• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Decembrie , 2003
* Sportul maramuresean, la ora bilantului
Cenusia aducere aminte

* “Un spectacol al gratiei si frumusetii"

* Sport pe scurt

* International

* APOSTROF

* Sportul maramuresean, la ora bilantului
Cenusia aducere aminte

Candva, Baia Mare era considerata a doua capitala a sportului romanesc. Intre timp, lucrurile s-au schimbat si, din pacate, foarte rar in bine. Bucuria traita saptamanal de iubitorii sportului din Baia Mare s-a transformat intr-o cenusie aducere aminte a unor zile in care doar sportivii mai reuseau, prin performantele lor, sa dea culoare unor vieti cenusii.

Un gust amar ne-a lasat rivalitatea - disputata dincolo de teren - dintre conducatorii gruparilor handbalistice Minaur si Cuart. Cei mai pagubiti au ramas iubitorii handbalului baimarean. Milioanele cheltuite pe telefoane si deplasari in Capitala, dublate de memorii penibile, n-au spalat rusinea unor jocuri straine de orice sport.

Agonie si extaz

La capitolul "Huiduieli" trebuie plasat si episodul in urma caruia 19 rugbysti de la "U" Remin au fost depistati pozitiv la controlul antidoping. Urmarile au fost simple: echipa a fost radiata din cadrul FRR si Dan Danut, vicepresedintele clubului, si-a dat demisia. S-au dus pe apa Sambetei 1,3 miliarde lei (cea mai mare suma primita de un club de la CJ Maramures) si cui ii pasa ca banii astia nu provin din buzunarele dopatilor? La polul opus se situeaza performanta fetelor de la Selmont, care au reusit o spectaculoasa calificare in finala Challenge Cup. Chiar daca n-au adus cupa in Baia Mare, handbalistele de la Selmont ne-au redat Speranta. Daca iubitorii de sport mai mult primesc "pumni", onoarea a fost partial salvata de practicantele sportului cu manusi. La finalele Campionatelor Nationale gazduite de Baia Mare, toate cele 25 de pugiliste de la CSM au obtinut medalii. Mai mult, la Pecs, in Ungaria, Adriana Hossu si Mihaela Marcut au obtinut doua medalii de bronz. Antrenorul lotului national a fost baimareanul Gheorghe Man. Ne mai putem lauda cu performantele campioanei mondiale la culturism, Monica Sas, cu faptul ca Emerich Dembrovschi a devenit primul sportiv care are o statuie in Maramures, cu premiera - pentru Baia Mare - a gazduirii raliului Tot Teren si cu cateva vizite notabile: Ruxandra Ciuhulescu (la raliul Siromex), Francisc Vastag (la Centura de Aur - turneu de calificare pentru Campionatele Europene si Mondiale) si nationala de volei a Romaniei (turneu de pregatire). N-ar fi drept daca n-am aminti la final ca, in acest an, Zoltan Crisan a trecut in lumea dreptilor.

O alta iubire pierduta

Pe vremuri, la poalele Dealului Florilor se adunau zeci de mii de oameni pentru a vedea FC-ul jucand in compania Realului din Madrid. Sub bagheta jalnica a lui Mircea Petescu, FC Baia Mare a realizat cel mai penibil traseu din istoria clubului in Divizia B. Urmeaza o retrogradare binemeritata si niste meciuri nerecomandate cardiacilor, in compania mult mai titratei - cel putin la aceasta ora - echipe Bastinasii Suciu de Sus. Orice tentativa de resuscitare a echipei pare sortita esecului.

Ioan BOTIS



* “Un spectacol al gratiei si frumusetii"

Vrem sa ne respectam traditia, asa ca si in acest an vom oferi tuturor un spectacol pe cinste. Toata lumea va avea parte de cateva ore de relaxare si un prilej de a se bucura de ceea ce este frumos." - Ileana Pantea, antrenoare gimnastica ritmica, LPS CSS.

Sectia de gimnastica ritmica de la LPS CSS Baia Mare organizeaza luni, 15 decembrie, de la ora 17, in Sala Polivalenta “Lascar Pana" traditionala sarbatoare de sfarsit de an. Gimnastele baimarene se vor prezenta in fata publicului cu un spectacol al gratiei si puritatii. Desi beneficiaza de un buget redus, gimnastele baimarene au participat la numerose concursuri nationale si internationale, de unde s-au intors de fiecare data cu medalii. Este meritul sportivelor, dar si a antrenoarelor Ileana Pantea, Carmen Coca si Mihaela Borz. “Avem multi copii care iubesc efectiv aceasta disciplina sportiva si vin cu multa ambitie, dar si cu placere la antrenamente. Este o mare satisfactie sa lucrezi cu acesti copii. Ne confruntam cu multe greutati, dar reusim sa ne mentinem in elita. Copiii se pregatesc cu multa daruire, ceea ce ne impulsioneaza si pe noi, antrenorii", a declarat Pantea. Dupa cluburile din Bucuresti, LPS CSS Baia Mare este printre putinele echipe din tara care reuseste sa se mentina in elita acestei discipline sportive de la noi din tara. Pentru inceputul anului 2004, gimnastele de la LPS CSS au mai multe invitatii pentru a participa la concursuri in tara, dar si in Ungaria si Austria.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Vasile Miriuta a fost pus pe liber de FC ETO Gyor, dar va juca in sezonul viitor pentru Olimpia Satu Mare Baimareanul Ioan Tataran are o oferta tentanta de a antrena echipa Gaz Metan Medias In anul 2003, sportivii maramureseni au cucerit 464 de medalii (aur 127, argint 166, bronz 171) la campionatele nationale In campionatele internationale, sportivii maramureseni au cucerit 45 de medalii (15 aur, 10 argint, 20 bronz) Roxana Coros (CSM Baia Mare) a ocupat locul IV la Campionatele Mondiale de fitness, de la Tenerife, rezervate juniorilor.

Ioan PETRUSAN



* International

Americanca Nancy Kerrigan (34 ani), medaliata cu argint la Olimpiada din '94, a fost invitata de onoare la Cupa Mondiala de Patinaj Viteza desfasurata in 12 decembrie la Utah Olympic Oval Renate Goetschl (Austria) a castigat primul concurs al actalei editii a Cupei Mondiale la schi alpin David Beckham va aparea in serialul “The Simpsons" Polonezul Adam Malysz este lider in clasamentul general al Cupei Mondiale la sarituri cu schiurile In 2004, organizatorii MP de F1 de la San Marino vor initia o serie de manifestari comemorative la implinirea a 10 ani de la decesul brazilianului Aryton Senna pe circuitul de la Imola Pe 15 decembrie, la Basel, Ronaldo si Zidane vor conduce doua echipe care vor sustine un meci amical de fotbal ale carui beneficii vor fi alocate fondurilor de ajutorare a copiilor defavorizati din Asia, Africa, America Latina si Europa de Est Carole Montillet (Franta) a castigat prima coborare a sezonului din cadrul Cupei Mondiale, etapa desfasurata la Lake Louise (Canada) Un dirijabil care va transporta camere performante de luat vederi va supraveghea Atena pe durata Jocurilor Olimpice din 2004.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Dupa seceta sugrumata a emotiilor, Ajunul de Mos Nicolae ne-a adus indoielnica rasuflare inghetata a tragerii la sorti pentru CM de fotbal din 2006. Mana lui Michael Schumacher ne-a azvarlit intr-o grupa a hazardului, in care totul este posibil. De la virtutile cunoscute ale “portocalei mecanice", la outsiderul Armenia (echipa antrenata de Mihai Stoichita, fost secund al lui Iordanescu), ar mai fi de notat Cehia, echipa pe care romanii n-au invins-o (deocamdata) niciodata in meciurile oficiale. O grupa in care totul pare posibil. Speram ca tricolorii sa lase la vestiar aroganta, sa nu isi stearga ochii cu dosul palmei si pantofii cu perdeaua, si sa imbrace tricoul daruirii de sine pentru a nu repeta neplacutele antecedente. Altfel, strainii cei credinciosi or sa inceapa sa-si faca cruci, de sa nu-i mai poti opri, cand vor auzi ca suntem romani, iar “groparii" insisi vor lacrima cand arbitrul va fluiera sfarsitul ultimei partide.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.