• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 28 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Martie , 2004
* Obreja vs Pop

* Scandal pentru banii din sport
Performanta lobby-ului

* Apostrof

* Sport pe scurt

* Obreja vs Pop

Numirea lui Rudel Obreja in functia de manager general al Lotului National de box anunta alte schimbari la nivel de varf in conducerea Federatiei Romane de Box (FRB). Printre cei vizati se afla baimareanul Ion Pop, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.

Schimbarile de la nivelul Lotului national de box se pare ca vor aduce modificari la nivel de varf in conducerea comisiilor din cadrul FRB. Managerul general al lotului, Rudel Obreja, este decis sa faca ordine, pentru a nu se mai repeta esecurile din ultimii doi ani. Printre cei vizati a fi "detronati” se afla si baimareanul Ion Pop, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din FRB. Unele cluburi din tara ii reproseaza lui Pop ca defavorizeaza pugilistii in ring. "Nu am auzit contestatii decat de la cluburile Stoicescu si cel din Ploiesti, care sunt sustinute de Obreja. Pe altii nu i-am auzit sa se planga. Eu am fost ales in functie prin vot, de catre cluburile din tara”, declara Pop. Baimareanul spune ca disensiunea a pornit in urma cu doi ani, la Europenele de juniori din Rusia, cand Obreja i-ar fi reprosat faptul ca nu apara interesele Romaniei. "Mi-a cerut lucruri imposibile. Nu aveam ce sa fac, deoarece era o Comisie internationala care hotarea totul. Obreja nu a fost niciodata arbitru, dar se crede foarte mare”, declara Pop. Cat priveste posibila schimbare din functie, Pop spune ca nu-l deranjeaza, deoarece va avea "mai mult timp liber”.

“O bucata de slana, ceva…”

Managerul general al FRB este foarte transant si este de parere ca o schimbare a lui Pop ar fi binevenita. "Colonelul Pop tine foarte mult la scaunul pe care il are. Daca o persoana este numita intr-o functie, asta nu inseamna ca este vesnic acolo. Pop se tine de lucruri slabe. Trimite faxuri prin care contesta ceea ce a votat. Este clar ca nu stie ce voteaza”, spune Obreja. Managerul spune ca el este cel care stabileste noua conducere si ca, probabil, Pop va fi schimbat, urmand ca o hotarare definitiva sa fie luata in saptamana care urmeaza. "Mai avem doua saptamani pana la calificarile pentru Olimpiada, dar Pop nu ne-a intrebat daca avem nevoie de ceva, o bucata de slana sau o tuica, ceva acolo. Tine tare la scaun. El uita ca a ajuns unde este datorita mie”, declara Obreja. Conflictul a incercat sa fie rezolvat in cadrul federatiei, fara a degenera intr-un adevarat scandal. "Am discutat cu ambele parti. L-am rugat pe Rudel sa se rezolve totul pe cale amiabila, deoarece concentrarea trebuie sa fie orientata spre pregatirea pugilistilor”, a spus Nicolae Bud, secretar general al FRB. Este greu de prevazut ce va fi. Este pacat ca boxul romanesc se confrunta cu probleme de… ”box”.

Duel la varf

Ion Pop este primul arbitru roman AIBA si EABA l Membru in Biroul Federal din 1997 l Pop este presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din FRB incepand din 2000 l A pierdut in 2000 "duelul” cu Obreja pentru functia de vicepresedinte a FRB (la un singur vot) l Este presedintele Fundatiei "Prietenii Boxului Maramuresean” l Rudel Obreja a fost vicepresedintele Federatiei Romane de Box intre anii 2000-2002 l A demisionat din functie din cauza unor neintelegeri din cadrul FRB l A practicat boxul la Dinamo Bucuresti, fiind multiplu campion national l Obreja a fost desemnat manager general al Lotului national de box al Romaniei l Fostul "vice” va superviza pregatirea tuturor loturilor nationale de box ale Romaniei l Obreja este comentator de specialitate la canalul de televiziune Eurosport l Prin decizia managerului general se pot efectua schimbari in cadrul Comisiilor Tehnice din cadrul FRB.

Francisc Vastag: “Eu imi vad de treaba!”

Francisc Vastag, cel mai titrat roman din boxul de amatori, revine la conducerea Lotului olimpic de box al Romaniei, dupa o absenta de doi ani. Numirea multiplului campion al Romaniei se doreste a fi o revigorare a boxului romanesc. Feri nu comenteaza disensiunile din interiorul federatiei si isi axeaza atentia doar spre pregatirea pugilistilor romani. "Eu imi vad de treaba mea. Nu comentez in nici un fel ceea ce se intampla in federatie. Nu am nimic cu domnul Pop, avem relatii foarte bune. Intotdeauna am colaborat bine. Eu cred ca acum este bine sa lasam la o parte ambitiile personale. Ne aflam intr-un an important pentru boxul romanesc”, spune Vastag. Boxerii romani mai au doar doua variante (turnee de calificare) pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Atena, ultimele sanse pentru refacerea unei imagini sifonate. "Avem boxeri valorosi, important este sa-si recastige increderea in fortele proprii”, a declarat Vastag. Pana la posibila confirmare a valorii boxerilor nostri, ramane indoiala ca in pofida schimbarilor, din sanul Federatiei nationale de box se prelinge laptele amar. Iar ”amareala” isi trage seva din tensiuni gratuite.

Rufele murdare se spala in familie

"Nu comentez afirmatiile lui Obreja. Considerati faptul ca nici nu am vorbit. Daca noi ne certam, aducem un deserviciu boxului romanesc. Nu este cazul.” – Ion Pop, presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din FRB "Domnul colonel Pop voteaza si nu stie ce voteaza. Tine foarte mult la scaun. Cred ca ar trebui sa invete ceea ce inseamna democratia.” – Rudel Obreja, manager general al Lotului national de box "Nu este loc de prea multe comentarii. Trebuie sa ne axam atentia spre calificarile pentru Olimpiada. Disensiunile din interiorul federatiei trebuie lasate la o parte. Sper sa rezolvam aceasta problema.” – Iosif Armas, presedinte FRB

Ioan Petrusan



* Scandal pentru banii din sport
Performanta lobby-ului

In Baia Mare, suma alocata pentru sport in 2004 este de 2,5 miliarde de lei. Comisia de evaluare a proiectelor de co-finantare a structurilor sportive s-a intrunit de mai multe ori, pentru a repartiza banii catre cluburile si asociatiile din Baia Mare. Modul initial de repartizare a fost contestat de o parte din asociatiile sportive.

Contestatiile privitoare la repartizarea bugetului in sport au fost motivate de lipsa criteriului performantei, raportul subiectiv intre palmaresul obtinut si suma alocata si clasamentele Directiei de Sport, neluate in considerare. In urma reanalizarii, unele cluburi se considera dezavantajate, iar altele au primit in plus un milion, doua. Cea mai "pagubita” s-a considerat Minaur, careia initial i-au fost repartizati 1,2 miliarde de lei (cea mai mare suma), iar dupa evaluare a ramas doar cu 500 de milioane. “Singurul lucru care ma deranjeaza este faptul ca Minaur nu este ajutata de nimeni. Nu poate sa traiasca non-profit. Este pacat ca se continua cu asemenea jonglerii”, spune Lascar Pana, presedintele clubului. FC Baia Mare nu a primit nici un ban, poate si pentru contraperformanta din 2003. Finalistei Challange Cup, HC Selmont, i-au fost alocate 500 de milioane. In schimb, situatia de la Consiliul Judetean (CJ) jigneste bunul-simt.

Bani pentru rugby

CJ a repartizat 600 de milioane de lei catre… echipa de rugby CSM "U” Remin! Care a fost criteriul de acordare, numai alesii judetului stiu. Pentru ca de performanta nu poate fi vorba, din moment ce echipa a fost retrogradata in 2003, in urma imensului scandal de dopaj al jucatorilor, unic in analele rugbyului mondial! Dar bani s-au primit, probabil datorita inertiei cu care alesii judeteni dirijeaza banetul din punga publica tot acolo unde s-a mai dat. Poate consilierii n-au auzit de scandalul cu pricina, chiar daca el a patat obrazul sportului maramuresean. Intre timp, unele asociatii sportive din judet se zbat in saracie lucie, fiind la un pas de desfiintare (vezi cazul biatlonistilor de la CSS Baia Sprie). Dar desi noua ni se pare o porcarie, masura CJ-ului lui Cosma va fi considerata, probabil, justa! Vivat pentru “justitiarii de onoare”! Condoleante fair-play-ului.

Ioan Petrusan



* Apostrof

Se incearca din nou revenirea la sistemul cu 18 echipe in Divizia A. Presedintii de club se razboiesc intre ei. Se lanseaza diferite motive, toate avand la baza binele fotbalului romanesc. Cel mai des uzitat tine de superstitie, motivand ca ne-am calificat la turneele finale cu nationala, numai atunci cand campionatul era "largit”. Problema banilor, care nu ajung nici acum, este lasata undeva in spate. Mai nou, Cupele Europene nu vor admite decat echipe potente financiar. A fi potent financiar inseamna atat sa bati un cui in perete, cat si sa impingi peretele in cuiul fixat. Important este sa ne calificam la Mondiale. Altfel, ori jucam in Germania, ori recurgem la un ultim soc si ne facem Divizia A de… sa zicem 14 echipe. Ar insemna, cel putin, eliminarea din costuri a pretului unor cuie strambe si ruginite. Exact acelea pe care ni le batem an de an in talpa, sa nu alunecam pe terenuri desfundate, ori sa ne urcam pe pereti.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

"Raliul Maramuresului”, care se va desfasura in Baia Mare intre 21-23 mai, va conta ca etapa a III-a a Campionatului National de Raliuri l Olimpiu Condor este noul antrenor al divizionarei A de handbal, SC Cuart l In perioada 21-25 aprilie, Baia Mare va gazdui finalele CN de box feminin l Carmen Negria (CS Marta) a fost convocata la Lotul national de handbal junioare l Editia a 31-a a prestigiosului turneu international de box "Centura de Aur” se va desfasura in Baia Mare, la inceputul lunii iulie l Lucian Balan, antrenor FC Gloria Renel, a sustinut examenele pentru obtinerea licentei UEFA-B, rezultatele urmand a fi cunoscute in luna aprilie.

"Echipa de biatlon cu o singura puSca!”

"Ducem o lipsa acuta de echipament. Ne descurcam prin grija parintilor si a unor sponsori. Vrem sa facem performanta, dar fara bani nu se poate. Echipa de biatlon are o singura pusca!” – Gabriel Amarascu, director CSS Baia Sprie

Clubul CSS Baia Sprie este axat, in special, pe sporturile de iarna ai caror practicanti au obtinut rezultate, dar lipsa echipamentului de concurs si a materialelor sportive sunt alarmante. Echipa de biatlon are o situatie demna de “Cascadorii rasului”, dar si de plansul in hohote al Consiliului Judetean. Atat pentru antrenamente, cat si pentru concurs, intreaga echipa de biatlon de la CSS Baia Sprie beneficiaza de… o singura arma! "Ca sa achizitionam inca o arma ne-ar trebui intre 40 si 60 de milioane de lei. O alta problema este achizitionarea alicelor. Norocul nostru este ca in concursurile pentru copii si juniori nu se alearga cu arma in spate, ci aceasta ramane in poligon. In asemenea conditii, nu putem emite pretentii la performante”, spune Gabriel Amarascu, directorul clubului scolar. CSS Baia Sprie a primit mai multe promisiuni pentru achizitionarea unei arme performante din partea unor sponsori, dar in acest sezon se va concura tot cu… o singura arma, si aceea, veche de peste 15 ani. Despre cum au fost repartizati banii alocati pentru sport de catre Consiliul Judetean am scris. Cat timp am cautat noi criteriile dupa care s-a facut imparteala, s-a dus si fondul de rezerva al CJ…

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.