• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Octombrie , 2003
* Romania, in tentativa renasterii
Rugby mondial si canguri

* Pumnii lor, stanta pentru medalii
Bataie pentru bani putini

* “Mergem la Tribunalul de la Geneva!”

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Romania, in tentativa renasterii
Rugby mondial si canguri

Din patru in patru ani, cele mai bune echipe nationale din lume se strang pentru a-si disputa cel mai ravnit trofeu al sportului cu balonul oval: Cupa Mondiala. Romania este printre putinele tari care au fost prezente la toate turneele finale disputate pana acum si se pregateste sa inceapa a V-a editie:

Australia 2003.

Australia: 3, 2, 1, 0 - START Cronologie: luni 8 septembrie 2003, Romania incepe pregatirea finala pentru Cupa Mondiala din Australia l primul pas: un cantonament de 12 zile de pregatire fizica in Poiana Brasov l urmeaza trei zile libere si cantonamentul tehnico-tactic de o saptamana, in Constanta l 29 septembrie, ora 15,45, aeroportul Otopeni – plecarea in Australia, pe ruta Bucuresti – Londra - Singapore – Sidney.

Cupa Mondiala in cifre l editia a V-a a celui mai mare eveniment rugbystic l se desfasoara in 10 orase din Australia l participa 600 de sportivi, 240 de oficiali, 32 de arbitri, 3.700 de organizatori l sunt acreditati 3.500 de ziaristi l vor “deservi” 77 de baieti si... 4 fete de mingi l jocurile vor fi urmarite de 2 milioane de spectatori l competitia australiana se desfasoara intre 10 octombrie si 22 noiembrie l peste 55.000 de turisti sunt asteptati sa soseasca in aceste zile la antipozi l se estimeaza depasirea numarului de telespectatori de la ultima Cupa Mondiala (trei miliarde din 140 de tari) l cel mai scump bilet va costa 535 de dolari (la finala).

Prima editie a Cupei Mondiale la rugby a avut loc in 1987, in Australia si Noua Zeelanda. Pentru ca s-a dorit o intalnire intre cele mai bune echipe, participarea a fost “pe baza de invitatie”. Romania a facut parte dintr-o grupa cu Franta, Scotia si Zimbabwe si a reusit sa castige primul meci la o Cupa Mondiala (21-20 cu Zimbabwe). Celelalte doua victorii romanesti au fost obtinute in ’91 cu Fiji si in ’99 cu SUA. In editia din 2003, Romania va juca in grupa A, alaturi de Australia, Irlanda, Argentina si Namibia. Bernard Charreyre (53 ani, supranumit “Micul Napoleon”), cel care a preluat functia de antrenor al Romaniei dupa cea mai mare infrangere din istoria nationalei (134 - 0 cu Anglia), crede ca avem sanse sa invingem Namibia si sa scoatem rezultate onorabile cu Argentina si Irlanda. “Traiesc o frumoasa aventura umana si sportiva, pe care o datorez presedintelui federatiei franceze, Bernard Lapasset si presedintelui Comitetului Languedoc, Guy Molveau, care mi-au permis, prin interventia lui Octavian Morariu (fostul sau elev de la ASPTT Paris, devenit dupa retragere presedintele FRR – n. red.) sa imi continui munca in Romania cu echipa nationala.”

Debutul

Prima partida este programata pe 11 octombrie la Gosford, cu Irlanda, iar ultima din grupa, pe 30 octombrie, cu Namibia. “Irlanda este echipa care a ajuns la maturitatea rugbystica. Are jucatori excelenti in toate compartimentele, poate alinia intotdeauna o echipa foarte tare si ramane in traditia spiritului de lupta”, a spus Charreyre, antrenorul nationalei noastre. Singurul baimarean prezent la Cupa Mondiala este George Sava, antrenorul secund al lotului. “Am nimerit intr-o grupa foarte dificila, in “gropa cu lei” – asemanatoare cu cea a Romaniei la CM de fotbal din ’70. Daca pana acum pierdeam cu marile echipe la diferente uriase, este important sa pierdem la mai putin de 15 puncte”, a spus Sava. Eddie O’Sullivan, antrenorul Irlandei, a recunoscut forfaitul de ultim moment al lui Jonny Bell, inlocuit deja de Paddy Wallace. “In privinta lui Hayes (accidentat - n.red), vom proceda cu prudenta si nu il vom forta”, a mai precizat O’Sullivan. Competitia va fi printre cele mai sigure evenimente sportive, gazdele apeland pentru securitate la Fortele Speciale ale Armatei. Multumiri lui Radu Constantin, director de comunicare FRR, pentru ajutorul oferit.

La Cupa Mondiala se prognozeaza depasirea tuturor recordurilor (chiar si financiare) stabilite la competitiile de rugby anterioare. In Irlanda ’99, profitul net a fost de 47 de milioane de lire sterline!

Romeo Gontineac: ”Credem intr-o surpriza”

Capitanul nationalei s-a nascut in 18 decembrie 1973, la Botosani. Are 1,74 m inaltime si 88 kg greutate. Primul contact cu balonul oval l-a avut la echipa de juniori din Pascani. Ca senior a activat la Universitatea Cluj, South Wetern Districts (Africa de Sud), Grenoble si Section Paloise. Joaca pe post de centru la clubul francez Stade Aurillacoise. In urma cu opt ani, a debutat in nationala impotriva Frantei, iar astazi este jucatorul cu cea mai mare experienta din lotul “stejarilor”. Are 48 de selectii in echipa Romaniei, pentru care a inscris 55 de puncte. Pentru Gontineac, Australia 2003 este a treia Cupa Mondiala la care participa (dupa editiile din Africa de Sud si Irlanda). In 1995 a evoluat in echipa care a pierdut cu 21-8 in fata Africii de Sud (la doua saptamani dupa acest meci, Africa de Sud castiga Cupa Mondiala). Gontineac a jucat impotriva a 17 echipe nationale, a castigat de doua ori Cupa Europeana a Natiunilor si a devenit capitanul echipei nationale dupa 40 de selectii.

Sansele Romaniei

“Obiectivul realist este locul 4 in grupa, prin victoria asupra Namibiei. Vreau sa punem probleme serioase Argentinei si Irlandei si sa evitam un esec usturator in fata Australiei.” - Bernard Charreyre, antrenorul Romaniei “Sunt convins ca echipa nu se va limita la a face act de prezenta, ci va incerca sa demonstreze ca rugbyul romanesc a pornit pe un drum ascendent si ca exista sperante sa devenim din nou o forta in rugbyul mondial.” – George Straton, presedinte FRR “Cupa Mondiala de Rugby va aduce in atentia intregii lumi o echipa care incearca din rasputeri sa revina in elita rugbyului mondial, castigand un loc pe care l-a ocupat in urma cu 20 de ani.” – Octavian Morariu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport

Ioan PETRUSAN



* Pumnii lor, stanta pentru medalii
Bataie pentru bani putini

Pugilistele de la CSM Baia Mare au fost premiate pentru performantele obtinute in acest an la finalele Campionatelor Nationale precum si la “europenele” de la Budapesta. Banii au fost putini iar premierea s-a facut dupa mai bine de 4 luni de la desfasurarea competitiilor. Cauza a fost aceeasi: greutati financiare.

Desi boxul feminin a intrat de putin timp in “ringul” sportului romanesc, rezultatele de la CSM Baia Mare nu au incetat sa apara. In trei ani, pugilistele baimarence au adunat o salba de medalii la campionatele si concursurile nationale si la competitiile internationale. In acest an, Mihaela Marcut si Adriana Hosu au fost medaliate cu bronz la Campionatele Europene pentru senioare, care s-au disputat in Ungaria. Tot in 2003, la finalele Campionatelor Nationale gazduite in luna iunie de Baia Mare, toate cele 25 de pugiliste de la CSM au obtinut medalii. Pugilistele sunt antrenate de Gheorghe Man, Vasile Lazar si Emerich Tyukodi. Rasplata nu a fost pe masura performantelor. Federatia Romana de Box (FRB) a alocat doar 50 de milioane pentru premierea sportivelor si antrenorilor. Un simplu calcul arata ca, in schimbul pumnilor primiti, fetele nu au luat nici macar echivalentul unui salariu minim pe economie. Mai mult, FRB a intarziat mult recompensarea performantelor, fiind nevoie de insistente repetate pentru ca fetele sa intre in posesia banilor. Scuza oficialilor de la FRB a fost cea eterna: “nu sunt bani”. “Federatia a intarziat mult cu recompensele financiare. Vom fi mai exigenti cu FRB in varianta ca vor intentiona sa organize stagii de pregatire ale loturilor nationale, la Baia Mare”, a spus Sorin Andrei, presedintele clubului baimarean. Reamintim ca in acest an, lotul national de box feminin s-a aflat in pregatiri in Baia Mare si a beneficiat de conditii excelente. Arbitrul AIBA, Ion Pop, este de parere ca FRB ar fi putut sa le ajute mai mult pe fete. “Avem sportive talentate care sunt atrase de acest sport. Pentru obtinerea unor rezultate este nevoie si de sprijin financiar. Oricum, le multumesc celor care au fost alaturi de noi”, a spus Pop. Pana la sfarsitul acestui an nu mai sunt programate concursuri importante. In 2004, obiectivul clubului este obtinerea unei medalii de aur la Campionatele Europene si o participare la finalele Campionatului Mondial.

“Pe viitor sper sa fie mai multi bani. Este de laudat efortul acestor sportive pentru a reprezenta cu cinste culorile tarii.” – Sorin Andrei, presedintele CSM Baia Mare. “Fetele s-au antrenat cu multa ambitie pentru a obtine aceste performante. O parte dintre ele vor renunta la sport.” – Gheorghe Man, antrenor. “Pentru obtinerea rezultatelor bune este nevoie si de sprijin financiar.” - Ion Pop, arbitru AIBA In schimbul pumnilor primiti, pugilistele au primit bani. Putini. Eforturile si sacrificiile acestora au fost prea putin recunoscute de cei care ar putea sa le ajute mult mai mult. Unele vor renunta la sport.

Ioan PETRUSAN



* “Mergem la Tribunalul de la Geneva!”

“Transferul lui Cornea la Bistrita nu este legal. Suntem hotarati sa mergem pana la Tribunalul de la Geneva pentru a ne sustine cauza. Vom solicita daune materiale!” – Teofil Bolchis, presedinte FC Baia Mare FC Baia Mare a depus un memoriu la FRF, in care contesta transferul jucatorului Cornel Cornea la Gloria Bistrita. Potrivit conducerii baimarene, fotbalistul a fost imprumutat, pentru un an la Otelul Galati, iar din iulie 2003 trebuia sa joace pana in iulie 2004 pentru FC Baia Mare. “Transferul nu s-a facut conform dispozitiilor legale. Potrivit acestor dispozitii, transferul trebuia aprobat de actuala conducere, iar Cornea trebuia sa se prezinte in iulie la antrenamentele lotului baimarean. Acest fapt nu s-a intamplat. La FRF s-a depus un ordin de transfer in alb, fara semnatura noastra. Cornea a recunoscut ca este jucatorul FC-ului, dar ca doreste sa se transfere la alta echipa”, a declarat Bolchis. Oficialii baimareni sustin ca transferul jucatorului la Gloria Bistrita s-a facut cu “ajutorul” lui Schorsch si ca s-a facut o “smecherie legala”. Transferul jucatorului s-a inregistrat la LPF in 9 ianuarie 2003 si a devenit operativ dupa 6 luni, in 25 iulie 2003. FC Baia Mare nu a primit raspuns la contestatia depusa, dar conducerea clubului e convinsa ca FRF si LPF vor analiza solicitarea.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Pentru sportivii romani, prezenti la competitiile supreme in cinci dintre sporturile cu sperante la medalii olimpice – gimnastica, box, canotaj, atletism si volei - satisfactiile au fost putine. Daca in SUA ne-am bucurat ca Belu a scos din palaria-i magica o echipa de argint, pe Stade de France, atletii nu au rupt inimia targului parizian, participarea fiind una simbolica. In Thailanda boxerii au avut pumnii prea mici pentru un asemenea ring, un adversar de “temut” fiind chiar cantarul. In Turcia, componentele nationalei de volei au fost “marcate psihic” cand li s-a dat de inteles ca vor primi 100.000 de dolari daca vor lua titlul european si au ratat calificarea la Olimpiada. Singura satisfactie a venit din partea canotorilor, care au mai spalat blazonul sportului romanesc. In aceste conditii, avem motive sa ne punem inca o data intrebarea: incotro se indreapta sportul romanesc? Raspunsul n-ar fi greu de aflat…

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Ex-sigheteanul Lucian Bute (BC Lauruc) este partenerul de antrenament al lui Leonard Doroftei. Cei doi boxeri sunt colegi de echipa la Interbox Toronto l Arbitrii baimareni stefan Hendrea si Ionut Marta au oficiat la meciurile din turneul II al Ligii Nationale de handbal feminin. La debutul lor in liga, cei doi baimareni au primit calificativul “foarte bine” l Marius Sabau (FC Baia Mare) a primit al treilea cartonas rosu in tot atatea meciuri jucate si risca o suspendare intre doua si patru etape l In perioada 3-5 octombrie, Baia Mare va gazdui primul turneu al Campionatului National de handbal juniori III, masculin si feminin. Meciurile se vor juca in sala “Lascar Pana” si la sala de sport a scolii nr. 5 l Oana Herman (HC Selmont) a suferit o accidentare la meniscul piciorului stang si va trebui sa suporte o interventie chirurgicala. Este a saptea jucatoare indisponibila din echipa antrenata de Ion Gerhardt.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.