?
C.T.: Am avut sansa sa lucrez la lansarea mai multor ziare: ProSport, Clujeanul, Bihoreanul, Brasoveanul, Hunedoreanul si, acum, la relansarea Gazetei Sporturilor. De fiecare data, la prima editie, m-am trezit dimineata si m-am dus in fata tarabelor, sa vad cum reactioneaza publicul. Cand am vazut un om cu ziarul in mana, am simtit ca n-am muncit degeaba. In fond, un om care citeste ziarul e un pas impotriva ignorantei.
Rep.: Placeri?
C.T.: Cititul, excursiile cu cortul pe munte si sportul.
Rep.: Extravagante?
C.T.: Extravagante? Incerc sa ajung o data pe an in Grecia, pentru ca sunt indragostit de insulele din Marea Egee. Nu reusesc mereu, dar nu dezarmez.
Rep.: Caracterizati-va in trei cuvinte.
C.T.: Un om obisnuit.

Optiuni si argumente

l Iarna sau primavara?
Iarna, probabil pentru nostalgia vacantelor din copilarie.
l Mare sau munte?
O favoare, va rog: ambele!
l Roxana Ciuhulescu sau Serenna Williams?
Sunt clasic, Julia Roberts.
l Blues sau rock?
Blues.
l Odihna sau munca?
Din pacate, munca. Dar fac eforturi sa ma schimb.
l O cina romantica sau o plimbare sub clar de luna? Pentru un ziarist, cina se ia la 2 noaptea, dupa ce s-a terminat cea de-a doua editie. De aceea, aleg plimbarea.

Carte de vizita

Are 35 de ani, a absolvit ASE si lucreaza in presa din 1990. A “debutat” la Gazeta Sporturilor. A parcurs toate treptele unei redactii. A inceput la doua ziare studentesti, apoi a fost tehnoredactor, inginer de sistem, reporter, redactor si sef de sectie la ziarul AZI, reporter la Gazeta Sporturilor, redactor si sef de sectie la Sportul Romanesc, in fine, redactor sef la ProSport si la Gazeta Sporturilor. Castigator al mai multor premii nationale acordate pentru presa scrisa. Coautor la volumul ”Teroare si triumf” al lui Andrei Nourescu.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.