• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Noiembrie , 2003
* COSMA DA CU MUCII-N STADION
Nu face deosebire intre Minaur si FC Baia Mare!

* Dilema in Sighet
Colaborare intre Sportul Studentesc si AS Municipal?

* APOSTROF

* “L-am pierdut pe Cornea!"

* Sport pe scurt

* International
Rugby mondial

* COSMA DA CU MUCII-N STADION
Nu face deosebire intre Minaur si FC Baia Mare!

Consiliul Judetean Maramures a alocat 150 de milioane de lei pentru FC Baia Mare din bugetul pentru 2003. Din acesti bani, alesii judetului au retinut 70 de milioane, reprezentand mai vechi datorii ale echipei de fotbal. Decizia survine dupa o asteptare de peste doi ani, iar datoria apartine "perioadei Schorsch".

La repartizarea banilor pentru sportul maramuresean, Consiliul Judetean Maramures a alocat echipei FC Baia Mare suma de 150 de milioane de lei. Diriguitorii judetului au oprit, pentru moment, virarea banilor catre clubul de fotbal, pe motiv ca echipa are o datorie mai veche fata de SC Drumuri-Poduri SA. Datoria se ridica la aproximativ 124 milioane de lei, persista de doi ani, si reprezinta contravaloarea meselor servite de catre fotbalistii baimareni. In urma cu doi ani, cand la “sefia" FC-ului era Heinrich Schorsch, fotbalistii au avut asigurata masa la cantina acestei societati, al carei actionar este Consiliul Judetean. Schorsch a plecat si a “uitat" sa-si achite datoriile. In schimb, CJ este neiertator si, daca timp de mai multi ani a trecut cu vederea neachitarea datoriilor, incearca sa-si recupereze banii de la actuala conducere. “Conform dispozitiilor economice, FC Baia Mare ne este datoare cu bani. Este o problema de principiu si nu depinde de mine, este in subordinea Directiei economice", spune Alexandru Cosma. In graba de a face dreptate, Cosma "uita" cine este dator si spune ca “Minaur trebuie sa-si plateasca datoriile"(!!!). Apoi se scuza si spune ca este vorba despre FC Baia Mare, nu de Minaur. Dupa aceea, arunca vina pe conducerea clubului de fotbal. “Daca Bolchis este nemultumit, e treaba lui. Cred ca nu vrea sa colaboreze cu noi", declara ferm Cosma. Cu toate acuzele lui Cosma, conducerea clubului baimarean a dovedit buna-credinta, achitand deja 25 de milioane din datorie si a solicitat CJ o esalonare in patru rate a restului de plata. “Nu avem obligatia sa platim datoria lui Schorsch! El a venit aici si nu a platit nimic. Suntem de acord sa platim, dar de ce nu suntem pasuiti? Este nedrept. Am propus Consiliului Judetean achitarea in transe a datoriilor si ni s-a spus ca trebuie aprobarea lui Cosma", a declarat Teofil Bolchis, presedintele FC Baia Mare. De partea cealalta, directorul SC Drumuri si Poduri, Victor Marina, este de parere ca nu este cazul unor esalonari si banii trebuie platiti urgent. “I-am tot asteptat, mai mult de doi ani. Sa ne achite datoria, deoarece si noi trebuie sa ne platim angajatii", a spus Marina. Situatia ramane in coada de peste, desi Pamfil Berceanu, vicepresedintele CJ, spune ca “se doreste o asociere cu FC. Uitati-va la Alba Iulia ce echipa are, dar acolo nu sunt atatea societati comerciale, cum sunt la noi."

Pentru Alexandru Cosma, datoria este datorie si trebuie achitata. Totusi, a asteptat doi ani si a sanctionat noii patroni ai FC Baia Mare in detrimentul fostului (Schorsch). Desi nu face nici macar diferenta intre FC si Minaur, pentru Cosma important este sa vina banu'.

Cursul evenimentelor

Consiliul Judetean Maramures a alocat, in luna octombrie a anului 2003, 150 de milioane de lei pentru FC Baia Mare l Echipa baimareana a primit doar 80 de milioane de lei l Restul banilor nu a fost virat echipei baimarene, deoarece exista o mai veche datorie fata de SC Drumuri-Poduri SA l Datoria "istorica" se ridica la aproximativ 124 de milioane de lei si reprezinta contravaloarea meselor servite de jucatori la cantina SC Drumuri-Poduri SA Baia Mare, societate infiintata si controlata de Consiliul Judetean l Datoria persista de aproximativ doi ani, din perioada cand presedinte la FC Baia Mare era Heinrich Schorsch l FC Baia Mare a achitat 25 de milioane de lei din datorie l Actuala conducere a FC Baia Mare a dovedit buna credinta si a solicitat Consiliului Judetean esalonarea datoriei in patru rate l Directorul SC Drumuri-Poduri SA, Victor Marina, solicita achitarea datoriei intr-o singura transa l Alexandru Cosma spune ca decizia apartine Directiei economice din Consiliul Judetean l Vicepresedintele Consiliului Judetean, Pamfil Berceanu, doreste o asociere cu FC Baia Mare.

Alexandru Cosma: “Minaur trebuie sa-Si plateasca datoria!!!"

Presedintele Consiliului Judetean Maramures, Alexandru Cosma, sustine ca totul este o “problema de sistem" si orice datorie trebuie platita. Pentru Cosma nu conteaza cine plateste, din moment ce spune ca “Minaur trebuie sa-si achite datoriile". Atentionat ca e vorba despre echipa de fotbal a municipiului (aia care a jucat cu Real Madrid... fotbal... sportul acela in care se da cu piciorul in minge!), Cosma a incercat "sa dreaga busuiocul" dar n-a reusit sa-si dreaga decat vocea. Pana la urma, pentru Cosma nu conteaza decat ca "mingea e rotunda". FC Baia Mare a depus o solicitare catre Consiliul Judetean privind reesalonarea datoriei. Cosma spune ca nu el este cel care sa ia o hotarare. “Nu pot sa le dau niste bani in conditiile in care ei ne sunt datori. Este vorba de principiu si respect. Nu ma intrebati pe mine, totul este in curtea Directiei economice. Eu cred ca Bolchis si FC Baia Mare nu vrea sa colaboreze cu noi", a declinat Cosma verbul "a vrea". Cu toate acestea, cel care "n-a vrut" (doar el da verdictul final) a fost Cosma. Totul este ca presedintele CJ sa revina la sentimente mai bune. Sau macar sa faca diferenta intre o echipa de fotbal si o echipa de handbal.

“Nu cred ca este de datoria noastra sa platim datoriile lui Schorsch. Cu toate acestea, suntem deschisi la discutii si incercam, tot noi, sa platim. Pentru binele echipei." - Teofil Bolchis, presedinte FC Baia Mare. “Este o problema de sistem. Daca Bolchis este nemultumit, e treaba lui. Nu vrea sa colaboreze." - Alexandru Cosma, presedintele Consiliului Judetean. “Nu am avut timp sa discutam reesalonarea datoriei. O vom face in urmatoarele zile. Incercam sa ajutam echipa, dar important este ca jucatorii sa-si faca datoria." - Pamfil Berceanu, vicepresedintele Consiliului Judetean. “Ce reesalonari? I-am tot asteptat de doi ani. Nu ma intereseaza cine a fost seful. Datoria trebuie platita." - Victor Marina, director SC Drumuri-Poduri SA.

Ioan PETRUSAN



* Dilema in Sighet
Colaborare intre Sportul Studentesc si AS Municipal?

AS Municipal Sighetu Marmatiei este una dintre candidatele la promovarea in divizia C la fotbal. Intentiile conducatorilor sigheteni nu se opresc aici, dorindu-se revenirea Sighetului in divizia B. Pentru aceasta trebuie multi bani, iar solutia salvatoare ar putea fi o colaborare cu Sportul Studentesc Bucuresti.

AS Municipal Sighetu Marmatiei este liderul seriei Nord a Campionatului diviziei D. Echipa antrenata de Attila Ghinda (fost jucator al echipelor FC Baia Mare si FC Arges) este considerata principala candidata la titlul de campioana a judetului. “In divizia C promovam 100%, iar daca vom fi ajutati cu bani, putem ajunge chiar in divizia B. Cheltuielile sunt mari, nu putem singuri", a spus presedintele echipei, Gheorghe Pop. Ideea colaborarii cu Sportul Studentesc, patronata de omul de afaceri Vasile Siman, a aparut in urma cu aproximativ 3 luni. Pop si Siman sunt nascuti in aceeasi localitate, Biserica Alba, din dreapta Tisei. Una din “conditiile" impuse de Siman ar fi punerea in folosinta a podului peste Tisa. Deschiderea circulatiei pe acest pod este prevazuta pentru 1 decembrie. “Siman mi-a spus ca a doua zi dupa deschiderea podului, echipa intra in grija lui. Nu am stabilit conditiile, jucatorii care vor veni si vor pleca sau alte amanunte", spune Pop. Patronul Sportului Studentesc este de cu totul alta parere. Siman spune ca nu este interesat de o colaborare cu echipa sigheteana. “Au fost discutii, dar l-am anuntat pe Pop ca nu pot sa il ajut. Am si eu probleme financiare, trebuie sa intretin o echipa de Divizia B. Sportul Studentesc are ca obiectiv promovarea in Divizia A si pentru aceasta trebuie sa am grija de fiecare ban", a declarat patronul “studentilor". Pop ramane, totusi, un optimist incurabil si este de parere ca tratativele vor fi reluate in iarna. “Cred ca nu a vrut sa atraga atentia. A spus ca ziarele centrale vor face cunoscuta intentia si ar putea avea probleme", este de parere Gheorghe Pop. Cert e ca AS Municipal a intrat in vacanta, campionatul judetean urmand a se relua in primavara. Pana atunci, este timp de meditatii. Daca nu se va realiza colaborarea cu Sportul Studentesc, se vor cauta alte solutii. “Daca FC Baia Mare retrogradeaza cu minus, noi suntem de acord sa le cedam locul", a incheiat presedintele echipei AS Municipal.

Patronul echipei Municipal Sighet vrea sa ajunga in divizia B! Pentru a-si indeplini visul, asteapta increzator sprijin financiar de la Primarie si crede ca implicarea patronului Sportului Studentesc ar fi benefica pentru sigheteni.

“Am discutat cu Siman si ar fi de acord sa colaboreze cu noi. Siman mi-a spus ca a doua zi dupa ce podul de peste Tisa se va da in folosinta, echipa va trece in grija lui." - Gheorghe Pop, presedinte AS Municipal Sighet. “Au fost cateva discutii cu Pop, dar dupa aceea i-am spus ca nu putem sa colaboram. Am dificultati financiare la Sportul, nu pot sa ma uit la altii." - Vasile Siman, presedinte Sportul Studentesc.



* APOSTROF

Romanii nu au avut parte de o veritabila disputa pugilistica intre Doroftei si Callist. “Boxul" a devenit, in schimb, ravnit de cu totul alte persoane. Este vorba despre schimbul dur dintre Gigi Becali si Iordanescu. Umflandu-se in ei pipota trufiei, cei doi au boncanit din adidasi, aruncandu-si vorbe de ocara, mai ceva ca spectatorii unui meci “de judeteana". Drept urmare, “generalul" a inaintat justitiei o reclamatie, solicitandu-i magnatului de la Pipera scuze publice, menite sa-i introduca imaginea in renovare estetica. Becali s-a aratat de acord sa ingroape securea razboiului pentru ca, mai apoi, sa renunte, cei doi continuand “lupta", grohaind ca godacii la margarete, maraindu-si tupeul in doze periculoase, aproape de turbare. Un meci de “box" care, pare-se, se va desfasura in multe reprize. In schimb, pana la “gongul" final, din cauza unui vast front blasmasferic, in tribunele din toata tara se va produce... greata.



* “L-am pierdut pe Cornea!"

“FRF l-a declarat pe Cornea bun de joc pentru Gloria Bistrita. Pentru noi este un jucator pierdut, desi credem ca transferul nu a fost legal. Cu toate acestea, litigiul cu Bistrita continua." - Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare. Comisia pentru Statutul Jucatorului din cadrul Federatiei Romane de Fotbal l-a declarat oficial pe Cornel Cornea jucatorul Gloriei Bistrita. Astfel se pune capat conflictului dintre FC Baia Mare si Gloria Bistrita privind acest transfer. Baimarenii au contestat legalitatea transferului si au spus ca vor merge pana la Tribunalul de la Geneva pentru a-si sustine cauza. In cele din urma au renuntat, dar se considera ca li s-a facut o mare nedreptate. “Ar fi sa aruncam bani in vant, acum cand avem mare nevoie de ei. Este o mare nedreptate. Conflictul cu Bistrita nu se termina aici", a spus Alexandru Jecan, vicepresedintele FC Baia Mare. Baimarenii mai au de recuperat aproximativ 85.000 de dolari, de la Gloria Bistrita. Banii sunt echivalentul transferurilor jucatorilor Papp Deac, Pelecaci, Negrean si Sabau. “I-am transferat pe cei patru jucatori si am primit numai jumatate din bani. Cu Cornea am pierdut in instantele fotbalistice, dar aici mergem in instantele civile si nu putem sa fim perdanti", spune Jecan. Baimarenii spera intr-o redresare financiara pentru a salva echipa de la retrogradare.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Ex-baimareanul Vasile Miriuta este intr-o forma buna la echipa sa de club, Gyor (Ungaria). Pentru evolutiile bune, Miriuta a fost desemnat capitanul echipei l Karate Tokukai Sighetu Marmatiei a obtinut 7 medalii (una de aur si 6 de bronz), kata si kumite, la Cupa Nationala Tokukai, de la Odorheiu Secuiesc. Sportivii sunt antrenati de Sorin Halici, 4 DAN l Asociatia Judeteana de Handbal Maramures face inscrieri pentru organizarea Campionatului judetean la juniori IV. Inscrierile se fac la AJF Maramures, Bd. Uniri, nr. 14 l “Dubla" dintre HC Minaur - SKAF Minsk, contand pentru turul III al Challenge Cup, va fi arbitrata de grecii Bebetsos - Meimaridis.

Ioan PETRUSAN



* International
Rugby mondial

Capitanul nationalei Romaniei, Romeo Gontineac, a fost multumit de evolutia echipei la Cupa Mondiala din Australia. “Mai mult nu se putea", a spus Gontineac l Franta este singura echipa care a obtinut cate un bonus de un punct in toate partidele din grupa, deoarece a marcat cate patru sau mai multe eseuri l Oficialii nationalelor din Tonga si Samoa au amenintat ca vor boicota urmatoarea Cupa Mondiala, acuzand ca au fost tratati in Australia ca niste “cetateni de mana a doua" l Presedintele IRB, Syd Millar, a recunoscut ca tragerea la sorti a meciurilor din grupele Cupei Mondiale a fost nedreapta. “Asta este situatia, trebuie sa facem bani", a spus Syd Millar l O parte din componentii nationalei Frantei au pozat nud pentru un calendar pe 2004. Calendarul “Zeii de pe stadion" va aparea in 100.000 de exemplare l Anglia a fost amendata cu 10.000 de lire sterline pentru incidentul din partida cu Samoa (36-22) cand timp de 34 de secunde a evoluat in 16 jucatori l “Invazia verde", reprezentand cei 30.000 de suporteri irlandezi, a facut ca in barurile australiene berea sa fie pe cale de disparitie l Semifinalele Cupei Mondiale se vor juca pe 15 si 16 noiembrie, finala mica este prevazuta pentru 20 noiembrie, iar finala mare se va disputa pe 22 noiembrie. Biletele au fost epuizate.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.