• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Octombrie , 2003
* Leonard Doroftei si Miguel Callist in
Meciul secolului

* A murit Zoli Crisan! In Maramures se plange
Drumul spre cer

* “Voi face un club puternic”

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Leonard Doroftei si Miguel Callist in
Meciul secolului

In 25 octombrie 2003, Leonard Dorin Doroftei si Miguel Callist (Panama) se vor infrunta in ring pentru titlul de campion mondial al categoriei semiusoare, versiunea WBA. Meciul se va disputa in sala “Ioan Kunst Ghermanescu” din Bucuresti, incepand cu ora 21. Pretul unui bilet la gala de pe 25 octombrie variaza intre 100.000 de lei si 1,5 milioane lei. Biletele au fost epuizate. Iubitorii boxului din Romania, dar nu numai, vor fi conectati la tensiunea partidei dintre Doroftei si Callist. In cariera de profesionist, Doroftei nu a pierdut nici o partida. La 33 de ani, ”Mosu’” isi doreste o noua victorie. Nu va fi usor, dar romanul este increzator in fortele lui. “Centura cu diamante este la mine, el aspira la ea. Daca o vrea, trebuie sa treaca de baiatu’. Va avea viata grea”, a spus Doroftei. Boxerul roman s-a pregatit foarte atent pentru acest meci si spune ca nu cunoaste foarte multe amanunte despre adversar, dar asta nu e neaparat un handicap. Doroftei spera in sprijinul publicului pentru ca are nevoie de incurajari. “Conteaza foarte mult sprijinul publicului. Am venit sa ma bat in Romania, pentru ca vreau sa-i fac fericiti pe romani. Incurajarile lor ma impulsioneaza si ma fac sa ma simt ca la 20 de ani”, a declarat Doroftei. Pentru boxerul nostru ar putea fi ultimul meci din cariera. “Mosu’” a spus ca se gandeste la retragere, deoarece la 33 de ani trebuie sa acorde mai mult timp familiei sale.

Infruntarea pentru Centura

Chalangerul Miguel Callist asteapta confruntarea cu Doroftei de un an si s-a pregatit special pentru meci, studiindu-l foarte atent pe roman. “Dorin este un salbatic in ring, e violent, dar pot sa-l fac sa-si piarda controlul. Il respect, dar o sa-l bat chiar la el acasa. Va fi un meci pe viata si pe moarte”, a declarat Callist. Pentru Miguel, este cel mai important meci al carierei. Panamezul este impresariat de cunoscutul Don King, care a avut un cuvant greu de spus in cariera si ascensiunea boxerului in top, facand presiuni la WBA pentru ca acest meci sa aiba loc.

Judecatori asiatici

Cel care va imparti dreptatea in ring va fi Stanley Christodoulou, sud-africanul care a facut parte din brigada de arbitri de la meciului lui Doroftei cu Raul Balbi de la Bucuresti. Arbitrii judecatori au fost desemnati Ferdinand Estorella (Filipine), Kwanso Yuh (Coreea de Sud) si Ken Morita (Japonia). Doroftei nu crede ca arbitrii vor avea o influenta negativa si nu s-a gandit sa ii conteste. “Imi voi vedea de treaba mea in ring. Asa vor face si ei. Prin felul cum voi boxa le pot usura sarcina, adica o sa-l inving pe Callist inainte de limita”, a declarat Doroftei.

Doroftei vs Callist

Leonard Dorin Doroftei s-a nascut pe 10 aprilie 1970, la Ploiesti l Este poreclit “Leul” l Primul antrenor: Titi Tudor l Palmares la amatori: 239 de partide (15 pierdute) l De cinci ori campion national l Campion mondial (Berlin 1995) l Dublu campion european (1996 si 1997) l Medaliat cu bronz la Olimpiada din Barcelona (1992) si Atlanta (1996) l Palmares la profesionism: 22 de partide, 21 castigate (7 prin KO), un meci egal l Campion mondial la categoria semiusoara, versiunea WBA, si detinatorul Centurii cu diamante a categoriei. Miguel Callist s-a nascut pe 30 ianuarie 1975, la Colon (Panama) l Are 21 de partide la profesionism, dintre care a castigat 17, a pierdut 3, iar o partida s-a incheiat la egaliate l In ierarhia WBA este pe locul I la categoria semiusoara l Este pregatit de antrenorul Rogoberto Garibaldi l Este impresariat de celebrul manager american Don King l Va boxa pentru prima oara pentru un titlu mondial l Particularitate: este boxer cu garda inversa l 21 de campioni mondiali la box profesionist din ultimii 38 de ani sunt originari din Panama.

Nicolae Bud:

“Cred in victoria lui Doroftei” La fel ca anul trecut, la confruntarea dintre Doroftei si Balbi, baimareanul Nicolae Bud, care este si secretarul general al Federatiei Romane de Box, s-a ocupat direct si in totalitate de organizarea galei. Este pentru a doua oara cand Romania organizeaza o gala de box profesionist, fiind singura tara din aceasta parte a Europei care are aceasta onoare. Pentru gala din acest an s-au depus eforturi considerabile pentru ca totul sa fie perfect. “Sper ca totul sa decurga in conditii bune, sa nu avem probleme. Ne dorim un nou succes al boxului romanesc. Va fi un meci puternic intre doi pugilisti valorosi. Cred in victoria lui Doroftei. Am incredere in el si ii tin pumnii strans. Multumim presedintiei si primului ministru pentru sprijinul acordat in organizarea acestei gale care, din punct de vedere organizatoric va fi cu siguranta o reusita”, a declarat Nicolae Bud. In cadrul galei este programat si meciul dintre Adrian Diaconu, celalalt roman legitimat la Interbox, si algerianul Ramdane Serdjane, rezident in Franta. “Centura cu diamante este la mine. Daca o vrea, trebuie sa treaca de baiatu’. Va avea viata grea.” - Leonard Dorin Doroftei “Dorin este un salbatic in ring, dar pot sa-l fac sa-si piarda controlul. Il respect, dar o sa-l bat chiar la el acasa. Va fi un meci pe viata si pe moarte.” - Miguel Callist “Doroftei se va bate in ring pentru fetita lui.” . Titi Tudor, primul antrenor al romanului “Este imposibil sa-l bata panamezul. Pariez ca va castiga.” - Lucian Bute, boxer profesionist “Doroftei are mari sanse pentru victorie.” - Cristian Ganescu, Interbox Corporation “Doroftei va invinge si va aduce multa bucurie in inimile romanilor.” - Iosif Armas, presedintele FRB

Ioan PETRUSAN



* A murit Zoli Crisan! In Maramures se plange
Drumul spre cer

La numai 48 de ani, Zoltan Crisan ne-a spus adio pentru totdeauna. Mult prea repede. Ramanem mai saraci cu un suflet, cu un om de o mare frumusete sufleteasca. Fotbalul a fost pentru Zoli o arta, iar viata - un obstacol pe care nu l-a putut trece.

Maramuresul plange.

Fostul mare jucator al perioadei de aur a FC Baia Mare si al Craiovei Maxima a murit dupa luni de suferinta. “A decedat din cauza unei hemoptizii a plamanului”, a spus profesorul Florea Purcaru, medicul sef al clinicii de terapie intensiva de la Spitalul de Urgenta Craiova. Zoli Crisan a petrecut ultimele 10 luni prin spitale, diagnosticul fiind TBC pulmonar si insuficienta pulmonara cronica. Celor doua boli li s-a adaugat si tromboflebita profunda a piciorului stang, boala care i-a grabit sfarsitul. A fugit de mai multe ori din spitale, refuzand asistenta medicala. “Am incercat sa-l ajutam, dar ne-a refuzat, a fost un incapatanat. Am incercat tot felul de leacuri, i-am dus si lapte de capra care este bun in astfel de boli. Asa era el, dar l-am apreciat foarte mult”, spune Gheorghe Pop, presedintele echipei AS Marmatia Sighetu Marmatiei, ultima formatie antrenata de Crisan. Multi din apropiatii lui Zoltan Crisan au pus caderea fostului jucator al Craiovei pe seama influentei nefaste a sotiei lui. “A dat in patima betiei dupa ce sotia l-a aruncat in strada. A avut o dragoste nebuna pentru ea. Am fost intotdeauna impotriva acestei femei. A fost dragostea care l-a distrus definitiv”, a spus Ilie Balaci, cel mai bun prieten al lui Zoli Crisan. Fotbalistul a divortat de sotia sa in urma cu 10 ani. La solicitarea fiului sau, Robert, in varsta de 19 ani, Zoltan Crisan a fost inmormantat la Craiova, la cimitirul Bisericii “Trei Ierarhi”. Toate cheltuielile legate de funeralii au fost suportate de Doru Petrescu, un prieten apropiat al lui Zoli Crisan. Zoltan Crisan s-a nascut pe 3 mai 1955, la Oradea. A inceput fotbalul la Minerul Baia Mare, in 1969, ajungand la “U” Craiova in 1974. A fost component de baza al “Craiovei Maxima”, alaturi de care a cucerit doua titluri, patru Cupe ale Romaniei si a ajuns pana in semifinalele Cupei UEFA. A jucat 304 meciuri in prima divizie si a marcat 50 de goluri, A adunat 46 de prezente in echipa nationala a Romaniei, pentru care a inscris patru goluri. “A disparut un suflet imens. Fotbalul a fost o distractie pentru el si cred ca nu regreta nimic din ceea ce a facut.” – Alexandru Koller, fost jucator al echipei FC Baia Mare. “Nu pot sa cred ca a plecat asa de repede. A fost un om extraordinar. A fost bun cu toti.” – Ioan Condruc, ex-capitan FC Baia Mare. “Toti suntem datori cu o moarte mai devreme sau mai tarziu.” – Ilie Balaci.

Ioan PETRUSAN



* “Voi face un club puternic”

“La Sighetu Marmatiei, boxul nu moare. Voi face un club puternic, cu campioni mondiali, olimpici si europeni. Nu voi renunta niciodata la lupta.” - Mihai Lauruc, presedinte Box Club Lauruc Sighetu Marmatiei.

Boxul din Sighetu Marmatiei a intrat intr-un con de umbra in perioada “absentei motivate” a sponsorului Mihai Lauruc. O data cu revenirea lui in sportul sighetean, boxul a (re)devenit indragit peste Gutai. Intre timp, de la club au plecat doi dintre cei care au facut glorie si cinste echipei, Claudiu Rasco si Lucian Bute. Ambii bat la usa boxului profesionist, unde se castiga bani mai multi. “Prin contract, Bute este inca sportivul meu. Nu am nimic impotriva pentru trecerea lui la profesionism, dar trebuie sa castigam ceva din transferul lui. Eu i-am creat toate conditiile pentru performanta, bani, casa, masina si altele. Oricum, ii doresc mult succes”, a declarat Mihai Lauruc. La clubul sighetean exista o puternica pepiniera de juniori, antrenati de Adrian Stetca si Grigore Vlad, legenda vie a boxului maramuresean. Intentiile lui Lauruc sunt de a face un club cu multi campioni. “In ultima vreme, viata mi-a asternut multe lucruri neplacute. Am avut timp destul pentru a ma gandi. In toata aceasta perioada, 90% m-am gandit la box si 10% la afaceri”, a spus Mihai Lauruc.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Duruta amintire-i uitarea. Aceea care asteapta memoria sa o rascumpere prea curand. A fost Torino si Mircea Sasu, a fost Madrid si Zoltan Crisan. Zoli ne-a parasit pentru totdeauna. Se frange inca o bucurie, se mai subtiaza o aducere aminte. Oamenii trec, performantele raman adunate in statistici si albume. De pe extrema dreapta inspre extrema vietuirii, implinita prin victorie si platita cu viata. Prea scurta si plina de remuscari. Si atunci ne intrebam: de ce? Raspunsul nu il mai asteptam. Inca o lacrima de bruma peste brandusa toamnei. Undeva, intr-un spital din Craiova, bara portughezului Bento s-a zguduit pentru ultima oara. Zoli a plecat dintre noi asa cum l-am cunoscut: linistit, modest si singur. Suflet mare, dar nepregatit pentru viata. Un mare fotbalist, ajuns acum doar o umbra. O lacrima, inca una, pe stadionul de sub “Dealul Florilor”. Sa-ti fie tarana usoara, Zoltan Crisan!

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Camelia Boldan (HC Selmont), 20 de ani, s-a retras din activitatea sportiva, ca urmare a repetatelor accidentari l HC Minaur l-a legitimat pe Laurentiu Poran, inter stanga, de la HCM Bistrita l Campioana mondiala, Monica Sas Muresan (CSM Baia Mare), a obtinut prima pozitie in Cupa “Pro Nutrition”, de la Cluj Napoca, Grand Prix la culturism si fitness l Vasile Feher a lasat FC Baia Mare pentru Scoala de fotbal “Viorel Mateianu”, unde va fi tot antrenor cu portarii l AJF Maramures face inscrieri pentru Campionatul judetean de fotbal in sala. Cererile se pot depune la sediul AJF Maramures.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.