• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Iunie , 2004
* Afacerea "Talerul"

* FC Baia Mare, in asteptarea verdictului
Vacanta in C

* APOSTROF

* Euro 2004

* Afacerea "Talerul"


Talerele s-au fabricat in Baia Mare din 1975 si pana in 1997. Acestea au fost omologate de catre FRT, Gleb Pintilie primind Brevet de inventie. In aceasta perioada sportivii romani au obtinut rezultate bune si foarte bune pe plan international si s-au calificat la toate olimpiadele si marile competitii.

In conditiile in care avea asigurat contractul cu Federatia Romana de Tir (FRT), baimareanul Gleb Pintilie si-a investit banii in modernizarea micii fabrici de talere. Numai ca din 1997, FRT rupe contractul si importa talere din Italia si Finlanda, mai scumpe si cu nimic mai bune decat talerele fabricate de catre SC Prodproiect SRL Baia Mare (sustine atat inventatorul, cat si specialistii si sportivii). “Cum se justifica importul realizat al acestui produs, care se fabrica in tara si este omologat de Federatia de Tir, cand Legea 36/1999, articolul 56, interzice acest lucru institutiilor bugetare?" se intreaba Pintilie. FRT a motivat decizia prin faptul ca prin importul de talere s-ar fi realizat in ultimii trei ani o economie de 130 de milioane de lei(!). Pintilie sustine ca o evaluare corecta ar trebui sa cuprinda perioada 1974-2000 (cand talerul a fost fabricat la preturi mici, datorate si investitiilor sale - cu care a fost de acord, avand in vedere "promisiunile celor din federatie"). In urma deciziei federalilor, firma baimareana a ramas cu un stoc de 40.000 de talere. FRT a oferit pentru talerele din stoc suma de 400 lei/bucata, suma ridicola, insuficienta chiar si pentru ambalaj. Pintilie mentioneaza ca pentru producerea acestui gen de taler, FRT nu a investit nimic. Societatea baimareana a beneficiat in 1996 de un mic credit nerambursabil prin programul PHARE cu care, un an mai tarziu, s-a realizat o presa automata ce ajuta la obtinerea talerului care are o geometrie foarte avantajoasa pentru obtinerea performantei si o noua compozitie.

Ignorarea propunerii

Pentru a veni in sprijinul tiristilor romani, Gleb Pintilie a propus FRT sa cumpere instalatia automata de fabricat talere (proprietatea Prodproiect SRL) si licenta de fabricare a talerelor autohtone. “In aceste conditii Federatia nu mai trebuie sa apeleze la importuri ci pot produce talerul cu 400 lei/bucata si sa realizeze o economie substantiala", a spus Pintilie. Numai ca oficialii s-au inchis in propria carapace si continua sa importe talere din Italia si Finlanda, iar baimareanul isi vinde produsele asociatiilor de vanatori din Bistrita si Sibiu. “Niciodata nu au vrut sa spuna pretul de achizitie al talerelor. Pentru a obtine ceva de la federatie trebuie sa mergi cu plasele bine incarcate", a declarat Pintilie. In replica, Virgil Tanase, director de competitii in FRT, considera cazul inchis. "Nu stiu de ce domnul Gleb Pintilie mai face valuri. Oferta pe care o avem din Italia este cu mult sub cea a sa. Va vom trimite un raspuns oficial in care vom cuprinde toate aspectele acestui caz", a spus el. Dupa o luna de asteptat zadarnic raspunsul "oficial", am renuntat. Si noi, si Gleb Pinitlie.

Olimpic Maramures

Gleb Pintilie este primul sportiv din Maramures care a participat la Jocurile Olimpice de Vara (Munchen 1972) l Este maestru al sportului si multiplu campion national si balcanic l A fost legitimat la cluburile Steaua Bucuresti (1964-1969) si CSM Baia Mare (1969-1990) l A pus bazele infiintarii sectiei de tir-talere de la CSM Baia Mare l A initiat realizarea Poligonului de la Tautii de Sus l Profesie: inginer hidroenergetician l A obtinut Brevet de inventie pentru “Reteta si procedeul de realizare a talerului (tinta mobila pentru tir-talere)" l Talerul obtinut poarta denumirea “Olimpic Maramures" l In perioada 1975-1997 talerele “Olimpic Maramures" au fost folosite exclusiv in concursurile nationale si internationale din Romania l Talerele fabricate in Baia Mare au fost folosite de componentii loturilor nationale l Din 1997, Federatia Romana de Tir importa pe valuta talere tip NASTA.

Taler apreciat de specialisti

“Daca aproape 23 de ani Federatia Romana de Tir a folosit talerul inventat de mine, era normal sa fiu anuntat ca nu-mi mai cumpara talerele. Nici acum nu am primit nici un raspuns la toate sesizarile facute la organele abilitate." - Gleb Pintilie “Talerele fabricate in Baia Mare sunt de o calitate foarte buna. Nu sunt cu nimic mai slabe decat cele produse in strainatate. Nu stiu care este cheia acestei probleme." - Attila Ciorba, multiplu campion national si balcanic tir-talere, CSM Baia Mare “Dimensiunile, precum si greutatea unui taler Olimpic Maramures, sunt regulamentare. La sedinta de brevetare totul a fost perfect. Talerele sunt foarte bune." - George Florescu, antrenor federal

Gleb Pintilie: “Din smoala de huila si cenusa"

Lui Gleb Pintilie i se datoreaza proiectarea Poligoanelor de la Tautii de Sus si Bucuresti, precum si infiintarea sectiei de tir-talere de la CSM Baia Mare. Proiectarea si crearea talerelor au fost alte atuuri ale baimareanului. “Eu am furnizat talerele. Daca o mana de oameni inimosi nu ar fi depus eforturi fantastice, aceasta disciplina sportiva nu ar mai fi existat", spune Pintilie. Talerul “Olimpic Maramures"este realizat dintr-o compozitie ce contine 28% smoala de huila si 72% cenusa rezultata din combustia carbunelui in centrale termoelectrice (care se obtine gratuit!). Talerul este foarte casant chiar la temperaturi ridicate (respectiv 35 - 45 grade Celsius) si este stabil pe vant de intensitate medie. Talerul a fost brevetat de OSIM. “Cu toate acestea, importul a devenit mai pentru Federatia Romana de Tir. Daca talere din strainatate sunt mai bune, de ce nici un sportiv roman nu s-a calificat la Jocurile Olimpice din Atlanta si Atena?", se intreaba Gleb Pintilie. Baimareanul a depus mai multe memorii la Federatie si la Ministerul Sportului, dar nu a primit raspunsuri concrete, fiind purtat cu vorba.

Ioan PETRUSAN





* FC Baia Mare, in asteptarea verdictului
Vacanta in C

Toata lumea are dreptul la o vacanta, mai ales dupa un an de munca si realizari. De ce n-ar profita de regula asta a vacantei si FC Baia Mare? Fotbalisti si conducatori, uniti de aceeasi contraperformanta, se odihnesc dupa un an in care nu au facut nimic. Pana la urma, o retrogradare nu-i un capat de tara si Divizia C prezinta avantajul ca scurteaza deplasarile.

Dupa un sezon in care nimeni n-a inteles nimic din ce joaca FC Baia Mare, se asteapta schimbari. Chiar si pentru neavizati, este mai mult decat limpede ca situatia creata impune masuri radicale. Care vor fi acelea, daca vor fi, nu vom sti pana saptamana viitoare. "Toata lumea este in vacanta. Proiectele de viitor vor fi definitivate saptamana viitoare, cand se va reuni Consiliul de Administratie. Deocamdata n-am schimbat nimic in conducerea tehnica, pentru ca este vacanta. O sa ne intalnim cand va incepe pregatirea si, daca vor fi schimbari, oamenii vor fi anuntati la timp, ca sa nu vina in oras, sa fie exclusi de aici. Asteptam si oferta Consiliului Local si cea a Consiliului Judetean, deci nu depinde numai de noi ce se va intampla in viitor", ne-a declarat Alexandru Jecan, vicepresedinte FC Baia Mare. Tinand cont de faptul ca prefectul Buda nu se prea grabeste sa convoace sedinta de constituire a viitorului Consiliu Judetean, oferta dinspre aceasta institutie s-ar putea sa cam intarzie. "Trebuie sa vina Petescu din strainatate. Nu stim inca ce schimbari vom face, dar ele se vor produce atat la nivelul conducerii tehnice, cat si la cel al conducerii administrative. Noi am pregatit mai multe scenarii posibile si, in functie de ce va hotari si Consiliul Judetean, ne vom adapta. Deocamdata toata lumea este in vacanta. Saptamana viitoare vom sti mai multe", ne-a spus Petru Andronic, vicepresedinte FC Baia Mare, parca ceva mai transant decat Jecan. Cu Mircea Petescu la conducerea echipei, ne imaginam si noi cateva posibile scenarii. Din pacate, nici unul dintre acestea nu este favorabil FC-ului. Petescu promisese ca FC Baia Mare va juca in curand in cupele europene si a "reusit" doar o rusinoasa retrogradare. Ma gandesc ce se va intampla dupa ce Petescu va promite ca, in cel mai scurt timp posibil, baimarenii vor castiga Liga Campionilor.

Ioan BOTIS



* APOSTROF

Din nou lipsim de la Marele Bal al greilor din fotbal. Parca am inceput sa ne obisnuim cu situatia asta. E drept ca avem si noi reprezentantii nostri in Portugalia. Mircea Sandu a ajuns la timp; pentru el, fotbalul e mai important decat faptul ca fiica lui si un nepotel au probleme cu drogurile. Puiu Iordanescu a sosit cu intarziere si fara Nationala; pentru el fotbalul e mai putin important decat campania electorala, care-i tot nationala. E bine insa ca avem televizoare si-l putem vedea pe Urs Meyer regretand ca Romania nu participa la CE. Intre timp, pariem pe letoni, elvetieni si greci, consolandu-ne cu ideea ca astia n-au ceasuri si celulare la fel de valoroase ca si cele ale lui Adi Mutu. Absenta asta are partea ei buna: in timp ce Mircea, Puiu si fotbalistii romani pot studia jocul cehilor si al olandezilor, pentru a pregati cum se cuvine partidele pentru calificarea la viitorul mondial, adversarii nostri din grupa de calificare nu pot urmari jocul romanilor. Asta, da strategie...

Socul pistoanelor din Detroit

NBA a fost miscata de socul numit Detroit Pistons. Echipa din orasul automobilelor a spulberat (scor 4-1) mult mai celebra Los Angeles Lakers. Era Michael Jordan, incheiata in 1998 cu sase titluri de campion, a deschis oportunitatea celor din Vest sa lupte pentru inele. Nimeni nu se gandea ca cineva ar putea dribla gigantii din vest. Si totusi, surpriza s-a profilat dupa prima partida, din LA, unde Pistons au reusit o victorie surprinzatoare. Scorul a fost egalat dupa meciul al doilea si seria s-a mutat in Detroit. Pe teren propriu, echipa condusa de Larry Brown nu a avut nici o problema, administrand trei infrangeri vedetelor din LA. Arena Auburn Hills a explodat dupa meciul cinci. Fara a beneficia de nume sonore (Billups, Hamilton, Wallace), dar cu un joc bazat pe experienta si spiritul de echipa, Detroit a ingropat in dezamagire o echipa infumurata de prezente ca O'Neal, Bryant, Malone sau Payton. Pistons au castigat al treilea titlu din istoria lor, sub conducerea legendarilor Isiah Thomas si Joe Dumars. "Nimeni nu ne dadea vreo sansa. Dar am simtit ca suntem mai buni. Suntem o echipa", a spus Chauncey Billups, care a primit titlul de MVP (cel mai valoros jucator). "S-au mobilizat exemplar si au lasat la o parte individualitatile", a spus antrenorul Larry Brown, cel care a urmat exemplul echipei de acum 14 ani, bazata pe aparare. Astfel, Brown si-a incununat cariera, ca singurul antrenor care a castigat titlul in liga de tineret a colegiilor si in NBA. In schimb, Phil Jackson (campion cu Chicago Bulls si LA Lakers) a spus ca se gandeste sa paraseasca banca tehnica a vice-campionilor.

Ciprian DRAGOS



* Euro 2004

Dupa egalul cu Franta care a exaltat fanii croati, antrenorul Otto Barici a declarat ca echipa sa a demonstrat deja ca poate juca de la egal la egal cu marile puteri ale fotbalului si urmeaza sa abordeze meciul cu Anglia, cu gandul la victorie l Rudi Voeller sustine ca a reusit sa aplaneze conflictul dintre Arne Friedrich si Jens Nowotny, cei doi injurandu-se reciproc la unul dintre antrenamente l Dupa egalul cu Grecia, jucatorii spanioli au acuzat o criza psihologica l Borodyuk (antrenor secund), Aleinichev si Kerzhakov din nationala Rusiei (prima echipa care a ratat calificarea) au dat explicatii pentru esecul de la CE celor peste 100 de fani adunati la Trivoli Marinotel.

INTERNATIONAL

Cel mai probabil, Karl "Mailman" Malone (41 ani) de la Los Angeles Lakers isi va anunta retragerea din NBA l Giorgio Pantano de la BAR Honda va reveni in competitia de Formula 1 o data cu circuitul Indianapolis, el reusind sa-si rezolve problemele financiare cu sponsorii l Serena Williams (SUA) si Roger Federer (Elvetia) sunt cotati cu primele sanse la castigarea competitiilor individuale din cadrul turneului de tenis de la Wimbledon, in timp ce la dublu primele sanse le au cuplurile Virginia Ruano Pascual (Spania)-Paola Suarez (Argentina) si Jonas Bjorkman (Suedia)-Todd Woodbridge (Australia) l Trei jucatori de la echipa de fotbal american Virginia Tech au fost acuzati ca ar fi violat trei tinere minore, dar instanta i-a condamnat doar pentru comportament indecent, stabilind ca actele sexuale au fost consimtite de fete l Evgheni Kafelnikov (Rusia), care nu a mai fost prezent intr-o competitie oficiala din octombrie 2003, si-a anuntat retragerea din tenisul de performanta si a anuntat ca va participa in campionatul de golf pentru amatori al Rusiei l Tiger Woods a castigat pentru a doua oara turneul de golf de la Southampton (New York), turneu din cadrul US Open.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.