• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 August , 2003
* Campionatul Judeţean de Fotbal se pregăteste de start
Record de participare

* APOSTROF

* Finalul expediţiei

* Interviurile GAZETEI: azi, Iolanda Balas-soter, presedinte al Federaţiei Romane de Atletism
Imbatabila - un fenomen!

* Campionatul Judeţean de Fotbal se pregăteste de start
Record de participare

Fotbalul a fost si rămane în continuare pe locul 1 în topul preferinţelor romanilor si, implicit, a maramuresenilor. Pe langă plăcerea de a comenta si judeca fotbalul, maramuresenii au o mare satisfacţie atunci cand îl practică. O dovadă elocventă este numărul record de echipe care s-au înscris în ediţia 2003-2004 a Campionatului Judeţean: 40 (20 în Divizia D si 20 în Judeţ II). Mai mult ca niciodată, campionatul se anunţă a fi extrem de disputat.

Majoritatea echipelor care s-au înscris în Campionatul Judeţean au anunţat că nu vor face un simplu act de prezenţă ci vor lupta pentru promovarea în esalonul superior. sigur că fiecare echipă se confruntă cu multe probleme, în special cele financiare, dar acestea par să se rezolve atunci cand este vorba despre sportul rege.

La fel ca în ediţia trecută de campionat, Divizia D va fi formată din două serii, Nord si sud. se va juca în sistem tur-retur. Echipele clasate pe locul I în cele două serii vor susţine barajul de promovare în Divizia C. seria sud este formată din 12 echipe: Minerul Cavnic, sticla Fărcasa, FC II Baia Mare, Unirea sisesti, Independenţa Baia Mare, Minerul Băiuţ, Progresul somcuta Mare, Lăpusul Tg. Lăpus, spicul Ardusat, FC suciu de sus, Plastunion satulung si Minerul Băiţa. sunt 4 debutante în campionat: FC II Baia Mare (fără drept de promovare deoarece este echipa a II-a a divizionarei B), sisesti, Ardusat si suciu de sus. surprinde absenţa unei echipe cu tradiţie în fotbalul maramuresean, Phoenix Baia Mare (ex-divizionară B). Motivul ar fi lipsa banilor, dar mai ales a jucătorilor care s-au orientat spre alte echipe. Plastunion revine în campionatul judeţean după un an nefast în Divizia C. se asteaptă "revigorarea" formaţiilor din Cavnic, Băiţa, Băiuţ, Tg. Lăpus, somcuta care ani de zile au evoluat cu succes în esalonul III. surpriza poate veni de la debutante, dar mai ales de la Independenţa, care în fiecare an a fost "arbitrul" promovării. Prima etapă se va juca pe 16/17 august. seria Nord va avea în componenţă 8 echipe "de peste deal": Zorile Moisei, Iza Dragomiresti, Minerul Borsa, Css sighetu Marmaţiei, Cs Marmaţia sighetu Marmaţiei, Bradul Viseu de sus, Koszisbur Ocna sugatag si speranţa Viseu de Jos. O serie echilibrată, cu echipe de valoare sensibil apropiată. Rivalitatea dintre cele 8 echipe este acerbă, fiecare dintre ele dorind să-si demonstreze valoarea. Prima etapă se va juca pe 30/31 august. Una peste alta, campionatul judeţean se anunţă interesant. "Prin cresterea numărului de echipe s-a întărit foarte mult campionatul. Va fi mult mai puternic. Jumătate din echipe trag la promovare. sperăm să constatăm o crestere a calităţii jocurilor si a arbitrajelor. Fotbalul din judeţul nostru va avea numai de castigat", a spus secretarul general al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Maramures, Zamfir Mesaros.

Record la Judeţ II

"Esalonul secund" al Diviziei D reuneste la start 20 de echipe care au fost împărţite în două serii după cum urmează: seria I: Băstinasii suciu de sus, steaua Copalnic Mănăstur, Faurul Făuresti, spicul Coruia, Gloria Chechis, Transportatorul Baia sprie, Autotransport Baia sprie, Gloria Culcea; seria a II-a: Dinamic Grosi, Rapid satu Nou de sus, Vantul sălsig, Agrall sălsig, solaris Pribilesti, Habitex Hideaga, Orizont Lăpusel, Real săsar, star Recea, Universitatea de Nord Baia Mare. Repartizarea în cele două serii s-a făcut după criterii geografice. Echipele clasate pe locul I în cele două serii vor promova direct în Divizia D. "Nu poate decat să ne bucure interesul maramuresenilor pentru fotbal. Va fi un efort suplimentar si pentru AJF si pentru echipe dar sper să ducem totul cu bine la capăt", a afirmat Mesaros.

Ioan PETRUsAN



* APOSTROF

Ideile frumoase sunt ca florile rare. În fiecare idee generoasă recunoastem adesea propriile noastre ganduri respinse. Ele ne revin în minte cu o măreţie, acum străină. De cate ori n-am avut prilejul să evocăm fenomenul FC Baia Mare - Real Madrid si să-l dorim repetat. si iată acum, după unele zvonuri care circulă în oras, ceea ce pare a fi o depărtată utopie începe să prindă contur. Fostul presedinte al clubului băimărean si unul dintre protagonistii acelei minunate întamplări, Alexandru Koller, a început a face demersuri pentru rejucarea partidei cu aceeasi "actori" Dacă zodia norocului nu ne va ocoli îi vom vedea la lucru pe tinerii entuziasti de atunci si pe tinerii de azi, pe stielike, Camacho, Cunningam, Del Bosque sau pe Feher, Buzgău, sabău, Radu Pamfil si desigur Koller. Ar fi o inedită reluare pentru care îi mulţumim sincer. El a făcut "strigarea la goarnă". Rămane de văzut cine va mai pune umărul la definitivarea lucrării, întrucat este de înţeles cate efecte morale, fizice si mai ales financiare presupune organizarea unei asemenea partide. De reţinut, indiferent de rezultat, gestul de mare curaj al lui Koller. Ar fi, orice s-ar spune, un vis frumos.

Ioan PETRUSAN



* Finalul expediţiei

Cu turneul de la Tatabanya (Ungaria), FC Baia Mare a încheiat prima fază a pregătirilor. Tinerii fotbalisti băimăreni s-au antrenat în cantonamentul Lotului naţional al Ungariei, iar condiţiile au fost foarte bune. stagiul de pregătire a fost "intermediat" de fostul internaţional ungur Kiprich, aflat în relaţii de prietenie cu Petescu. Au fost efectuate două antrenamente zilnice. "Ne-am pregătit pe terenuri nu bune, ci foarte bune. Turneul a fost excelent din punct de vedere organizatoric", a spus directorul tehnic Mircea Petescu. Băimărenii au susţinut 4 jocuri de verificare în 5 zile, palmaresul fiind de o victorie, un egal si două înfrangeri. În ultimul joc de verificare, FC Baia Mare a întalnit echipa lui Vasile Miriuţă, Raba ETO Gyor (div. A). Ungurii, fără Miriuţă în formaţie, au învins cu 5-1. "sunt mulţumit de felul cum a jucat echipa si de randamentul jucătorilor. Patru jocuri în cinci zile înseamnă mult pentru orice formaţie. I-as evidenţia pe Cuciula, Drule, Luchin, Ivan, Peres si pe un drum bun este Iaţu. Urmările le veţi vedea în meciurile următoare", adaugă Petescu. Antrenorul Gabi Dumitru este de părere că echipa este în crestere de formă si este bucuros că nu au fost jucători accidentaţi. "Cresterea de valoare s-a confirmat de la o partidă la alta. Absolut toţi jucătorii au răspuns corect la solicitările noastre. s-au pregătit foarte constincios. sunt mulţumit, jucătorii au castigat si în experienţă", a spus Gabi Dumitru. După stagiul din Ungaria, echipa băimăreană a plecat spre Arad unde a participat la un alt turneu de pregătire alături de UTA, Olimpia satu Mare si Frontiera Curtici. În perioada 12-13 august, FC Baia Mare va fi prezentă la turneul de la satu Mare la care mai participă Olimpia, Oasul Negresti si CFR Cluj Napoca. Pană la debutul în campionat, 23 august, se vor mai perfecta si alte jocuri de verificare, atat pe teren propriu cat si în deplasare.

Ioan PETRUsAN



* Interviurile GAZETEI: azi, Iolanda Balas-soter, presedinte al Federaţiei Romane de Atletism
Imbatabila - un fenomen!

Atletismul este un sport iubit si preţuit în Romania. De-a lungul anilor, atleţii romani si-au înscris numele în Cartea de aur a atletismului mondial prin rezultate de excepţie si recorduri mondiale (unele greu de depăsit). Un nume de referinţă în atletismul mondial este romanca Iolanda Balas-soter, considerată a fi cea mai valoroasă săritoare în înălţime din lume. În prezent, Balas conduce destinele Federaţiei Romane de Atletism pentru obţinerea cat mai multor succese internaţionale.

Iolanda Balas-soter s-a născut la Timisoara, pe 12 decembrie 1936 si spune că de cand se stie a fugit si i-a plăcut atletismul. Pe cartea de vizită a sportivei Balas sunt trecute, printre altele, două titluri olimpice (1960 si 1964), două titluri europene (1958 si 1962), neînvinsă 10 ani consecutiv în concursurile internaţionale, performanţă înscrisă în Guiness Book.

A stabilit 20 de recorduri mondiale. Primul record mondial l-a stabilit în 1956 (1,75m) iar ultimul în 1961 (1,91m). A fost considerată un adevărat fenomen în atletismul mondial. Între anii 1958-1966 a fost desemnată nr. 1 mondial în atletism si a fost cunoscută ca atleta cu picioarele cele mai lungi din lume. Prin prisma funcţiei pe care o deţine, pentru Iolanda Balas soter nu este zi de pauză, FR de Atletism fiind o a doua familie. Cea mai apropiată întrecere este Campionatul Mondial din Franţa, de la începutul lunii septembrie.

Reporter: Ce reprezintă pentru Romania, Campionatul Mondial din Franţa?
Iolanda Balas soter: Va fi cea mai importantă competiţie atletică înainte de Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena. Vor fi prezente 200 de ţări. Va fi si un Congres Mondial al Atletismului.
Rep.: Ce se va stabili acolo?
I.B.s: Vor fi discutate si stabilite diferite probleme organizatorice si se vor adopta măsuri pentru dezvoltarea si promovarea atletismului în lume. Cele mai importante măsuri vor fi însă cele în legătură cu stabilirea baremurilor pentru participarea la Jocurile Olimpice de anul viitor.
Rep.: De ce?
I.B.s: Fiindcă se va face astfel o triere, dacă pot să spun asa, a sportivilor. Toţi atleţii vor porni cu sanse egale.

Rep.: Delegaţia Romaniei va fi afectată cu ceva?
I.B.s.: Trei atlete de mare valoare din ţara noastră au născut la sfarsitul anului trecut. Campioana mondială la maraton, Lidia simon, si Nicoleta Grasu au născut în decembrie, iar Monica Iagăr în septembrie. Aceste atlete, desi sunt în antrenamente, încă nu sunt în forma maximă.

stacheta

Rep.: Care a fost cea mai puternică adversară a dvs.?
I.B.s: stacheta. Eram foarte supărată atunci cand nu reuseam să o depăsesc. Dar asta mă ambiţiona mai mult si pană la urmă reuseam să castig. Lăsand gluma la o parte, toate adversarele mele erau puternice. Nu făceam deosebire între ele. Era o concurenţă acerbă.
Rep.: Ce nemulţumiri aveţi în sport?
I.B.s.: singura părere de rău ar fi în ceea ce priveste sportul scolar si cel universitar. Mai multe cluburi sportive au fost desfiinţate. Au rămas pe drumuri mulţi sportivi, antrenori si instructori. Tinerii trebuie să aibă o viaţă bine organizată, bine gandită.
Rep.: Ce urmări vor fi?
I.B.s.: Pe plan naţional, mărirea numărului de chiulangii, vagabonzi sau drogaţi. Pe plan internaţional, sportul romanesc nu va fi luat în seamă. Va avea de pierdut sportul romanesc, atletismul în cazul nostru. Dar această decizie este un fenomen viabil pentru toate celelalte discipline sportive. Am discutat cu presedintele Agenţiei Naţionale pentru sport, Octavian Morariu, si am primit promisiuni că va depune toate eforturile pentru îndreptarea acestei situaţii.
Rep.: sponsorii ar fi salvarea sportului romanesc?
I.B.s.: Noi nu stim să ne vindem marfa. Dacă în presă apar articole negative, sponsorii fug ca dracul de tămaie. Am pierdut mulţi bani din cauza unor scandaluri din jurul atletismului. Un sponsor mi-a spus, că "Nu i-am putut convinge pe partenerii mei pentru asocierea cu dvs. deoarece stiau că aveţi probleme". Eu sunt de altă părere. Ziarele îl ridică în slăvi pe acest Beckham dar din punct de vedere valoric nu este mai grozav decat fotbalistii brazilieni care joacă la echipele din Europa. La rugby, romanii i-au învăţat pe italieni acest sport, iar acum ei ne bat pe noi si au intrat în faţa noastră în Turneul celor 6 Naţiuni. Avem tehnicieni de mare valoare răspandiţi în toată lumea. scriem numai despre lucruri rele si ne ferim de ce este frumos si bun.

Maramures, tăramul de vis

Rep.: Iagăr este născută în Maramures, iar simon căsătorită cu un maramuresean. Ce sanse credeţi că au la Olimpidă?
I.B.s.: sunt valoroase si cu multă experienţă. Părerea mea este că ambele vor fi în lupta pentru medalii, dar, totusi Lidia simon va avea cele mai mari sanse.
Rep.: Iagăr va concura în proba în care dvs. aţi cunoscut multe satisfacţii. Ce sfat i-aţi da?
I.B.s.: să aibă multă încredere în ea, în forţele ei, să fie atentă si să urmeze întocmai indicaţiile antrenorului. Eu stiu că maramuresenii sunt oameni ambiţiosi si nu le place postura de învinsi. Am încredere în Monica.
Rep.: Cand veţi vizita Maramuresul?
I.B.s.: Este cu adevărat o întrebare foarte grea. Întotdeauna am plecat cu plăcere în Maramures. Este un tăram de vis, de care cred că orice persoană se leagă sufleteste. Asa sunt si eu. Programul este acum încărcat, asa că o eventuală vizită ar putea fi doar după Olimpiadă. Pe de altă parte, la dvs. sportul este foarte iubit si aveţi mari oameni de valoare. Colaborarea mea este foarte bună cu antrenorii si tehnicienii de acolo, precum si cu cei care conduc sportul maramuresean.

Dopajul, murdăria sportului

Rep.: Care este poziţia dvs. faţă de dopajul în sport?
I.B.s.: Dopajul nu are ce căuta în viaţa unui sportiv. Este un lucru murdar si trebuie pedepsit ca atare. Un sportiv trebuie să fie constient că, pentru a castiga, trebuie să se bazeze pe forţele sale si nu caute ajutor în tot felul de substanţe. Pe de altă parte, tratamentul sportivilor trebuie făcut cu foarte multă atenţie. Nu întotdeauna sportivul este cel vinovat. Au fost dese cazurile cand, din greseală sau nu, sportivilor le-au fost administrate anabolizante. Este neplăcut pentru toată lumea.
Rep.: Dopajul revine în actualitate prin cazul Mihaela Melinte. Care este părerea dvs.?
I.B.s.: Din păcate, asa este si acest lucru ne afectează. As prefera să nu intrăm în amănunte, dar vom respecta propunerea ANs privind excluderea atletei din lotul pentru Atena.
Rep.: Care este viitorul atletismuli romanesc?
I.B.s.: Avem o generaţie tanără, de perspectivă drept dovadă fiind ultimele medalii obţinute la europenele de cadeţi si juniori, cand, practic, atleţii romani au dominat întrecerile. sunt rezultate care ne îndreptăţesc la speranţe spre bine si frumos. Trebuie doar să fim optimisti.
Rep.: Care este obiectivul Romaniei la Olimpiada din 2004?
I.B.s.: La fel ca la sydney, în 2000, la Atena ne dorim să obţinem tot 5 medalii. Eu cred că acest obiectiv poate fi îndeplinit si chiar depăsit.

Opţiuni si argumente

- Vara sau iarna?
Vara este mai bine, deoarece la noi se poate alerga mai mult. Nu trebuie să ne refugiem sub acoperisuri.
- Ciorba de burtă sau de fasole?
Prefer mai bine niste sărmăluţe calde. Nu sunt o gurmandă si mă mulţumesc cu puţin.
- Film sau teatru?
Deopotrivă ambele, dacă sunt de calitate. Cand îmi permite timpul, prefer să vizionez pe viu o piesă de teatru. Cu filmul este mai usor deoarece îl pot viziona acasă.
- Roger Moore sau Arnold schwarzenegger? Cu siguranţă Roger Moore. "sfantul" a fost un personaj îndrăgit de multă lume.
- Mercedes sau Dacia?
Toţi "granzii" preferă Mercedes, dar eu mă mulţumesc cu autohtona Dacie, mai ales că nu mă am în ale sofatului.
- Paris sau Atena?
si Parisul, si Atena, mai ales dacă atleţii nostri vor reveni de acolo cu multe medalii.

Ioan PETRUsAN



Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.