• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Noiembrie , 2004
* Bila Neagra

* Juniorii de la FC se antreneaza la
Fotbal in noroi

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* INTERNATIONAL

* 2 noiembrie 2004 - a inceput nebunia meciurilor din NBA
I love this game!

* Bila Neagra

Stelian Boariu, Iuliu Bice sau Alexandru Naszodi... Nume de legenda ale unui sport pentru care “gloria maramureseana" pare de mult si definitiv apusa: popice. Desi s-ar putea reconditiona unele piste de popice, alesii locali numai la asta nu se gandesc. “Daca nu vor veni bani din domeniul privat, acest sport va disparea definitiv. Viitorul este sumbru", opineaza Naszodi.

"Inainte de 1990, fiecare oras avea sala de popice. Exista chiar un campionat judetean, de o valoare foarte ridicata, castigatoarea promovand direct in Liga Nationala. Salile erau mereu pline", isi aminteste cu nostalgie Alexandru Naszodi, fost component al echipei Aurul Baia Mare, astazi pensionar si nevoit sa-si rotunjeasca veniturile din alte surse, desi este dublu campion mondial. Baza materiala lipseste cu desavarsire din cauza nepasarii celor ce conduc destinele sportului. Salile (sau pistele de popice) au fost distruse, au disparut sau au fost pur si simplu vandute pentru dezvoltarea unor activitati comerciale. Sala Vointa, unde se antrenau fostii mari campioni, se afla intr-o avansata stare de degradare si e folosita ca depozit de materiale. Cele patru piste de la subsolul Casei Tineretului, programate a fi construite dupa 1990, au sfarsit prin a fi doar doua. Predate la cheie cu... o mica defectiune, nu au fost folosite niciodata! Sala Aurul a fost transformata in atelier de confectii, iar pista Fulgerul... a disparut! Nimeni nu mai stie nimic de existenta acesteia si nimeni nu poate da referinte macar despre locul in care era pozitionata. In 1990 a fost finalizata “in rosu" o alta sala pentru popice, insa a fost vandalizata si distrusa in doar doi ani. si exemplele ar putea continua intr-un nesfarsit sir al durerii. In 1998, o data cu intrarea acestui sport sub tutela sindicatelor miniere, popicele au intrat in moarte clinica (“noii stapani" erau incapabili sa-l mai sustina financiar). De la retragerea din campionat a echipei care a fermecat Europa si pana la disparitia acesteia, nu a fost decat un pas. Chiar si acolo unde s-a dorit continuarea activitatii, divergentele legate de patrimoniu (dintre sindicate, exploatarile miniere si primarii) au dus la starea actuala. In conditiile in care Romania a organizat “mondialul" din 2004 (la Brasov, intr-o sala cu opt piste de concurs, cu organizarea suportata in totalitate de administratia locala!), iar la Satu Mare s-a inaugurat in iulie o sala ultramoderna cu sase piste, situatia popicelor maramuresene capata valente tragice. Daca autoritatile nu vor reactiona, acest sport cu traditie in zona va muri. Pentru ca in coma este deja!

"Se puteau gasi fondurile necesare supravietuirii acestui sport, asa cum s-a procedat la handbal sau la fotbal, insa nu s-a dorit acest lucru." Alexandru Naszodi, fost component al echipei Aurul Baia Mare

Repere de glorie

1973 - Aurul Baia Mare promoveaza in Divizia A l 1977 - Aurul Baia Mare cucereste primul din cele 13 titluri nationale l 1977 - Alexandru Naszodi devine campion european cu echipa Romaniei l 1980 - Alexandru Naszodi castiga titlul de campion mondial cu echipa Romaniei (Mangalia) l 1982 - Stelian Boariu cistiga primul din cele 5 titluri mondiale l 1983 - Aurul Baia Mare cucereste prima Cupa a Campionilor Europeni l 1984 - Iuliu Bice devine dublu campion mondial la individual si perechi la Ljubljana (Slovenia) l 1986 - Aurul Baia Mare cucereste de doua ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni (1986, 1987) l 1990 - Aurul Baia Mare castiga doua Cupe Mondiale consecutive (1990, 1991) l 1994 - Stelian Boariu ajunge dublu campion mondial la individual si combinat la Ludwigshafen (Germania) l 2000 - Stelian Boariu castiga titlul de campion mondial cu echipa Romaniei, ultima mare performanta realizata de un popicar maramuresean.

Alexandru Naszodi:

"S-a furat tot ce s-a putut!"

"Pe de o parte, lipsa banilor si a subventiilor catre sport, iar pe de alta, neimplicarea autoritatilor au adus acest sport in pragul disparitiei. Popicele au fost un sport practicat de foarte multa lume, chiar daca nu la nivel de performanta. Insa din momentul in care s-au desfiintat echipele, si salile au ajuns in paragina, s-a furat tot ce s-a putut! Consider un ghinion faptul ca nu am avut nici macar o sala cu instalatie automata. Cred ca privatizarea nu a ajutat deloc sportul, pentru ca putini patroni au mai continuat sa sustina sportul! Sa ne aduca cineva orice: scandura sau materiale de constructie si noi, fostii componenti ai echipei, am participa benevol la reconstructia salilor. Dar vad ca acum nu mai intereseaza pe nimeni. Poate doar daca unul dintre fostii performeri care au popicele in singe ar avea resursele sa refaca echipa, altfel nu prea vad alte posibilitati pentru a face salile functionabile, atatea cite au mai ramas. Popicele ar putea fi un excelent mijloc de recreere, daca s-ar dezvolta ca sport de masa. Atitudinea fata de popice si, in general, fata de sport trebuie sa se schimbe!" - Alexandru Naszodi, dublu campion mondial la popice, fost component al echipei Aurul Baia Mare.

Unde-am ajuns!

"Fiecare oras minier avea pista de popice. La un moment dat, doar in Sighetu Marmatiei existau 10 echipe. A existat chiar si un campionat al orasului." - Alexandru Naszodi, dublu campion mondial "N-am avut niciodata vreo legatura cu salile de popice. A existat acum 2-3 ani o tentativa de asociere intre Primaria Baia Mare si compania Remin, insa noi nu ne-am ocupat niciodata cu adminstrarea lor. " - Gheorghe Pasca, presedintele Uniunii Sindicatelor Miniere Maramures "Pista din Dragomiresti trebuia sa ajunga conform Legii 18/1991 in posesia primariei, dar prin niste tertipuri a ajuns in posesia firmei de constructii ZACON, apoi s-a distrus si a ajuns azi un atelier ce produce doar galagie." - Bogdan Victor, consilier local Dragomiresti

Claudiu BABAN





* Juniorii de la FC se antreneaza la
Fotbal in noroi

Opt grupe de copii si juniori se inghesuie pe singurul teren de antrenament al clubului FC Baia Mare. Terenul este situat in imediata apropiere a stadionului "Dealul Florilor", inghesuit intr-o mare de... morminte.

Se intampla uneori ca trei sau chiar patru grupe de copii sau juniori sa se afle in acelasi timp pe unicul teren de antrenament al clubului care odata reprezenta Romania in Cupa Cupelor! Terenul e practicabil doar dupa cateva zile de vreme buna, iarba fiind o raritate. Cand vin ploile, un strat gros de noroi acopera aproape toata suprafata de joc. Cand reuseste sa sara, mingea ia traiectorii care pot fi trecute cu succes la Pariuri Sportive, fiind mai greu de intuit decat rezultatul la Gloria - National, de exemplu. "Ne desfasuram activitatea in conditii improprii, precare. Practic, suntem la limita supravietuirii. Munca antrenorilor e mai mult din pasiune, salariile celor 5 antrenori fiind minime. Pana acum ne desfasuram antrenamentele la baza Phoenix, unde conditiile erau mult mai bune. Insa am acumulat datorii si nu am mai fost lasati acolo, ceea ce constituie un mare handicap pentru noi. Exista 4-5 talente reale in fiecare grupa de varsta, insa pentru ca acestia sa creasca in valoare, trebuie create conditii minime de pregatire. Speram ca autoritatile locale sa se implice mai puternic si sa ne ajute mai ales din punct de vedere financiar", a maturisit Emil Kemenes, seful departamentului de copii si juniori al clubului. Scheletul actualei echipe de seniori e format aproape exclusiv din produse ale acestui Centru de juniori, iar daca se va merge pe linia formarii tinerilor jucatori, Baia Mare poate spera ca va avea in cativa ani o echipa competitiva. Insa nu se poate progresa in conditiile in care un sut mai puternic poate ateriza pe parbrizul unei masini ce trece la doar cativa metri de linia de margine a terenului sau cand o deviere neglijenta ii trimite pe tinerii fotbalisti sa-si caute mingea printre crucile din cimitir. Daca pregatirea se face pe aleile din preajma parcului, iar cele doar cateva mingi trebuie impartite intre zeci de tineri fotbalisti, performanta va ramane o utopie. "Crestem valori care apoi renunta sau se duc in alta parte din cauza conditiilor oferite, insa ideea promovarii talentelor locale este buna (anul trecut s-a apelat la si am retrogradat). Cu toate acestea, satisfactia de a vedea un junior promovat la echipa mare este cea mai mare bucurie a noastra, a antrenorilor", a declarat Kemenes. Conducerea clubului spera ca toate bazele sportive sa intre in posesia primariilor, astfel ca echipele de copii si juniori sa poata beneficia din nou de conditii de pregatire utilizate pana nu demult la baza Phoenix. Acum citiva ani, FC Baia Mare evolua cu destul succes pe prima scena a fotbalului romanesc, secondata de Phoenix Baia Mare, care a jucat ani buni in Divizia B. Azi, echipa fanion a Maramuresului se zbate intr-un anonimat total, cu 7 puncte penalizare in Divizia C si sanse minime de promovare. Viitorii jucatori ai galben-albastrilor cresc in mocirla, fara mingi, echipamente si... iarba pe teren.

Claudiu BABAN





* APOSTROF

Claudiu BABAN

Se cauta antrenor! Semnalmente: par putin si valvoi, acoperit de “cascheta". Poate fi zarit sarutand iconite. Raspunde la apelativul 'nea Puiu. A fost vazut ultima data pe 27 octombrie, furandu-le romanilor ultima speranta de a sti de ce a jucat Romania atat de prost cu Cehia. In numele multumirii fata de serviciile Partidului-Stat, purtatorul de grade a uitat ca datoreaza un minim de respect milioanelor de suporteri ai nationalei. si a zis: “Imi reprosez... nimic (!)". In schimb a cerut “voturi celor care sprijina nationala". Pe baza acestui deziderat, buletinul electoral va avea, in sfarsit, rubrica de sport. si vom afla in ce sistem joaca PSD si daca ultimele accidentari ale adversarilor nu le vor scoate in cale vreo arma secreta. Dar daca norocul prolific al lui 'nea Puiu tine tot asa, mi-e ca va iesi precum in Cehia. si de ce... tot n-o sa stim! Dar ne-am obisnuit. Recompensa nu mai dam, se gasesc altii s-o dea!





* Sport pe scurt

HC Minaur Baia Mare se mentine lider in Liga Nationala, dupa ce a invins pe teren propriu pe Uztel Ploiesti cu 41-28 (20-14) in cea de a 9-a etapa l DSJ Maramures a organizat intre 28 si 29 octombrie "Cupa de Toamna" la atletism pentru copii si juniori (la concurs au participat peste 300 de elevi din Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Targu Lapus, primii 3 clasati la fiecare proba primind diplome si cadouri) l HC Minaur Baia Mare va disputa ambele meciuri cu ucrainenii de la Politehnic Donetsk din turul al III-lea al Challenge Cup pe teren propriu, in zilele de 13 si 14 noiembrie incepand de la orele 11,00.



* INTERNATIONAL

Fotbalistul brazilian Paulo Sergio "Serginho" de Oliveira Silva a decedat in timpul unui meci de campionat, in urma unei crize cardiace (el fusese lasat sa joace, desi medicii stiau ca sufera de aritmie cardiaca) l Domenico Giampa a avut nevoie de 147 de copci pe o singura coapsa pentru a i se coase rana provocata in urma lovirii violente de panourile publicitare de pe marginea terenului de joc l Andrei Pavel a devenit primul tenisman roman, dupa Ilie Nastase, care a ajuns intre cei mai buni 15 tenismani ai lumii (conform ultimului clasament ATP, el ocupa pozitia a 13-a) l Besiktas Istanbul, echipa care a fost antrenata de Mircea Lucescu, e inculpata in scandalul privitor la aranjarea unor meciuri din campionat care au legatura cu pariurile facute in lumea interlopa din Turcia l Pilotul spaniol Carlos Sainz, multiplu campion mondial de raliuri, si-a anuntat retragerea din activitate la sfarsitul acestui sezon l Jean Marie Leblanc, directorul Turului Ciclist al Frantei a anuntat ca startul pentru 2005 se va da pe 2 iulie (se vor acoperi peste 3500 km in 20 de etape, traseul strabatand si Germania).

Claudiu BABAN





* 2 noiembrie 2004 - a inceput nebunia meciurilor din NBA
I love this game!

Start in campionatul baschetului profesionist nord-american! A 59 editie a NBA aliniaza la start 30 de echipe de elita care au o singura tinta: titlul de campion, care pentru americani valoreaza cat un campionat mondial. De la Marele Bal nu vor lipsi vedetele Shaquille O'Neal, Vince Carter sau Allen Iverson. Totul este pus in slujba spectacolului. Bugete uriase, incasari de televiziune fabuloase, majorete incitante, dueluri pana in ultima secunda.

Povestea a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand canadianul James Naismith a creat 13 reguli ale unui nou sport, denumit ulterior baschet (din englezescul basket, care inseamna cos). Regulile lui Naismith, desi sunt mult diferite de cele de azi, stau la baza jocului propriu-zis. Unele dintre acele reguli par astazi amuzante. De exemplu, la realizarea unui punct, mingea trebuia sa intre in cos si sa ramana acolo, pana arbitrul se convingea ca este valabil (pe atunci, cosul de baschet nu avea decat un singur orificiu). Baschetul a captat atentia americanilor la inceputul anilor '20, cand sporturile traditionale (fotbal american, baseball sau hochei) dominau peisajul sportiv al Statelor Unite. Nimeni nu se gandea sa arunce mingea la cos, pentru ca putini stiau cum se joaca. Una dintre primele echipe s-a constituit in New York si s-a numit Renaissance. Aceasta a fost echipa simbol a anilor 20, castigand 112 meciuri intr-un singur sezon. Inceputurile unei ligi de baschet americane se leaga de perioada ce a urmat celor doua razboaie mondiale. Marii patroni de echipe castigau bani din football si baseball si nu s-au gandit la formarea unei ligi decat prin prisma castigurilor. In 1946, a luat fiinta National Basketball Association (NBA), impartita in doua conferinte - Est si Vest. In Est activau echipe din Boston, Philadelphia, Providence si Washington, New York si Toronto, iar in Vest, Pittsburgh, Chicago, Detroit, Cleveland. Pentru ca salariile jucatorilor erau foarte mici (5.000 dolari anual), multi lucrau in extrasezon pentru un ban in plus.

Primul meci

Primul meci oficial a avut loc in Toronto, unde echipa gazda, Raptors, s-a intalnit cu New York Nicks. Dintre cei care au jucat atunci isi amintesc ca multi spectatori nu au inteles ce se intampla, dar le-a placut. Cu timpul, jocul a castigat in popularitate si arenele s-au umplut. In anii '50 s-a simtit nevoia unei revigorari, pentru ca unele echipe tineau de rezultat si prelungeau la infinit atacul. Astfel, s-a introdus regula atacului de 24 de secunde, care a schimbat radical jocul. Numarul punctelor a crescut simtitor, iar scoruri in genul celui inregistrat in 1950 intre Fort Wayne Pistons si Minneapolis Lakers (19-18) nu s-au mai repetat. Cu timpul, NBA a dat jucatori de certa valoare, care au devenit in decursul anilor legende vii ale baschetului - Julius Erving, Elgin Baylor sau Wilt Chamberlain. Azi, acestia sunt inclusi intr-un top al celor mai buni 50 de jucatori. Apropiindu-ne de zilele noastre, putem spune ca jucatori ca Magic Johnson sau Michael Jordan au schimbat definitiv imaginea acestui sport, popularizandu-l pe toate continentele.

Primul Dream Team

Azi, Liga are 29 de echipe (doua din Canada si restul din SUA), impartite in doua conferinte. In timpul sezonului regulat se joaca 82 de meciuri, iar cele mai bune 8 din fiecare conferinta se califica in Play-off. Castigatoarele fiecarei conferinte joaca o finala de 7 meciuri. Inelul de campion este cel mai ravnit titlu al fiecarui jucator si nimic (medalie olimpica sau campionat mondial) nu suporta comparatie. Acesta e motivul pentru care pana la Olimpiada de la Barcelona din 1992, in echipa Statelor Unite nu intrau decat jucatori din campionatul de juniori. Atunci au fost chemati la lot Jordan, Magic sau Charles Barkley. Au fost numiti Dream Team (echipa de vis), pentru ca era prima echipa care cuprindea un numar atat de mare de celebritati. Cu timpul termenul s-a perimat, majoritatea jucatorilor valorosi refuzand sa participe la meciurile echipei nationale.

Garla... banilor

Daca la inceput salariile erau modeste, azi baschetbalistii care activeaza in NBA au cele mai mari salarii din lumea sportului, putini fiind cei care ii pot egala (Michael Schumacher sau Tiger Woods). Jucatorii cu cele mai mari salarii sunt Kevin Garnett de la Minnesota (28 milioane dolari pe sezon), Shaquille O'Neal (26 milioane), iar echipele cu cel mai mare buget de salarii sunt New York (94 milioane) si Portland (84 milioane). Unele echipe nu isi justifica banii investiti, daca ne raportam la realizari. Ca tot am amintit de New York, aceasta se zbate in ultimii ani sa prinda un loc in play-off. Sau alte echipe (Boston, de exemplu) traiesc din gloria trecutului. Echipa cu cel mai impresionant palmares este Boston Celtics (cu 16 titluri de campion), urmata de Los Angeles Lakers (cu 14 titluri, dintre care trei in ultimii cinci ani).

Detroit, en titre

Sezonul oficial 2004 - 2005 incepe pe 2 noiembrie si se anunta unul deosebit de interesant, prin prisma unor transferuri importante. Fiind un joc cu numar redus de echipieri, baschetul se bazeaza in multe cazuri pe individualitati. Cel mai rasunator transfer este cel al lui Shaquille de la Los Angeles la Miami Heat. Miami este condusa de Pat Riley, unul dintre cei mai duri antrenori, care a castigat cu Lakers patru titluri de campion. Vorbind despre antrenori, putem mentiona ca cel mai galonat este Phil Jackson (care are un procentaj de victorii - infrangeri de peste 70 %), cu 6 titluri la carma lui Chicago Bulls si trei cu Lakers. Totodata este de urmarit evolutia debutantilor, cel mai promitator fiind David Howard, alegerea numarul 1 la "draftul" (selectia) din iunie. Sezonul trecut distinctia pentru cel mai bun debutant i-a revenit spectaculosului LeBron James de la Cleveland. Iar titlul MVP (most valuable player, cel mai valoros jucator) i-a revenit lui Kevin Garnett de la Minnesota Timberwolves. Din acest sezon vom avea parte de 30 de echipe, prin introducerea uneia noi (Charlotte Bobcats), iar predictiile vizeaza campioana en-titre, Detroit Pistons in Est si Los Angeles in Vest. Desi meciurile televizate NBA sunt difuzate in peste 100 de tari din lume, in Maramures este putin probabil sa avem parte de asa ceva, canalul romanesc ce a cumparat drepturile de difuzare, Telesport, putand fi urmarit doar in cateva orase din tara. Dar va vom tine la curent cu cele mai importante informatii.

Cel care sfideaza gravitatia

A fost supranumit "Air" pentru ca a sfidat gravitatia timp de peste trei secunde la fiecare saritura. Cu celebrul sau "fade away jump" (saritura care se pierde) si-a umilit toti adversarii. Are sase inele de campion, toate cu Chicago Bulls, doua titluri olimpice si sase titluri de MVP. Michael Jordan a marcat peste 30.000 de puncte. S-a retras definitiv in 2003, de la fosta echipa a lui Big Ghitza (Washington Wizards). In 2000 i s-a decernat premiul de cel mai mare sportiv al Secolului XX, intrand in selectul cerc al legendelor sportului universal alaturi de Cassius Clay sau Pele. "Este Jordan si apoi noi, ceilalti", a spus Magic Johnson, dupa finala din 1991, castigata de Chicago in fata celor din LA. Larry Bird, dupa un meci in care Jordan le-a administrat celor de la Celtics 63 de puncte, l-a descris ca pe "Dumnezeu deghizat in Michael Jordan". Performantele sale (30 de puncte pe meci - media intregii sale cariere, 75 de puncte intr-un singur meci, numarul de titluri de campion etc.) sunt departe de a fi egalate. Dupa retragerea sa, Liga a avut de suferit in privinta spectacolului, chiar daca noul val de tineri tine sa demonstreze contrariul.

Omul-cladire!

Cel mai inalt jucator care a ajuns in NBA a fost romanul Gheorghe Muresan, poreclit de americani "Big Ghitza". La cei 2,33 metri ai sai, Ghita a uluit lumea baschetului de peste ocean. Plecat din satul clujean Triteni, Muresan s-a apucat de baschet pe la 14 ani. A jucat cativa ani la Universitatea Cluj, iar in sezonul '92 - '93 a fost transferat la echipa franceza Pau Orthez. In sezonul urmator a fost "draftat" de pe pozitia a 30-a de Washington Bullets. Datorita unei boli la glanda pituitara (numita acromegalie), Muresan a continuat sa creasca. O data cu plecarea sa in America, la 23 de ani, a fost operat pentru a i se opri cresterea. A purtat tricoul cu numarul 77 (avea 7 picioare si 7 inci, in sistemul de masura american) si a inscris pentru Bullets o medie de 5,6 puncte pe meci, inca din primul sau sezon. Puternicii centri din Est, cum ar fi Patrick Ewing sau Alonzo Mourning au avut dificultati serioase in a juca impotriva sa, evitand jocul in "caciula" si preferand aruncarile de la semi-distanta. Cel mai bun sezon al sau a fost '95-'96, cand a avut in medie 15 puncte pe meci si 10 recuperari, primind premiul de Jucatorul cu Cel Mai Mare Progres din liga. Din 1997 au aparut problemele de sanatate, interventiile chirurgicale, care l-au tinut departe de teren. A mai incercat un sezon (1999 - 2000) la New Jersey Nets, dar nu a jucat decat jumatate din meciurile oficiale. In 2000 a revenit in Franta, la Orthez, iar apoi a jucat si pentru reprezentativa Romaniei in noiembrie 2002, reusind 24 de puncte impotriva Austriei. Dar au aparut alte probleme de sanatate si in primavara lui 2003, a anuntat ca se retrage din baschet. Actualmente traieste in New Jersey alaturi de sotie si cei doi copii. In afara arenei, a jucat in filmul My Giant, turnat in Romania, alaturi de actorul Billy Crystal.

Femeile care au vrut Viermele!

Nu este un BMW si nici un Supermarket. Este Dennis Rodman, cel mai excentric jucator al galeriei NBA. Are numeroase porecle. The Menace (Amenintarea - pentru altercatiile pe care le provoca si injuriile aduse arbitrilor; cand juca la Chicago il sfida pana si pe greul Shaquille, aparandu-se cu o mana la spate), The Parrot (Papagalul - pentru ca repeta intr-una spusele profesorilor sai), dar cea mai cunoscuta este aceea de The Worm (Viermele), pentru ca in copilarie obisnuia sa se joace tarandu-se pe pamant. Pe langa calitatile sale incontestabile in teren (are cinci titluri de campion cu Detroit si Chicago), in special la capitolul recuperari, el este mult mai cunoscut pentru tatuajele cu care si-a impanzit corpul, pentru culoarea cameleonica a parului si... aventurile pe care le-a avurt cu femei celebre. In afara terenului, Rodman a beneficiat de o imagine de veritabil playboy, cunoscute fiind relatiile sale amoroase cu celebritati ale showbiz-ului: Madonna, Cindy Crowford, Carmen Electra. La nunta cu Electra s-a afisat imbracat in travesti, mariajul respectiv durand 24 de ore. Relatia cu Madonna se consuma in timpul unei... finale cu Utah! Intrebat de ziaristi de ce nu este in cantonament cu restul echipei, Rodman a raspuns: "Voi ce alegeti - camera puturoasa de hotel cu un coleg sau o noapte cu Madonna?". In plus, Viermele nu se menaja cu modestia, declarand ca in 15 minute poate avea orice femeie din lume.

Rivalii: Magic vs. Bird

Cea mai celebra rivalitate din NBA a fost cea dintre Earvin Magic Johnson si Larry Joe Bird. O data cu venirea celor doi in liga, la inceputul anilor '80, duelul dintre Est si Vest s-a purtat pe axa Los Angeles Lakers - Boston Celtics. Ambii au fost invingatori pur-sange, talentati, explozivi si bataiosi. Aceste calitati i-au transformat in adversarii cei mai indarjiti, spre deliciul fanilor. Magic (Lakers) uluia cu genialitatea paselor sale "no look" (oarbe) si cu driblingul sau epuizant pentru adversari. Bird (Celtics) avea acea stapanire de sine pentru a arunca decisiv in ultima secunda sau pentru a incerca o lovitura de la 3 cu doi adversari langa el, fiind cel mai bun alb care a jucat vreodata. Comparati cu niste motoare Diesel, cei doi si-au dus echipele in finala NBA in intervalul '80 - '88, Lakers adjudecandu-si 5 titluri, iar Celtics 3. Dupa retragerea celor doi, atat Lakers, cat si Boston au suferit un declin simtitor, devenind din campioane, echipe modeste ce luptau pentru un loc in play-off. La inceputul Mileniului, Los Angeles a beneficiat de un reviriment, cucerind trei titluri (2000 - 2002) si jucand finala sezonului trecut.

Maxime si minime

Daca Muresan este cel mai inalt jucator din istoria Ligii profesioniste, alaturi de Manute Bol, la ora actuala legea o face componentul lui Houston Rockets, chinezul Yao Ming, care masoara 2,29 m. Provine dintr-o familie de baschetbalisti, ambii parinti evoluand in echipa nationala a Chinei. In replica, cel mai scund om care a patruns in elita baschetului a fost versatilul Muggsy Bogues, a carui inaltime nu depasea 1,60 m. A jucat peste 10 ani in NBA (la Charlotte si Golden State), detinand numeroase recorduri la pasele decisive si interceptii. Cel mai greu jucator al Ligii este la ora actuala Shaquille O'Neal, care cantareste peste 147 de kg (un veritabil luptator de sumo). “Shaq Attack" are trei titluri de campion cu Lakers si a fost numit in elita celor mai buni 50 de jucatori All Time. In timpul liber cocheteaza cu muzica rap si actoria (a aparut pe 5 albume si intr-un film).

Ciprian DRAGOS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.