• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Noiembrie , 2003
* Leonard Doroftei, in fata unei noi provocari
”Leul” presedinte?

* A patra editie a Memorialului “Angelco Sarbovan”
In amintirea Legendei

* APOSTROF

* “Un campionat pe cinste”

* International

* Sport pe scurt

`* Leonard Doroftei, in fata unei noi provocari
”Leul” presedinte?

Revenirea in Romania a lui Leonard Dorin Doroftei a provocat multa agitatie in sportul cu manusi din tara noastra si a dat nastere unor speculatii, care mai de care mai originale. Cel mai indraznet zvon este investirea lui Doroftei in functia de presedinte al Federatiei Romane de Box. “Rocada” Armas-Doroftei ar putea avea loc doar anul viitor.

Boxul romanesc trece printr-o jenanta si suparatoare criza. Campionatele Mondiale din luna august, de la Bankgok, unde pugilistii romani, care au avut o comportare rusinoasa, cea mai slaba din ultimii cinci ani, au pus degetul pe rana si au demonstrat ca e nevoie de multe schimbari. Drept urmare, la loturile nationale au fost desemnati alti antrenori, au fost selectionati pugilisti tineri si de perspectiva si s-au elaborat programe pentru revigorarea acestui sport. Specialistii considera, insa, ca este necesara o schimbare si la nivel de conducere a FRB. In vizor este luat presedintele Iosif Armas, care nu are o imagine foarte buna in lumea boxului romanesc. Au fost facute cateva propuneri, cel mai vehiculat nume fiind cel al fostului campion mondial la box profesionist, Leonard Dorin Doroftei. Dupa “episodul Callist”, Doroftei se afla in fata unei alte dispute care va avea loc in afara ringului. Se asteapta de la Doroftei salvarea boxului romanesc din mocirloasa mlastina a mediocritatii. “Avansarea” lui Doroftei in functia de presedinte al FRB a iscat discutii aprige, in care parerile sunt impartite. Alegerea presedintelui se face de Adunarea Generala a FRB si va avea loc, probabil, la sfarsitul lunii februarie 2004. Baimareanul Ion Pop, membru in FRB, spune ca alegerea presedintelui trebuie facuta cu multa atentie, iar persoana aleasa trebuie sa fie competenta pentru functia pe care urmeaza sa o indeplineasca. “Nu pot sa ma pronunt daca Doroftei este bun, sau nu, pentru functia de presedinte. Ma abtin, nu ii cunosc calitatile manageriale. Conteaza aici si studiile pe care le are cel care conduce federatia. Cred ca nu se poate ca, unu’ cu liceul, sa vina sa comande. Nu cunosc studiile pe care le are Doroftei”, a declarat Pop. Din informatiile noastre, Doroftei intra in aceasta categorie, avand la baza doar studiile liceale. In exclusivitate pentru GAZETA de Maramures, Leonard Doroftei a declarat ca ”deocamdata, a fost numai o propunere. Trebuie sa vad cum reactioneaza oamenii. Trebuie sa stiu care sunt indatoriile mele si ce trebuie sa fac. Daca pot sa ajut boxul din Romania, voi face acest pas. Suntem intr-o perioada olimpica, avem un potential de perspectiva. Sunt dispus sa preiau functia de presedinte a FRB. In primavara anului viitor imi doresc sa vin in Maramures.”

Cum se alege presedintele FRB?

Adunarea Generala a Federatiei Romane de Box (FRB) este autoritatea suprema si organul legislativ al FRB, care poate alege si revoca membrii Biroului Federal l Alegerea presedintelui FRB se face prin vot secret (conform art. 39, pct. 2 din Statutul FRB) l La vot participa reprezentantii tuturor structurilor sportive afiliate la FRB l Este ales presedinte candidatul care in turul I de scrutin intruneste majoritatea simpla din voturi l In situatia in care nici un cadidat nu intruneste majoritatea de voturi, se trece la al II-lea tur de scrutin, in care alegerile se fac dintre primii doi candidati in ordinea numarului de voturi din primul tur. Persoana care a intrunit cel mai mare numar de voturi devine presedintele FRB l Daca dupa turul II de scrutin cei doi candidati au acelasi numar de voturi, se trece in turul III de scrutin l Este aleasa presedinte al FRB persoana care a intrunit cel mai mare numar de voturi, cumulat, in turul I si II de scrutin l Actualul presedinte al FRB este omul de afaceri Iosif Armas l Influente voci din conducerea federatiei doresc inlocuirea lui Armas cu fostul campion mondial, Leonard Dorin Doroftei.

Nicolae Bud: “Doroftei ar mobiliza multe finante”

Fostul secretar general al FRB, baimareanul Nicolae Bud, este de parere ca functia de presedinte ar fi onoranta pentru Doroftei. “Parerea mea este ca Doroftei ar putea fi o solutie pentru revigorarea boxului romanesc. El cunoaste multe din dedesubturile acestui sport. Are multe usi deschise si ar mobiliza multe finante. Sigur ca sunt voci care contesta acest fapt, dar trebuie sa vedem partea pozitiva. Dupa Adunarea Generala din februarie 2004, vom putea sti mai multe”, a declarat Bud. Ex-secretarul general crede ca Doroftei nu va renunta acum la box. Cat priveste demisia sa din FRB, Bud asteapta hotararea presedintelui Iosif Armas. “Sunt salariat la firma lui Iosif Armas. La FRB am dus o munca de voluntariat. Am incercat sa fac bine boxului romanesc”, a spus cu regret Nicolae Bud. Doroftei nu a stiut nimic despre demisia secretarului general. ”Imi pare foarte rau, abia acum am aflat de la dumneavoastra. Demisia lui Bud este o pierdere pentru boxul romanesc”, a declarat Leonard Doroftei. Ramane de vazut daca si ce se va schimba.

PRO SI CONTRA

“Pentru Leonard Doroftei, functia de presedinte al FRB ar fi onoranta. Trebuie respectate, insa, procedurile legale, conform Statutului. Doroftei cunoaste multe din culisele boxului, ar putea ajuta boxul romanesc.” – Nicolae Bud, ex-secretar general FRB. “Un presedinte se alege, nu se numeste din senin. Ma abtin in privinta lui Doroftei. Nu intotdeauna un mare campion este si un bun manager. Trebuie gandita foarte bine aceasta decizie.” – Ion Pop, membru FRB. “Vreau sa raman presedinte pana dupa Olimpiada de la Atena, unde sa obtinem aurul olimpic.” – Iosif Armas, presedinte FRB. ”Daca mi se propune functia de presedinte al FRB, eu sunt decis sa o accept. Este o provocare, dar nu ma sperie.” – Leonard Doroftei.

Ioan PETRUSAN



* A patra editie a Memorialului “Angelco Sarbovan”
In amintirea Legendei

La Sala Polivalenta “Lascar Pana” din Baia Mare se va disputa, intre 21-22 noiembrie, cea de-a IV-a editie a Memorialului “Angelco Sarbovan”. Organizatorii acestei editii sunt Primaria Baia Mare, Consiliul Local, Directia Judeteana pentru Sport, CSM Baia Mare si Fundatia “Prietenii Boxului Maramuresean”.

Dupa o intrerupere de trei ani, baimarenii il vor comemora din nou pe Angelco Sarbovan, omul care a pus bazele sportului cu manusi in orasul nostru. Timp de trei decenii (1960-1990), maestrul Sarbovan a fost in apropierea ringului, fie ca “luptator”, fie ca antrenor. A fost descoperitorul de talente si “slefuitorul” rabdator al celor carora le-a deschis calea spre marea performanta. Elevii maestrului se intalnesc pentru a-l comemora, dar si pentru a-i aduce un omagiu.

A IV-a editie

La editia din acest an vor fi prezenti sportivi din judetele Satu Mare, Bihor, Arges, Timis, Gorj, Salaj, Iasi, Cluj, Mures si Maramures. Competitia este rezervata cadetilor, juniorilor si seniorilor atat la feminin, cat si la masculin. S-a dorit si o prezenta internationala, dar bugetul limitat de care au beneficiat organizatorii nu a permis implinirea visului. Pentru boxerii seniori va fi ultima repetitie inaintea finalelor Campionatului National, care vor avea loc in perioada 8-16 decembrie, la Bacau. “Va fi o repetitie utila. Majoritatea celor prezenti la memorial va fi si la finalele de la Bacau. Componentii lotului national nu vor veni la Baia Mare, deoarece in aceeasi perioada au o actiune de verificare. Cu toate acestea, credem ca nivelul competitiei va fi de calitate”, a spus Ion Pop, unul dintre organizatorii principali ai competitiei. Maramuresul va fi reprezentat de boxeri de la CSM si LPS-CSS Baia Mare si CSS Sighetu Marmatiei. Memorialul se va desfasura dupa urmatorul program: vineri, de la ora 19 si sambata, de la ora 15. La competitie vor fi prezenti si cativa din membrii Biroului Federal (prilej de discutii privind criza prin care trece boxul romanesc?).

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Probabil ca nu avea destula cenusa in cap (desi unii ii tot arunca!). Fie ca avea, fie ca nu, Cristi Balaj isi vede de treaba si aplica regulamentul. Baimareanul nu s-a sfiit sa elimine trei moldoveni de la Bacau, drept pentru care, primarul de pe Bistrita i-a promis urmari nefaste. Intr-un alt meci, “centralul” Augustus Constantin parasea terenul datorita unei accidentari. In urma cu o luna, acelasi Constantin, cazat la un hotel baimarean, si-a uitat Cartea de Identitate la receptie, in graba de a ajunge langa cea alaturi de care peste cateva zile urma sa spuna “Da” in fata Ofiterului Starii Civile. Fiind si de aceasta data “pe faza”, Balaj a recuperat actul si l-a “pasat” titularului. Astfel, cine stie, Augustus-mire ramanea fara mireasa. Iata deci, cum al nostru Balaj salveaza nu numai fotbalul romanesc din mocirloasa mlastina a blaturilor, ci si onoarea de familisti a colegilor. Intre crampon si obraz, alege epiderma obrazului.

Ioan PETRUSAN



* “Un campionat pe cinste”

“Campionatul Judetean de fotbal in sala a fost pregatit in amanunt. Ne bucura ca am avut multe solicitari de inscriere. Baimarenii sunt ahtiati dupa fotbal.” – Iosif Gergely, presedintele AJF Maramures. La startul editiei a II-a a Campionatului Judetean de fotbal s-au prezentat 16 echipe, care au fost impartite in doua serii. Fata de celelalte judete este un numar record de formatii, fapt care demonstreaza interesul baimarenilor pentru fotbal. Prin tragere la sorti, in seria I au fost repartizate echipele: Asco, Autoglobus, Romdil, Rio Star, Neptun (toate din Baia Mare), Waldburg Baita, Star Recea, Agrall Salsig. Toate meciurile se vor disputa in Sala Polivalenta “Lascar Pana”. Seria a II-a ii are in componenta pe: Piticii, Star Team 2003, Taximetristii, Electrica, Chinezul, Bad Boys (toate din Baia Mare), Tractorul Satulung, Orizont Lapusel. Meciurile se vor juca in sala de sport a Scolii nr. 5. Campionatul se va disputa in sistem tur-retur. Primele trei clasate din fiecare serie vor participa la un turneu play-off. Echipa de pe locul I va promova in Divizia B. “Va fi un campionat puternic. Miza nu este mare, dar ambitiile sunt la rang de cinste. Sper sa se joace un fotbal curat, fara multe incidente. La prima editie au fost multi spectatori si sper ca acum ”, a declarat Iosif Gergely.

Ioan PETRUSAN



* International

Enciu Stoica a plecat la ingeri. Fostul mare flanker al nationalei de rugby a Romaniei, pentru care a disputat 48 de meciuri (23 eseuri), a decedat, la numai 50 ani. In perioada septembrie 2001 – iulie 2003, a fost managerul echipei nationale. Este cel care l-a propulsat pe baimareanul George Sava in functia de antrenor secund al nationalei l Sava este de parere ca esecul nationalei s-a datorat tracului. “Am jucat pentru prima oara in fata a peste 50.000 de spectatori.” l Noua Zeelanda (90,41 puncte) este lider al clasamentului mondial intocmit de IRB. Romania (68,04 puncte) ocupa locul 14 l In clasamentul intocmit de Zurich World Ranking, lider este Anglia (1322 puncte), Romania (348 puncte) ocupand locul 17 l Prim-ministrul Tarii Galilor a declarat: “Cine va invinge Dragonul galez, va cuceri titlul mondial.” Anglia a invins Tara Galilor in sferturi de finala l Francezul Frederick Michalack (101 puncte) este pe locul I in clasamentul marcatorilor l Finala Cupei Mondiale se va juca pe 22 noiembrie la Sydney l In caz de egalitate vor urma doua reprize de prelungiri a cate 10 minute. Daca si dupa aceste reprize scorul va fi egal, va urma o repriza de 10 minute, in care cine va inscrie va castiga. Daca nu inscrie nici o echipa se vor executa (din pozitii diferite) cate 5 lovituri de departajare.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

HC Minaur l-a legitimat pe portarul Tamas Marchis, care in ultima perioada a evoluat in campionatele din Ungaria si Slovacia l Dumitru Sechelariu, primarul Bacaului, a spus ca arbitrul baimarean Cristian Balaj “este influentat”. Sechelariu va solicita Camerei de Comert informatii despre toate firmele arbitrilor si le va face publice l Madalina Carnaru (HC Selmont) a a fost la inca o verificare medicala la clinica din Szeged. Starea handbalistei este ameliorata, dar ea nu a renuntat la carje l Ex-baimareanul Geza Maghiar a fost numit in functia de antrenor al sectiei de kaiac de la Steaua Bucuresti.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.