• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2003
* FC Baia Mare condusa de Petescu spre
16 GRADE PE SCARA RICHTER!

* HC Minaur lupta cu macedonienii pentru
Primavara europeana

* “Este greu sa continuam fara bani"

* Sport pe scurt

* International

* APOSTROF

* FC Baia Mare condusa de Petescu spre
16 GRADE PE SCARA RICHTER!

Sub comanda managerului Mircea Petescu, FC Baia Mare a realizat cel mai dezastruos parcurs, din istoria clubului, in Divizia B. Sunt putine sanse de a continua in Divizia B. Daca nu sunt luate masuri ferme, echipa risca sa retrogradeze cu penalizari, pentru neindeplinirea baremului de puncte, impus de FRF.

Anul 2003 a fost zbuciumat pentru FC Baia Mare. Intre a fi si a nu fi, echipa a reusit sa supravietuiasca datorita unor oameni de afaceri care au hotarat sa investeasca in club. Alexandru Jecan si Petre Andronic au salvat echipa de la disparitie. Modificarile nu au fost de bun augur. Venirea lui Mircea Petescu si a jucatorilor de la Scoala de fotbal de la Lintesti, pe care o patroneaza, a dereglat in totalitate jocul echipei baimarene. Ce s-a realizat? Un bilant rusinos, unic in istoria clubului: 8 puncte, 18 goluri marcate si 49 primite si -16 la “adevar". “Palmaresul" transforma echipa in candidata sigura la retrogradare.

Indepartarea localnicilor

Petescu a schimbat radical echipa, promovandu-i in fata pe jucatorii adusi de la Lintesti. Din vechea garda au ramas Albut, Bota, Peres, Drule, Iatu si Martin. Bota si Martin nu au jucat nici un minut, Drule, Iatu si Albut au fost folositi doar dupa bunavointa antrenorilor, Peres fiind singurul jucator care a prins echipa de baza. Implanturile facute s-au dovedit a fi simple speculatii. Cu toate acestea, Petescu a sustinut sus si tare ca “echipa este in crestere de forma de la o etapa la alta". Nu conta faptul ca echipa pierdea la scoruri categorice, fie ca juca in deplasare sau pe teren propriu. Fara a-i contesta meritele de jucator sau de manager, Petescu a adus un deserviciu fotbalului baimarean si echipei FC Baia Mare. Petescu a promis multe si nu s-a tinut de cuvant. A spus ca pana la sfarsitul turului echipa va realiza 15 puncte. S-au realizat numai 8. Tactica aplicata in jocul echipei a fost inteleasa numai de el. Cu un tupeu extraordinar, a sfidat intreaga miscare fotbalistica din Baia Mare si nu i-a pasat de huiduielile spectatorilor. “Totul este ceva tendentios, pus de cineva la cale(!!?)", a spus Petescu.

Ce-i de facut?

FC poate retrograda in C si sa porneasca la drum cu o penalizare de puncte daca nu isi va indeplini baremul. Mingea este acum in terenul conducerii clubului. Sunt necesare masuri urgente si chibzuite cu foarte multa intelepciune. Demiterea lui Petescu ar fi un prim pas in acest sens. FC Baia Mare trebuie sa ramana cel putin in B. O data jucam cu Real Madrid. Va mai amintiti, maestre Petescu?

Cronologia unei morti anuntate

In iulie 2003, Mircea Petescu devine manager general la FC Baia Mare, Gabriel Dumitru este director tehnic, iar Lucian Balan antrenor principal l In luna septembrie, Balan, castigator al Cupei Campionilor Europeni, este trimis la echipa a II-a. Gabi Dumitru este doar instructor sportiv, nu are Scoala de Antrenori l Lotul de jucatori este schimbat in totalitate, fiind adusi juniori de la Scoala de fotbal “Arena" din Lintesti (Arges) care ii apartine lui Petescu l Cea mai slaba aparare din Divizia B, cu 49 de goluri primite, o medie de 3 goluri intr-un meci l Cea mai categorica infrangere din B, pe teren propriu, 0-7 cu CFR Cluj Napoca l Cel mai dezastruos punctaj la “adevar", din Divizia B, -16 l Sapte etape consecutive fara nici un punct castigat l Doar doua victorii in 15 partide l Sanse minime de salvare de la retrogradare l Pentru aceste “realizari" jucatorii au fost o singura data penalizati. Dupa incheierea turului nu s-a luat nici o masura l Petescu a scapat nesanctionat deoarece lucreaza “benevol" l In urma "fericitei metode - olandeze" echipa a realizat cea mai umilitoare evolutie.

Alexandru Koller:

“Vor pierde mentalitatea de invingatori"

Dupa 1990, primul presedinte al echipei FC Baia Mare a fost Alexandru Koller. Sub conducerea acestuia, echipa baimareana a reusit promovarea in divizia A, unde a “supravietuit" o editie de campionat. Koller s-a retras din fotbal si s-a dedicat afacerilor dar, cand timpul i-a permis, a asistat la meciurile FC-ului. Fostul jucator al echipei baimarene si al nationalei Romaniei a ramas contrariat de jocul FC-ului si nu si-a putut explica strategia conducerii de sub Dealul Florilor. “Se pare ca nu intereseaza pe nimeni ce se intampla cu FC Baia Mare. Daca echipa merge slab in mod repetat, primul care trebuie sa ia masuri este presedintele clubului. Baia Mare are multe talente care puteau fi valorificate in acest campionat. Din tot ceea ce s-a intamplat la FC, jucatorii sunt cei care sufera. Isi vor pierde mentalitatea de invingator", a declarat Koller. Fostul presedinte este de parere ca sunt necesare schimbari urgente la FC Baia Mare. Koller a negat o posibila revenire la conducerea echipei baimarene.

Ce spun fostii jucatori?

“Ar fi trebuit sa se acorde mai mult credit jucatorilor baimareni. Actuala echipa nu a aratat nimic." - Adalbert Rozsnay. “Ma doare sufletul pentru ceea ce se intampla la FC Baia Mare. Echipa este de nerecunoscut. Aici m-am lansat si regret ca FC a ajuns intr-o asemenea situatie." - Sandu Negrean, Gloria Bistrita. FC-ul a jucat un fotbal de slaba calitate. Este rusinos. Cred ca vina apartine in special antrenorilor dar si conducerii administrative." - Ioan Condruc. “Este un lucru neplacut ce se intampla la FC. Nu inteleg conducerea echipei. Daca echipa nu merge, de ce nu se iau masuri? Asa ar fi normal." - Romulus Buia, Poli AEK Timisoara. “Cineva isi bate joc de echipa. Este scandalos si urat pentru FC." - Gheorghe Deac.

Ioan PETRUSAN



* HC Minaur lupta cu macedonienii pentru
Primavara europeana

HC Minaur va intalni in turul IV din Challenge Cup echipa Rukometni Klub Jug Zecin Skopje (Macedonia). Ambele partide se vor juca la Baia Mare, in Sala “Lascar Pana", pe 13 si 14 decembrie, incepand cu ora 11. La fel ca in turul anterior, intrarea la cele doua partide va fi gratuita.

HC Minaur intalneste o echipa despre care nu se cunosc prea multe informatii. In turul anterior, echipa din Macedonia a trecut de Intercollege AC Nicosia (Cipru). Macedonenii au invins in deplasare cu 37-32, dar au pierdut pe teren propriu cu 26-22, calificarea fiind obtinuta cu multe emotii, doar la un gol diferenta (59-58). RK Jug Zecin Skopje a mai avut o prezenta in Challenge Cup, in editia 2002-2003, cand a fost eliminata in turul II de catre echipa turca, Trabzon Belediyespor. Ambele partide s-au jucat in Turcia, in primul meci fiind 26-26, iar in cel de-al doilea au invins turcii, cu 33-29. “Desi adversarii nostri au eliminat o echipa din Cipru, la un singur gol diferenta, nu trebuie sa tratam partidele cu superficialitate. Nu suntem calificati din start. Macedonenii vor veni la Baia Mare sa-si vanda scump pielea. Sansele de calificare sunt egale. Avem totusi avantajul terenului propriu si sper ca publicul sa fie prezent in numar cat mai mare alaturi de Minaur", a declarat presedintele Lascar Pana. Liderii echipei din Macedonia sunt Dimitroski si Zivkovic, ambii fiind un real pericol pentru poarta adversa. HC Minaur a continuat programul de pregatire stabilit de catre Lascar Pana. Obiectivul pentru “dubla" cu Skopje este calificarea in turul urmator. “Trebuie sa confirmam parcursul bun din campionat. Pentru noi ar fi o mare realizare calificarea in faza urmatoare a Challenge Cup. Ce va fi dupa aceea vom vedea", spune Pana. In echipa baimareana nu sunt jucatori accidentati. Va reveni Bogdan Mihai, care a fost accidentat la mana dreapta. In aceasta saptamana, HC Minaur va sustine doua jocuri de verificare cu Armatura “U" Agronomia Cluj Napoca. Pentru buna desfasurare a celor doua partide, Consiliul Local a alocat echipei HC Minaur suma de 300 de milioane de lei. Cele doua partide vor fi arbitrate de ucrainenii Alexandr Kouz - Alexei Zgoba. Observator din partea EHF a fost delegat Anatoli Vitols (Letonia).

Declaratii

“Nu trebuie sa ne consideram calificati, desi jucam ambele meciuri acasa. Skopje este o echipa dificila, care pune multe probleme adversarilor cu toate ca joaca in deplasare. Vom trata meciurile cu multa seriozitate." - Lascar Pana, presedinte HC Minaur. “Sper ca publicul sa fie prezent in numar cat mai mare si sa ne sustina. Avem nevoie de incurajarile suporterilor." - Gheorghe Irimescu, capitanul echipei.

Ioan PETRUSAN



* “Este greu sa continuam fara bani"

“Singurii oameni care au ajutat pe FC Gloria Renel sunt Dan Vasile si Florin Darida. Fara sprijinul lor echipa nu ar fi incheiat turul. Este necesar sa vina si alti oameni care sa ne sprijine, altfel vom vorbi la trecut despre echipa." - Sorin Sabau, antrenor.

FC Gloria Renel a incheiat turul campionatului diviziei C pe locul 12, cu 12 puncte si un ingrijorator - 6 la “adevar". Echipa baimareana s-a confruntat cu mari probleme financiare, fiind la un pas de a se retrage din campionat. Greutatile financiare si-au pus amprenta pe jocul echipei, iar rezultatele nu au fost intotdeauna satisfacatoare. “Ne-am rugat la multi oameni cu bani, sa ne ajute financiar. Am primit numai promisiuni. Fara bani este foarte greu sa faci performanta", spune Dan Vasile, presedintele clubului baimarean. Echipa este formata aproape in totalitate din jucatori tineri, baimareni. Se spera ca in pauza dintre tur si retur sa se gaseasca solutii pentru redresarea formatiei. In caz contrar, o serie de jucatori sunt hotarati sa-si caute alte echipe. “Daca nu se schimba ceva, eu sunt decis sa renunt. Ar trebui sa se mai alature cineva la echipa. Trebuie sa se inteleaga faptul ca avem jucatori talentati, care pot face o figura frumoasa in campionat. Este pacat sa nu le acordam o sansa", a declarat Sorin Sabau. Ar fi pacat ca aceasta formatie sa dispara, deoarece ar fi o pata urata pe obrazul fotbalului baimarean, aflat si asa in mare suferinta.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Editia a III-a a Cupei “Selmont" se va desfasura pe 9 si 10 decembrie in Sala Polivalenta “Lascar Pana". La turneu vor participa Silcotub Zalau, “U" Jolidon Cluj Napoca, Cetate Deva si echipa organizatoare, HC Selmont Madalina Carnaru (HC Selmont) a suferit a cincea interventie chirurgicala la ligamentele incrucisate si urmeaza un program de recuperare, la Pitesti Licitatia de programe pentru cluburile sportive de drept privat se va desfasura marti, 9 decembrie, ora 11, la sediul Directiei pentru Sport a Judetului Maramures “U" Explorari a reusit calificarea in Superliga masculina la volei.

Ioan PETRUSAN



* International

Jucatoarea belgiana de tenis, Kim Clijters nu va participa la Jocurile Olimpice din 2004, din cauza unui aranjament comercial dintre Comitetul Olimpic Belgian si jucatoare Rivaldo paraseste pe AC Milan, fiind nemultumit cu statutul de rezerva Mingea oficiala a CE din 2004, din Portugalia, poarta numele Roteiro, are culoarea albastru-metalizat si costa 110 euro Scott Skiles este noul antrenor al echipei de baschet Chicago Bulls, luandu-i locul lui Bill Cartwright, demis din cauza rezultatelor slabe Capitanul nationalei de fotbal a Angliei, David Beckham, a fost decorat, de catre Regina Elisabeta a II-a, cu Ordinul Imperial Britanic Pe 8 decembrie, la Londra, se va desfasura o parada a victoriei in onoarea XV-lui englez, castigator al Cupei Mondiale la rugby Campionul olimpic de patinaj artistic, Alexei Yagudin, a fost plasat intr-un program de educatie a celor cu probleme legate de alcool Michael Schumacher a investit 18 milioane de franci elvetieni intr-o casa care va fi construita pe o suprafata de 13 ha, in apropiere de lacul Leman, in vestul Elvetiei “Trecerea flacarii olimpice uneste lumea" este mesajul fiecarui oras pe unde va trece Stafeta Flacarii Olimpice Atleta americana Damu Cherry a fost suspendata doi ani, dupa ce a fost gasita pozitiv la un control antidoping, cu norandrosteron.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Obrazul nerusinarii, cu cheltuiala sponsorilor si amagirea suporterilor se tine. Din acest punct de vedere, obrazul antrenorului Mircea Petescu pare a fi alcatuit din soric de porc si "adidasi" din vinilin. Asta pentru ca, iata, sub comanda sa “triumfatoare", FC-ul a ajuns de la mult trambitatele 15 puncte propuse, la un periculos -18. Dansul continua sa posede lipsa elementarelor prejudecati morale si un cinism unic, in timp ce tot mai putinii spectatori participa la meciuri ca la parastasul unei Revolutii avortate. Hranind echipa cu biberonul avem rezultate catastrofale, rusinoase. Cand privim “strategia" lui Petescu si sfaturile adresate jucatorilor nu ne ramane decat resemnarea. Si atunci cum sa nu ti se umple clarinetul cu lacrimi? Rusine, numele tau e Mircea Petescu! Acum pricepem mai bine ca din Olanda, unde pretindeti ca v-ati scolit, ati adus doar morile de vant cu care spulberati banii oamenilor de bine si sperantele suporterilor.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.