• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Februarie , 2004
* Noul filon

* APOSTROF

* Sapte baimareni au primit licenta UEFA
Antrenori europeni!

*Sport pe scurt

* Noul filon

Gimnastica din Baia Mare a intrat intr-un con de umbra de mai bine de trei ani. Alaturi de handbal, fotbal sau natatie, gimnastica a facut cunoscut orasul nostru peste hotare. O mana de antrenori inimosi, dedicati trup si suflet meseriei, incearca acum sa revigoreze acest sport in Baia Mare.

Dupa o absenta de trei ani din competitiile nationale, sectia de gimnastica de la CSM Baia Mare isi va face ”reintrarea” in circuitul national in luna mai, la Constanta, cu ocazia Campionatelor Nationale rezervate copiilor. Cu aceasta ocazie, antrenorii si gimnastele doresc revigorarea acestui sport, care de ani buni a intrat in anonimat.

Motivele regresului

Exodul antrenorilor in strainatate, precum si resursele financiare foarte mici, au facut ca gimnastica din Baia Mare sa fie data uitarii. ”Lipsa acuta de antrenori si-a pus amprenta pe evolutia gimnastelor. Multi dintre antrenori au plecat in strainatate, unde li s-a recunoscut valoarea, iar posibilitatile de castig sunt mult mai mari decat in tara. Noi primim cu 2-300.000 de lei peste salariul minim pe economie”, a declarat antrenoarea Mihaela Cohan. Clubul baimarean nu o duce prea bine nici cu baza materiala. Covorul pe care evolueaza gimnastele este vechi de peste 30 de ani si a fost peticit de antrenori si de parintii gimnastelor. Pentru proba de sarituri gimnastele folosesc o masa, deoarece ”calul” lipseste de foarte mult timp. ”Aceeasi situatie se intalneste aproape in toata tara. Cu toate greutatile, ne descurcam cum putem si fetitele au tragere spre acest sport”, spune Brindescu. O problema acuta este lipsa cadrului medical si a vestiarelor. ”Toate aceste lipsuri nu se pot rezolva decat cu sprijinul federatiei, dar daca nu este performanta, nu putem emite, deocamdata, pretentii”, este de parere Silviu Petric. Cu toate acestea, sase zile din saptamana, fetite cu varste cuprinse intre 4 si 10 ani isi desfasoara activitatea in vechea Sala a Sporturilor de langa Strandul Municipal.

Sperante la Constanta

La finalele ”nationalelor” de la Constanta, CSM Baia Mare va fi prezenta cu o echipa formata din 7 gimnaste (Andreea Pop, Simona Buda, Simona Paul, Denisa Pintea, Ofelia Osan, Daniela Filip si Andra Pal) care vor evolua in toate probele din concurs (finalele pe aparate, individual compus si echipe). ”Anul acesta este foarte greu, dar este un inceput si speram sa fie unul foarte bun. Timpul pana la finale este foarte scurt, dar ne vom stradui sa ne clasam cat mai sus. Pentru gimnaste, va fi primul concurs din activitatea lor”, a declarat Brindescu.

Gimnastica baimareana

Sectia de gimnastica din Baia Mare s-a infiintat in 1960 l Gimnastele baimarene au obtinut 7 titluri de campioane ale Romaniei l De-a lungul anilor, echipa de gimnastica a fost antrenata de tehnicieni de marca precum Elena Marinescu (antrenor emerit), Alexandru Aldea, Petru Ecobici, Robert Kun, Iuliana Avram, Costel Petrescu, Nelu Pop l In 1979, Rodica Dunca devine campioana mondiala cu reprezentativa Romaniei l Alte gimnaste reprezentative pentru Baia Mare: Mirela Pasca (multipla campioana nationala), Pusa Matei (campioana nationala, componenta a lotului national, stabilita in Italia), Erika Boncina, surorile Monica si Cristina Sabau (au abandonat activitatea sportiva), foste componente ale lotului olimpic 2001 l In prezent, la CSM functioneaza trei grupe de incepatoare, o grupa de initiere si o grupa de copii-junioare l Antrenori la CSM sunt Daniela Brindescu, Mihaela Cohan si Silviu Petric.

Rodica Dunca:

“Nu mai fac nici o declaratie!”

Rodica Dunca a fost si ramane cea mai reprezentativa gimnasta pentru Baia Mare. Componenta de baza a reprezentativei Romaniei, Dunca a avut un aport important la castigarea titlului mondial in 1979. Este multipla campioana nationala si castigatoare a mai multor concursuri internationale. Fosta campioana mondiala a refuzat sa ne ofere o declaratie, suparata fiind pe unele articole aparute in presa centrala. ”Eu nu am dat nici o declaratie unui ziar central. Nu am discutat cu nimeni. In schimb, au aparut tot felul de declaratii false, referitoare la cazul Petrovschi si la altceva, care nu imi apartin. Totul este o minciuna. Nu mai fac nici o declaratie presei, referitor la gimnastica”, spune Dunca. Fosta gimnasta este sustinuta si de catre antrenorii de la CSM Baia Mare, care sunt si ei suparati pe unele afirmatii din mass-media. “Realizatorul unei emisuni, de la un post local de radio, i-a facut incompetenti si vinovati pe toti antrenorii de gimnastica din tara. Noi cu ce suntem de vina? Cine a facut aceste afirmatii nu a fost niciodata la un antrenament al gimnastelor si nu stie ce este aceasta disciplina sportiva”, a spus Daniela Brindescu, antrenor CSM Baia Mare.

”In sport, nu poti sa fii intotdeauna pe culme. In ultimii trei ani, gimnastica baimareana a trecut printr-un regres, datorita lipsei acute de antrenori. Aceeasi situatie este peste tot in tara.” – Sorin Ovidiu Andrei, director CSM Baia Mare ”Anul acesta va fi greu din punct de vedere al perfomantelor, dar incepand din 2005, promitem multe surprize. Sunt multe talente, iar gimnastica este un sport iubit in Baia Mare.” – Daniela Brindenscu, antrenoare CSM ”Exodul antrenorilor baimareni in strainatate si-a pus amprenta in dezvoltarea acestei discipline sportive. Ne desfasuram munca in conditii mai grele, dar sportivele care vin la noi au multa atragere fata de acest sport.” – Mihaela Cohan, antrenoare CSM

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Privind cu admiratie gratia gimnastelor, evolutia lor dezinvolta, cu greu am putea banui infernul din spatele acestor recitaluri de frumusete, regimul aproape inuman in care sunt nevoite sa supravietuiasca. Au vorbit despre acest program satanic nume mari, precum Nadia Comaneci, Emilia Eberle sau Rodica Dunca, trecute si ele prin acest supliciu. Inumanul tratament a mai rabufnit, de curand, prin cazul Oanei Petrovschi. Capul acuzatilor, antrenoarea Mariana Bitang, se considera nevinovata, aruncand culpa pe umerii tinerei sportive. Nu contestam meritele antrenoarei, dar este clar ca minimul simt pedagogic ii lipseste cu desavarsire. Un tribunal (din pacate inexistent) al constiintei si onoarei ar trebui sa o condamne la stigmatul unor ani grei de penitenta. Sufletele copiilor nu pot fi atinse decat cu aripa ingerului ocrotitor, si nicidecum lovite de palma neslefuita la atelierul scolii de bune maniere. Rusine!

Ioan PETRUSAN



* Sapte baimareni au primit licenta UEFA
Antrenori europeni!

Federatia Romana de Fotbal si Scoala Federala de Antrenori a organizat, pe durata unui an, cursuri teoretice si practice pentru obtinerea Licentei B-UEFA, rezervata antrenorilor echipelor de fotbal de la echipele de copii si juniori. Din Baia Mare au participat sapte antrenori, toti reusind sa obtina licenta “europeana”.

Licenta B-UEFA le permite antrenorilor sa pregateasca echipe de copii si juniori in orice tara afiliata la UEFA. Prin acordarea acestei licente, FRF s-a aliniat la clasificarea si cerintele impuse de catre forul continental. Cei sapte antrenori baimareni care au obtinut “vanata” licenta sunt: Ioan Bregariu, Hartmut Lang, Marin Sabau, Anton Goia (toti de la FC Viorel Mateianu), Ioan Muresan, Pamfil Radu (ambii de la FC Baia Mare) si Iosif Mekker (FC Arsenal). Printre lectori si organizatori s-au numarat nume de rezonanta din fotbalul romanesc, precum Mircea Radulescu, Angelor Niculescu, Cornel Dragusin sau Cornel Jurca. Antrenorii baimareni s–au confruntat cu aproximativ 200 de "adversari” din nord-vestul Transilvaniei. "Testele finale au fost complicate. Am avut de sustinut patru examene care au avut subiecte din domeniul fotbalului si un examen care a necesitat cunoasterea unei limbi de circulatie internationala. Am reusit sa ne clasam printre primii”, spune Bregariu. De-a lungul cursurilor, care au avut loc la Arad, Blaj si Bucuresti, "elevii” au vizionat casete cu cele mai moderne tehnici de antrenament pentru grupele de copii si juniori, au beneficiat de o baza materiala adecvata si au asistat la expuneri sustinute de lectorii Scolii Federale de Antrenori.

Saraci cu dotarile

Conditiile din Romania fac dificila aplicarea celor invatate la cursurile pentru obtinerea licentei. "Ce am vazut pe casete si ce s-a spus in expuneri a fost raportat la fotbalul din strainatate. Altele sunt conditiile la noi. Suntem saraci din punct de vedere al dotarilor. Nu avem terenuri de joc si de antrenament.”, este de parere Bregariu. O alta problema ridicata de antrenorul baimarean este neimplicarea autoritatilor locale in sprijinirea tinerelor talente si a scolilor de fotbal. "Pe ei ii intereseaza numai performanta. Nu suntem bagati in seama. Am primit doar promisiuni”, a declarat Bregariu.

Impresiile baimarenilor

"Cursurile au fost instructive si ne vor ajuta enorm in cariera viitoare. Au fost exemplificari si aplicatii deosebit de interesante.” – Ioan Bregariu, antrenor FC Viorel Mateianu "Licenta UEFA este o mare realizare profesionala. Sper ca acest lucru va fi un castig si pentru actualii si viitorii mei elevi.” – Anton Goia, antrenor FC Viorel Mateianu

Ioan PETRUSAN



*Sport pe scurt

Lucian Balan este noul antrenor al divizionarei C8 FC Gloria Renel l FC Viorel Mateianu a transferat la Oasul Negresti doi jucatori de perspectiva, Florin Ster (portar) si Zsolt Villand (fundas) l Marti, 10 februarie 2004, incepand cu ora 10, va avea loc sedinta de analiza a activitatii anului trecut a DSJ Maramures si CSM Baia Mare l Pantaru si Ungureanu au primit acceptul Federatiei Romane de Rugby pentru a juca la Stiinta "U” Remin. Cei doi au fost depistati pozitiv la controlul antidoping de anul trecut l Heinrich Schorsch va detine o functie de conducere in cadrul echipei Gloria Bistrita.

"Razbunare in cazul Peres!”

"La inceputul anului m-am prezentat, conform programului, la antrenamente, alaturi de colegii mei. Mi s-a spus ca din acel moment nu mai am ce cauta la antrenamentele echipei.” – Razvan Peres, FC Baia Mare, juniori ’89.

Plecarea lui Bogdan Peres la Gloria Bistrita a lasat loc de discutii si controverse. Nu cu mult timp in urma, fratele jucatorului, Razvan Peres, nu a mai fost primit la antrenamentele grupei de juniori ’89 de la FC Baia Mare, acolo unde evolua de aproximativ doi ani. "Sunt urmarile transferului lui Bogdan la Gloria, o razbunare. Conducerea clubului si-a varsat naduful pe Razvan. Este inca o dovada de neprofesionalism”, spune tatal celor doi jucatori, Ioan Peres. Conducerea FC Baia Mare este de alta parere, sustinand faptul ca Razvan nu a intrat in calculele antrenorilor. "Aptitudinile de fotbalist ale lui Razvan nu corespund cerintelor de la FC Baia Mare. El nu face fata la antrenamente, asta este tot, nimic altceva”, a declarat Alexandru Jecan, vicepresedintele FC. Tatal jucatorului a depus un memoriu la AJF Maramures in care solicita ca jucatorului sa i se acorde transferul la o alta echipa. Cazul este sub ancheta, urmand a se lua o decizie in perioada urmatoare. "Pana nu ne edificam complet, nu putem lua nici o decizie. Am cerut sfatul celor de la FRF, iar ei ne-au spus sa rezolvam totul pe cale amiabila”, este de parere Iosif Gergely, presedintele AJF Maramures.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.