• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Octombrie , 2004
* 23 octombrie 1940 – nasterea vrajitorului balonului rotund
Pelé, geniul fotbalului

* Conflict
“Meciul” din instanta!

* Sighetu Marmatiei, “cel mai sportiv oras” din lume (?)
Cu Sort Si cravata

* Sport pe scurt

* APOSTROF

* 23 octombrie 1940 – nasterea vrajitorului balonului rotund
Pelé, geniul fotbalului

A fost geniul care a reinventat constant fotbalul. Fiecare atingere a balonului aducea ceva nemaivazut. Portarii afirmau ca are un instinct criminal al golului si un dribling sortit sa devina legendar. Pelé e un nume scurt, dar semnificatia e mare cat lumea intreaga. “A fost lumina de la capatul tunelului. Toti saracii spuneau: hei, tipul asta a reusit, inseamna ca pot si eu. A tras restul Braziliei dupa el”, spunea jurnalistul Jose Luiz de Albuquerque.

Edson Arantes do Nascimento, cunoscut de lumea intreaga ca Pelé, s-a nascut la 23 octombrie 1940 intr-o familie foarte saraca din Tres Coracos (Trei inimi), localitate situata in sud-estul Braziliei. Parintii lui, Dondinho si Celeste Nascimento, il alintau cu numele de Dico. Primele lectii de fotbal le-a primit de la tatal sau, fost jucator de fotbal, care a fost nevoit sa-si intrerupa cariera din cauza unei fracturi la picior. Mama lui Dico nu era entuziasmata de pasiunea fiului, in schimb tatal dorea sa-l orienteze spre o cariera fotbalistica pentru ca juca mai bine decat toti copiii vecinilor. Porecla Pelé a primit-o in copilarie, dar n-a stiut niciodata in ce imprejurari si ce inseamna. Astazi isi aduce aminte doar ca, la inceput, i s-a parut a fi o insulta. Copilaria si-a petrecut-o ca mai toti copiii saraci ai Braziliei: jucand fotbal pe maidan cu o minge din carpe.

Nasterea legendei

La 10 ani a inceput sa joace fotbal la un club modest. La 11 ani a fost descoperit in Sao Paolo de Waldemar de Brito, un mare nume al fotbalului brazilian, care i-a declarat presedintelui echipei profesioniste din Santos: “Baiatul asta va fi cel mai mare jucator de fotbal din lume!” Timpul avea sa-i dea dreptate. La 14 ani, activa in echipa de juniori a clubului Bauru Athletics. Impactul Pelé a fost imediat: la prima sa aparitie in echipa, la numai 16 ani, pustiul care avea sa devina cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor a inscris primul sau gol intr-un meci oficial pentru FC Santos, club la care va activa pana in 1974. Impreuna, Pelé si Santos au devenit legende. La 17 ani facea parte din nationala Braziliei. De inaltime medie, Pelé s-a facut remarcat prin viteza, echilibru, o viziune fantastica asupra jocului, abilitate exceptionala in controlul balonului, suturi puternice si precise expediate cu ambele picioare si un joc de cap remarcabil. Cel care l-a convocat pentru prima oara la nationala cariocas a fost Sylvio Pirilo, pentru un meci in compania selectionatei Argentinei. In acel meci, desfasurat pe 7 iulie 1957, Pelé a inscris primul sau gol sub culorile Braziliei.

Regele fotbalului

In 1958, din punct de vedere valoric, Brazilia era considerata a treia nationala a Americii de Sud. Insa in Suedia avea sa se ridice scena pe care geniul lui Pelé s-a facut cunoscut lumii. La Cupa Mondiala, de la care era sa lipseasca din cauza unei accidentari la genunchi, Pelé a uimit inscriind sase goluri (incluzandu-le si pe cele doua prin care a ajutat Brazilia sa invinga in finala Suedia cu 5-2). A fost primul turneu final al Cupei Mondiale televizat si lumea l-a putut vedea pe Gilmar, portarul brazilian, purtandu-l in spate pe pustiul de geniu pe tot terenul. Dupa finala, fundasul suedez Sigge Parling se confesa: “Dupa al patrulea gol, mi-a venit sa aplaud.” Patru ani mai tarziu, Brazilia obtinea un nou titlu, dar Pelé n-a jucat finala din cauza unei accidentari. Brazilienii devenidera regii incontestabili ai fotbalului, iar Pelé era considerat cel mai bun jucator de fotbal al lumii. Numeroase cluburi europene au oferit sume mari pentru a-l achizitiona pe dublul campion mondial de doar 21 de ani (Inter Milano oferise 1 milion de dolari, suma exorbitanta pentru vremea aceea) dar, printr-un decret, presedintele Braziliei, Janio Quadros, l-a inclus pe Pelé in patrimoniul national, pentru a preveni transferul lui in afara tarii. Scriitorul brazilian Nelson Rodrigues i-a spus pentru prima oara “Regele”, un renume care avea sa dainuie.

Triplu campion mondial

In 1966, la Cupa Mondiala din Anglia, Pelé a fost tinta unor atacuri violente ale fundasilor bulgari si portughezi. Accidentat dupa o intrare cinica a portughezului Morais, Pelé a asistat neputincios la triumful Angliei. Revansa avea sa vina patru ani mai tarziu, in Mexic. La 29 de ani, Pelé a condus una dintre cele mai mari echipe de fotbal din cate au existat vreodata spre castigarea celui de al treilea titlu mondial. Pelé, baiatul care jucase alaturi de Zito si Garrincha, tanarul care fusese coleg cu Amarildo si Didi, era deja un veteran ce facea parte dintr-o linie de atac braziliana care-l includea pe Rivelino, Tostao si Jairzinho, jucatorul de vis. In “echipa magica” a Braziliei, care juca un fotbal aventuros, atacand mereu si avand doar preocuparea de a inscrie cat mai multe goluri, Pelé a jucat fotbal in ritm de samba, reprezentand un pericol pentru poarta adversa de cate ori intra in posesia mingii. A inscris in meciul cu Cehoslovacia, a dat pasa pentru golul lui Jairzinho care a ingenuncheat Anglia (campioana mondiala din 1966), a marcat de doua ori in meciul impotriva Romaniei si a dezlantuit torcida in meciurile castigate in fata peruanilor si uruguayenilor. Dupa meciul dintre Brazilia si Anglia, o imagine a facut inconjurul pamantului: Pelé schimband tricoul cu Bobby Moore. In finala in care Brazilia a umilit Italia cu un categoric 4-1, Pelé a inscris un gol cu capul, considerat de multi ca fiind senzational. Intamplarea a facut ca acesta sa fie cel de-al 100-lea gol inscris de Brazilia in Cupa Mondiala. “Am un sentiment special pentru acel gol, pentru ca l-am inscris cu capul. Tatal meu a fost jucator de fotbal si a inscris 5 goluri intr-un singur meci, toate cu capul. A fost un record pe care n-am putut niciodata sa-l depasesc”, afirma Perla neagra. “Mi-am spus inainte de meci ca si Pelé e facut din carne si oase, la fel ca oricine altcineva, dar m-am inselat”, afirma dupa meci Tarticio Burgnich, fundasul care fusese desemnat sa-l marcheze. Brazilia devenea prima echipa din lume care castiga de trei ori Cupa Mondiala si pastra cupa Jules Rimet pentru totdeauna. A doua zi, Sunday Times titra pe prima pagina: “Cum se pronunta pe litere Pelé?” si dadea si raspunsul: G-O-D (Dumnezeu, in engleza).

Mai cunoscut decat Iisus?

La scurt timp dupa incheierea Mondialului mexican, Pelé s-a retras din fotbalul international, dar a continuat sa joace pentru Santos inca patru ani. In 1974 a anuntat ca se retrage din activitatea sportiva, insa a acceptat sa revina in 1975, pentru a juca in Liga de Fotbal Nord-Americana, la New York Cosmo, uimindu-i pe toti. “Era jenant sa cred ca Pelé, cel mai mare jucator al lumii, ar fi venit sa-si incheie cariera la o echipa ridicol de mica. Dar i-am spus sa nu mearga in Italia, sa nu mearga in Spania, pentru ca tot ce poate castiga acolo e un campionat. Sa vina in Statele Unite si va putea castiga o tara”, explica Clive Toye, managerul general de la Cosmos, felul in care l-a convins pe brazilian sa semneze contractul. Prezenta lui in campinatul Statelor Unite a dat credibilitate Ligii americane de fotbal si a facut ca milioane de americani sa indrageasca fotbalul. In New York avea sa se desfasoare si meciul de retragere al jucatorului de geniu. Dupa retragere, Pelé a ramas in apropierea fotbalului. O dovada este si legea care ii poarta numele, adoptata in vremea in care a ocupat functia de ministru al sporturilor in Brazilia, si care are ca scop facilitarea transferului jucatorilor. La un moment dat, un reporter l-a intrebat daca faima de care se bucura este comparabila cu cea a lui Iisus Hristos. “Sunt locuri in lume in care Iisus Hristos nu este prea bine cunoscut”, a raspuns Pelé. “Am fost nascut pentru fotbal, la fel cum Beethoven a fost nascut pentru muzica!”. Sunt cuvinte pompoase si arogante, cu exceptia cazului cand sunt rostite de Edson Arantes do Nascimento, geniul brazilian al fotbalului.

A oprit razboiul!

Cu prilejul centenarului FIFA de la Zurich, Pelé a fost decorat cu Ordinul de Merit al forului mondial. Sahul Iranului a asteptat mai multe ore intr-un aeroport, doar pentru a avea ocazia sa-l intalneasca si sa stea de vorba cu el. Un sondaj realizat la inceputul anilor ’70 arata ca Pelé era un nume mai popular in Europa decat Coca Cola. In anul in care castiga al treilea titlu de campion mondial, Pelé reusea sa opreasca pentru doua zile razboiul civil din Nigeria (ambele parti combatante au acceptat incheierea focului pentru 48 de ore, pentru ca brazilianul sa poata juca intr-un meci demonstrativ)!

Ambasadorul

In 1978, la un an de la retragerea din fotbal, a primit un premiu pentru pace, iar in 1994, a devenit ambasador UNESCO. Personalitate respectata oriunde in lume si un idol pentru tineri, Pelé s-a angajat in misiuni umanitare ce urmareau ajutorarea copiilor, stoparea consumului de droguri de catre adolescenti si promovarea sportului. In anul 2000, a fost declarat cel de-al doilea sportiv al secolului XX, dupa boxerul Muhammad Ali (Cassius Clay). Despre Pelé s-au scris carti si s-au facut mai multe filme documentare; primul dintre acestea a aparut chiar in 1977.

Numarul 10

Tricoul purtat de Pelé in finala cu Suedia de la Campionatul Mondial din 1958 a fost vandut in cadrul unei licitatii organizate la Londra, cu 59.000 de lire sterline (105.000 de dolari). Tricoul bleu cu numarul 10 (in finala suedezii au jucat in galben, culoarea obisnuita a nationalei cariocas) a fost cumparat prin telefon de o persoana care si-a pastrat anonimatul (tricoul apartinuse unui muzeu din Sao Paolo care a fost nevoit sa-l scoata la vanzare pentru a obtine fonduri). In anul 2002, un alt tricou cu numarul 10 purtat de Pelé, de data aceasta in finala Cupei Mondiale din Mexic-1970, a fost vandut la licitatie cu 283.000 de dolari! Atunci cand, la 34 de ani, Pelé s-a retras, Santos a marcat evenimentul prin retragerea tricoului cu numarul 10. Nimeni nu se putea compara cu Regele.

Pana si cerul a plans!

Ultimul meci al lui Pelé a fost un joc demonstrativ intre Cosmos si Santos, desfasurat la 1 octombrie 1977, pe Giants Stadium din East Rutherford, New York, in prezenta a peste 75.000 de spectatori. A jucat cate o repriza la ambele echipe si a inscris un gol. La sfarsitul meciului, a fost purtat in jurul terenului de jucatorii celor doua echipe. Pelé tinea in maini doua stegulete: al Braziliei si al Statelor Unite, cele doua tari in care a jucat. Biletele pentru meciul de adio al “Regelui” s-au epuizat cu sase saptamani inainte. Partida a fost transmisa prin intermediul televiziunii in 38 de tari de pe toate continentele si comentata de 650 de jurnalisti prezenti la meci. Inaintea de inceperea partidei, Muhammad Ali (in fotografie) l-a imbratisat in vestiar si i-a spus: “Acum sunt doi !” J.B.Pinheiro, ambasadorul Braziliei la ONU, afirma ca Pelé a fost 22 de ani jucator de fotbal si in tot acest timp a dat dovada de mai multa bunavointa si prietenie decat orice alt ambasador numit vreodata. “Pana si cerul a plans”, scria a doua zi un ziar brazilian, facand trimitere la vremea ploioasa in care s-a desfasurat meciul.

Recordurile “Perlei Negre”

In 1.360 de meciuri, Perla neagra a inscris 1.281 de goluri, situandu-se in clasamentul golgeterilor pe locul doi, dupa un alt brazilian, Arthur Friedenreich, care a inscris 1.329 de goluri l La nivel de cluburi a stabilit mai multe recorduri, inscriind pentru FC Santos 127 de goluri in 1959, 110 in 1961 si 101 in 1965 l De 92 de ori a realizat hat-trick, in 30 de partide a inscris de 4 ori, in sase meciuri de 5 ori si, in 1964, intr-un meci cu nenorocosii de la Botafogo, a scuturat plasa portii adverse de 8 ori (statisticile sunt uimitoare comparativ cu topurile de azi in care rareori jucatorii inscriu mai mult de 30 de goluri intr-un sezon) l In 1969, in fata unui public in delir a inscris golul cu numarul 1.000 (meciul a putut fi cu greu reluat) l A castigat cu FC Santos 9 titluri nationale si 2 Cupe Mondiale ale echipelor de club (in 1962 si 1963) l A jucat in nationala Braziliei 93 de meciuri, inscriind 97 de goluri l A castigat trei Cupe Mondiale (in 1958, 1962 si 1970), fiind primul om care a obtinut aceasta performanta l Palmaresul sau este intregit de castigarea Cupei Intercontinentale, a Cupei Libertadores, Cupei Braziliei si campionatului american.

Ioan BOTIS











* Conflict
“Meciul” din instanta!

Cum problemele pe linia performantelor sportive in Maramures nu pareau a fi suficiente, mai marii sportului de la noi isi fac timp de meciuri... in instanta. Recent, Directia Judeteana de Sport Maramures s-a vazut nevoita sa actioneze in instanta marile cluburi ale judetului, din cauza datoriilor fara precedent acumulate.

In sport, performanta nu vine niciodata singura. Dupa talent si multa munca, factorul care deschide calea catre marea performanta este banul. Totul se invarte in jurul sau. Puse in fata unor cheltuieli din ce in ce mai greu de acoperit, multe cluburi baimarene au acumulat datorii de zeci si sute de milioane de lei. Recent, conducerea Directiei Judetene de Sport Maramures (DJS) a actionat in judecata cluburile baimarene care au datorii catre institutie. Intr-un clasament al marilor datornici catre DJS (deloc de invidiat), conduce HC Minaur, care a acumulat pana acum 653 milioane lei, urmat de Liceul cu Program Sportiv – Clubul Sportiv Scolar nr. 1 (LPS – CSS1), cu 540 milioane si clubul de volei ”U” Explorari Baia Mare, cu 86 milioane. Coada listei este completata de cluburile de handbal HC Selmont, cu datorii de peste 62 milioane si HC Cuart, cu 48 milioane lei. De unde aceste datorii? Singura sursa de venit a DSJ o reprezinta chiriile incasate din exploatarea Hotelului Sport, a Salii polivalente ”Lascar Pana” si a Bazinului Olimpic. Cluburile de handbal si volei folosesc Sala polivalenta (sala de forta, sauna, vestiarele) in medie 20 de ore pe saptamana. Avand mai multe sectii, LPS – CSS1 are nevoie de un spatiu mai mare. Sectia de natatie (cu peste 200 de elevi) foloseste Bazinul Olimpic, iar sectia de atletism utilizeaza partile de deasupra tribunelor, pentru care nu se percepe chirie. Boxerii s-au antrenat o perioada (1998 – 2003) in sala vecina cu Strandul Municipal, iar in prezent au gasit o locatie noua. Daca pentru unele cluburi incapacitatile la plata reprezinta o chestiune recenta, pentru altele este un obicei mai vechi. De exemplu, HC Minaur are datorii care depasesc doi ani, in timp ce HC Selmont a acumulat cele 62 milioane in ultima perioada de criza, cand Marcel Maris si-a retras, partial, sprijinul financiar. Probabil, sub presiunile venite de la centru, conducerea DSJ a actionat cluburile in judecata, primele infatisari fiind in 6 si 13 octombrie. In acest fel s-a spart o buba veche, ce trebuia intr-un fel sau altul tratata, putand exista pericolul “infectarii”. Daca si cum vor gasi cluburile modalitatile de achitare a datoriilor, ramane de vazut, deocamdata turul se joaca in instanta de judecata.

Presiuni “de sus”

Reactiile conducerii LSP – CSS sunt firesti. ”Stiti cum e, cei de la Directie au fost somati de sus sa faca demersurile pentru a recupera banii. Au venit cei de la Bucuresti pe capul lor, si gata. Noi suntem ordonatori secundari de credite si depindem in totalitate de Primarie, care e ordonatorul principal la banilor. Bugetul e asa cum este. Sunt altii care au datorii mai mari ca noi. O sa mergem in instanta, ce sa facem? Nu mai sunt bani. Selmontul se desfiinteaza, noi ne chinuim. Vin bani si din sponsorizari, dar ii dai pe echipamente (nu ai la toti, numai la cei mai buni), pe vitamine. Cand comunitatea va avea bani sa plateasca darile la stat, vor veni si banii in sport.” - Petru Albu, directorul LPS – CSS1. Vesnica problema a banilor. Oare nu ar trebui sa vedem si modul in care se gestioneaza putinul pe care il avem?

Lascar Pana: “M-au luxat PSD-istii!”

Dupa 30 de ani de existenta si un palmares de invidiat, echipa fanion a judetului este pusa la zid de datoriile acumulate si de lipsa unui sponsor real. Lascar Pana isi ataca fostii colegi din Consiliul Local, acuzandu-i ca nu doresc performanta in Maramures. ”Avem echipa si vrem performanta? Dar cei care raspund de soarta sportului trebuie sa ajute obtinerea performantelor. Sa iti mijloceasca o sala de joc ieftina, in conditii adevarate, nu la 350.000 lei ora! In primul rand trebuie sa dai salariile jucatorilor, asta e primordial, si apoi restul. Si, vorba aceea, sala arata nu rau, foarte rau! In oras mai avem numai o sala cu dimensiunile oficiale, cea de la Scoala 5. Nu vrem sa facem sport? Inseamna ca Baia Mare nu doreste asta. Nu vrem sa sprijinim echipa sa faca performanta. Baia Mare este pe locul 4 in topul oraselor din tara in ceea ce priveste ponderea financiara in mediul de afaceri, iar Maramuresul pe locul 6 intre judete. Dar daca firmele si oamenii de afaceri nu se implica in sprijinirea sportului? Consilierii locali vad mai mult interesul lor decat al echipei. Dar la noi se poarta. Ne zbatem, suntem pe locul I, mai mult ce vor? Pe mine m-au luxat cei de la PSD. Acum Consiliul Local nu mai sprijina deloc echipa”, a declarat Lascar Pana, directorul tehnic al echipei HC Minaur Baia Mare.

“M-am facut ca nu vad!”

”Da, i-am dat in judecata. Nu le convine, nu ne convine nici noua, dar Minaur, de exemplu, avea datorii de peste doi ani. Si nu pot spune ca nu le-am dat facilitati. La meciurile de acasa, toti au beneficiat de cazare gratis la Hotel Sport. Mai o sauna, mai un bazin... Si treaba cu panourile publicitare din sala... M-am facut ca nu vad, dar ei stiu bine. Adica eu nu i-am sprijinit? Ca de ce nu aplic acelasi tratament si la cluburile de handbal juniori. Dar pe astia cine sa-i sprijine? Le-am dat un an, doi fara plata, la ore imposibile: 6 dimineata! Au venit, cu 30 de copii. Au avut performante, au luat titluri, au venit sponsorii... Normal, le-am luat apoi chirie.” - Cornel Savoiu, directorul DSJ Maramures

Ciprian DRAGOS





* Sighetu Marmatiei, “cel mai sportiv oras” din lume (?)
Cu Sort Si cravata

Adrian Nastase, aflat in campanie electorala (ilegala), a comis urmatoarea fraza autobiografica: “am practicat mai multe sporturi. Am facut handbal, inot, volei. Chiar de performanta! Am jucat si tenis.” Asteptam sa continue in aceeasi nota: “ehe!, la viata mea am facut sport o droaie. Nu, nu am nici poze cu mine in sort si maieu, nici medalii, cupe, trofee sau diplome castigate. Nu sunt sigur ca ma gasiti inregistrat prin scriptele prafuite ale vreunui club. Dar am fost mare sportiv. Eram cel mai bun de pe strada mea sau din curtea casei, in intrecerea cu fratii mai mici.”

In minunatul context al realitatii cotidiene, am alcatuit urmatoarea “compunere scolara”, intitulata ”Sighetul sportiv”. Aliniat nou. Municipiul Sighetu Marmatiei este un oras in care se practica o multime de sporturi. Cele mai cunoscute sunt: fumatul, bautul si sexul. In noptile de weekend se mai practica si K1, pe strazi, prin discoteci si baruri de cartier. Multi sigheteni fac halbere, laptenis, sar gardurile (la vecini), joaca barbut, poker, 21 sau cruce. Candva, orasul a avut echipe de fotbal, handbal, volei si baschet. De fapt, are si acum, doar ca nu le mai baga nici un campionat serios in seama. Oricum ar fi, sighetenii sunt sportivi mari de tot. Celebri pretutindeni in lume. Cel mai renumit sportiv sighetean este Elie Wiesel. El a luat premiul Nobel. Pentru literatura. Dar cand era elev in scoala primara din Sighet, juca fotbal la orele de sport. Al doilea mare sportiv sighetean este Ducu Bertzi. Si el a facut sport, la Liceul Pedagogic. In Sighet s-a nascut si Monica Iagar-Dinescu. Pentru ca si-a luat si al doilea nume, cu terminatia tipic sudica (“escu”, care rimeaza cu... Iliescu), Monica nu prea e iubita de sigheteni. Insa guvernul nostru scump si drag a construit in Sighet trei sali de sport. In cea mai mare, tinerii TSD joaca fotbal in sala. Recunosc, sunt cei mai buni din oras. Se vede ca au antrenament. Primaria Sighet sprijina miscarea sportiva. Anul acesta a alocat 300 de milioane de lei pentru sport. O pereche de panouri de baschet costa 1 miliard de lei. Baschetul nu este un sport greu, iar baschetii vin din America. Noi iubim guvernul domnului Nastase, pentru ca ne lasa sa facem sport, daca avem chef, bani, timp si proteine in burta, atata cat vreau muschii nostri. Si nu a pus inca cenzura pe miscarea libera a mingii. Asta este sportul sighetean. Chiar daca-mi dati nota 0 la compunere, sa stiti ca nu ma supar. Demonstrati-mi ca opiniile mele sunt gresite, aratandu-mi performanta sigheteana actuala. Altfel, nu are rost sa ma bruiati. Demolati-mi ideile, dar, din pacate, sportul sighetean tot de rasul curcilor este. Puteti spune ca elevul Ivanciuc merita nota 0 la compunere, insa, din pacate, asta nu scuteste repetentia la sport a Sighetului meu iubit.

Teofil IVANCIUC







* Sport pe scurt

Ioan Stefan Gherghel a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial de natatie in bazin scurt de la Indianapolis. Baimareanul a devenit vicecampion mondial in proba de 200 metri spate, cu timpul de 1 minut, 54 de secunde si 6 sutimi, fiind devansat de britanicul James Hickman l Mihaela Marcut a cucerit medalia de bronz la Campionatul European de Box Feminin, competitie desfasurata la Riccione – Italia. Marcut va fi recompensata de federatie cu suma de 20 de milioane de lei l Adriana Hosu, cea de-a doua baimareanca din lotul national de box, s-a clasat pe locul IV la “europene”, Romania ocupand locul III pe natiuni (doua medalii de aur si patru de bronz).









* APOSTROF

N-ar fi nici o nenorocire ca Nationala a pierdut in fata cehilor. Au facut pasi gresiti si italienii, si portughezii. Pana si Brazilia mai pierde cate un meci la un deceniu. Baiul cel mare vine din faptul ca fotbalistii romani nu arata nimic pe teren, in afara catorva tatuaje de pe antebrate. Da’ si astea-s putine la vedere, cele mai multe stand ascunse sub tricourile unei echipe nationale care da impresia ca se taraste sufocata de lipsa de idei, solutii si, mai ales, de lipsa fotbalistilor si a antrenorului. “Oamenii nostri” au preocupari mult mai importante: baruri de noapte, vedete porno si masini de lux (ca doar o viata are omul, chiar daca-i fotbalist), iar Generalul se gandeste parca mai mult la campania electorala decat la campania de calificare. Dupa infrangere nici nu l-a mai pomenit pe Nastase. Ce le-o fi venit si cehilor sa ne bata in ajunul campaniei electorale? Si antrenorul lor e numai sergent… Daca nici gradele nu se mai respecta, ce sa mai spere Puiu de la o functie?

Ioan BOTIS

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.