• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Martie , 2004
* Agonia decaderii

* Desi inregistrata la CJ, o cerere financiara… nu exista!
Registratura pacalicilor

* “Plec la Ajax Amsterdam!”

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* International

* Agonia decaderii

Superliga de volei masculin se pare ca s-a dovedit a fi o nuca prea tare pentru voleibalistii de la “U” Explorari. Dupa un inceput promitator, datator de sperante, baimarenii au cazut brusc si au avut uneori evolutii penibile.

A trecut un deceniu de când echipa antrenata de Mircea Spataceanu facea neincapatoare Sala Sporturilor “Dacia” din Baia Mare. Atunci, in uralele a peste 2.500 de spectatori, aducea titlul de campioana in Baia Mare. Botea, Craciun, Pricop, Oros, Onac si Sorin Pop formau prima echipa din provincie care detrona Capitala, dupa mai bine de 25 de ani de suprematie a echipelor Steaua si Dinamo. “Au fost momente frumoase, pe care si le-ar dori orice sportiv. Am format o echipa inchegata, care era greu de invins”, a declarat Marius Botea. De atunci, totul a intrat in amintire. O parte dintre fostii campioni au abandonat activitatea de jucatori, iar alta parte s-a indreptat spre zari mai bune. “U” Explorari a mai cochetat câtiva ani cu podiumul de premiere, dar performanta nu a mai fost repetata.

Eterna poveste

Inevitabilul are loc in anul 2002, când “U” Explorari retrogradeaza in Divizia B. “Stagiul” in liga secunda s-a intins pe o perioada scurta (doar un an). Se spera ca revenirea in prima divizie va aduce si revigorarea formatiei. Nu a fost sa fie asa, deoarece echipa baimareana, formata in marea majoritate din jucatori tineri, s-a chinuit in prima divizie. Desi erau anuntati ca jucatori de mare perspectiva, Tutea, Todoran (ambii selectionati in lotul largit al nationalei de seniori), Socaciu (selectionat in lotul de tineret), Mascovici, Lacziko, Batin, Neamt sau Rus nu au confirmat. Revenirea la echipa a mult mai experimentatilor Sorin Pop si Sindrestean nu a avut câstig de cauza. “Din cauza problemelor financiare, nu am putut sa aducem jucatorii pe care ni i-am fi dorit. Am jucat cu ce am avut”, a declarat presedintele echipei Traian Rad Taut. Antrenorul Adrian Arbuzov a fost vehement contestat de suporteri, fiindu-i solicitata in repetate rânduri demisia. “Pe cine altcineva sa aducem? Cine vine la noi?”, se intreaba Rad Taut. Pentru a evita retrogradarea, “U” Explorari trebuie sa treaca in meciurile din play-off de Deltacons Tulcea, campioana tarii. O ironie a sortii face ca Deltacons sa fie antrenata chiar de Mircea Spataceanu. Nu ne ramâne decât sa pastram speranta ca “U” Explorari va reveni acolo unde a fost.

Dupa 10 ani de la câstigarea titlului de campioana a României, “U” Explorari se zbate intr-un anonimat regretabil si este la un pas de a retrograda in esalonul secund al voleiului românesc.

Palmares “U” Explorari

Campioana nationala a României, editia 1993-1994 l Prima echipa din provincie care a câstigat titlul de campioana nationala l Dubla câstigatoare a Cupei României (in 1979 si 1980) l De 14 ori medaliata cu bronz (1975-1981, 1983-1985, 1989-1992, 1995) l Câstigatoare a Cupei Balcanice (in 1979, 1980 si 1982) l Calificare in turneul final al Cupei Cupelor de la Budapesta (1975) l Participari in Cupa Confederatiei Europene de volei (1989-1997) l Clasare in primele 16 echipe in Cupa Campionilor Europeni (editia 1994) l Câstigatoare a numeroase turnee nationale si internationale (in Ungaria, Bulgaria, Germania, Rusia si Cehoslovacia) l In editia de campionat 2002-2003, a evoluat in Divizia B l Foarte multi jucatori baimareni au fost selectionati in loturile nationale: Balas, Arbuzov, Igniska, Corches, Oros, Sindrestean, Moroianu, Botea, Ghinda, Kovacs etc.

Mircea Spataceanu: “O amintire frumoasa”

Câstigarea primului si (deocamdata) singurului titlu de campioana a României este legat de numele antrenorului Mircea Spataceanu. Tehnicianul baimarean a incropit o echipa de jucatori tineri, carora le-a insuflat o putere de lupta extraordinara. Acesta a fost unul dintre atu-urile celor de la Explorari. “Au avut o ambitie fantastica. Au fost multe presiuni din partea altor formatii, dar am reusit sa trecem peste toate obstacolele. Meciurile din finala cu Dinamo au fost fantastice si, daca le voi uita vreodata, le voi uita foarte greu”, a declarat Spataceanu. “Evenimentul Explorari” a fost repetat ulterior de catre antrenorul Spataceanu, dar la conducerea altor echipe (respectiv, Elcond Zalau si Deltacons Tulcea). Se pare ca Spataceanu este un “ghimpe” in coasta formatiilor din Capitala. Cât priveste situatia actuala a echipei baimarene, Spataceanu s-a ferit de a face comentarii. “Este treaba lor. Eu nu pot sa comentez ce fac altii. Imi pare rau ca echipa trece printr-o asemenea situatie”, a spus fostul antrenor.

“Au fost momente frumoase la Explorari, unde am cunoscut multe satisfactii. Nu comentez ce se intâmpla acum la echipa.” – Andi Balas, fost jucator “Fiecare echipa are perioade mai bune si mai putin bune. Acest lucru se intâmpla si la Baia Mare. Talente sunt, dar se pare ca nu sunt valorificate la maximum.” – Mircea Spataceanu, fost antrenor “Am avut probleme financiare, care s–au repercutat in jocul echipei. Sper sa revenim in topul celor mai bune echipe din tara.” – Traian Rad Taut, presedintele echipei

Ioan PETRUSAN



* Desi inregistrata la CJ, o cerere financiara… nu exista!
Registratura pacalicilor

Telenovela “Bani pentru sport” continua pe 1 aprilie, cu un nou episod. Atunci, consilierii judeteni vor decide o alta repartizare a bugetului Consiliului Judetean Maramures (CJ) catre cluburile si asociatiile sportive. De asemenea, se va discuta si solicitarea financiara a echipei HC Selmont.

La sedinta CJ Maramures din 26 februarie 2004, HC Selmont a fost omisa de la repartizarea bugetului, cu toate ca a fost depusa o cerere in acest sens (inregistrata la registratura CJ Maramures cu nr. 70, din 12 ianuarie 2004). Motivul invocat este ca aceasta cerere nu ar fi existat. “De data aceasta am inmânat solicitarea personal presedintelui Consiliului Judetean, Alexandru Cosma, vicepresedintelui Pamfil Bercean si presedintelui Comisiei Sport, Calin Matei. Am primit verbal aviz favorabil ca vor fi alocati bani pentru HC Selmont”, a declarat Daniel Kotecz. Presedintele Cosma a confirmat ca a primit solicitarea, dar o decizie finala va fi adoptata doar in sedinta de pe 1 aprilie. “Lumea discuta ca nu se acorda bani la Selmont, fiindca sponsorul Maris este miliardar. Este adevarat, dar HC Selmont este club privat non-profit si are acelasi statut la fel ca Minaur, care a primit 500 milioane de lei”, spune Kotecz. HC Selmont a solicitat Consiliului Judetean suma de 800 de milioane de lei pentru activitatea competitionala din 2004.

Marul discordiei

O problema aparte a sedintei de pe 1 aprilie va fi si cea a echipei FC Baia Mare. Se vehiculeaza ideea ca echipa nu ar fi in drept sa beneficieze de cei 450 de milioane de lei alocati de CJ, deoarece este societate pe actiuni. “In conformitate cu Legea 215 a Administratiei Publice Locale, Consiliul Judetean poate sprijini orice miscare sportiva daca este cazul. Nu am nimic impotriva sa se aloce bani echipei de fotbal”, a spus Alexandru Cosma. De amintit faptul ca echipei FC Baia Mare nu i s–a alocat nici un ban de la Consiliul Local, pentru motivul ca este constituita ca societate pe actiuni. Daca cele 450 de milioane vor fi retrase echipei baimarene, acestea ar trebui alocate altor cluburi.

“Sper ca 1 aprilie sa nu fie o pacaleala pentru noi. Intrunim toate conditiile pentru a primi bani. HC Selmont a realizat cea mai buna performanta sportiva la echipe in 2003.” – Daniel Kotecz, director sportiv HC Selmont “Consilierii vor fi cei care vor hotari. Nu pot spune inaintea sedintei daca vor fi sau nu acordati bani.” – Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean

Ioan PETRUSAN



* “Plec la Ajax Amsterdam!”

“Plec la Ajax cu intentia de a face performanta. Vreau sa ajung in echipa mare a campioanei Olandei. Nu am emotii si vreau ca totul sa iasa bine. Este primul examen greu pentru mine.” – Onisor Nicorec. Pentru Onisor Nicorec, fotbalistul inca junior din Tg. Lapus, a inceput numaratoare inversa dupa câstigarea concursului “Drumul spre glorie”. Imediat dupa Sarbatorile de Paste, Nicorec va pleca la Amesterdam pentru a se prezenta la testele de verificare pentru celebra echipa Ajax. “Chiar dupa sarbatorile de Paste voi pleca in Olanda, la Amsterdam, insotit de Gica Popescu, impresarul meu. Nu stiu exact care va fi programul pe care il voi urma, dar am incredere totala in impresar, mai ales ca este un nume mare in lumea fotbalului”, spune Onisor. Pâna la plecarea in Olanda jucatorul maramuresean se va antrena la Luceafarul Dej, echipa la care este legitimat. In perioada de iarna, Nicorec a efectuat pregatirile cu Unirea Dej, liderul seriei a 8-a din divizia C, dar transferul nu s-a materializat. Pe 27 martie, fotbalistul a implinit 17 ani si spera ca va ajunge titular in echipa olandeza, alaturi de românii Lobont si Mitea. “Important este sa fiu sanatos. Dupa aceea, cred ca totul va fi bine. Astept cu nerabdare sa plec in Olanda”, a spus maramureseanul. Jucatorul din Târgu Lapus a fost selectionat in nationala Under 18, care in luna iunie va lupta pentru calificarea la Campionatul European.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Când bârfa soptita pe la colturi s-a dovedit a fi reala, prin goarna declaratiilor publice, toata lumea parea multumita. Attila Piroska se intoarce la FC Baia Mare! De acord cei de la Miskolkc, bucuros jucatorul, plini de sperante suporterii. De aici incepe tarasenia, de parca Piroska ar fi devenit Scufita Rosie din poveste. FRF sustine ca nu a primit nici o solicitare de transfer. Vicepresedintele Alexandru Jecan incerca sa ne convinga ca a expediat personal un asemenea demers, precum si de lipsa “cartii verzi” care intârzia sa soseasca din Ungaria. Si atunci cine-i lupul? Când adevarul mai ca era sa iasa la iveala, in luminis, a fost invocata o pana de curent! Taman când faxul baimarean pornise in dribling spre Bucuresti. Ne punem intrebarea daca aceasta adaptare a basmului nu il are macar coautor pe Petescu. In asteptarea semnalului cuvenit, lui Piroska nu-i ramâne decât sa rememoreze versurile: “Mai lunga-mi pare calea /Acum, la-ntors acasa”.

de Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Ex-baimareanul Daniel Rednic a inscris pentru MTK Budapesta in partida cu Ferencvaros (2-2), facându-si o spectaculoasa revenire, dupa ce a fost accidentat o perioada mai lunga de timp * “U” Timisoara, antrenata de baimareanul Eugen Bota, a promovat in Liga Nationala de handbal feminin * De Pasti, meciurile din Campionatul Judetean de fotbal se vor disputa in zilele stabilite de comun acord de delegatii echipelor * In perioada 2-4 aprilie, la sediul DSJ Maramures se va disputa Cupa Primaverii la table, la care se vor acorda premii in bani * Partida dintre HC Selmont – Cetate Deva se va juca pe 8 aprilie, ora 17.

Ioan PETRUSAN



* International

Conducerea Phoenix Suns a decis sa retraga numarul 34 ce a apartinut in perioada 1992-1996 lui Charles Barkley, unul dintre cei mai valorosi jucatori care au evoluat in NBA * Senol Gunes a demisionat din functia de selectionar al nationalei de fotbal a Turciei, fara a preciza motivele * Saritoarea in lungime Maurren Maggi (Brazilia) va rata Olimpiada de la Atena, dupa ce a fost depistata pozitiv la un control anti-doping * Organizatorii Grand Prix-ului de Formula 1 din Bahrein au vândut deja 30.000 de bilete pentru Marele Premiu din 4 aprilie * Salariile jucatorilor de la Bayern Munchen vor scadea cu pâna la 20%, consecinta a eliminarii echipei din Liga Campionilor * Organizatorii JO de la Atena au anuntat ca renunta la acoperirea piscinei olimpice * Echipa de rugby a Frantei sustine candidatura Parisului la organizarea JO din 2012 * Un suporter al echipei de fotbal Leicester a murit in timp ce se indrepta spre stadion, din cauza unui vânt violent care a suflat in regiunea Albionului * Germanii Jan Ulrich si Erik Zabel vor lua startul pe 1 mai la cea de-a 43-a editie a turului ciclist din Frankfurt la care va fi prezent si fostul campion mondial, spaniolul Oscar Freire.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.