• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Octombrie , 2003
* Baza Nautica de la Firizia, loc de dispute nesportive
Revolta impotriva Revoltei

* Pentru HC Minaur, in noiembrie incepe
Noua aventura europeana

* Apostrof

* “Eu am dovezi, nu vorbe!”

* Sport pe scurt

* International
Rugby mondial

* Baza Nautica de la Firizia, loc de dispute nesportive
Revolta impotriva Revoltei

Incurcate au fost si au ramas caile privatizarii in Romania. Au trecut cinci ani de la vanzarea Bazei Nautice de la Firiza, dar situatia ei ramane neclara. Concursurile s-au imputinat pe Lacul Firiza, “transferandu-se” in salile de judecata, unde fiecare isi sustine dreptatea. Sportivii asista neputinciosi la aceste dispute.

Baza Nautica de la Firiza, situata pe malul lacului de acumulare cu acelasi nume, a fost construita in 1975 si a avut ca destinatie exclusiva activitatea sportiva. Inainte de 1990, pe Lacul Firiza s-au organizat concursuri puternice de kaiac-canoe, Simared Baia Mare fiind unul dintre cele mai importante cluburi de profil din Romania. Totul a ramas acum o simpla si frumoasa amintire. Din cauza unor interese obscure, Baza Nautica a fost vanduta si acum este folosita in scopuri extrasportive, pur personale, devenind loc de organizare a chefurilor sau petrecerilor, mai mult sau mai putin deocheate. Ambarcatiunile au fost “evacuate” din hangar si sunt depozitate sub cerul liber. Sportivii sunt nevoiti sa se echipeze sub cerul liber, in corturi sau intr-o casuta de vara, asigurata prin grija unor sponsori inimosi. Totul din cauza indiferentei noului proprietar, dar si a autoritatilor locale. Noul proprietar al bazei este SC Revolta SRL din Baia Sprie, al carui patron este Teofil Luca. Baza a fost vanduta in septembrie 1998, de catre SC Metamar SA, una dintre cele 11 societati desprinse din fosta intreprindere IMMUM. In momentul divizarii platformei IMMUM, baza nu a fost atribuita nici unei societati, deci nici la SC Metamar. Cu toate acestea, ulterior, in 14 august 1998, baza este trecuta in patrimoniul SC Metamar. “Intabularea nu se putea face, pentru ca aceasta baza nu avea documentele pentru inregistrarea in contabilitate. Baza nu putea fi trecuta in lista mijloacelor fixe ale fostului IMMUM. Totul s-a de fosta conducere de la Metamar. Tot asa putea dovedi ca in patrimoniul Metamarului este cladirea Primariei Baia Mare, sa o intabuleze si apoi sa o vanda”, a spus Alexandru Sechel, presedinte CS Simared. La data vanzarii, Baza Nautica nu era intabulata pe Metamar. Pe de alta parte, Primaria Baia Mare atesta faptul ca baza este in patrimoniul SC Metamar. “Adeverinta este ilegala, din cauza ca atesta o situatie de fapt care nu rezulta din evidentele scrise ale Primariei Baia Mare”, spune Costel Basa. Pana acum, eforturile conducerii CS Simared de a reintra in posesia bazei au ramas zadarnice. Totusi, pe 10 octombrie 2003, a fost emisa o Ordonanta presedintiala, care prevede revenirea bazei in folosul sportivilor si sistarea oricaror lucrari care se efectueaza in acest moment. Sportivii si antrenorii raman optimisti si spera intr-o rezolvare pozitiva a situatiei lor. Pana atunci, nu le ramane decat sa astepte si sa se antreneze pentru urmatoarele concursuri.

Cursul evenimentelor

In 1973, a luat fiinta Asociatia Sportiva Otelul Baia Mare, care avea si o sectie de kaiac-canoe l Baza Nautica de la Firiza a fost construita, in anul 1975, de AS Otelul Baia Mare, care functiona pe fosta platforma a IMMUM l Asociatia Sportiva Simared, continuatoarea de drept a AS Otelul, s-a constituit in anul 1994 l In 14 august 1998, Baza Nautica este trecuta in patriomoniul SC Metamar SA, una dintre cele 11 societati desprinse din IMMUM l In septembrie 1998, SC Metamar vinde Baza Nautica la SC Revolta l Pretul de vanzare a fost de 110 milioane de lei l In 7 iulie 1999, antrenorul Costel Basa intra in greva foamei, in semn de protest pentru vanzarea bazei l Greva inceteaza dupa 4 zile, in momentul in care patronul SC Revolta SRL propune un protocol de colaborare, unde sunt stipulate activitati de sprijinire ale kaiacistilor si canoistilor l Protocolul nu este respectat l Septembrie 1999, AS Simared actioneaza in instanta SC Revolta SRL, SC Metamar, Primaria si Consiliul Local Baia Mare, solicitand anularea actului de vanzare-cumparare a Bazei Nautice de la Firiza.

Luca Teofil:
“Baza este a mea, adica a SC Revolta”

In perioada cand a cumparat Baza Nautica de la Firiza, Luca Teofil era consilier municipal si membru marcant in cadrul unui partid aflat la putere. El a promis sprijin moral si material sportivilor baimareni, dar prima masura a fost sa-i evacueze fortat din baza. “Mi-a zis ca e consilier si ca are juristii lui care stiu ce trebuie facut in astfel de cazuri”, ne-a spus antrenorul Costel Basa. Mai mult, in luna aprilie a acestui an, Teofil Luca l-a lovit cu propriul pistol (!) pe sportivul Adrian Basa, suparat pe acesta ca i-ar fi incalcat proprietatea. Luca s-a ales doar cu o amenda penala. Baza Nautica a fost transformata intr-un loc de chefuri si alte “spectacole” nocturne. “Baza este a mea, adica a societatii Revolta. Am hartii si documente care dovedesc acest lucru. Nu stiu de nici o Ordononata presedintiala, nu am primit nimic. Cum sa ma evacueze de acolo cand este proprietatea mea?”, a spus Luca. Fostul consilier se mai afla in litigiu si cu Renel, fiind acuzat de furt de energie electrica, in valoare de aproximativ 600 milioane de lei.

“S-a facut o ilegalitate si o nedreptate pentru sportul baimarean. Baza Nautica trebuie sa fie destinata doar pentru sport, nu pentru interesele persoanale ale nu stiu cui, indiferent cine este acesta. Nu vom ceda lupta, pana cand nu ni se va face dreptate.” - Costel Basa, antrenor CS Simared. “Am lucrat la construirea acestei baze, am pus mult suflet. Aici s-au format multi campioni ai Romaniei, care au facut cinste tarii si orasului Baia Mare. S-a procedat ilegal la vanzarea bazei.” - Ilie Vlad, antrenor CS Simared. “Nu stiu de ce se mai face atata tam-tam? Firma este proprietarul de drept al bazei, lucru dovedit prin acte. Nu vad ce este nelegal sau anormal in acest lucru.” - Teofil Luca, patron SC Revolta SRL.

Baza Nautica de la Firiza este subiect de discutii si controverse. Perdanti sunt kaiacistii si canoistii baimareni, care doresc sa faca performanta, dar sunt nevoiti sa se antreneze in conditii improprii.

Ioan PETRUSAN



* Pentru HC Minaur, in noiembrie incepe
Noua aventura europeana

HC Minaur Baia Mare va intalni in turul III al Challenge Cup pe SKAF Minsk, din Bielorusia. Baimarenii vor avea de infruntat o echipa din fostul bloc sovietic, dar acest lucru nu ii inspaimanta. Tinerii handbalisti baimareni vor sa continue traditia clubului si sa aiba un parcurs cat mai lung in Challenge Cup.

Noiembrie va fi o luna de foc pentru handbalistii de la Minaur Baia Mare. Pe langa meciurile din Liga Nationala va fi si “dubla” cu SKAF Minsk din “saisprezecimile” Challenge Cup. Echipa bielorusa a castigat dreptul de a participa in Challenge Cup, dupa ce a incheiat pe locul 4 in campionatul national. La fel ca Minaur, SKAF Minsk si-a castigat dreptul de a evolua direct in turul III al Challenge Cup. “Stim ca este o echipa tanara, formata din jucatori ambitiosi. Trebuie sa avem in vedere ca este o echipa din fostul bloc sovietic, deci un handbal valoros”, a spus Lascar Pana, presedintele echipei baimarene. Pana spune ca adversarul, desi extrem de puternic, este accesibil. “Sansele de calificare sunt de 50%. Pentru noi va fi foarte greu si nu trebuie sa tratam partidele cu usurinta. Obiectivul echipei este de a avea o prezenta cat mai lunga in cupele europene”, a spus Pana. HC Minaur a fost singura echipa masculina din Romania inclusa in urna favoritelor. Conducerea clubului baimarean a solicitat echipei din Minsk ca ambele partide sa se dispute in Baia Mare. Urmeaza ca bielorusii sa trimita un raspuns. In caz contrar, HC Minaur va disputa primul meci in deplasare (pe 8 sau 9 noiembrie), iar returul urmeaza sa se dispute, dupa o saptamana, la Baia Mare (15-16 noiembrie). Clubul baimarean trece prin probleme financiare dificile. “Faptul ca vom putea onora prezenta in cupele europene se datoreaza transferurilor lui Surducan si Truica in Grecia. Am avut mare grija de banii pe care i-am primit pe transferurile lor. I-am pastrat. Toata lumea spune ca daca este Pana la Minaur se rezolva problema banilor. Nu este asa, ne zbatem in mari probleme financiare”, a spus Lascar Pana. Cealalta echipa din Romania prezenta in Challenge Cup, HC Municipal Constanta, va avea ca adversara echipa Horta Sporting Club (Portugalia). “Fata de ei, am avut noroc in privinta deplasarii”, a conchis Pana.

“Trebuie sa fim constienti ca fiecare adversar este greu si sa nu ne consideram dinainte castigatori. Va fi foarte greu, dar sper sa iesim bine.” – Lascar Pana, presedintele HC Minaur. “Nu avem prea multe informatii despre echipa din Minsk. Sunt fosti handbalisti rusi si asta spune totul. Vom trata cu seriozitate cele doua meciuri.” – Ioan Palko, antrenor HC Minaur. “Vom face totul pentru calificare.” – Georgiu Nedelcu, capitan HC Minaur.

Ioan PETRUSAN



* Apostrof

Faceam, nu cu multa vreme in urma, rostirea despre o posibila “repetitiune” a istoriei pe banca tehnica a Selmontului. Nu s-au implinit prea multe etape de la inceputul campionatului si intuitia ni s-a confirmat. Rocada a avut loc, asa ca Sorin Radulescu a devenit antrenor principal, in vreme ce nea Geri s-a lasat (a)tras de ata Fibrexului (pare-se mai plina la... buzunar). Nu spun ca Radulescu nu va face fata situatiei, dar dupa performantele anterioare ale baimarencelor n-am vrea ca handbalistele sa “alunece” inspre o partida de vanatoare, la impuscat de stridii, guvizi, meduze si alte cele. Ne-am saturat de tactica aplicata, pe cat de simpla, pe atat de clara: sa marcam cat mai multe goluri in bugetul adversarului, desi ideea, la urma urmei, ne surade. Cu conditia ca aceasta sa se intample pe teren, iar invingatorii sa fie sportivii baimareni. Multumim, nea Geri, succes Sorine!

Ioan PETRUSAN



* “Eu am dovezi, nu vorbe!”

“Plecarea lui nea Geri nu a creat probleme in comunicarea cu jucatoarele. Antrenamentele se desfasoara in ritm normal si jucatoarele sunt mobilizate pentru obiectivul propus.” – Sorin Radulescu, antrenor HC Selmont.

Dupa primele doua turnee din Liga Nationala de handbal, HC Selmont a ramas fara antrenor principal. Ioan Gerhardt a fost atras de oferta Fibrexului Piatra Neamt si a fost inlocuit de Sorin Radulescu, un nume cunoscut in handbalul baimarean. Radulescu este increzator in jucatoarele sale si crede ca echipa va avea o prestatie foarte buna in campionat. “Ne vom indeplini obiectivul propus, clasarea in primele 8 echipe. Este colaborare buna intre mine si jucatoare, asa ca, daca nu vor fi accidentari, sper ca totul sa iasa bine”, a spus Radulescu. Urmatorul turneu de sala va avea loc la Plopeni, in perioada 31 octombrie - 2 octombrie, unde baimarencele vor juca impotriva echipelor Astral Posta Calnau, Silcotub Zalau si Otelul Galati. Obiectivul este obtinerea a doua victorii. Noul antrenor spune ca singurele “contre” in activitatea echipei vin din partea unor persoane care vor destabilizare. “Ioan Baban a facut, pe un post TV local, unele afirmatii rau-voitoare la adresa mea si a echipei. Pana acum am tacut, dar cred ca va fi cazul sa vorbesc si sa arat opiniei publice cine este Baban. Eu am dovezi, nu vorbe.”

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Sigheteanul Andrei Bococi este noul campion european la kick box. El va lupta in luna noiembrie, intr-o gala mondiala, contra rusului Alexandr Ustinov l Dupa ratarea calificarii, cu Rapid Bucuresti, in grupele Ligii Campionilor la handbal feminin, ex-baimareanul Gheorghe Covaciu ar putea fi demis de pe banca tehnica a rapidistelor. Rapid va continua in Cupa EHF l Pe 26 octombrie a debutat prima editie a Campionatului National al liceelor la fotbal si baschet l Patronul echipei Sportul Studentesc, Victor Siman, este interesat de o colaborare cu AS Municipal Sighetu Marmatiei (divizia D).

Ioan PETRUSAN

* International
Rugby mondial

Frederick Michalak (Franta) este pe primul loc in clasamentul marcatorilor de la Cupa Mondiala din Australia. El este urmat in top de Elton Flatley (Irlanda) si Johnny Wilkinson (Anglia) l Oficialii nationalei Africii de Sud au depus o plangere impotriva englezului Lawrence Dallaglio, dupa ce acesta l-a lovit cu pumnul pe sud-africanul Thinus Delport l Antrenorul nationalei Namibiei, Dave Waterstone, va fi suspendat de catre IRB pentu ca a facut acuzatii defaimatoare la adresa arbitrilor. “Tragedia ca esti arbitru este faptul ca daca vrei sa ai meciuri importante, trebuie sa lingi posterioarele unei natiuni majore”, a spus Waterstone. Romania va intalni Namibia pe 30 octombrie l Pe primul loc in clasamentul marcatorilor de eseuri conduce Mils Muliailiuc (Noua Zeelanda) l Pagina de internet a Cupei Mondiale prezinta un articol dedicat “doctorului rugbyst-amator din nationala Romaniei”, Mihai Vioreanu l In echipa Japoniei evolueaza si un fost luptator de sumo, Ryo Yamammura l Molurile pe care le executa Anglia sunt considerate ilegale de catre australieni. Antrenorul englezilor, Neil Woodward, a spus ca arbitrul este cel care judeca daca este legal sau nu. Pe aceasta tema a izbucnit un adevarat scandal, dar IRB nu a luat nici o masura.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.