• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 28 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Martie , 2004
* Olimpienele

* In Somcuta Mare fotbalul e ignorat de autoritati
Fotbal gratis

* Gratia fanionului

* APOSTROF

* International

* Sport pe scurt

* Olimpienele

Nu mai este reala afirmatia conform careia fotbalul este destinat exclusiv barbatilor. Desi mai exista voci care trimit amatoarele de fotbal cel mult catre echipamentul de arbitru sau catre cel de "jucator la cratita", printre cele care au demonstrat contrariul au fost si fetele de la Olimpia Baia Mare.

Inainte de 1990, in Romania, fotbalul feminin era dezorganizat si considerat doar un “moft" al fetelor care il practicau. Cu toate acestea, “sportul rege" a insemnat mult pentru ele, chiar daca nu primeau salariu sau indemnizatie. Olimpia Baia Mare s-a infiintat in 1985 si a fost formata in marea majoritate din eleve de la Casa de Copii de pe Valea Borcutului. Inclusiv directoarea acestei institutii, Zoia Babiciu, a facut parte din echipa. Dupa 1990, fotbalul feminin a intrat sub “tutela" FRF si Olimpia a reusit promovarea in Divizia A. “Olimpia era sustinuta de SC Gama Baia Mare si de Fundatia pentru Tineret Maramures. A fost o colaborare perfecta, spre binele fotbalului feminin", spune Gheorghe Fotonea. Echipa isi disputa meciurile de pe teren propriu la Stadionul “Dealul Florilor", cu acceptul presedintelui de atunci al formatiei FC Baia Mare, Alexandru Koller. Un sustinator fidel al Olimpiei a fost si Iosif Geiger, care a contribuit la sustinerea echipei. In primul an din Divizia A, Olimpia s-a clasat pe locul 4 (din 16 formatii). “Fetele puneau mult suflet chiar si la antrenamente! Era angajament, munceau fara sa comenteze. Nu injurau ca baietii", isi aminteste fostul antrenor al echipei, Gheorghe Barbus. In 1993, Olimpia se desfiinteaza, in momentul in care sponsorii si-au retras sprijinul financiar.

“Stranierele"

Dupa desfiintarea echipei, multe dintre componentele Olimpiei s-au transferat la alte formatii din tara si din strainatate. Geta Flontas a jucat in Germania, Julieta Ilies in Spania, iar Maria Govor, in Ungaria. “Rampa lor de lansare a fost Olimpia. Cat timp au jucat la echipa au fost premiate in bani, iar o parte au primit locuinte. S-au realizat datorita efortului conducerii echipei", spune Fotonea. Portarul nationalei de fotbal feminin este Lenuta Pop, care a inceput activitatea sportiva la Olimpia. Pop este legitimata in prezent la Codru Chisinau. Iata care a fost lotul Olimpiei: L. Pop, M. Pop, Bota, Sima, Capalna, Berintan, Buciuman, Ilyes, Govor, Fedorca, Silaghi, Costinas, Munteanu, Breban, Flontas, Codrea, Stadler, Padureanu, Babiciu. Cu exceptia Lenutei Pop, toate celelalte jucatoare au abandonat activitatea sportiva.

Olimpia Baia Mare - Cronologie

Echipa s-a infiintat in anul 1984 si a activat in campionatul zonal l Formatia a fost sustinuta financiar de fostul EGC Baia Mare l Primul antrenor a fost Ioan Merghes l In 1989, Olimpia promoveaza in Divizia B l In 1991, echipa baimareana reuseste promovarea in prima divizie l Promovarea s-a obtinut dupa un parcurs de exceptie: 21 de victorii, 1 egal si 0 infrangeri l Antrenori: Gheorghe Barbus si Iosif Hecko l Presedintele clubului: Gheorghe Fotonea, vicepresedinte: Ioan Robu l In 1993, Olimpia se desfiinteaza din cauza lipsei fondurilor financiare si a sponsorilor l In momentul retragerii din campionat, echipa se afla pe locul 7 l Dintre componentele Olimpiei, au fost selectionate in Lotul national al Romaniei: Lenuta Pop, Geta Flontas si Maria Govor l Alti antrenori care au pregatit echipa baimareana: Vasile Codrea, Ioan Pop, Alexandru Robb, Ioan Cristea, Emerich Neuschli.

Gheorghe Fotonea: “revigorarea Fotbalul feminin"

Gheorghe Fotonea a fost presedintele echipei Olimpia Baia Mare de la promovarea in Divizia A si pana la desfiintare, indeplinind aceeasi functie si la echipa de baieti, care evolua in Campionatul Judetean. “Facand o apreciere, la nivel de presedinte, am colaborat mai bine cu baietii decat cu fetele. Cu toate acestea, perioada pe care am avut-o la echipa de fete a fost unica si va fi foarte greu sa o mai repetam", spune Fotonea. Ex-presedintele baimarean isi aduce cu nostalgie aminte despre deplasarile pentru meciurile din campionat. “A trebuit sa jucam la Craiova, iar fetele au fost cazate la Petris (judetul Mehedinti), la parintii mei si la consateni. Pentru locuitorii din sat a fost un eveniment", isi aminteste Fotonea. Fostul presedinte s-ar implica din nou in conducerea unei echipe de fotbal feminin, in conditiile in care ar exista si sponsori. “Parerea mea ar fi ca fotbalul feminin ar trebui reluat in Baia Mare. Important este sa fie oameni cu bani care sa ajute acest lucru. La meciurile Olimpiei veneau 400-500 de spectatori, mai multi decat la meciurile de astazi ale FC-ului", a declarat Fotonea.

“Au fost ani frumosi, cu Olimpia. Fetele erau ascultatoare si puneau mult suflet. Uneori, era dificil sa lucrezi cu ele, dar pe ansamblu, ne-am inteles foarte bine." - Gheorghe Barbus, antrenor “Am jucat fotbal pentru a demonstra baietilor ca nu numai ei sunt acestui sport. Pacat ca echipa a trait asa putin. Cat timp am jucat, Olimpia a demonstrat ca are valoare." - Maria Govor, fosta jucatoare Olimpia “Au fost ani frumosi, desi fotbalul feminin era la inceput de drum." - Gheorghe Fotonea, presedinte Olimpia “In ziua de azi, fotbalul feminin este total diferit fata de cel pe care il jucam noi. Sunt Campionate Mondiale si Europene, totul la nivel puternic. Ar fi excelent daca am mai putea juca in Baia Mare." - Lenuta Pop, ex-Olimpia

Ioan PETRUSAN



* In Somcuta Mare fotbalul e ignorat de autoritati
Fotbal gratis

In Somcuta Mare, suma alocata pentru sport in 2004 a fost... 0 (zero!) lei. Oficialii echipei de fotbal Progresul au depus mai multe cereri pentru ajutor financiar, dar de fiecare data s-au lovit de refuzul consilierilor locali. Echipa este sustinuta de o mana de sponsori locali, care doresc pastrarea traditiei fotbalistice in aceasta parte a judetului.

Sportul pare a fi un domeniu “costisitor", mai ales in sate. Uneori, sportul nici nu intra pe listele celor “fericiti" cu bani din bugetul local. Situatia de fata nu reprezinta un caz izolat. Progresul Somcuta Mare se zbate in anonimatul Campionatului Judetean de Fotbal, desi in urma cu cinci ani evolua in Divizia C, iar printre componenti se numarau Buia sau Mironas, de exemplu. Interesul pentru fotbal a scazut, iar baza sportiva de la stadion este intr-o continua degradare. “Am incercat sa cumpar baza sportiva, dar am fost refuzat. Vestiarele sunt tandari, iar instalatiile de apa si incalzire nu functioneaza. Eu sunt cel care am pus pe picioare aceasta baza si acum totul este lasat vraiste. Sper ca noul primar sa fie mai intelegator si sa dispunem de o baza sportiva asa cum a fost", a spus Teo Balmos, fostul presedinte al echipei. Balmos detine o scoala particulara de fotbal si intentioneaza sa renoveze baza sportiva. Primarul sustine ca stadionul nu poate fi instrainat. “Stadionul apartine somcutenilor, nu putem sa-l vindem dupa cum vrem noi, la oricine il cere. Echipa nu a avut in ultimii ani performante notabile, asa ca banii de la Buget au trebuit repartizati spre alte domenii", a spus Vasile Romul Pop, primarul din Somcuta Mare. Decizia este curioasa, dar probabil va fi considerata justa de catre sefi. Traiasca anchilozarea!

Bani putini

Echipele din Campionatul Judetean se confrunta cu mari carente financiare, zbatandu-se in anonimat. Cele mai multe sunt sustinute de sponsori locali, fosti jucatori de performanta sau oameni inimosi, pentru care fotbalul mai este sportul rege. Aportul primariilor tinde spre... zero. Cea mai “privilegiata" pare a fi Lapusul Tg. Lapus, care a primit 150 de milioane de lei din Bugetul local. Intr-un clasament al genului, lapusenii sunt secondati de Unirea Sisesti (100 de milioane) si Spicul Ardusat (80 de milioane). Bani putini, pentru pretentii mari.

“Primaria ne-a cu refuzuri peste refuzuri." -Emil Munteanu, presedinte Progresul “Primarul Pop nu vrea sport in Somcuta." - Teo Balmos, ex-presedinte Progresul “Echipa este societate pe actiuni si nu sunt indeplinite conditiile pentru a acorda bani." - Vasile Romul Pop, primar Somcuta Mare

Ioan PETRUSAN



* Gratia fanionului

“Multi dintre jucatori sau antrenori ne spun ca locul nostru, al femeilor, este la cratita. Cu toate acestea, am reusit sa ne impunem in fata lor si nu prea mai au ce comenta." - Monica Rigo, arbitru FIFA.

Clujeanca Monica Rigo este printre primele femei arbitrul de fotbal din Romania. A practicat fotbalul la nivel de amatori, dar s-a orientat spre arbitraj la sfaturile sotului ei, Cristian. Monica a fost tusier la finala Campionatului Mondial de fotbal feminin 2003, din SUA. “La inceputul carierei mi-a fost greu, deoarece fotbalistii ma priveau cu neincredere. Chiar si unii colegi de arbitraj au fost mai retrasi cand faceam . Totul a trecut, deoarece cu timpul am inceput sa fiu respectata si fotbalistii se comporta foarte frumos cu mine si cu toate colegele de arbitraj", a declarat Monica Rigo. Pentru purtatoarea ecusonului FIFA, injuraturile spectatorilor sau ale jucatorilor nu sunt un obstacol de netrecut. Primeaza dragostea pentru meserie. Rigo si-ar dori sa oficieze la o finala de cupa europeana sau de Campionat Mondial intre echipe masculine. “Ar fi extraordinar ca o finala de acest gen sa fie arbitrata de o brigada feminina. In Romania sunt multe arbitre talentate, dar nu prea ni se da importanta. Suntem apreciate peste granitele tarii, de unde am primit multe invitatii la meciuri amicale sau oficiale", a spus Monica Rigo, care a oficiat la una dintre tuse in meciul FC Baia Mare - Corvinul Hunedoara (2-1) din prima etapa a returului diviziei B seria III.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

La urma urmei, lui Gigi Becali i s-a intamplat ceea ce si-a propus. Sa fie exponentul celor care l-au ales si sa se supuna dorintei acestora. In Maramures s-a infiintat filiala Partidului Noua Generatie, prezidata de Emil Ambrus, un fost fotbalist, despre care multi nu stiu aproape nimic. Intr-un puseu de campanie electorala, acesta a acceptat sa-si apropie obrajii de cei ai lui Gigi Becali, dar nu si-a stabilit clar programul pe care il va urma. In schimb, s-au facut multe promisiuni, conform carora numarul membrilor filialei maramuresene va fi mai mare decat al altor partide cu “putere" din judetul nostru. In cursa catre electorat, “puciul" echivaleaza cu un handicap de imagine. Macar acest lucru ar putea sa-l speculeze si sa se indrepte (in disperare de cauza!) spre alte domenii de interes. Al fotbalului este de-acum pierdut, pentru ca dupa Adunarea Generala, in loc sa se exprime concret (“Am fost 16") hotararile s-au pierdut fortat pe parcurs, limitandu-se la un fatidic, dar adevarat, “Am fost!"



* International

Serena Williams va fi prezenta in aceasta saptamana la turneul de tenis de la Key Bicayne, dupa o absenta cauzata de o accidentare l Comitetul de Urgenta al FIFA s-a declarat impotriva naturalizarii abuzive a jucatorilor, federatiile fiind in imposibilitatea de a mai nationaliza un jucator care nu a stat minimum doi ani, fara intrerupere, in tara de adoptie l Speedo a descoperit un combinezon de natatie revolutionar, capabil de a face sa se castige sutimi de secunda pretioase in concursurile de inot l In urma tragediei de la Madrid, Jacques Rogge, presedintele CIO, a solicitat masuri exceptionale pentru JO de la Atena l Consacratul jucator de rugby Cuacaurubuca (Fiji) se afla in tratative avansate pentru transferul la un club european, tinut deocamdata secret l Michael Schumacher si Roger Federrer se afla pe lista sportivilor nominalizati la Oscarurile pentru sport in 2003 l Campionatul Mondial de hochei pe gheata se va desfasura in Cehia, in perioada 24 aprilie - 2 mai 2004 l Vitali Klitsko (Ucraina) si Corrie Sanders (Africa de Sud) vor lupta, pe 24 aprilie, la Los Angeles, pentru titlul mondial la categoria grea, versiunea WBC.



* Sport pe scurt

Attila Piroska (FC Baia Mare) va fi indisponibil inca doua saptamani, deoarece nu i-a parvenit “cartea verde" din Ungaria l Istvan Makrai (LPS CSS Baia Mare) este candidatul pentru titlul de campion al categoriei 63 kg la finalele de box pentru cadeti l Baimareanul Gelu Mois a fost numit medicul Lotului national de box feminin l Valentin Ghionea (HC Minaur) este lider in clasamentul golgeterilor din Liga Nationala de handbal masculin l Conducerea FC Gloria Renel a transferat 11 jucatori de la FC II Baia Mare l Echipa de volei cadete de la CSS 2 Baia Mare s-a calificat pentru Turneul final al Campionatului National.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.