• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Ianuarie , 2004
* REMEMBER
Muschetarii de arama

* FC Baia Mare vinde actiuni ale clubului
Orasul actionar!

* “Accidentele fac parte din viata”

* APOSTROF

* International

* Sport pe scurt

* REMEMBER
Muschetarii de arama

In urma cu doua decenii, in nord exista un puternic centru al scrimei din Romania. In Baia Mare functiona un club de scrima, coordonat de antrenori de calibru si sportivi pe masura care faceau cinste acestei discipline sportive. Odata cu trecerea anilor, acest sport a disparut din orasul nostru.

Campionii scrimei baimarene (precum Csilla Rupacsis, Horatiu Moldovan, Zoltan Mocsai sau Csaba Bozai) au facut cinste culorilor clubului nordic.

En garde!

Primul antrenor al scrimerilor baimareni a fost Istvan Toth, care in 1975 a adus pentru Baia Mare primul titlu de campioana a tarii, la echipe, la scrima. Toth a fost “secondat” cu brio de alti antrenori care au facut performanta in aceasta disciplina sportiva, precum Vasile Aniculaesei si Rodica Iacubovici. “Am avut multe greutati de depasit pentru a putea mentine acest sport in oras. In 1980, doamna Marinescu de la clubul de gimnastica ne-a dat afara din vechea Sala de Sport (de langa Strandul Municipal) si a trebuit sa ne antrenam… pe unde am putut. Ne-a fost greu, dar nu am abandonat”, spune profesor Rodica Iacubovici. Scrimerii au continuat sa se antreneze in actuala sala de judo de la DJS Maramures. Scrima este un sport foarte complex, dar si foarte scump. Inainte de 1990, o lama de joc costa 1.000 de lei, o suma considerabila la acea vreme. “Copiii isi croiau singuri echipamentul de joc. Era foarte scump sa achizitionezi un echipament nou. Ne descurcam cum puteam, dar aveam rezultate foarte bune”, isi aminteste Iacubovici. Pana la urma, lipsa banilor a facut ca acest sport sa dispara din Maramures. Majoritatea sportivilor baimareni au primit oferte din strainatate si au acceptat sa antreneze acolo. “In 1989, a fost o repartizare pe plan national a profesorilor si am considerat ca este bine sa urmez calea invatamantului. Am renuntat la sport de teama de a nu ramane fara loc de munca”, recunoaste Rodica Iacubovici. Sectia de scrima de la CSM Baia Mare s-a desfiintat, din lipsa de sportivi dar si de antrenori. Scrimerii baimareni s-au orientat spre cluburi din tara si din strainatate unde au evoluat cu succes. Incepand cu anul scolar 2003-2004 la CSS 2 Baia Mare functioneaza o sectie de scrima pentru cadeti si incepatori. Sectia a fost formata prin “fuziune” cu LPS Craiova. Antrenor coordonator este Ionut Carstea, care este “secundul” nationalei de spada a Romaniei. In viitor se doreste la Baia Mare infiintarea unui centru sportiv care sa aduca performeri pentru Romania la competitiile internationale.

Duel cronologic

1970 – se infiinteaza sectia de scrima tineret-seniori de la Clubul Sportiv Muncitoresc (CSM) Baia Mare l Primul antrenor al sectiei este Istvan Toth, maestru emerit al sportului l Antrenamentele se desfasoara in vechea Sala a Sporturilor, de langa Strandul Municipal l 1975 – CSM Baia Mare obtine titlul de campioana a tarii la scrima, categoria tineret l 1976 – primul concurs international de scrima in Baia Mare, cu participarea unor sportivi din Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, URSS si Romania l 1981 – antrenamentele se “transfera” la sediul CJEFS Maramures, in actuala sala de judo l Antrenorii CSM Baia Mare erau Vasile Aniculaesei si Rodica Iacubovici l Campioni baimareni pentru Romania: Csilla Rupacsis, Csaba Bozai, Rudolf Daraloczi, Mircea Baciu si multi altii l 1989 – se desfiinteaza sectia de scrima, lipsa banilor fiind principalul motiv l Scrima este considerat unul dintre cele mai costisitoare sporturi l Incepand cu anul scolar 2003-2004, la CSS 2 Baia Mare functioneaza (in colaborare cu LPS Craiova) o sectie de scrima.

Ionut Carstea:

“Vor iesi campioni de aici”

“Sportul cu sabia”, cum mai este numit, a ajuns sa faca performanta in Baia Mare. Incepand cu anul scolar 2003-2004, la CSS 2 Baia Mare s-a (re)infiintat o sectie de scrima. Este de fapt o fuziune intre CSS 2 Baia Mare si LPS Craiova, antrenor fiind Ionut Carstea. Intre cele doua sectii este un contract de “colaborare” care prevede formarea de campioni pentru Romania. Carstea este antrenor secund al nationalei de spada, a Romaniei. “Nicaieri in tara, la fel ca in Baia Mare, nu am gasit asemenea apropiere fata de acest sport. Prin colaborarea cu Craiova cred ca vom revigora acest sport in aceasta parte a tarii”, spune Carstea. In prezent, la CSS 2 Baia Mare functioneaza trei grupe de incepatori, cu 72 de copii. “Este un sport greu, dar pe care copiii il agreaza. Cu putina rabdare si tact, cred ca vor iesi campioni de aici, din Baia Mare, din Maramures”, a declarat Rodica Iacubovici. In concursurile nationale, Baia Mare va evolua cu dubla titulatura de CSS 2 Baia Mare – LPS CSS Craiova.

Declaratii

“Scrima este un sport aristrocratic, un sah rapid. Cine il practica, trebuie sa il simta, sa ii placa. In Baia Mare am avut multi specialisti. Lipsa banilor a facut ca acest frumos sport sa dispara din orasul nostru.” – Rodica Iacubovici, ex-antrenoare CSM Baia Mare. “Au fost ani foarte frumosi la Baia Mare. Faceam sportul din placere. de la scoala, ca sa punem mana pe ceea ce noi spuneam sabii. Era extraordinar.” - Csaba Komoaromy, CSM Baia Mare. “Nu aveam spectatori, dar trageam tare pentru echipa. Este un sport frumos, pe care putina lume il intelege. Trebuie sa gandesti si sa fii foarte sigur pe reactiile tale.” – Rudolf Darolczi, CSM Baia Mare.

Ioan Petrusan



* FC Baia Mare vinde actiuni ale clubului
Orasul actionar!

FC Baia Mare abordeaza noul an dintr-o situatie de neinvidiat: locul 15, cu doar 8 puncte. Salvarea de la retrogradare pare un vis frumos, dar conducerea clubului incearca toate solutiile posibile. In plus, cativa jucatori si-au manifestat intentia de a parasi formatia baimareana.

Conducerea FC Baia Mare a propus Consiliului Local si Consiliului Judetean preluarea unui pachet de actiuni. ”Suntem de acord sa vindem chiar peste 50% din actiuni. Nu vrem stadionul sau alte bunuri, ci binele acestei echipe. Nu cred ca am fost bine intelesi de catre toata lumea”, spune Alexandru Jecan.

Orizonturi de vedere

Primarul Cristian Anghel nu s-a aratat incantat de o asociere cu FC. “In aceste conditii, Consiliul ar intra in asociere cu stadionul, care este un domeniu public, iar in caz de faliment, comunitatea va pierde proprietatea”, a explicat Anghel. Reamintim ca primaria contribuie lunar cu suma de 1,5 miliarde de lei la intretinerea arenei. O comisie a Consiliului Judetean Maramures efectueaza in aceste zile o verificare in contabilitatea clubului. Consilierii judeteni vor lua o hotarare in vederea preluarii unui pachet de actiuni de la FC. Procentul vehiculat este de 26% din actiuni. “Dupa ce vom analiza fiecare hartiuta, vom lua o hotarare. Pana atunci nu avem ce sa vorbim, sunt doar supozitii”, a declarat Pamfil Berceanu. Viitorul apropiat va elucida misterul.

Bursa

Primul care a parasit lotul baimarean a fost capitanul echipei, Bogdan Peres. Dupa ratarea transferului la PSV Eindhoven, Peres a optat pentru Gloria Bistrita. “Nu i-am dat acordul, dar se pare ca se va transfera la fel ca si Cornea. Nu ne putem opune transferului, dar trebuie sa aiba si FC de castigat”, spune Jecan. Mihnea Ivan se afla la probe in Elvetia, la Yung Boys Berna si este foarte aproape de un transfer. Si alti jucatori sunt pe picior de plecare, fiind in asteptarea concretizarii ofertelor. La capitolul veniri notam doar numele tanarului Vlasceanu (20 ani), de la International Pitesti, care a fost prezent la sfarsitul anului trecut la Cupa Top Trade.

“Noi, actionarii, am hotarat ca nu mai trebuie sa cerem bani autoritatilor locale. In acest sens, le-am oferit posibilitatea sa sprijine clubul prin achizitionarea de actiuni.” – Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare. “O comisie a Consiliului Judetean va face o verificare a actelor contabile apartinatoare clubului, dupa care vom lua o hotarare finala.” – Pamfil Berceanu, vicepresedintele Consiliului Judetean.

Ioan PETRUSAN



* “Accidentele fac parte din viata”

“Drumul spre glorie a fost un examen important pentru mine. Am avut ghinion, dar accidentul m-a ambitionat si mai mult. Vreau sa ajung un fotbalist mare, la o echipa mare.” – Catalin Burdea, participant la “Drumul spre glorie”.

Baimareanul Catalin Burdea a facut parte dintre cei 5.000 de aspiranti la “Drumul spre glorie” si, implicit, la un loc in randurile celebrei echipe olandeze Ajax Amsterdam. Catalin a ajuns pana in faza semifinala (intre primii 25 de fotbalisti), dar un accident nedorit l-a facut sa paraseasca intrecerea. In timpul unui meci, Burdea s-a accidentat si nu a mai continuat competitia. “Degetul mare de la piciorul drept aproape ca s-a rupt. Am facut febra mare, am incercat sa ma ascund de antrenor, dar acesta a vazut si a chemat doctorul. Am fost nevoit sa renunt. Daca nu aveam febra, sunt sigur ca ajungeam mai departe”, spune tanarul fotbalist. Burdea va implini 16 ani (pe 4 februarie), practica fotbalul de la varsta de 7 ani si face parte din grupa de juniori de la FC Baia Mare, pregatita de Vasile Ignat, unde evolueaza pe postul de mijlocas. In 2003 a participat la mai multe turnee nationale si internationale, in Ungaria, Slovacia si Romania. Fotbalistul intentioneaza sa paraseasca FC Baia Mare pentru un club mai puternic. El a purtat discutii cu antrenorul Adrian Popescu de la “U” Craiova, iar anul trecut a fost in atentia celor de la Gloria Bistrita.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Am trecut, cu chiu cu vai, intr-un nou an. Victoriile si esecurile de anul trecut au fost repede uitate si gandurile se indreapta spre ceea ce urmeaza. Ne zambeste dinspre Acropole, Olimpiada de la Atena. Zambet trist, intrucat “din cati am fost aseara”, baimarenii au, deocamdata, un singur reprezentant. Pe Ionut Gherghel (si acesta, actualmente, student in Florida). La butoniera mai purtam speranta ca Minaurul sa ajunga in semifinalele Challenge Cup. Ar fi pentru noi o binemeritata consolare, dupa anotimpuri risipite in cenusa. O alta “speranta” ar fi evitarea retrogradarii FC-ului. Trista zodie ne-a fost dat sa traim. Galben-albastrii, cei care interpretau marsuri de invingatori, au ajuns sa-si interpreteze propriul cantec de lebada. Speram si vrem multe, dar ne multumim sa auzim numai de bine despre sportivii de isprava, despre antrenorii daruiti meseriei si despre suporterii baimareni, care inca mai spera.

Ioan PETRUSAN



* International

Brian Boucher, portarul echipei Phoenix Coyotes, a stabilit un record in NHL: nu a primit gol timp de 325 de minute si 45 de secunde l In clasamentul Cupei Mondiale la schi alpin, lider este Herman Maier (Austria) cu un total de 535 de puncte l Kewdra Herbert, campioana Canadei la bob, a fost suspendata patru luni, dupa ce a fost depistata pozitiv, cu efedrina, la Campionatul National desfasurat in noiembrie 2003 l Serena Williams nu isi va putea apara titlul la editia din 2004 a Australian Open, fiind nerefacuta dupa o operatie la genunchi l Nigerianul Yinka Dare (32 ani) de la New Jersey Nets a murit din cauza unei crize cardiace l Ciclistul Alejandro Valverde (Spania), vicecampion mondial, va parasi gruparea Kelme din cauza faptului ca Uniunea Ciclista Internationala a refuzat inscrierea echipei in prima divizie l Saadi Gadhafi (Perugia AC), fiul liderului libian, depistat pozitiv in noiembrie 2003, a fost suspendat trei luni de catre Federatia Italiana de Fotbal l Francezul Stephane Peterhansel (Mitsubishi) este pe primul loc in Raliul Paris-Dakar, la sectiunea auto. La sectiunea moto conduce spaniolul Nani Roma (KTM).



* Sport pe scurt

Magda Kengyel si Laura Craciun (HC Selmont) sunt indisponibile pentru inceputul campionatului. Partida restanta cu “U” Jolidon Cluj Napoca (etapa a II-a) se va juca pe 21 ianuarie de la ora 16 l Portarul Silviu Popescu (FC Baia Mare) a fost convocat la Lotul national de tineret al Romaniei (antrenor: Nicolae Manea) care va efectua in 25 ianuarie-2 februarie un turneu de pregatire in China l Ex-baimareanul Vasile Jeler se afla in pregatiri cu Armatura Zalau (antrenor: Leo Grozavu) l Explorari l-a legitimat pe jucatorul Borota (Forex Brasov) care a mai activat la juniorii de la CSS 2 Baia Mare.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.