• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Noiembrie , 2003
* Campioana mondiala locuieste in garsoniera!
SFIDAREA PERFORMANTEI

* Tineri boxerii se antreneaza intr-o sala de internat
BOXAND CU FRIGUL

* Sport pe scurt

* International

* APOSTROF

* Campioana mondiala locuieste in garsoniera!
SFIDAREA PERFORMANTEI

In septembrie 2003, la Santa Suzana (Spania), Monica Sas Muresan a obtinut medalia de aur la Campionatul Mondial de culturism la categoria +57 kg si la open! Este prima performanta obtinuta de un sportiv roman la un concurs de asemenea nivel.

Pentru performanta obtinuta in Spania, sportiva de la CSM Baia Mare a fost recompensata cu 30 de milioane de lei, din partea Agentiei Nationale pentru Sport si cu alte 30 de milioane de lei de catre Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Maramures. Un gunoi de bani pentru un aur mondial obtinut in premiera de culturismul din Romania. Din partea autoritatilor locale nu a primit nici un ban, desi performanta sportivei a facut cunoscut orasul pe toate meridianele lumii. Din pacate, situatia are precedent. Anul trecut, Primaria Baia Mare a premiat cu 5 milioane de lei pe Carmen Bogdan (Vointa ATCOM), medaliata cu aur la Campionatul Mondial de judo pentru junioare, in schimb judetul a alocat peste un miliard de lei pentru echipa de rugby care a dezonorat sportul maramuresean. "Am incercat sa rezolvam problema, dar nu a iesit cum ne-am propus. S-au incurcat treburile, nu pot sa intru in detalii. Cu toate acestea, o vom recompensa pe Monica Sas Muresan asa cum e normal”, a promis Cristian Anghel, primarul Baii Mari. Presedintele Consiliului Judetean, Alexandru Cosma, gaseste o scuza jenanta. Nu sunt bani. Asta ca si cum n-am sti cat s-a cheltuit din rezerva CJ pentru tot felul de carti si publicatii de interes minim. Totusi, promite o indreptare a situatiei anormale. "Nu sunt bani, dar performanta trebuie rasplatita. Vom vedea cum vom rezolva aceasta problema”, a declarat Cosma.

Recompense

Alesii judetului se pare ca sunt "imuni” la performantele sportive. Omologii din alte judete stiu sa pretuiasca eforturile sportivilor. De exemplu, Camelia Negrea (Buzau) a primit un apartament din partea autoritatilor pentru medalia de bronz obtinuta la Campionatele Mondiale de box. Monica Sas Muresan nu a castigat mult din culturism, dar ramane optimista si spera ca factorii locali ii vor acorda pana la urma atentie. "Probabil sunt prea ocupati cu munca lor si au uitat de performanta mea. La toate concursurile am purtat Baia Mare, Maramuresul si Romania in suflet”, a spus Monica Sas Muresan. Sportiva are sanse mari la obtinerea unui nou titlu de cel mai bun sportiv al judetului. Monica se pregateste pentru trecerea la profesionism si spera ca in 2008 culturismul sa fie inclus in sporturile olimpice. "Este visul meu sa fiu prezenta la o Olimpiada. Sper ca acest lucru sa fie posibil in 2008”, a declarat Sas Muresan.

Performantele Monicai Sas Muresan

A inceput activitatea sportiva la varsta de 14 ani l Este lider in competitia nationala feminina la aceasta disciplina sportiva l Legitimata la CSM Baia Mare l Componenta a lotului national de culturism l Multipla campioana nationala si castigatoare la multe competitii pe plan national si international l 1999: locul 8 la Campionatul Mondial din Sydney l 2000: medalie de aur la Campionatul European din Spania; locul 11 la Campionatul Mondial din Polonia l 2001: locul 4 la Campionatul Mondial din Rio de Janiero (Brazilia) l 2002: medalie de argint la Campionatul Mondial din Brno (Slovacia) l 2003: medalie de aur, individual si in concursul open, la Campionatul Mondial din Santa Suzana (Spania) l Locul I la primul concurs Open disputat in Romania l A primit distinctia de Maestru emerit al sportului l Componenta a lotului national de culturism l Este antrenata de Iosif Szabo l Intentioneaza trecerea la profesionism l In ultimii trei ani a fost declarata sportivul nr. 1 al judetului Maramures l Este casatorita cu Vasile Muresan, fost practicant al culturismului l Principala calitate: optimismul.

Monica Sas Muresan: "Raman optimista”

Monica Sas Muresan a inceput practicarea culturismului din curiozitate. In anul 1992 a participat la primul concurs: proba de perechi (a facut “echipa” cu brasoveanul Laszlo Kovacs). "Kovacs este cel care m-a indrumat spre acest sport. Dupa primul concurs, totul a venit de la sine. Este un sport frumos”, a declarat Monica Sas Muresan. Programul de pregatire este drastic: ore indelungi de antrenament si un regim alimentar sever. "Intr-un an am sapte luni de regim alimentar. Sunt nevoita sa renunt la multe, pentru ca numai asa se poate obtine performanta.” Sportiva intentioneaza sa treaca la profesionism, dar pentru aceasta sunt necesari multi bani. "Nu ma feresc de greu. Ma antrenez zilnic si merg inainte. Raman optimista. Fara optimism nu se poate obtine nimic”, e convinsa campioana mondiala. Monica este casatorita cu Vasile Muresan (si el un fost practicat al culturismului). Desi dupa atatea performante situatia financiara a Monicai ar fi trebuit sa fie cel putin stabila, familia locuieste intr-o garsoniera si inca mai spera intr-un sprijin din partea autoritatilor locale si judetene. In luna ianuarie 2004, Monica va participa la un Open International la Budapesta.

"S-a trecut prea usor peste aceasta performanta. Trebuie acordata mai multa atentie acestei sportive. A muncit mult.” – Iosif Szabo, antrenor. "Am incercat sa rezolvam aceasta problema, dar a iesit altfel. S-au incurcat niste treburi.” – Cristian Anghel, primarul Baii Mari. "Pana la sfarsitul anului sper sa o recompensam pe Monica. Trebuie sa gasim o solutie.” – Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean. "Am facut o adresa catre toate autoritatile locale si judetene. Am primit doar promisiuni, nimic altceva. Monica a facut cinste orasului si tarii. Este normal sa fie rasplatita.” – Sorin Andrei, presedinte CSM Baia Mare.

Ioan PETRUSAN



* Tineri boxerii se antreneaza intr-o sala de internat
BOXAND CU FRIGUL

Pugilistii de la LPS CSS Baia Mare se antreneaza in conditii sinonime cu cele ale perioadei interbelice. De unde vin performantele, habar n-avem. Ignorati de factorii de decizie si lasati la mila unor oameni de bine, pugilistii baimareni raman cu pumnii luati in cap si cu visul ca il vor egala pe Doroftei.

O camera de internat este locul unde isi desfasoara antrenamentele cei 26 de boxeri de la LPS CSS Baia Mare! Intr-o incapere de aproximativ 4/4,50 metri, fiecare boxer are "repartizat” un spatiu de aproximativ 40 de centimetri! Boxerii nu au ring, iar in "sala de antrenament” beneficiaza de doi saci de box, agatati in tavanul camerei. Antrenamentele fizice se desfasoara in aer liber, pe ploaie, ger, zapada, practic indiferent de conditiile meteorologice! Antrenorii Radu Carstea si Ioan Zelujec au fost obligati sa imparta sportivii in grupe, pentru a evita "aglomeratia”. "Nu avem ce face. Daca suntem toti deodata la un antrenament, nu ne putem misca. M-am saturat de toate. Am facut tot felul de solicitari, dar nimeni nu ne baga in seama”, spune Radu Carstea, antrenorul boxerilor. In vara anului trecut s-a inceput amenajarea unei sali pentru antrenament, dar totul a ramas in faza de proiect. Directorul LPS, Petru Albu, spune ca amenajarea unei sali de sport costa intre 2-3 miliarde de lei bani, suma de care nu dispune. Albu este de parere ca numai din 2004 se va putea finaliza amenajarea salii pentru boxeri. "De la autoritatile locale mi s-a spus sa solicit ajutor si din partea unor sponsori. Vrem sa amenajam fosta centrala termica intr-un loc de antrenament pentru boxeri. Altceva nu avem ce sa facem”, declara Albu. Cu toate scuzele lui Albu, LPS CSS beneficiaza de o sala de sport in care isi desfasoara activitatea sectiile de gimnastica ritmica si karate kyokushinkai. Albu motiveaza ca boxerii nu pot intra in sala, deoarece programul celor doua sectii este foarte incarcat. “Gimnastele au program intre 7 si 19, iar dupa aceea vin karatistii. Ce sa fac?” se intreaba Albu. In pofida acestui vid de idei, anul acesta boxerii de la LPS CSS au obtinut la Campionatele Nationale de juniori si cadeti doua medalii de aur, doua de argint si trei medalii de bronz. Nepasarea conducerii LPS face ca niste pugilisti de perspectiva sa ramana in anonimat. Este de regretat atitudinea directorului de la LPS, tocmai acum, cand boxul a ajuns un sport cu mare priza la publicul din Romania.

Inadmisibil! Tinerii boxeri de la LPS CSS au alocati 40 de centimetri ca spatiu pentru antrenament! Cu toate scuzele neputinciosilor din conducere, sportivii castiga medalii pentru clubul care nu-i merita.

"Ni se solicita performante, dar cine ne vede, rade de noi.” – Radu Carstea, antrenor LPS CSS Baia Mare "Cersim bani de peste tot. Autoritatile ne-au spus sa cautam sprijin si in alta parte.” – Petru Albu, director LPS CSS "Este treaba directorului Albu cum distribuie banii. Consiliul Local a alocat lunar bani pentru LPS.” – Lascar Pana, presedintele Comisiei Sport din Consiliul Local

"Nu este dorit de Petescu”

"Mircea Petescu si-a adus jucatorii lui si ii sustine din toate punctele de vedere. Defectul lui Bogdan este ca e un jucator bun si e baimarean! Daca Petescu ar avea un atacant, l-ar schimba in orice moment pe Bogdan.” – Ioan Peres, tatal fotbalistului.

Bogdan Peres este golgeterul echipei FC Baia Mare. A inscris 9 goluri in 13 etape, dar nu este unul dintre evidentiatii managerului Mircea Petescu. "Peres este un jucator care a intrat in atentia selectionerilor de la lotul national de tineret. Trebuie sa-si faca datoria fata de echipa si sa demonstreze ca merita a fi selectionat in lotul national”, spune Petescu. Atitudinea managerului lasa semne de intrebare, avand in vedere faptul ca fotbalistul este printre cei mai curtati jucatori din B3. In vara acestui an, Bogdan Peres a avut patru oferte de la divizionare A. Fotbalistul s-a ferit sa comenteze decizia conducerii tehnice. "Imi vad de treaba si vreau sa inscriu multe goluri”. Ioan Peres, tatal fotbalistului, spune ca managerul Petescu nu-l "agreaza” pe jucator. "Si-a adus jucatorii lui, iar Bogdan este considerat un strain. Cand a pierdut FC-ul, Petescu a pus vina pe jucatorii locali, in special pe Bogdan. Cand a fost convocat la lotul de tineret, Bogdan a fost anuntat cu cateva ore inainte de a fi prezent la selectie. S-a dorit raul jucatorului. Dupa finalul turului, este posibil ca Bogdan sa-si gaseasca alta echipa”, spune Peres senior.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

HC Minaur va intalni in turul IV din Challange Cup pe RK Jug Zugin Skopje (Macedonia). Meciurile se vor disputa pe 13/14 decembrie, respectiv 20/21 decembrie. Baimarenii au propus adversarilor disputarea ambelor meciuri in sala “Lascar Pana” l Victor Pantel, presedintele clubului Universitatea Baia Mare, a demisionat din functie l Gabi Dumitru (FC Baia Mare) a refuzat oferta lui Mircea Govor de a antrena echipa Olimpia Satu Mare l La Campionatul Municipal de Baschet al Liceelor participa 11 echipe la fete si 15 echipe la baieti.

Ioan PETRUSAN



* International

In 2004, China va fi gazda celei de-a 13-a editii a Campionatului Mondial de box amatori Stan Kasten, presedinte la cele 3 echipe majore din Atlanta (Brawers - baseball, Hawks - baschet si Trashers – hochei) a demisionat din toate functiile detinute * Tenismenul Andre Agassi propune crearea unui for tutelar unic in tenis, atat pentru barbati, cat si pentru femei * Pilotul britanic Richard Burns, campion mondial de raliuri in 2001, sufera de tumoare pe creier * Americanul Andrew Roddick este nr. 1 mondial in clasamentul ATP 2003 * Patru jucatori ai echipei de fotbal american Oakland Raiders au fost depistati pozitiv la controlul antidoping * Selectionerul nationalei de fotbal a Angliei, suedezul Goran Eriksson, a criticat conducerea Federatiei Engleze pentru taraganarea rezolvarii cazului de dopaj in care este implicat internationalul Rio Ferdinand * Clubul de fotbal Espeghlal (Iran) va achizitiona un portar roman, al carui nume nu a fost dezvaluit * Eddy Stel (BEL-Husqvarna) a preluat conducerea in Campionatul Mondial F1 de Super Moto S1 * Comitetul director al NBA a aprobat proiectul referitor la trecerea echipei New Orleans din Conferinta de Est in Conferinta de Vest * Juan Pablo Montoya va concura, incepand cu sezonul 2005, pentru echipa McLaren.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

In meciurile cu SKAF Minsk, Minaurul a galopat sanatos spre Cupele Europene, iar controversatul si deopotriva adulatul (macar pentru performantele sale sportive) Lascar Pana si-a etalat din nou virtutile care l-au facut celebru. Desi handbalul este o scoala cu mai multi elevi, doar baimarenii au fost cei pentru care s-a cantat "Oda bucuriei”. Dupa cum oamenii nu rezista agresiunii timpului, "generatia de aur” a Minaurului s-a retras in culisele memoriei. Cei care vin din urma se straduiesc sa le ia locul in vitrinele doldora de trofee istorice, nostalgice. In competitie au ramas echipe puternice, dar am nadejdea ca "minauristii” nu ne vor dezamagi si nu ne vor bate un cui in carnea sufletului, ci vor fi calareti in saua destinului si ne vor duce, precum odinioara, spre pajistile finalelor europene. Cu brandusa asezata la reverul toamnei, ma inclin a multumire spre Minaur si ii doresc prielnice anotimpuri de izbanda.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.