• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Noiembrie , 2003
* Poligoanele de tir baimarene au ”decedat”
Tragi cu pusca, nu ia foc!

* Echipele din Sighet si Suciu de Sus lupta pentru
Suprematia in Maramures

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Leul greu LA CANTAR

* International
Rugby mondial

* Poligoanele de tir baimarene au ”decedat”
Tragi cu pusca, nu ia foc!

Tirul sportiv din Baia Mare a avut intotdeauna performante, aducand glorie judetului. De catava vreme, ”sportul cu gloante” a intrat intr-un con de umbra, din cauza distrugerii bazelor materiale. Lipsa banilor si-a pus amprenta pe un sport care, inainte de 1990, ii determina pe straini sa scrie elogios despre ”orasul lui Ciorba”.

De cativa ani, tirul a intrat intr-un con de umbra in sportul maramuresean. Baza materiala a acestei discipline sportive lasa de dorit. Motivul este acelasi: lipsa banilor. Cele doua poligoane de tir sportiv din Maramures sunt in custodia CSM Baia Mare. Presedintele CSM, Sorin Andrei, spune ca s-au depus toate eforturile pentru revitalizarea acestui sport, dar lipsa banilor si-a spus cuvantul. ”Fata de anul trecut, am inregistrat o crestere a numarului de practicanti, dar ne confruntam cu multe probleme. Aceasta disciplina sportiva a ajuns sa fie dificil de sustinut din punct de vedere financiar”. La tir talere, un simplu glont de antrenament costa 5 - 6.000 de lei, iar la un singur antrenament se folosesc aproximativ 75 de cartuse. Se efectueaza trei antrenamente/saptamana. Talerele costa 7.000 de lei, bucata. ”Daca ar fi sa alocam banii numai pentru gloante si talere, ne-ar costa tot bugetul alocat intr-un an pentru club”, spune Sorin Andrei.

Promisiuni si tergiversari

In prezent, la poligonul din Tautii de Sus se afla in ”custodie” (de la Steaua Bucuresti) doua masini de aruncat talere. In Romania sunt doar patru cluburi de acest profil: la Baia Mare, Arad, Timisoara si Bucuresti. Cu toata starea materiala jalnica, Baia Mare a ramas in atentia federatiei de specialitate, care, in luna octombrie, a ales ca acest oras sa gazduiasca finalele nationale la tir cu talere. Sectia de tir cu aer comprimat a avut un ”relas” de aproximativ un an, in urma plecarii unor sportivi talentati spre ”zari mai bune”. Un exemplu este Anca Stanescu, multipla campioana nationala. Acum, la sectia de tir cu aer comprimat de la CSM Baia Mare se pregatesc aproximativ 30 de copii. Liderul lor este Paul Arbuzov, o tanara speranta. Problema ramane baza materiala. ”Am facut multe demersuri la CSM si peste tot, dar ne-am ales numai cu promisiuni si tergiversari. Nu ne putem compara cu Steaua sau Dinamo, dar suntem undeva pe la mijloc”, spune Aurora Barbur. Cu toate dificultatile financiare prin care trece sectia de tir de la CSM Baia Mare, speranta nu moare, cel putin in randul sportivilor. ”La competitiile nationale vom merge doar cu varfurile, nu ne permit banii. Suntem siguri ca vom obtine rezultate, cu toate conditiile grele in care ne desfasuram pregatirea”, a spus Sorin Andrei.

Cursul evenimentelor

Poligonul de tir talere de la Tautii de Sus a fost construit in anul 1963 de Consiliul Judetean pentru Educatie Fizica si Sport Maramures l Poligonul dispune de o cabana, standuri de tir talere, masina de aruncat talere, doua turnuri de aruncare talere, cabana, vestiare, depozit, tribune si un bazin de agrement l Loturile nationale de tir talere ale Romaniei s-au antrenat in acest poligon l Pintilie Gleb a fost primul campion baimarean la tir talere, intre anii 1960-1970 l Inainte de 1990, in Romania, masinile de aruncat talere erau fabricate doar in Baia Mare, la I.M.R.A.U.T l Poligonul de tir cu aer comprimat amplasat in vecinatatea Strandului Municipal a fost construit in anul 1960, pe locul unei magazii de expozitii a Consiliului Popular Baia Mare l Dispune de linii de tragere care ofera conditii bune de antrenament l Lefter Balan este cel care a promovat acest sport in Baia Mare si a descoperit numeroase talente l Inainte de 1990, in Parcul Municipal a functionat un poligon pentru tir sportiv, care era si loc de “antrenament” pentru fostii utecisti l Poligonul a fost daramat, imediat dupa 1990, terenul pe care era amplasat fiind revendicat de fostii proprietari.

Attila Ciorba:
”Curand, poligonul se prabuseste”

Cel mai titrat dintre ”tiristii” baimareni ramane Attila Ciorba. Baimareanul este dublu campion european, multiplu campion national, balcanic si castigator a nenumarate concursuri internationale. Ciorba este liderul national al practicantilor de tir cu talere, ”capitanul” nationalei Romaniei si cel care mentine in viata acest sport in Baia Mare. Despre poligonul de la Tautii de Sus, Ciorba spune ca ”Mai are un pic si cade gramada”. Starea poligonului este jalnica, desi conducerea CSM Baia Mare sustine ca a depus toate eforturile pentru a-l aduce la linia de plutire. Poligonul este lipsit total de apa, iar ”paza” este asigurata de un catel singuratic si infometat. La poligonul cu aer comprimat, din vecinatatea Strandului Municipal Baia Mare, situatia materiala se rezuma la 3 pistoale, pe care le folosesc 30 de juniori care incearca sa desluseasca drumul spre performanta. Aici este apa curenta si gaz, dar lipsesc materialele auxiliare, atat de necesare acestui sport, respectiv buteliile de incarcare si pompa de gaz. ”Suntem intr-o situatie mai buna fata de alte cluburi din Romania”, sustine Aurora Barbur. Cum o fi la altii? N-avem curajul sa ne imaginam.

”Atata timp cat nu ai bani, nu poti sa emiti pretentii la rezultate. Ne straduim, dar nu avem altceva ce sa facem.” – Sorin Andrei, presedinte CSM Baia Mare
”Copiii s-au cam plictisit doar de antrenamente si vorbe. Le place sa traga la tinta, sa foloseasca pistolul. Exista talente, dar nu le putem valorifica.” – Aurora Barbur, antrenor de pistol cu aer comprimat la CSM Baia Mare
”Este un sport scump in ziua de astazi. Noi oricand am putea fi inaintea unor campioni mondiali, dar lipsa banilor ne impiedica. Nu avem antrenamente.” – Attila Ciorba, dublu campion european la tir talere, antrenor CSM Baia Mare
”Am vazut cum sunt concursurile internationale. Stam rau cu partea materiala si cu bazele sportive.” – Arpad Ciorba, sportiv CSM Baia Mare.

Ioan PETRUŞAN



* Echipele din Sighet si Suciu de Sus lupta pentru
Suprematia in Maramures

In editia 2003-2004 a campionatului judetean de fotbal (Divizia D si Judet II) s-au inscris 38 de echipe, un numar record pentru fotbalul maramuresean. La numar de echipe participante, Maramuresul depaseste judetele Cluj, Iasi, Satu Mare, Botosani, Bistrita, Mures sau Galati, care in anii trecuti au avut o reprezentare nationala mult mai mare.

Campionatul judetean de fotbal s-a bucurat de o participare numeroasa. Cu mic, cu mare, de la sate sau orase, echipele s-au “incapatanat” sa existe, in pofida timpului rece si a lipsei banilor. Acum, campionatul diviziei D a fost intrerupt la cererea echipelor. Motivul invocat: timpul nefavorabil. Meciurile se vor relua abia in primavara anului viitor. In seria Sud, lider este FC Suciu de Sus, iar liderul seriei Nord este AS Municipal Sighetu Marmatiei, echipe care se pare ca vor disputa barajul de promovare in Divizia C. “Nivelul calitativ al jocurilor a crescut mult fata de anul trecut, desi multe echipe au avut de suferit din cauza penuriei financiare”, a spus Iosif Gergely, presedintele AJF Maramures. Din pacate, disciplina nu a fost punctul forte al campionatului judetean. In fiecare etapa au existat cartonase rosii sau evenimente reprobabile. Cauza principala: necunoasterea regulamentului de joc si faptul ca la meciurile oficiale au fost delegati oameni de ordine neinstruiti. “Am initiat cursuri gratuite privind aplicarea legii jocului si alte regulamente, dar s-au prezentat doar 2-3 persoane. La unele meciuri, persoanele de ordine nu au avut nimic comun cu fotbalul sau au fost sub influenta alcoolului. Am dictat masuri severe atunci cand nu s-a respectat regulamentul”, spune Gergely. Arbitrajele “s-au situat la nivelul campionatului, adica au fost relativ bune”, spun oficialii de la AJF Maramures. “Arbitrii sunt tineri si, in general, se straduiesc sa faca fata situatiei. Au fost si arbitraje nesatisfacatoare, care au provocat, intr-o anumita masura, desfasurarea anormala a jocului”, recunoaste Gergely. Una peste alta, campionatul judetean de fotbal este o pepiniera de luat in seama pentru fotbalul maramuresean. In Sighet, Suciu de Sus, Recea, Baia Mare sau alte localitati exista talente care trebuie descoperite si valorificate de cluburile din diviziile superioare. O sansa care, daca va fi materializata, va fi numai in folosul fotbalului maramuresean.

Declaratii
“La nivel national, stam peste mijloc. Este un lucru foarte bun. Desi sunt multe probleme financiare, fotbalul maramuresean nu moare.” – Iosif Gergely, presedintele AJF Maramures.
“La disciplina, cele mai multe abateri au fost legate de necunoasterea regulamentului. Nu sunt oameni specializati care sa-i instruiasca pe delegatii echipelor.” – Carol Medvecz, presedintele Comisiei de Disciplina AJF Maramures.

Ioan PETRUŞAN



* APOSTROF

Dupa cateva anotimpuri petrecute sub zodii deloc blande, iata ca pasarea sperantei se arata, fluturand aripa peste obrazul Minaurului. Din nou in cupele europene, asa cum le sta bine, baimarenii vor da piept cu SKAF Minsk, din Bielorusia. Mai trec peste noi amintiri si emotii, gandindu-ne ca Minaur, “diamantul de Maramures”, ne-a adus nu o data “inima in gat”, pentru ca apoi sa ne smulga urale de bucurie din pieptul ajuns in pragul infarctului. O tempora, o mores! Cat ne-am dori, cit mai mult timp, repetarea acestor emotii. Suntem aproape siguri ca in cele doua meciuri de la Baia Mare, Minaur va dobandi cununa de lauri a invingatorului. Elevii lui Ioan Palko sunt capabili sa faca brandusile sa infloreasca, in acest anotimp al prea timpuriilor ingheturi. Nu trebuie decat sa le fim in preajma cu tot ceea ce inseamna staruinta noastra de suporteri. Dupa aceea, soarele va zambi din nou pentru baimareni si pentru HC Minaur.

Ioan PETRUŞAN



* Sport pe scurt

HC Minaur va sustine pe teren propriu ambele meciuri din turul III al Challenge Cup, impotriva echipei SKAF Minsk (Bielorusia). Primul meci va avea loc sambata, 15 noiembrie, de la ora 17, iar “revansa” duminica, 16 noiembrie, de la ora 11 l In perioada 21-23 noiembrie se va disputa editia a IV-a a Memorialului “Angelco Sarbovan” la box, cu participarea unor pugilisti din Romania, Ungaria si Cehia l S-au inscris 12 echipe in Campionatul Judetean de fotbal in sala. Tragerea la sorti a meciurilor va avea loc pe 10 noiembrie l Pe 8 si 9 noiembrie se va desfasura “Cupa Municipiilor” la fotbal in sala.

Ioan PETRUSAN



* Leul greu LA CANTAR

“Totul este confuz. Sper ca reintalnirea cu familia sa-mi faca ordine in ganduri. In urmatoarele zile voi lua o decizie daca voi reveni sau nu in ring. A fost doar vina mea!” – Leonard Dorin Doroftei.

Doroftei este neinvins, dar nu invincibil. “Mosu’” a fost ingenuncheat de cantar. Din punct de vedere organizatoric totul a fost pus la punct. Cum? Cu bani, cu foarte multi bani. “Nici in cele mai negre ganduri nu mi-a fluturat ideea unui asemenea final. N-am putut sa ducem la capat ceea ce ne-am propus. Despre partea financiara nu pot estima nimic, pentru ca inca ne facem calculele. Vom achita tuturor contravaloarea biletelor. Bine ca nu am primit si banii sponsorilor, altfel acest proces de rambursare financiara ar fi fost mai vast”, a spus baimareanul Nicolae Bud, cel care s-a ocupat de organizarea galei. Pretul estimat al “Duelului Diamantelor” a fost aproximat la 2 milioane de dolari. Perdantii au fost boxerii (Callist nu avea nici macar suma completa pentru achitarea biletelor de avion), organizatorii (Iosif Armas a avansat chiar ideea ca Interbox trebuie sa plateasca niste daune financiare), sponsorii, dar si milioanele de telespectatori privati de spectacolul asteptat. Pentru Doroftei, situatia este si mai delicata, el urmand sa plateasca clubului canadian aproximativ 200.000 dolari, echivalentul cheltuielilor suportate de Interbox in Romania.

Ioan PETRUŞAN



* International
Rugby mondial

Antrenorul Romaniei, Bernard Charreyre, a fost schimbat din functie, impreuna cu intreaga conducere tehnica, pentru ca nationala “nu a satisfacut pe deplin asteptarile rugbyului romanesc”, se arata intr-un comunicat al FRR. La revenirea in tara, FRR va numi un nou antrenor, care se pare ca va fi tot un strain l Prin victoria cu 142-0 in fata Namibiei, selectionata Australiei a stabilit un nou record in privinta diferentei de scor la o Cupa Mondiala l Australianul Chris Lothan a reusit eseul cu numarul 1.000 al Cupei Mondiale l Lothan a inscris, in secunda 18 a partidei contra Romaniei, cel mai rapid eseu din istoria Cupei Mondiale l Stadionul din Docklands reprezinta ultimul racnet in domeniul confortului spectatorilor. Tribunele sunt amplasate pe trei niveluri, iar stadionul are un acoperis retractabil, care va sta inchis pe toata durata Cupei Mondiale l Scotianul Martin Leslie a fost suspendat 12 saptamani, deoarece l-a lovit intentionat, cu genunchiul in cap, pe jucatorul american, Jason Keyter l Antrenorul nationalei Italiei, John Kirwan, a facut un apel public pentru ca urmatoarea tragere la sorti a jocurilor de la Cupa Mondiala sa fie ca la loto, publica. “Astfel nu vor aparea discrepante, ca anul acesta”, a spus Kirwan l Din cauza neatentiei arbitrilor, echipa Angliei a evoluat, timp de 34 de secunde, in 16 jucatori, in partida cu Samoa.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.