• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Martie , 2004
* Footsal
Voluntari in sala

* Campioana mondiala asteapta implinirea promisiunilor
Recompensa prin sfidare

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Footsal
Voluntari in sala

Unirea Seini este prima echipa de fotbal in sala, din Maramures, care este prezenta intr-un Campionat National, cel al diviziei B. Reinnoind vechile traditii fotbalistice din Maramures, Unirea Seini intentioneaza sa obtina in editia viitoare promovarea in prima divizie de footsal din Romania.

Fotbalul in sala (footsal) a avut o ascensiune rapida in Romania. Dupa doar trei ani de la disputarea primei editii de campionat, footsalul a castigat tot mai multi aderenti si suporteri in toata tara. Unirea Seini este una dintre primele echipe din Romania care a pus umarul la dezvoltarea acestui sport. Dupa castigarea primei editii a Campionatului Judetean, Unirea a reusit promovarea in divizia B. Pentru inceput, lotul a fost format doar din jucatori localnici dar, ulterior, au fost transferati jucatori din Cluj Napoca, Zalau si Satu Mare. "La primele patru turnee de sala (de la Resita, Targoviste, Plopeni si Bucuresti) am participat cu vechea echipa. La turneul din Baia Mare am aliniat formatia noua, iar cresterea in joc s-a vazut”, a spus Ovidiu Horotan, presedintele formatiei. Echipa este pe penultimul loc in clasamentul Diviziei B, dar in acest an, conform regulamentului, nu se retrogradeaza. In aceste conditii, lotul maramuresean se poate pregati, in liniste, pentru editia urmatoare. O problema a echipei este lipsa banilor (participarea la un turneu de sala costa 40-50 milioane de lei). "Participarea jucatorilor s-a facut pe baza de voluntariat! Cu toate acestea, ne-am prezentat la toate turneele, nu avem nici un meci pierdut la . In editia viitoare speram sa-i stimulam, pentru a nu-i pierde din lot”, declara dr. Daniel Valica. Pentru editia urmatoare, Primaria Seini a promis ca va aloca o suma din bugetul local pentru Unirea, si obiectivul viitor este promovarea in Divizia A. "Este un obiectiv indraznet, dar realizabil, avand in vedere ca avem un lot cu experienta”, a declarat Valica.

Locul 73 in lume

Romania se afla pe locul 73 in Clasamentul Mondial la Footsal. Pe locul 1 este Brazilia. In Europa, Ucraina este cea mai buna echipa. "Romania este la inceput de drum. Ne lipseste experienta internationala. Daca vom aduna cat mai multe partide cu parteneri puternici, vom castiga si in valoare”, ne-a declarat Zoltan Iakab, antrenorul lotului national. Cat priveste campionatul intern, Iakab este de parere ca se afla intr-o crestere fata de anii trecuti.

Unirea Seini

Echipa de fotbal in sala Unirea Seini este o "descedenta” a fostei divizionare B, care a purtat acelasi nume l In 2002, a castigat prima editie a Campionatului Judetean de fotbal in sala l Editia 2003-2004 gaseste echipa maramureseana in Campionatul National, Divizia B l Este prima echipa de fotbal in sala (footsal), din Maramures, prezenta in intrecerea unui Campionat National l Unirea este pe penultimul loc in clasament, dar in acest an nu se retrogradeaza l Echipa din Seini a inceput campionatul cu jucatori locali, ulterior fiind facute mai multe transferuri cu jucatori din Cluj Napoca, Zalau si Satu Mare l Media de varsta a jucatorilor este de 30 de ani l Unirea a participat la toate turneele de sala organizate pana acum de Federatia Romana de Footsal l Conducerea echipei: Ovidiu Horotan – presedinte, dr. Daniel Valica – director executiv, Horatiu Gabor – antrenor.

Cristian Dulca: "Sper in promovare”

Unul dintre cei mai cunoscuti jucatori ai echipei Unirea Seini este Cristian Dulca, fostul component al "feroviarilor” de la Rapid Bucuresti, dar si jucator in campionatul Ungariei. Urmarit de numeroase accidentari, fostul international a decis sa continue la fotbalul in sala. "La acest nivel, cred ca mai pot face fata, fara sa ma fac de rusine. Nu imi pierd antrenamentul”, spune Cristi Dulca. Fostul fundas al nationalei Romaniei a venit la Unirea Seini la recomandarea unor prieteni din Cluj Napoca. "Fotbalul in sala este un sport relativ nou in Romania dar, incetul cu incetul, vor aparea si rezultatele. Sunt multe echipe bune si tehnice”, declara Dulca. Fotbalistul se intelege bine cu coechipierii, iar integrarea in lot nu i-a pus mari probleme. Spera si el la o promovare in prima divizie de footsal, ceea ce ar constitui o alta performanta din bogatul sau palmares. "Orice promovare este o realizare in cariera unui jucator, asa ca nu vreau sa o ratez daca am posibilitatea sa o fac”, a spus Cristi Dulca. Jucatorul a debutat la Unirea la turneul de sala din Baia Mare (campionatul diviziei B).

"Avem un lot de jucatori cu care ne putem gandi la promovare in editia viitoare de campionat. Urmeaza sa punem la punct si latura financiara. Banii au un rol important in orice domeniu.” – Ovidiu Horotan, presedinte "Speram sa gasim sprijin pe plan local, dar si din alta parte, de la diferiti sponsori. Ar fi foarte frumos daca Unirea Seini ar reusi promovarea in prima divizie. Ar fi o premiera pentru oras. Ce va fi mai departe, vom vedea.” – dr. Daniel Valica, director executiv "In lot este o atmosfera buna, dar trebuie sa incepem sa ne cunoastem intre noi, sa punem la punct schemele tactice. Cu putin efort si sansa, cred ca putem reusi promovarea in prima divizie.” – Horatiu Gabor, antrenor-jucator

Ioan Petrusan



* Campioana mondiala asteapta implinirea promisiunilor
Recompensa prin sfidare

Dupa cinci luni de la obtinerea titlului suprem, la Campionatele Mondiale de la Santa Suzana (Spania), Monica Sas Muresan nu a intrat inca in posesia premiilor promise de autoritatile locale si judetene. Reprezentantii Consiliului Judetean sustin ca s-a alocat o suma de bani drept recompensa, dar aceasta nu a ajuns in buzunarul campioanei.

Performanta obtinuta de Monica Sas Muresan la Campionatele Mondiale de Culturism 2003 (medalie de aur la categoria +57 kg si la open) este unica in analele acestei discipline sportive din Romania. Pentru performanta obtinuta, Monica s-a ales cu multumiri, felicitari si multe promisiuni. Din partea autoritatilor locale si judetene nu a primit, deocamdata, nici un ban, desi multi s-au batut cu pumnul in “buzunarul public”, spunand ca “ii vor da”. Consiliul Judetean Maramures a alocat in luna decembrie 2003 suma de 25 de milioane de lei pentru performanta sportivei. Curios este faptul ca banii au intrat in contul CSM Baia Mare si nu in buzunarul lui Muresan! "Nu stiu cum vom folosi acesti bani, daca va fi o premiere sau vor fi utilizati pentru antrenamente. Vom lua o hotarare in acest sens de comun acord cu Monica Sas Muresan si antrenorul Szabo”, spune Sorin Marius Andrei, directorul CSM (poate suntem descreierati, dar consideram ca normal ar fi ca destinatia banilor sa fie decisa doar de dubla campioana mondiala!). "Nu stiu ce sa zic. Intrebati la CSM, e treaba lor, trebuie sa gaseasca o solutie”, a declarat Monica Sas Muresan, satula probabil de tergiversari jenante. Consiliul Local a promis acordarea unui teren pe care sportiva sa construiasca o sala de antrenament si fitness, dar Monica nu a fost contactata pentru indeplinirea formalitatilor. "Mai astept si sper in continuare in mai bine”, spune Sas Muresan.

Contre pentru performanta

Repartizarea banilor pentru sport a lasat intotdeauna loc de discutii. Saptamana trecuta, Consiliul Local a propus un proiect de hotarare pentru alocarea din bugetul local a sumei de 2,5 miliarde de lei pe anul 2004, pentru cluburile si asociatiile sportive. Din suma totala, suma de 1,2 miliarde de lei a fost repartizata echipei HC Minaur. Alte cluburi si asociatii sportive s-au considerat dezavantajate, considerand ca repartizarea banilor nu se face echitabil, in functie de performanta. In cele din urma, votarea proiectului s-a amanat pentru o data care va fi stabilita in scurt timp.

"In decembrie am alocat, printr-o Hotarare de Consiliu Judetean, suma de 25 de milioane de lei pentru performanta sportivei. Noi am virat banii la club, la CSM.” – Alexandru Cosma, presedintele CJ Maramures. "Consiliul Judetean a alocat banii pentru echipa de rugby, iar eu i-am oprit pentru Monica Sas Muresan.”– Sorin Marius Andrei, director CSM Baia Mare

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Cel mai ravnit post in Romania zilelor noastre este cel de presedinte. De gasit, pe toate drumurile. De la un Consiliu de Administratie al unei firme de apartamente, pana la ditamai tara. Mijloacele de realizare sunt foarte simple: un teanc subtire de bancnote, cu titlu de capital, sau milioane de cetateni dispusi sa voteze. Moda nu putea sa-i scape si fotbalului. Avem presedinti de cluburi, presedinti de federatie, presedinte de Liga, presedinti de onoare etc. Toti se inghesuie in fata camerelor TV, la sindrofii mondene si in multe alte locuri. Pentru ca tot dintre ei, se vor alege cativa presedinti de partide si, de ce nu?, presedintele tarii. Toti acesti presedinti de fotbal isi exerseaza cunostintele de conducere pe fotbalisti. Cu cat succes, ne arata rezultatele din prezent. Mai sus de atat, fiindca este inflatie, vor ajunge doar cativa. Pentru cei mai multi va ramane doar o poveste de spus nepotilor, despre un presedinte din tumultoasa lume a fotbalului.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Florina Nicolescu si-a reziliat de comun acord contractul cu HC Selmont, jucatoarea urmand a fi transferata la grila stabilita de FRH l In perioada 3-9 martie, Alba Iulia va gazdui finalele de zona la box juniori, contand pentru calificarea la Campionatele Nationale l Carmen Iancau (CS Marta) a fost convocata la Lotul national de junioare l Pe 7 martie, de la ora 10, in Sala Polivalenta "Lascar Pana” se vor desfasura finalele etapei de zona, la judo juniori II l Arbitrii baimareni Cristian Balaj, Zoltan Szekely, Dan Marchis si Edmond Necula au participat, la Casa Fotbalului din Bucuresti, la instruirea in vederea returului Diviziilor A si B la fotbal.

Un meci istoric

Intr-o partida de toata frumusetea, generatia de aur a fotbalului baimarean, generatia Mateianu, FC Baia Mare a invins cu 6-2 (4-1) Gazeta de Maramures (lipsita de aportul directorului Dan Parcalab, transferat temporal si ”in interes de serviciu” in Bacau). Pentru FC Baia Mare golurile au fost inscrise de Tulba 3, Deac, Muresan si Terhes, iar pentru GAZETA ambele goluri au purtat semnatura lui Botis. Lovitura de incepere a partidei a fost data de Mihaela Mateianu, sotia regretatului antrenor baimarean. Pe terenul Salii Polivalente, s-au perindat marile glorii ale fotbalului baimarean, cei care in urma cu doua decenii faceau arhipline tribunele Stadionului "Dealul Florilor”. In numarul viitor al ziarului nostru vom reveni cu -un amplu material despre acest eveniment. Meciul a readus in primplan fotbalistii care au facut cinste judetului nostru.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.