• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Septembrie , 2003
* La debutul in Divizia C, FC Gloria Renel Baia Mare
Nu vrea sa retrogradeze

* “Lumina” lui Dembo

* Sport pe scurt

* APOSTROF

* La debutul in Divizia C, FC Gloria Renel Baia Mare
Nu vrea sa retrogradeze

Campionatul Diviziei C, editia 2003/2004, la fotbal, programeaza vineri, 5 septembrie, meciurile primei etape. La fel ca in Campionatul Diviziei B, si in esalonul III au avut loc modificari in sistemul de organizare. Astfel, cele 126 de echipe au fost impartite, dupa criterii geografice, in 9 serii. O alta noutate este faptul ca toate meciurile se vor juca in fiecare vineri, si nu sambata cum s-au disputat editia trecuta. Ora oficiala de disputare a meciurilor va fi 17. Singura reprezentanta a Maramuresului in Divizia C este FC Gloria Renel Baia Mare. Echipa baimareana a fost repartizata in seria a IX-a si va intalni pe Victoria Carei in prima etapa de campionat. La startul editiei trecute de campionat, Maramuresul a avut doua echipe: FC Marmatia Sighetu Marmatiei si Plastunion Satulung. Marmatia s-a retras din campionat, din motive financiare, dupa incheierea returului, iar Plastunion a ocupat ultimul loc in serie si a retrogradat. Pentru echipa din Baia Mare, promovarea in Divizia C reprezinta o premiera in istoria clubului. In sezonul trecut, FC Gloria Renel s-a clasat pe locul I, in seria Sud, a Campionatului Diviziei D, si a disputat un meci de baraj cu castigatoarea seriei Nord, Kosisbur Ocna Sugatag. Dupa un meci aprig disputat, victoria a revenit baimarenilor, cu 3-2. Echipa baimareana abordeaza campionatul cu un lot tanar, de perspectiva, format in totalitate din jucatori maramureseni. “Este un lot tanar, dar cu care se poate face performanta. Multi dintre ei au mai jucat in Divizia C, asa ca au experienta. Obiectivul nostru este mentinerea in Divizia C. Va fi greu, dar cred ca se va putea indeplini aceasta dorinta a noastra”, a spus Dan Vasile, presedintele gruparii de pe Valea Borcutului. In pauza competitionala, conducerea clubului a intarit lotul cu o serie de jucatori din judet, precum Vultur, Ananie, Darida (toti de la Phoenix Baia Mare), Stetca (Unirea Dej), Maxim (Independenta Baia Mare), Varo (GSC Baia Mare), A. Pop (CS “Viorel Mateianu” Baia Mare), Dan Vasile (simpla coincidenta de nume cu presedintele echipei), Darabus (ambii de la Plastunion Satulung), Soporan (FC Baia Mare). S-a incercat aducerea a doi jucatori cu experienta, Pataki si Jeler, dar transferurile lor au cazut din diferite motive. Lotul cu care se va aborda campionatul va fi stabilit in cursul acestei saptamani. Antrenor -jucator este Sorin Sabau, un nume cunoscut in fotbalul maramuresean. Sabau a jucat la FC Baia Mare, precum si in Divizia A, la FC Inter Sibiu. FC Gloria Renel isi va disputa partidele de pe teren propriu pe stadionul din Valea Borcutului.

Greu la deplasari

FRF a stabilit ziua de vineri pentru disputarea partidelor din motive financiare. Pentru FC Gloria Renel nu este chiar un ajutor. Sunt doua deplasari la Arad, precum si la Siria sau Curtici. “Nu ne prea ajuta cu nimic faptul ca jucam vinerea. Majoritatea jucatorilor nostri au un serviciu pe care trebuie sa-l onoreze. Nu se mai poate pune problema scoaterii din productie, asa cum era inainte de ’90. Ne vom descurca dupa posibilitatile noastre”, a spus vicepresedintele echiepei, Dorel Muresan. Deocamdata, singurul sponsor al echipei este chiar presedintele Dan Vasile care, prin eforturi proprii, mentine formatia. Sunt posibile ajutoare si din alte parti, dar totul se va stabili in aceasta saptamana. Programul turului

Ioan PETRUSAN



* “Lumina” lui Dembo

Primul “sportiv cu statuie” din Maramures va fi Emerich Dembrovschi, cel care in urma cu 33 de ani califica reprezentativa Romaniei la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970. Nascut la 6 octombrie 1945, la Campulung la Tisa, “Dembo” va avea parte de onoruri si surprize care au fost pregatite de locuitorii comunei maramuresene. Sambata, 6 septembrie, Dembrovschi va primi titlul de Cetatean de Onoare al comunei Campulung la Tisa, iar la ora 11.00 va fi dezvelita statuia (realizata de sculptorul Istvan Balasz) ridicata in onoarea lui. Tot cu aceasta ocazie, va fi vernisata o expozitie de fotografii din activitatea sportiva a lui Emerich Dembrovschi. Fostul international roman si-a inceput cariera fotbalistica in anul 1962, la juniorii echipei Lumina Campulung la Tisa. De aici a inceput drumul spre marea performanta. Timp de 14 ani a fost component de baza la doua echipe de Divizia A, SC Bacau si Politehnica Timisoara, pentru care a inscris 108 goluri si a adunat 386 de prezente pe prima scena fotbalistica a tarii. In perioada 1967-1974, Dembrovschi a fost component de baza al reprezentativei Romaniei. La CM din Mexic 1970, a fost declarat de presa internationala cel mai bun jucator al reprezentativei tarii noastre. In anul 1981, a abandonat activitatea de jucator si s-a dedicat meseriei de antrenor. A antrenat pe “Poli” Timisoara, CSM Resita, Vulturii Lugoj, UM Timisoara, CFR Timisoara, Electrica Timisoara si echipa de tineret a Romaniei. In prezent, este antrenor principal la Unirea Sannicolau Mare, divizionara C. “Este o mare onoare si satisfactie pentru mine hotararea satenilor din Campulung la Tisa. Sunt de pe acum foarte emotionat. Revederea cu satul natal si cu oamenii de acolo va fi un prilej de bucurie. Le multumesc din toata inima pentru cadoul facut”, a spus Dembrovschi. La evenimentul din 6 septembrie au fost invitate personalitati din lumea sportului din Romania, printre care si presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, Octavian Morariu.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Cupa Eurocapartica

Baia Mare va gazdui, in perioada 5-7 septembrie, Cupa “Eurocarpartica”, etapa a IV-a din Campionatul National de Raliuri Tot Teren (camioane, autoturisme 4X4 si motociclete). Este pentru prima oara cand o astfel de competitie se desfasoara in Baia Mare. Raliul se va desfasura in totalitate pe drumuri forestiere. Startul va avea loc vineri, 5 septembrie, ora 14.15, de pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor Baia Mare.

Dublu succes

Vasile Magureanu a castigat proba de simplu a Internationalelor de tenis de masa ale Romaniei, pentru sportivii veterani. In proba de dublu, Magureanu si Stefan Dobos s-au clasat, de asemenea, pe primul loc. Vasile Magureanu a reprezentat firma INA K Press din Baia Mare, care a sprijinit prezenta sportivului la competitie.

Explorari in pregatiri

Dupa revenirea din cantonamentul de la Borsa, voleibalistii de la “U” Explorari Baia Mare au demarat seria jocurilor de verificare. Pe 5 si 6 septembrie, in sala “Lascar Pana”, va avea loc un turneu de pregatire cu participarea formatiilor “U” Cluj Napoca, Somes Dej, Elcond Zalau si “U” Explorari. Campionatul Diviziei A va debuta pe 27 septembrie.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Precum bolovanul tine loc de perna, tot asa, certurile si intrigile tin de performanta, singurul rezultat fiind samanta de scarba. Dupa “meciul” Cuart-Minaur, pe terenul rusinii se disputa “partida” Selmont-CSS 2. Galceava o constituie patru junioare daruite cu harul talentului (Balint, Stoiciu, Sandor, Nodis) crescute, ce-i drept, in gradina CSS 2 si pe care, firesc, am zice noi, Selmont vrea sa le promoveze in lumea mare a handbalului. Dupa ce, initial, intre cele doua grupari s-a baut un prim “aldamas” prin semnarea unui precontract, care stipula pentru transfer suma de 2.000 de dolari, CSS 2 incearca sa pluseze, fortand mana Selmontului si solicitand 2.000 de euro, plus o cota de 13% din eventualele transferari ulterioare ale jucatoarelor. O fi fiind Maris patronul unei firme de carmangerie, dar aceasta pretentie este un “ciolan” greu de inghitit. Perdantii vor fi jucatoarele si handbalul baimarean. E drept, obraznicia, ca si valoarea, nu tine cont de numarul anilor, dar este dureros cand se petrece sub ochii nostri intre semicercurile rusinii. Bosii de la CSS 2 ar trebui sa lase la o parte tafnosenia de cocos si sa permita fetelor sa se afirme.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.