• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 August , 2003
* Dispute si conflicte de idei
Ora de box

* Transferuri la Minaur

* Cupa intre consateni

* Apostrof

* Dispute si conflicte de idei
Ora de box

Boxul a fost si va ramane un sport foarte indragit in Romania. De-a lungul anilor, sportul cu manusi ne-a adus multe satisfactii atat la competitiile nationale, cat si la cele internationale. Romania nu a dus niciodata lipsa de talente. Nu au lipsit, insa, nici esecurile care de fiecare data au bulversat lumea boxului romanesc. Asa s-a intamplat in urma cu aproximativ doua luni, la Bangkok, la Campionatele Mondiale rezervate seniorilor, unde Romania n-a obtinut nici o medalie.

Participarea Romaniei la editia din acest an a Campionatelor Mondiale de Box a fost un fiasco total. Este pentru prima oara, la ultimele patru editii ale “mondialelor”, cand nici un reprezentant al tarii noastre nu a reusit sa urce pe podiumul de premiere. Am incercat sa aflam cauzele acestei nereusite de la secretarul general al Federatiei Romane de Box (FRB), baimareanul Nicolae Bud.

Una dintre principalele cauze ale esecului delegatiei noastre ar fi disensiunile existente la nivelul FRB, precum si in afara ei. Presedintele federatiei, Iosif Armas, precum si o serie de membri de conducere, cum ar fi Gabriel Danciu, Relu Auras sau Eustatiu Margarit, sunt vehement contestati de persoane din afara FRB. Principalul contestatar este ex-vicepresedintele FRB, Rudel Obreja. “Alegerile in Biroul Federal s-au facut in mod democratic. Obreja nu a fost de acord cu o serie de membri din acest birou. Numai Adunarea Generala poate sa-i schimbe, asa ca timp de 4 ani trebuie lasati sa-si faca treaba in acest for. Sedintele Biroului Federal se transformau in adevarate dispute intre Obreja si persoanele pe care le contesta. Obreja este foarte convulsiv si tot timpul este pus pe dispute si pe platit polite”, afirma Nicolae Bud. O data cu aceste dispute au aparut si scandalurile in FRB, cel mai elocvent fiind acela cand fostul presedinte al FRB, Mihai Leu, a fost demis, la interventia lui Obreja. Acelasi lucru l-a incercat si cu actualul presedinte, ajungandu-se la niste acuze care nu lasau linistea necesara de care avea nevoie boxul romanesc. “Cand si-a prezentat demisia, in decembrie anul trecut, Obreja a spus ca nu-l mai intereseaza lumea boxului. A demonstrat ca nu este adevarat si ca nu doreste binele acestui sport din tara noastra”, este de parere Bud.

Vastag dorit la lot

Demisia lui Francisc Vastag, din decembrie 2002, a bulversat tot programul de pregatire al Lotului Olimpic de Box al Romaniei. Pugilistii romani au pierdut o perioada lunga de pregatire (lunile decembrie si ianuarie). Desi au fost semnale pozitive ca la “mondiale” comportamentul va fi unul corespunzator, obiectivul nu a fost nici pe departe indeplinit. “Esecul de la Bangkok m-a durut enorm. Lotul a avut toate prioritatile, nu i-a lipsit din pregatiri nimic. Nu avem antrenori de calibru. S-a incercat readucerea lui Vastag, dar acesta se pare ca a ascultat de Obreja care i-a spus . In aceste conditii a fost votat Auras. Trebuie inteleasa corect pozitia mea, chiar daca nu am luat nici un pumn. Secretarul general al Federatiei este cel care asigura conditii optime de pregatire pentru cele patru loturi. Ceea ce am facut, nu poate contesta nimeni. Lotul olimpic a fost cu prioritate in atentia mea. Nu le-a lipsit nimic baietilor. De partea tehnica, antrenamente, se ocupa in proportie de 100%, conducerea tehnica a lotului, antrenorii”, a declarat Nicolae Bud. Obiectivul major al FRB este calificarea unui numar cat mai mare de boxeri la JO de la Atena, din 2004. “Presedintele Armas a promis ca va face tot ce-i sta in putinta ca delegatia Romaniei sa se intoarca in tara cu o medalie de aur”, a spus secretarul general al FRB. Reamintim ca singura medalie olimpica de aur din boxul romanesc a fost obtinuta in 1956, la JO de la Melbourne, de Nicolae Linca.

Conflicte de idei

Rudel Obreja spune despre Bud ca este un foarte bun organizator, care duce tot greul FRB. “Am avut multe conflicte cu Bud, dar au fost conflicte de idei. Nu are de partea sa oameni cu suflet, ca sa-l ajute. Daca nu ar fi fost acolo, ca organizator, s-ar fi ales praful din boxul romanesc”, a afirmat Obreja.

Ioan PETRUSAN



* Transferuri la Minaur

Recent, in “curtea” echipei HC Minaur Baia Mare au poposit doi handbalisti ucrainieni, de la formatia ZTR Zaporoje. Este vorba despre Maxim Gatailo (inter, 25 de ani) si Iuri Olenic (centru, 27 de ani). Cei doi handbalisti au sosit la echipa baimareana dupa recomandarea facuta de portarul Alexandr Natalyuk, care de un de zile apara cu succes buturile formatiei HC Minaur. Dupa ce vor efectua vizita medicala, handbalistii din Ucraina vor trebuie sa treaca si de probele tehnice la care vor fi supervizati de presedintele clubului, Lascar Pana, si de antrenorul “minauristilor”, Ioan Palko. “Daca vom da bani, vom da numai pe valoare. Daca vor corespunde cerintelor noastre, vom face demersurile pentru transfer si vor fi primiti cu bratele deschise in mijlocul echipei”, a spus presedintele Pana despre cei doi ucraineni. Pe lista de achizitii a clubului baimarean se afla si o serie de jucatori din tara: Jeler si Filip (ambii de la Dinamo Brasov), Szopka si Fotonea (ambii de la CS Cuart Baia Mare), Cosma (revine din Ungaria). Tratativele sunt in curs de desfasurare. Pe lista plecarilor sunt trecuti: Cristian (Fibrexnaylon Piatra Neamt), Surducan (Grecia) si Marinescu (destinatie necunoscuta). HC Minaur va participa la doua puternice turnee de verificare. In perioada 29-31 august, la Oradea (alaturi de Steaua Bucuresti, Dinamo Brasov, HC Constanta, HC Safilar Arad si HCM Oradea) si intre 4-6 septembrie, la Resita (unde vor mai fi prezente Steaua Bucuresti, Dinamo Bucuresti, Fibrexnaylon Piatra Neamt, Elektromos Budapesta si “U” Resita). Vor mai fi meciuri de pregatire pe teren propriu si in Ungaria. In Baia Mare este posibil sa soseasca, in a doua jumatate a acestei luni, echipa cipriota STE Strovolou, cu care HC Minaur se afla in relatii bune de colaborare. Vor fi perfectate doua jocuri de verificare.

Ioan PETRUSAN



* Cupa intre consateni

Pe 10 august, cu incepere de la ora 16, se vor disputa meciurile primei etape din Cupa Romaniei la fotbal, editia 2003/2004, in care vor juca echipele din Campionatul Judet II. Se anunta o etapa interesanta, in care ambitiile si rivalitatile vor avea un cuvant greu de spus. Fata in fata, se vor afla formatii din acelasi sat sau aceeasi comuna. Etapa se va derula dupa urmatorul program: Spicul Coruia – Gloria Chechis, Steaua Copalnic Manastur – Bastinasii Suciu de Sus, Faurul Fauresti – Transportatorul Baia Sprie, Agrall Salsig – Vantul Salsig, Solaris Pribilesti – Habitex Hideaga, Dinamic Grosi – Rapid Satu Nou de Sus, Real Sasar – Gloria Culcea si Star Recea – Orizont Lapusel. Daca dupa cele 90 de minute regulamentare rezultatul va fi de egalitate, se vor juca doua reprize prelungiri, a cate 10 minute, in care va functiona regula “golului de aur”. Daca si dupa aceste prelungiri egalitatea persista, se vor executa loviturile de departajare de la 11 metri.



* Apostrof

Prea naraviti in obiceiul de a vedea (sau a inventa) vinovati la fiecare proprie greseala sau nereusita, zicala cu “paiul din ochiul altuia” se potriveste, ca o nefericita manusa, echipei “U” Remin Baia Mare. Dupa ce a fost tras semnalul de alarma (in urma rezultatului pozitiv de la testul antidoping pentru jucatorii Manole si Manolache) si echipa a fost pedepsita cu retrogradarea, conducerea s-a facut a nu fi la “interceptie”. Cu batosenia cocosului batran, care si din ciorba ar vrea sa strige “cucurigu”, diriguitorii au continuat sa pozeze in victime. Din cauza unei elementare bune intentii, baimarenii nu s-au prezentat la testul antidoping impus de FRR. Aroganta a determinat Biroul FRR sa decida excluderea echipei din orice competitie oficiala interna pe timp de doi ani. “Multumim” domnule Pasca, “felicitari” domnilor Danut si Matei, dar sa vedem pe unde veti scoate mustata, pe post de basma curata cand, probabil, veti fi luati la “gramada” de catre suporteri. Oprobiul lor va va insoti pana si la intalnirile de taina de la “Rustic” unde, pentru domniile voastre, vinul va fi un soi de “capsunica” extrasa din rumegusul obrazului. “A fi mare e-o-ntamplare / A fi om ii lucru mare”. Ne-ati confirmat.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.