• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Februarie , 2004
* Pentru careul de asi

* APOSTROF

* Vasilache, un baimarean la campioni
Vrajitorul visiniu

* “Promovarea nu e pierduta!”

* Sport pe scurt

* INTERVIU
Iacob Tataru, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica
Doctorul de zambete

* Pentru careul de asi

HC Minaur si HC Municipal Constanta se vor confrunta, pe 15 martie, intr-o partida inedita, contand pentru sferturile de finala ale Challange Cup. Va fi un meci al marilor ambitii intre doua echipe care se cunosc foarte bine.

Confruntarea dintre cele doua echipe reprezinta o premiera in handbalul romanesc. Este pentru prima oara cand doua formatii din handbalul masculin din Romania se intalnesc intr-un meci oficial contand pentru o cupa europeana. HC Minaur si HC Municipal Constanta vor lupta pentru un loc in careul de asi din Challenge Cup. Echipa baimareana are un palmares international de invidiat, in care se include castigarea a doua Cupe EHF (in 1985 si 1988). Pentru echipa din Constanta, calificarea in sferturile de finala ale Challenge Cup reprezinta cea mai buna performanta din istoria clubului. “Intotdeauna echipa cea mai mica a facut surprize. Nu consideram ca va fi o surpriza daca eliminam Baia Mare, dar va fi o performanta pentru noi”, spune Nurhan Ali, directorul executiv al gruparii constantene. Pana a da “piept” cu Minaur, constantenii au trecut de Sporting Club Horta (Portugalia), 28-23 si 30-23 (ambele meciuri la Constanta), Olkom Doneck (Ucraina), 23-24 (d) si 27-24 (a) si SKIF Krasnodar (Rusia), 27-30 (d) si 23-17 (a). HC Municipal a beneficiat de un buget mare pentru “dubla” cu Minaur, care a inclus si un turneu de pregatire in Germania si in Bulgaria. “Daca baietii se vor califica in semifinale, vor fi multumiti din punct de vedere financiar. Nu spunem sume, dar totul va fi bine”, a declarat Nurhan Ali.

“Suntem mai buni!”

Handbalistii de la Minaur privesc cu incredere meciurile cu HC Municipal Constanta. “De ce sa ne fie frica? Suntem mai buni ca ei”, este de parere Valentin Ghionea. Baimarenii s-au antrenat acasa, sub strica supraveghere a presedintelui Lascar Pana. La Minaur a revenit Zenoviu Cristian, care dupa un tur de campionat la Fibrexnaylon s-a gandit ca tot mai bine este acasa. “Imi doresc foarte mult calificarea in semifinale si vreau sa pun umarul la obtinerea acestei performante”, a declarat Zenoviu. Pentru a ajunge in “sferturi”, baimarenii au trecut de SKAF Minsk (Ucraina), 34-23 si 31-26, si de RK Jug Zegin Skopje (Macedonia), 43-35 si 45-33. Toate meciurile s-au disputat in Baia Mare. Pentru meciurile cu Constanta, Consiliul Local a alocat suma de 400 de milioane de lei. La meciul din 15 februarie, de la ora 11, intrarea va fi gratuita. Partida va fi arbitrata de Imbronjev-Grkovick (Serbia-Muntenegru) iar observator EHF va fi ucraineanul Alexandr Krivornchko. Din partea FRH, la masa observatorilor, va lua loc Teodor Curelea. La aceasta partida va asista si presedintele FRH, Cristian Gatu.

Istoria Challenge Cup

Este o “copie” a Cupei UEFA la fotbal l Prima editie a competitiei a fost in anul 2000 l Editia inaugurala, 2000/2001, a fost castigata de RK Jukovik Kac (Iugoslavia), 27-27 (d) si 26-22 (a), cu Pfadi Winterthur (Austria) l In prima editie nu a fost prezenta nici o echipa din Romania l Urmatoarele doua editii au fost castigate de SK Jern Handball (Danemarca) l Finala 2001/2002, Jern-RK Pelistar Bitola (Macedonia), 20-27 (d) si 34-14(a); reprezentanta Romaniei, SCU Ulpimex Galati, a fost eliminata in primul tur: 34-40 si 34-29 (ambele meciuri in deplasare) de catre Belenenses Lisboa (Portugalia) l Finala 2002-2003, Jern-Fhilipos Verias (Grecia), 30-27 (a) si 35-25 (d); in aceasta editie, Steaua a fost eliminata in turul II de Tvis Team Holstebro (Danemarca), 18-32 (d) si 21-26 (a), iar HC Minaur a fost eliminata in turul III, de catre finalista competitiei, Philipos Verias, 25-32 (a) si 25-35 (d) l Castigatoarea ultimelor doua editii, SK Jern, a participat in Liga Campionilor, dar a parasit competitia inainte de faza grupelor.

Gheorghe Irimescu:
“Calificarea se va decide IN Baia Mare”

Capitanul echipei HC Minaur, Gheorghe Irimescu, este increzator in calificarea echipei sale in semifinalele Challenge Cup. Dupa o “escala” de un an de zile la Lignitul Tg. Jiu, Irimescu a revenit la HC Minaur, unde si-a recastigat repede locul de titular, dar si de golgeter al echipei baimarene. Irimescu este un jucator de baza la Minaur, fiind unul dintre cei mai valorosi pivoti din campionatul intern.
“Intotdeauna meciurile dintre Baia Mare si Constanta au fost pe muchie de cutit, victoria fiind stabilita doar in ultimele minute de joc. Au fost multe contre intre noi, dar ramanem prieteni, iar pe teren va castiga cel mai bun”, a spus Irimescu. Handbalistul baimarean este de parere ca in Baia Mare se va decide calificarea. “Vom avea publicul de partea noastra. Spectatorii vor avea un rol important in meciul de deschidere. Calificarea se va juca la Baia Mare. Cu toate acestea, si in Constanta vom juca la victorie”, a declarat Irimescu.

Declaratii
“Va fi greu, dar cred ca suntem mai buni decat cei din Constanta. Primul meci va fi foarte important, dar avem avantajul publicului.” – Ioan Palko, antrenor HC Minaur.
“Vom juca pentru public. Indiferent ca este Constanta sau alta echipa din lume, vom trata meciul la fel: la victorie” – Iuliu Varody, jucator HC Minaur.
“Luptam cu sabiile scoase. Nu ne este frica de Baia Mare, avand in vedere palmaresul lor. Vom castiga si la Baia Mare.” – Nurhan Ali, director executiv HC Municipal Constanta.
“Ii cunosc bine pe majoritatea jucatorilor de la Baia Mare, asa ca pot sa spun ca am un avantaj.” – Aihan Omer, antrenor HCM Constanta.

Ioan Petrusan



* APOSTROF

Mintea cea luminata a presedintelui FRF incearca sa mai dribleze o data elementara logica a realitatii, propunand organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012, in tandem cu Ungaria. Banuim ca presedintele face sport pe balcon. Mai precis, sah, iar de putina vreme, a invatat sa mute nebunii. Mirosul uriaselor sume pe care le-ar presupune o asemenea organizare i-a incetosat ochelarii si i-a intunecat mintea, “euforie” pe care n-a mai simtit-o de la ultimul gratarel stropit cu spritache din curtea-i gazonata in stil Wembley. In rest, pe gazoanele noastre iarba e maro, si nu se vede de nisip sau noroi. Situatie care ne face o reclama “extra”, cu ou si cu “hotet” pe la forurile internationale. Cum insa, la noi, nesimtirea si aroganta sunt integrate-n peisaj, nu ne mai mira gaselnita, afland ca la agapele federalilor, “eternul” presedinte FRF face solo-uri de tambal cu sticla de bere si canta la acordeon. Cu dintii.

Ioan Petrusan



* Vasilache, un baimarean la campioni
Vrajitorul visiniu

Printre principalii jucatori doriti de Rapid Bucuresti, campioana tarii, s-a numarat si ex-baimareanul Ciprian Vasilache. “Feroviarii” au reusit sa-l transfere pe jucator de la Gloria Bistrita, echipa unde a evoluat in tur. Respectand “traditia” ultimilor ani, FC Baia Mare nu va primi nici un ban din acest transfer.

Vasilache este un produs 100% al fotbalului baimarean. A debutat in 1994, la CSS Minerul Baia Mare, cel care l-a descoperit fiind antrenorul Adrian Boescu. In 1998 s-a “transferat” la juniorii echipei FC Baia Mare, de unde a facut saltul spre prima echipa. Plecarea lui Schorsch de la conducerea echipei baimarene a insemnat si despartirea lui Vasilache de FC. Mijlocasul baimarean a ajuns la Gloria Bistrita unde, dupa un scurt stagiu pe banca de rezerve, a ajuns repede titular. Calitatile de dribleur si pasator au atras atentia principalelor cluburi din Romania. Transferul la Rapid a fost o chestiune de timp. Bistritenii l-au vandut cu 100.000 de dolari si vor primi inca 200.000 de dolari, in cazul unui transfer in strainatate. FC Baia Mare nu beneficiaza de nici un procent din vanzarea fotbalistului. “Este o enigma pe care cu greu o vom dezlega. Asa s-a intamplat si cu alti fotbalisti baimareni, Cornea, Negrean sau, mai recent, Peres. Transferul la Bistrita s-a facut inaintea preluarii clubului de catre noi, asa ca nu avem ce comenta. Totusi, din transferul atator jucatori de valoare, Baia Mare nu s-a ales cu nimic”, a spus Alexandru Jecan, vicepresedintele FC Baia Mare.

Timid si nu prea

Vasilache este considerat un jucator… timid. Fotbalistul a tinut sa infirme “speculatiile” si s-a integrat repede in lotul Rapidului, fiind printre evidentiatii antrenorului Dan Petrescu. Alt argument care infirma “proverbiala timiditate” este iesirea de la sfarsitul lui 2003, cand, la unul din meciurile din Cupa “Top Trade”, suparat ca nu a fost trimis in teren, si-a scos tricoul si a parasit sala. “Nu sunt un timid. Nu discut mult pe teren si imi vad de treaba. In urma cu doi ani eram la Baia Mare si nimeni nu ma baga in seama. Acum sunt privit cu alti ochi”, spune Vasilache.

Despre Vasilache

“Este un bun pasator si bine jocul. Daca va fi ocolit de accidentari, va face cariera.” – Iosif Mekker, fost antrenor al jucatorului. “Cand l-am avut la echipa, mi-a fost de nelipsit. Bun coordonator, respecta intocmai indicatiile antrenorului. Cred ca se va decurca bine la Rapid.” – Costel Orac, antrenor. “Am pierdut principala de pase de gol.” – Sandu Negrean, Gloria Bistrita.

Ioan Petrusan



* “Promovarea nu e pierduta!”

“Avem o echipa tanara si foarte ambitioasa. Speram sa reusim o comportare onorabila in acest campionat. Sa se stie ca CS Cuart va fi un obstacol dificil pentru fiecare echipa din serie!” – Mircea Serban, vicepresedinte CS Cuart.

Surpriza campionatului trecut (cand a fost la un pas de promovare in Liga Nationala de handbal), CS Cuart Baia Mare, a abordat pregatirile din acest an, fara a renunta la gandul promovarii in esalonul de elita al handbalului romanesc. Cu un lot tanar, format in totalitate din jucatori baimareni, Cuart a incheiat turul pe locul IV. “Sansele de promovare nu sunt pierdute. Important este sa ne mobilizam si sa tratam fiecare meci cu aceeasi seriozitate. Jucatorii sunt tineri si au o sansa de afirmare pe care trebuie sa o valorifice din plin”, a declarat vicepresedintele Mircea Serban. Antrenamentele se vor desfasura pe plan local, sub conducerea antrenorului Ladislau Kapornay. Echipa va participa la o serie de turnee de verificare in Baia Mare si in Satu Mare. Conducerea echipei urmareste sa rezolve disputarea meciurilor de pe teren propriu in sala de sport din Baia Sprie. Deocamdata, proiectul nu e viabil, deoarece suprafata de joc este necorespunzatoare. “Ar fi un castig pentru Baia Sprie, un oras unde sportul este iubit. Poate ca la anul, acest vis al nostru va deveni realitate”, a declarat Serban.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Ex-baimareanul Marius Bilasco, actualmente legitimat la FC Arges, se afla in pregatiri cu Steaua Bucuresti, pentru a inlocui “golul” lasat de plecarea lui Claudiu Raducanu l Baimareanca Melinda Nagy (Stiinta) s-a clasat pe locul 12 la CE de orientare pe schiuri l Portarul Mihai Stetca (FC Gloria Renel) se afla in pregatiri cu divizionara B Jiul Petrosani l Vasile Oana (ex-FC Baia Mare) a plecat in Israel pentru probe la o divizionara B l Pe 2 februarie, a debutat perioada de transferari in Campionatul Diviziei D, judet si juniori. Perioada se va incheia cu 48 de ore inainte de inceperea returului.

Ioan Petrusan



* INTERVIU
Iacob Tataru, director executiv adjunct al Directiei de Sanatate Publica
Doctorul de zambete

Carte de vizita

Este originar din localitatea Bixad, judetul Satu Mare. A deschis ochii pentru prima data in 19 iulie 1940. A absolvit liceul Mihai Eminescu din Satu Mare si face parte din promotia 1969 a Institutului de Medicina si Farmacie Cluj Napoca. Din 1980 este doctor in medicina. In tinerete a cochetat cu sportul. Pe vremea studentiei a practicat fotbalul si rugby-ul. Este unul dintre cei mai renumiti stomatologi din oras, consilier local si profesor la Universitatea de Vest. A fost medic sef la Policlinica de Stomatologie nr. 1 si nr. 2, iar din 2001 este director executiv-adjunct la Directia de Sanatate Publica.

Dintre baimareni, 96% au probleme de natura dentara. In acelasi timp, o proportie covarsitoare (peste 99%!) dintre locuitorii orasului (exceptand stomatologii), considera cabinetul stomatologic unul dintre cele mai “groaznice” locuri de pe Terra. GAZETA si-a luat “inima in dinti” si a vizitat unul dintre cei mai cunoscuti stomatologi baimareni.

Am ales un osan, doctor in stomatologie. Ne-am incumetat sa-i trecem pragul cabinetului, dar nu ca pacienti. Gazda noastra, medicul Iacob Tataru, este un stomatolog care se lupta cu… frica pacientilor de 35 de ani.
Reporter: De ce medicina?
Iacob Tataru: Latura mea sociala m-a indreptat in aceasta directie. Am ales medicina pentru ca este stiinta care se ocupa de omul suferind.
Rep.: Ce v-a determinat sa va specializati in stomatologie?
I.T.: Am ales stomatologia pentru ca este domeniul in care omul este afectat pe doua planuri. In primul rand este afectat aparatul dentar (iar oamenii nu se mai pot alimenta asa cum trebuie), iar in al doilea rand, problemele dentare afecteaza aspectul fizic al omului. Frumusetea unui om sta in zambet. Meseria de stomatolog m-a ajutat sa redau oamenilor zambetul.
Rep.: In copilarie va vedeati medic stomatolog? I.T.: Chiar stomatolog nu, dar de mic stiam ca voi fi medic.
Rep.: Care credeti ca este cea mai mare carenta a sistemului de sanatate romanesc?
I.T.: Politica sistemului de sanatate a unei tari porneste de la nivelul guvernului. Aceasta politica nu se poate pune in practica daca nu este si finantata. La noi in tara s-a adoptat modelul franco-german pentru asigurarile de sanatate. Modelul presupune doua categorii de fonduri. Pe de-o parte contributiile oamenilor, iar pe de alta parte, banii pe care statul ii investeste in programe de sanatate. Se pare ca bani sunt, dar nu sunt gestionati asa cum trebuie, mai ales cei care vin pe filiera asigurarilor de sanatate. Gurile rele spun ca multi se pierd la Ministerul de Finante.
Rep.: Secretul profesional?
I.T.: Munca. Asta, bineinteles daca reusesti, datorita sansei de a avea profesia care-ti place. In acest caz fericit, esti devotat preocuparilor profesionale si dai tot ce ai mai bun.

Norocul, toleranta si ironia

Rep.: O intamplare amuzanta din “viata de stomatolog”?
I.T.: Una din perioada comunista. Am fost solicitat sa tratez o persoana din Consiliul Judetean, o doamna cu multe pretentii. Am pregatit cabinetul si a venit la ora stabilita. Cand s-a asezat pe scaun a inceput sa se planga si sa spuna ca oriunde ar merge numai la dentist, nu. La care asistenta i-a spus: “Da’, cine v-a poftit?”
Rep.: Ce inseamna pentru dumneavoastra functia de consilier local?
I.T.: Am vrut sa schimb ceva si sa incerc sa ajut si baimarenii nevoiasi.
Rep.: Cum se vede Baia Mare din fotoliul de consilier?
I.T.: Incepe sa arate din ce in ce mai bine. Cred ca putem spune ca este pe drumul cel bun. Eu traiesc in Baia Mare de peste 30 de ani si am fost de fata la schimbarile pe care le-a suferit acest oras. Pot sa spun ca nu mai este acel oras minier, unilateral dezvoltat.

Rep.: Prima legatura cu domeniul didactic?
I.T.: Dupa terminarea facultatii am ramas un an ca asistent universitar, dar din motive personale a trebuit sa vin in Baia Mare. Am colaborat cu diferite publicatii de specialitate si am participat la simpozioane de profil. In 1992, s-a infiintat o clasa de tehnica dentara in cadrul Liceului Sanitar. Am fost de acord sa ma implic, mai ales ca aveam gradele didactice necesare. Aceasta clasa s-a desfiintat trei ani mai tarziu, cand s-a infiintat o sectie de tehnica sanitara in cadrul Universitatii de Vest. M-am implicat in acest proiect, care se deruleaza si astazi.
Rep.: Cum este munca de profesor?
I.T.: Munca la colegiu este benefica pentru formarea mea profesionala. Trebuie sa fiu la zi cu cercetarile stiintifice importante (si cu rezultatul acestora).

Realism medical

Rep.: Dezamagiri?
I.T.: Depinde din ce unghi e privita problema. In general, sunt un om optimist. Nu-mi place sa renunt usor si incerc sa trec peste obstacolele care imi ies in drum. Sunt o persoana realista, de aceea nu am ajuns la stadiul de dezamagire.
Rep.: Aveti timp liber?
I.T.: Pot spune un nu hotarat. Lipsa timpului liber este una din principalele probleme cu care ma confrunt. Chiar nu am timp liber si asta imi creeaza o senzatie de disconfort. Mai ales cand vad ca prietenii mei merg in concedii sau ies in splendoarea naturala din afara orasului.
Rep.: Nu este obositor sa nu ai timp liber?
I.T.: Activitatea dinamica ma face sa ma simt bine. Si pot sa spun ca de cand lucrez nu am avut nici macar o zi de concediu medical.
Rep.: Ati simtit nevoia sa faceti o fapta buna?
I.T.: Cred ca toti ne dorim sa lasam ceva in urma noastra. Tatal meu sculpta in lemn si ori de cate ori ii vad lucrarile, imi amintesc de el cu mandrie. Am vrut sa las si eu ceva in urma mea. In 1996 am ales doua clase de pe Valea Borcutului, o clasa de prescolari si una de scolari. La acesti scolari le-am tratat toate problemele si anomaliile dentare. Am inceput si ore de educatie de sanatate cu accente pe stomatologie, ore care s-au terminat cu diferite concursuri la care, bineinteles, toti au fost premiati.

Optiuni si argumente

l Vin sau bere?
Vin. Argumentul sta in latinescul: “In vino veritas”.
l Naomi Cambell sau Claudia Shiffer?
Chiar trebuie sa aleg? Ambele.
l Cioran sau Shakespeare?
Nu cred ca se poate alege intre cei doi.
l Portelan sau argint?
Un stomatolog va alege intotdeauna portelanul.
l Mere sau pere?
Prefer merele.
l Beatles sau Britney Spears?
Beatles, clar!


Miheala Mihalea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.