• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Octombrie , 2003
* “Stranieri” in fotbalul maramuresean
Good morning, Vietnam!

* Intrebare pentru toti baimarenii
Cui ii pasa de FC Baia Mare?

* APOSTROF

* Marele meci

* Impotriva deznadejdii

* INTERVIU - Romeo Gontineac, capitanul echipei nationale de rugby
Intre haka si koala

* “Stranieri” in fotbalul maramuresean
Good morning, Vietnam!

Fratii Frank si Roberto Ngyuen sunt primii “stranieri” din fotbalul baimarean. Nascuti in Baia Mare, Frank si Roberto sunt de origine vietnameza si au demonstrat calitati certe de fotbalisti. Visul lor este sa devina jucatori celebri si sa joace la spaniolii de la CF Barcelona sau la britanicii de la Chelsea.

Fratii Frank si Roberto Nguyen sunt o prezenta inedita in fotbalul baimarean. Cei doi tineri jucatori s-au acomodat foarte bine cu fotbalul din Romania. Au depasit cu usurinta “barierele” de nationalitate si au ajuns in scurt timp sa fie respectati, la fel ca liderii de echipa. Cei doi frati nu au fost niciodata in Vietnam, tara de origine a tatalui lor. “Colegii m-au poreclit sau , dar niciodata nu au fost probleme de sovinism sau ceva de genul acesta. Ne intelegem bine si asta conteaza foarte mult”, a spus Frank. Jucatorul a debutat la juniorii echipei FC Baia Mare si in vara acestui an a fost la un pas de a ajunge in echipa “mare”. Transferul nu s-a mai realizat din cauza unor neintelegeri cu antrenorul Tiberiu Pop. “Frank s-a simtit jignit, nu a vrut sa se mai intoarca la echipa. Desi a demonstrat ca are valoare, Frank a fost pentru antrenorul Pop, care nu l-a agreat”, a spus Angela Ngyuen, mama fotbalistului. Jucatorul asteapta acum oferte serioase din partea unei echipe care sa-i poata oferi conditiile in care sa-si demonstreze calitatile. Varsta ii permite sa opteze pentru o echipa anume si sa semneze un contract. Frank are un respect aparte pentru antrenorii Vasile Ignat si Hartmuth Lang, pe care ii considera “adevarati maestri”. Fotbalul ocupa un loc important in viata lui Frank si spera sa devina la fel ca Zidane. Roberto Nguyen, poreclit de prieteni “chinezul”, este golgeterul echipei sale. Roberto este titular de drept in formatia antrenata de Ioan Onciu si a devenit o adevarata “sperietoare” pentru portarii echipelor adverse. Il adora pe Adrian Mutu si vrea sa inscrie multe goluri. “Imi place foarte mult fotbalul si vreau sa ajung un fotbalist de valoare. La echipa ma inteleg foarte bine cu colegii si nu sunt probleme. Sper sa fiu ferit de accidentari”, a spus Roberto. Calitatile jucatorului au trezit interesul si altor echipe din afara judetului. Roberto a fost dorit de juniorii Otelului Galati. In cele din urma, Roberto a preferat sa ramana acasa, alaturi de familie si sa-si continue scoala. Frank si Roberto nu au fost niciodata adversari intr-un meci oficial. In schimb, sunt adversari in “miutele” pe care le incing, cu prietenii, pe terenul din curtea scolii. “Intotdeauna cand prinde mingea, Frank incearca sa mi-o dea printre craci. Uneori ii reuseste, dar ma straduiesc sa nu-i iasa totul cum isi doreste”, a spus Roberto. Cand nu joaca fotbal, cei doi frati sunt mari pasionati ai calculatoarelor.

Cine sunt fratii Ngyuen?

Frank Ngyuen s-a nascut pe 23 septembrie 1984, in Baia Mare l Este student, anul I, la Universitatea de Nord Baia Mare, profilul Ingineria si Protectia Mediului l Primul antrenor a fost Horea Buzasu l A jucat la grupele de juniori de la FC Baia Mare, unde i-a avut antrenori pe Vasile Ignat, Hartmuth Lang si Iosif Mekker l Face parte din lotul divizionarei D Independenta Baia Mare l A fost declarat cel mai tehnic jucator in Campionatul Judetean al Scolilor Generale (editiile 1998 si 1999) l Jucatorul lui preferat este Zinedine Zidane l Postul: mijlocas. Roberto Ngyuen s-a nascut pe 28 iunie 1988, in Baia Mare l Este elev in clasa a IX-a la Grupul Scolar “Gheorghe Lazar” Baia Mare l Primul antrenor a fost Horea Buzasu l Evolueaza la Scoala de Fotbal “Viorel Mateianu”, grupa de juniori pregatita de Ioan Onciu l Grupa antrenata de Onciu evolueaza in Campionatul Judetean de juniori, sub denumirea Independenta Baia Mare l Roberto este golgeterul echipei si al campionatului l Jucatorii lui preferati sunt Zinedine Zidane si Adrian Mutu (Chelsea) l Posturile pe care evolueaza: mijlocas si varf de atac.

Nguyen Trong Loc: “In fotbal, etica vorbeste”

In familia Nguyen, fotbalul este la rang de cinste. Frank si Roberto sunt deja “meseriasi”, dar sunt urmati indeaproape de fratele lor Dan si sora Kim. Parintii acestora, Trong Loc si Angela, s-au cunoscut in facultate, la Cluj Napoca. Nguyen Trong Loc a venit in Romania, in 1978, ca student bursier din Vietnam. Este de profesie inginer geolog, meserie pe care a profesat-o timp de cinci ani, iar din 1990, activitatea sa de baza este comertul. “Sunt niste baieti linistiti. Pentru a ajunge fotbalisti celebri, conteaza si anturajul. In fotbal, etica vorbeste. In Baia Mare, fotbalul se duce de rapa din cauza conducerii, a antrenorilor. Sunt neseriosi”, a spus Nguyen-senior. Mama jucatorilor, Angela, spune ca fotbalul ocupa un loc important in viata lor, dar scoala este inainte de toate. “Imi doresc ca Frank si Roberto sa-si gaseasca un contract bun, cu o echipa serioasa. Pana atunci, scoala este pe primul plan. Nu trebuie neglijata”, a spus Angela.

Parerile antrenorilor

“Frank s-a remarcat printr-o tehnicitate iesita din comun si inteligenta in joc. Are un bun simt al portii si este capabil sa inteleaga foarte repede sistemul de joc. Partea mai putin buna ar fi pregatirea fizica, unde a schiopatat. Roberto a “mostenit” tehnica lui Frank. Este un fotbalist cu multa ambitie si este bun la pregatirea fizica.” - Horea Buzasu, primul antrenor al fratilor Nguyen. “Roberto este un copil talentat, care are fotbalul in sange si urmeaza indeaproape indicatiile antrenorului.” - Ioan Onciu, antrenor. “Daca se va antrena cum trebuie, ii prevad un viitor frumos lui Frank. Are toate calitatile pentru un fotbalist de clasa.” - Vasile Ignat, antrenor.

Ioan PETRUSAN



* Intrebare pentru toti baimarenii
Cui ii pasa de FC Baia Mare?

La implinirea a 100 de ani de fotbal baimarean, situatia echipei FC Baia Mare este de neinvidiat. “Restructurarile” din aceasta vara au transformat echipa baimareana in ciuca batailor din B3, devenind astfel o candidata sigura la retrogradarea in Divizia C. “Cui ii pasa de FC Baia Mare?” este indemnul adresat baimarenilor.

Dupa primele 7 etape disputate din B3, FC Baia Mare a acumulat tot atatea infrangeri si este pe penultimul loc in serie. Cu un catastrofal -12 la “adevar”, FC Baia Mare isi vede netezit drumul catre Divizia C. “Cui ii pasa de FC Baia Mare?” ne intrebam. Doar 27 de suporteri au participat la intalnirea cu conducerea echipei baimarene. Reprezentantii autoritatilor locale au stralucit prin absenta, ferindu-se, parca, sa puna umarul la greu. Primii care au raspuns ca sunt interesati de soarta FC-ului au fost Alexandru Jecan si Petre Andronic, vicepresedintii echipei. “Mie imi pasa de FC. In primul rand, sunt investitor la FC, iar in al doilea rand sunt baimarean. In luna februarie, cand am preluat echipa, am pus umarul la salvarea FC-ului de la desfiintare”, a spus Andronic. Situatia echipei este dramatica, principalul vinovat fiind considerat a fi Mircea Petescu, manager general. Suporterii i-au solicitat demisia, dar Petescu este decis sa-si continue activitatea inceputa la FC Baia Mare. Pana la sfarsitul acestui an, Petescu nu este salarizat, conducerea clubului achitandu-i doar niste cheltuieli de intretinere. “Dupa 1 ianuarie 2004 ne vom reaseza la masa tratativelor”, a spus Jecan.

Bota este dezamagit

Presedintele de onoare al FC Baia Mare, Marius Sorin Bota, s-a aratat dezamagit de situatia echipei precum si de pasivitatea autoritatilor locale. “Unii vad aceasta echipa ca pe o afacere. Au existat nenumarate promisiuni de sprijin, din partea autoritatilor locale si judetene, care insa nu s-au materializat. Acesti oameni trebuie sa fie alaturi de echipa, nu sa incerce sa profite de pe urma ei. In calitate de om care am adus sponsori importanti pentru FC Baia Mare si HC Minaur, care m-am zbatut aproape singur, sunt dezgustat de acei patroni de firme care se bat cu pumnul in piept si nu fac nimic pentru aceste echipe, precum si de oficialitatile locale, care asista pasive la ceea ce se intampla. Conducatorii Consiliului de Administratie de la FC Baia Mare nu vor mai face nici o declaratie de presa, avand in vedere modul in care sunt interpretate declaratiile lor”, a declarat Marius Sorin Bota, ministru secretar de stat, in exclusivitate pentru GAZETA.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

In Romania, sportul a devenit sinonim cu fotbalul. Tinerii sunt atrasi de fotbal pentru ca putini vor sa devina campioni intr-o alta disciplina sportiva unde ajung ilustri anonimi. Cati dintre tinerii de astazi stiu cine este campioana tarii la handbal sau la polo sau cine este campion national la atletism? Cu siguranta, multi nu vor putea raspunde la aceste intrebari. In schimb, daca intrebam cine sunt rezervele la Steaua, Dinamo sau Rapid, cine este presedintele unei echipe din Divizia A, cate gagici si masini are nu stiu ce fotbalist, cei mai multi fani vor veni cu raspunsuri sigure si prompte. Parerea multora este ca publicitatea facuta fotbalului - si mai ales granzilor din aceasta lume - a indepartat tinerii de practicarea altor sporturi. Aceasta, in conditiile in care fotbalul din Romania este departe de elita mondiala, dar cum ar putea altfel sa supravietuiasca alde Padureanu, Dragomir, Netoiu, Copos sau clanul Becali? Vai de mama lor…

Ioan PETRUSAN



* Marele meci

Campionul mondial la categoria semiusoara, versiunea WBA, Leonard Doroftei, va boxa pe 25 octombrie, la Bucuresti, cu panamezul Miguel Callist, pentru titlul mondial. Iosif Armas, presedintele FRB, ne-a spus care este stadiul pregatirilor. “Totul va fi perfect. Secretarul general al federatiei, baimareanul Nicolae Bud, se ocupa direct si in totalitate de organizarea galei, ca si anul trecut, cand s-a vazut ca Romania a organizat meciul exact ca la marile gale pugilistice profesioniste. Este pentru a doua oara cand vom organiza un meci pentru o centura mondiala la profesionism si suntem singura tara din aceasta parte a Europei care are aceasta onoare. Federatia, prin efortul lui Bud, presedintia, primul ministru, au sprijinit organizarea galei, care speram sa fie un nou succes al boxului romanesc.” La randul sau, Bud crede ca la ora meciului inaugural totul va fi perfect si ii tine pumnii valorosului nostru pugilist in dificila confruntare.



* Impotriva deznadejdii

“Pacat ca in Baia Mare nu se mai da credit copiilor, celor care trebuie sa ajunga baza echipei judetului Maramures, FC Baia Mare. Paradoxul este ca, in Baia Mare, exista copii foarte talentati.” - Ciprian Dorobantu, antrenor.

Intr-o vreme in care performantele realizate de FC Baia Mare ar putea fi obtinute de echipa oricarei strazi din orasul de pe Sasar, iubitorilor fotbalului le-a ramas doar speranta ca, intr-un viitor cat mai apropiat, va creste o noua generatie de jucatori valorosi. Scoala de fotbal “Viorel Mateianu” ar putea deveni o pepiniera care sa formeze astfel de jucatori. Echipa antrenata de Ciprian Dorobantu (generatia 1992-1993) a participat de curand la un turneu desfasurat la Fancikovo, in Ucraina, alaturi de patru echipe ucrainene si una din Ungaria. Pustii lui Dorobantu (care nu se afla la primul turneu de acest fel, ceea ce se cheama ca au deja ceva experienta) au pierdut doar finala in fata echipei din Ungaria. Tinand cont de faptul ca echipele din Ucraina au fost formate din jucatori mai mari cu un an sau chiar doi, rezultatul obtinut de baimareni este de apreciat. “A fost un turneu reusit din toate punctele de vedere. Se anunta copii de viitor”, afirma antrenorul manjilor, pe care speram sa-i vedem candva intr-o echipa de valoarea celei din vremea lui Mateianu.

Ioan BOTIS



* INTERVIU - Romeo Gontineac, capitanul echipei nationale de rugby
Intre haka si koala

CARTE DE VIZITA
S-a nascut in 18 decembrie 1973, in Botosani. Are 1,74 m, 88 kg si a inceput rugby-ul la juniorii de la Pascani. A fost remarcat de cei de la Universitatea Cluj si a intrat in “focul” primei divizii. Joaca pe postul “centru” si dupa Cupa Mondiala ’95 a reusit un transfer de senzatie la clubul South Western District (Africa de Sud). A activat la cluburile franceze Grenoble si Section Paloise, iar acum joaca la Stade Aurillacoise. Dupa opt ani de la debutul in Nationala, a devenit capitanul echipei pentru care a inscris 55 de puncte in 48 de meciuri. A castigat de doua ori Cupa Europeana a Natiunilor.

Cupa Mondiala la rugby suscita un interes major in randul iubitorilor sportului, implicit si al maramuresenilor (care au patimit prea mult din cauza unor incompetenti - vezi radierea pe viata din competitiile FRR a echipei Remin Baia Mare).

Distanta dintre Australia si Romania s-a dovedit prea mica pentru a ne impiedica sa aflam gandurile celui in care stau toate sperantele ca va reusi sa-i mobilizeze pe rugbistii romani.
Reporter: Ce inseamna pentru tine jocul de rugby?
Romeo Gontineac: Raspunsul ar trebui sa contina cateva pagini! Rugby-ul este un sport colectiv care ajuta nu numai la dezvoltarea fizica si la intarirea psihica (prin castigarea increderii in tine), ci si la integrarea ta, ca individ, in societate.
Rep.: Cand ai “facut cunostinta” cu acest sport?
R.G.: Am inceput la juniorii de la Pascani. Eram, pe vremea aceea, un adolescent in devenire”. Aveam 13 ani.
Rep.: Ai avut un model ?
R.G.: Am avut mai multe modele pe care mi-am propus sa le urmez in cariera si in viata. In timp, insa, caracterul si profilul meu mi-au format propriul model.
Rep.: Care a fost cel mai frumos moment din viata de sportiv?
R.G.: Victoria cu SUA de la Cupa Mondiala din 1999 si castigarea celor doua editii ale Cupei Europene a Natiunilor (2000 si 2002).
Rep.: Cel mai neplacut moment?
R.G.: In 2000 am avut o accidentare mai grava la genunchi, ruptura de ligamente si menisc.
Rep.: Cea mai buna echipa din lume ?
R.G.: Australia.
Rep.: Este si preferata ta?
R.G.: Nu, preferata mea ramane Anglia.

Despre “All Blacks”

Rep.: Cand ai auzit prima data de echipa Noii Zeelande?
R.G.: In 1987, la RWC, insa mai multe detalii despre ei am aflat abia in 1991.
Rep.: Care este jucatorul din aceasta echipa de legenda pe care-l consideri cel mai bun?
R.G.: Tana Umaga (vice-capitan All Blacks - n.red.).
Rep.: Cum crezi ca a ajuns sportul cu balonul oval sa fie considerat o adevarata religie in Noua Zeelanda?
R.G.: Datorita duritatii! Probabil ca neo-zeelandezii au asociat rugby-ul cu o lupta, mai mult decat cu un sport. Rep.: I-ai studiat vreodata (pe casete video, de exemplu) pe “All Blacks”?
R.G.: Bineinteles. Nimeni nu poate sa faca abstractie de ei. Sunt mereu in varful ierarhiilor mondiale si au un stil absolut aparte.
Rep.: Crezi ca haka (razboiul canta) sau wero (provocare), care au devenit salutul simbolic al jucatorilor neo-zeelandezi la inceputul fiecarui meci, sunt menite sa destabilizeze adversarul sau e doar un exemplu de pastrare a traditiei strabunilor lor maori, care prin haka dadeau un salut feroce, entuziast (un gest normal al stabilirii relatiilor interpersonale)?
R.G.: Este si un salut traditional, dar are si menirea de a destabiliza adversarul. Altfel, l-ar face in vestiare si nu pe teren, la inceputul meciurilor.
Rep.: Ai cunoscut, la cluburile la care ai activat, vreun jucator neo-zeelandez?
R.G.: Da, am avut un coleg de echipa din Noua Zeelanda, pe vremea cand jucam la Grenoble, in campionatul francez.
Rep.: Cine crezi ca va cuceri Cupa Mondiala?
R.G.: Anglia.
Rep.: Cel mai celebru adversar?
R.G.: Tim Horan si Daniel Herbert.

Rugby mondial

Rep.: Cum s-a realizat transferul tau in strainatate?
R.G.: Dupa Cupa Mondiala din 1995, am primit o oferta de la clubul South Western District, care activa intr-unul dintre cele mai puternice campionate din lume, cel al Africii de Sud. Am acceptat-o, fiind onorat ca pot sa ma confrunt cu sportivi de mare valoare.

Rep.: Ai jucat in Africa de Sud si Franta. Unde ti se pare ca se joaca un rugby mai puternic?
R.G.: In Africa de Sud se joaca un rugby mai agresiv, bazat pe forta, iar in Franta, accentul cade pe tehnicitate.
Rep.: Cum este vazut in strainatate rugby-ul din Romania?
R.G.: Rugbistii romani sunt recunoscuti ca sportivi de valoare. Strainii explica valoarea mai scazuta a campionatului nostru, in principal prin criza economica din Romania. La noi, rugby-ul este un sport “saracacios”.
Rep.: Cel mai mare rugbist roman din toate timpurile?
R.G.: Nu pot sa nominalizez doar unul, asa ca am sa va ofer cinci nume de referinta pentru rugby-ul romanesc: Viorel Morariu, Radu Demian, Mircea Paraschiv, Florica Murariu, Hari Dumitras.
Rep.: Ce responsabilitati implica functia de capitan al echipei nationale?
R.G.: Capitanul unei echipe de rugby impune coechipierilor respectarea tacticii de joc stabilita de staff-ul tehnic, pastrarea unei bune atmosfere in grup si tot el ii ajuta pe coechipierii cu mai putina experienta sa treaca peste momentele dificile. Rep.: Ce parere ai despre cazul de dopaj al echipei din Baia Mare?
R.G.: Este un exemplu al lipsei de responsabilitate!
Rep.: Cunosti vreun jucator baimarean?
R.G.: Mai multi chiar. Ovidiu Sugar, Vasile Lucaci, Ionut Budusan si altii.

Optiuni si argumente

l Victor Hugo sau Luc Besson?
Regizorul francez Luc Besson.
l Sharon Stone sau Pamela Anderson?
Sharon Stone, pentru ca una dintre pasiunile mele este cinematografia, asa ca imi plac starurile de cinema
l Spaghete sau sarmale?
Daca e obligatoriu, aleg sarmalele.
l Jonah Lomu sau George Gregan?
Gregan, mijlocas la gramada, capitan al Australiei si campion mondial.
l Wallabies (Australia) sau All Blacks (Noua Zeelanda)?
Anglia.

Catalin VISCHI

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.