• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 August , 2003
* Dupa 26 de ani de activitate neintrerupta
Csorba se gandeste la retragere

* APOSTROF

* Arbitrii baimareni in lotul de elita

* Internationalele veteranilor

* Sport pe scurt

* Dupa 26 de ani de activitate neintrerupta
Csorba se gandeste la retragere

Tir cu talere este o disciplina sportiva veche si cu traditie in Baia Mare. “Vina” ii apartine in mare masura si lui Attila Csorba, baimareanul care de 26 de ani practica acest sport si il promoveaza pe toate meridianele lumii. Csorba nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind o figura reprezentativa pentru sportul din Maramures. Modest si foarte ambitios, baimareanul nostru a colectionat succes dupa succes, indiferent daca a concurat in Romania sau in alt colt al lumii.

La Pleven, in Bulgaria, s-au incheiat recent Campionatele Balcanice de tir-talere rezervate seniorilor. Locul I si titlul de campioana balcanica au revenit reprezentativei Romaniei, in componenta Attila Csorba, Ioan Toman si Marin Matei. Romania a devansat selectionatele similare ale Bulgariei, Greciei, Turciei, Iugoslaviei si Muntenegru. Competitia a fost dominata de la un capat la altul de echipa tarii noastre, care a castigat intr-o maniera categorica.

In concursul individual, titlul de campion balcanic a revenit liderului selectionatei tarii noastre, nimeni altul decat Attila Csorba (CSM Baia Mare). Concursul a fost castigat cu 121 de puncte, din 125 posibile. Competitia a fost extrem de disputata, fiecare concurent prezentandu-se intr-o forma buna. “Concursul propriu-zis l-am terminat la egalitate cu grecul Vasilis. Au fost necesare cateva “duble” de departajare pentru a se decide campionul. Am fost mai tare, daca pot sa spun asa, si in cele din urma am castigat”, spune Attila Csorba. Sportivul baimarean este multumit de rezultatul obtinut si spera repetarea performantei in concursurile care urmeaza. Pentru reprezentativa Romaniei urmeaza doua intreceri foarte importante, ambele contand ca si criteriu de calificare pentru Olimpiada de la Atena, din 2004. Mai intai va fi Cupa Mondiala de la Lonato (Italia), in perioada 2-6 septembrie, dupa care, la scurt timp, va fi Campionatul Mondial din Cipru, in intervalul 10-15 septembrie. Pentru Atena, se vor califica primii clasati la unul din cele doua concursuri. “M-am pregatit cu multa ambitie. Sper sa fiu prezent la Olimpiada de la Atena, deoarece dupa aceea doresc sa ma retrag. Sunt 26 de ani de cand practic acest sport si 23 ani de cand sunt in lotul national. Cred ca imi este de ajuns”, a declarat Csorba. O cariera lunga, presarata cu multe succese. Participarea la Jocurile Olimpice ar fi un final frumos pentru un sportiv care merita toate onorurile.

Echipa Csorba

La finalul lunii septembrie, pe 28 si 29, Baia Mare va gazdui finala Campionatului National de tir talere. Competitia va avea loc pe Poligonul din Tautii de Sus, care “mai are un pic si cade gramada”, dupa cum a spus, mai in gluma, mai in serios, Attila Csorba. Poligonul a ajuns intr-o stare avansata de degradare. Lipsa banilor a facut sa nu se poata efectua nici o reparatie. Federatia Romana de Tir a promis fonduri pentru a ajuta refacerea acestui obiectiv sportiv. La “nationale” vor fi prezenti sportivi din Baia Mare, Bucuresti, Arad, Timisoara si, probabil, Ploiesti. Orasul nostru va fi reprezentat de CSM Baia Mare. O echipa ar putea fi formata din familia Csorba : tatal, Attila, alaturi de fiii Arpad si Rici. “Vreau sa fac echipa Csorba. Baietii mei sunt ambitiosi, dar sunt inca juniori. Cu toate acestea, cred ca ii vom bate pe toti”, declara Attila. Antrenamentele se desfasoara anevoios si din lipsa fondurilor financiare. Tir cu talere este un sport scump. Un singur cartus costa 6.000 de lei, un taler costa 3.000 de lei, iar o masina de aruncat talere se ridica la 8-9.000 de euro. Pentru a obtine o performanta buna, un sportiv trebuie sa efectueze 3-4 antrenamente pe saptamana. La unul singur se consuma 75-100 de cartuse. “Faceti un simplu calcul si o sa vedeti ce multi bani se cheltuie. Daca ar fi sa primesc banii numai de la club, as ramane singur la CSM Baia Mare. Ar trebui sa se desfiinteze toate sectiile”, spune Attila Csorba. Cu toate acestea, sportivii baimareni merg inainte si spera in obtinerea unor rezultate cat mai valoroase.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Adeseori, calendarul memoriei ne joaca feste. Timpul si faptele se insinueaza cu incapatanare de picamer in odaile sensibile ale constiintei. Multi, desigur, si-l amintesc pe Emerich Dembrovschi, fotbalistul care, prin tot ce a facut, a devenit o legenda daltuita si in carnea marmurei, langa “Groapa cu lei”, stadionul din Guadalajara, dupa neuitatul CM din Mexic, 1970. Dembrovschi, “motorul” principal al acelei calificari a Nationalei, s-a nascut langa salciile Tisei, in Campulungul maramuresean. Aici, pe maidanul comunal, a incercat prima data mingea cu piciorul. O scurta “logodna” cu Forestierul Sighet, dupa care “Dembo” a parasit definitiv fotbalul maramuresean, descalecand spre Moldova. Dupa “soldatia” la o echipa din Roman, a urmat trambulina spre performanta. Parcursul sau sportiv si moral s-a desfasurat intr-o absoluta modestie. Din acest nemeritat anonimat, consatenii sai campulungeni s-au hotarat sa-i ridice o replica statuara a celei din Guadalajara. Vrednic de lauda gestul, meritata si pretuita activitatea celui ce va fi primul sportiv cu statuie din Maramures. La inceput de septembrie, “Dembo” se va intoarce definitiv in Campulung la Tisa, intr-un Maramures care ii va multumi. Bun venit acasa, Imi!

Ioan PETRUSAN



* Arbitrii baimareni in lotul de elita

Baia Mare a fost gazda Cursului de Initiere pentru Arbitrii Tineri in handbal. La curs au participat 40 de cupluri de perspectiva din toata tara. Printre cei care au participat la curs si au trecut cu succes testele fizice si cele scrise, s-au numarat baimarenii Stefan Hendrea-Ionut Marta si Vlad Racolta-Cristian Tegzes. Cele doua cupluri au fost promovate in lotul de elita al arbitrilor de handbal din Romania. Arbitrii baimareni au varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani. Hendrea, Racolta si Tegzes sunt profesori de educatie fizica, iar Marta este profesor de matematica-informatica. “Sunt de reala perspectiva. Au ambitie, cunosc regulamentul, doresc sa ajunga la cel mai ridicat nivel de pregatire si cred ca vor face o cariera frumoasa in arbitraj. Le recomand sa fie corecti, impartiali si loiali fata de profesie”, a spus despre tinerii cavaleri ai fluierului din Baia Mare presedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor din Romania, Jean Mateescu. Asadar, traditia arbitrajului din Maramures este continuata cu succes de cei patru cavaleri ai fluierului. Toti isi doresc cat mai multe meciuri in Liga Nationala, dar si in esaloanele secunde. “Nu imi este frica sa arbitrez echipe mari. Regulamentul este acelasi pentru toata lumea. La fel ca sportivii, si noi, arbitrii, dorim sa ajungem cat mai sus. Pentru aceasta, suntem nevoiti sa renuntam la multe lucruri, sa facem unele sacrificii. Cu Ionut, colaborarea este buna. Pentru ca rezultatele sa iasa, sa fie bune, conteaza foarte mult prietenia si spiritul de colegialitate. Din acest punct de vedere, nu sunt probleme”, a spus Stefan Hendrea. Cuplul Hendrea-Marta a fost invitat la multe turnee de pregatire, cunoscuta fiind obiectivitatea si corectitudinea cu care oficiaza un meci, indiferent daca este oficial sau amical. Obiectivul arbitrilor baimareni este obtinerea ecusonului EHF. Este in puterea lor, ne-au demonstrat-o in multe meciuri pe care le-au oficiat. Le dorim succes si cat mai multe meciuri arbitrate pe prima scena a handbalului romanesc.

Ioan PETRUSAN



* Internationalele veteranilor

Cluj Napoca a gazduit, la sfarsitul saptamanii trecute, prima editie a Internationalelor Romaniei la tenis de masa. Au fost prezenti sportivi din Ungaria, Rusia, Grecia, Iugoslavia si Romania. Maramuresul a fost reprezentat de Vasile Magurean. Magurean este multiplu campion national si dublu campion european si balcanic. In palmaresul baimareanului mai sunt trecute castigarea unei editii a Cupei Mondiale si multe alte turnee internationale. Desi fostul campion se confrunta cu mari probleme financiare, a tinut foarte mult sa fie prezent la aceasta competitie. “Este o mare onoare pentru mine ca am fost invitat la prima editie a Internationalelor. A fost un placut prilej de reintalnire cu fostii adversari si de aducere aminte a unor competitii puternice”, a declarat Vasile Magurean.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Ultima verificare

HC Selmont Baia Mare va fi prezenta, pe 30 si 31 august, la Deva, unde va participa la ultimul turneu de verificare inainte startului in Liga Nationala. Alaturi de HC Selmont vor mai fi prezente “U” Remin Deva, Rulmentul Brasov si Bekescsaba. Campionatul incepe pe 8 septembrie, cu turneul de sala de la Targoviste. Meciul de deschidere va fi cel dintre HC Selmont si HC Piatra Neamt.

Minuar, in turneu la Oradea

HC Minaur Baia Mare va participa, in perioada 29-31 august, la un turneu de pregatire care va avea loc la Oradea. Alaturi de echipa baimareana, vor mai fi prezente HCM Oradea, Steaua Bucuresti, HC Constanta, Dinamo Brasov si HC Safilar Arad. Pana la inceperea campionatului Ligii Nationale, handbalistii baimareni vor fi prezenti la un turneu la Resita si vor juca pe teren propriu doua amicale cu echipa Fehergyarmat (Ungaria).

Reabilitarea

Campionatul National de Raliuri programeaza, in intervalul 29-31 august, la Pitesti, etapa a VII-a. “Raliul Argesului” va fi in intregime pe macadam si va fi un bun prilej pentru echipajul baimarean Marcel Ciascai - Roland Zsurzsan sa-si imbunatateasca situatia in clasamentul debutantilor. “Vrem sa ne reabilitam dupa insuccesul din etapa trecuta de la Sibiu, cand am avut ghinioane, dar am si gresit. Intentionam sa urcam in clasament”, a spus Ciascai.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.