• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iulie , 2003
* Nationala de volei a Romaniei este în Baia Mare
Spre Olimpiada din 2008

* Absolvire sau condamnare?

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Pe ape!

* Nationala de volei a Romaniei este în Baia Mare
Spre Olimpiada din 2008

Pentru o perioada de trei saptamani, Baia Mare este gazda Lotului national masculin de volei al Romaniei. Federatia de specialitate a ales orasul nostru pentru cantonament deoarece asigura conditii excelente de antrenament si gazduire si pentru ca voleiul are o veche traditie în orasul nostru. În august, în Baia Mare vor fi prezente, tot într-un stagiu de pregatire, loturile nationale de cadeti ale Romaniei si Ungariei.

Seniorii îsi vor încheia cantonamentul pe 8 august. Pana atunci ei trag din greu la antrenamentele conduse de antrenorul Constantin Marian. Este foarte multa agitatie fiindca fiecare jucator urmareste sa devina titular în nationala “mare” dupa cum spun ei. Concurenta pe posturi este acerba. “Sunt tineri toti si foarte ambitiosi. Le lipseste experienta dar aceasta va fi acumulata în timp. Cu acesti tineri am început campania de calificare la Jocurile Olimpice din 2008. Clasarea foarte slaba din ultimii ani la competitiile oficiale (europene si mondiale) nu ne-a permis sa participam la un turneu de calificare la Olimpiada de anul viitor. Sunt convins ca acest lucru se va întampla în 2008”, spune antrenorul Marian. Lotul prezent la Baia Mare este format din 14 jucatori: Serban, Balhaceanu, Feher, Fabian, Lica (toti de la Petrom Ploiesti), Harbuz, Afloarei (Rifil Piatra Neamt), Tutea, Todoran (“U” Explorari Baia Mare), Grigore (Steaua), Roman (Dinamo), Olteanu (Friederichafen, Germania), Apostu (Calles, Franta) si Chitigoi (Lennik, Germania). Voleibalistii romani efectueaza zilnic cate doua antrenamente de pregatire. Singura zi libera este duminica, atunci cand selectionabilii se destind dupa dificilul program de pregatire. Lotul este cazat la Scipomar, în fostul cantonament al fotbalistilor de la FC Baia Mare. “Conditiile sunt fantastice. Aer placut, liniste, mancare foarte buna si o sala de forta la standarde internationale. Fara repros. Baimarenii sunt mereu alaturi de noi, le multumim. Vom reveni de fiecare data cu placere aici”, a afirmat Constantin Marian.

Baimarenii

Din lotul Romaniei fac parte Daniel Todoran si Robert Tutea, ambii de la “U” Explorari Baia Mare. Este o mare satisfactie pentru cei doi jucatori dar si pentru clubul baimarean care nu a avut de multi ani jucatori convocati la lotul de seniori. “Cei doi fac parte din lotul largit al Romaniei. Au valoare si îi asteptam sa creasca. Sunt jucatori pe care ne putem baza”, a spus Marian. Cei doi jucatori au fost titulari în campionatul trecut cand “U” Explorari a reusit revenirea în Divizia A. “Sunt foarte bucuros ca am fost convocat la lot, este o mare onoare. Voi face cat îmi va sta în putinta sa fiu de fiecare data selectionat la meciurile nationalei”, a declarat Todoran. Tot din lotul Romaniei face parte Nicolae Feher, jucator care a plecat de la “U” Explorari. Feher este considerat cel mai bun libero din tara.

Programul Nationalei

Dupa cantonamentul din Baia Mare, nationala Romaniei va pleca în Germania unde va disputa trei partide de verificare cu selectionata similara a tarii gazda. Între 20 si 24 august, la Constanta va avea loc turneul dotat cu Trofeul “Tomis”. Alaturi de Romania vor mai fi prezente Moldova, Albania, India, Bulgaria si Romania B. Romania va disputa în aceasta saptamana doua partide de verificare cu “U” Explorari.

Ioan PETRUSAN



* Absolvire sau condamnare?

Rugbistii de la “U” Remin Baia Mare se afla în fata unui nou examen. De data aceasta, studentii nu vor fi în sesiune ci în fata testelor antidoping la care vor fi supusi printr-o hotarare a Biroului Federal al Federatiei Romane de Rugby. În urma acestor teste se va hotarî soarta echipei baimarene. Vor fi testati 20 de jucatori, toti cei care au jucat cu Farul Constanta în finala mica a Diviziei Nationale. Problema care survine este ca majoritatea dintre ei sunt în vacanta si nu au domiciliul în Baia Mare. Mai mult, 6 jucatori sunt în Spania, unde presteaza diferite munci pentru un ban (euro) în plus. Conducerea clubului întampina greutati în contactarea lor. Reunirea lotului este stabilita pentru 1 septembrie. Presedintele echipei baimarene, Gheorghe Pasca, aduce acuzatii federatiei si este de parere ca se doreste desfiintarea formatiei. “Este nedrept ce au hotarat. Niste oficiali din federatie, nu le retin numele, mi-au propus sa fiu de acord cu retrogradarea echipei si nu se va mai face controlul antidoping. Bineanteles ca am refuzat. Celor din Bucuresti le este frica de aceasta echipa", afirma Pasca, încercand sa "spele pisica".

Cotitura lui Dan Danut

Vicepresedintele echipei, Dan Danut, si-a prezentat demisia din functia pe care o detinea. Demisie fara folos, care trebuia facuta mai repede, din moment ce FRR l-a suspendat pe viata! Fostul “vice” baimarean este considerat unul din principalii vinovati în cazul de dopaj. “Am fost doi ani membru în Biroul Federal si am stat în coasta lor cand a fost vorba de marsavii în rugbyul nostru. M-au asteptat la cotitura”, a spus Dan Danut. O scuza puerila, din moment ce chiar el a recunoscut ca este principalul vinovat în cazul de dopaj. Atributiile lui Danut vor fi preluate de Calin Matei, noul vicepresedinte executiv, care se va ocupa efectiv de echipa. “Cei de la Bucuresti habar nu au cum se tine o echipa. Am informatii ca si îngrijitorul de la teren este suspectat de dopaj”, a declarat Matei.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

La o prima impresie, strategia de perspectiva a lui Mircea Petescu pare a fi pe cat de rationala, pe atata de plina de bun simt. Am spus "pare a fi" întrucat în spatele modestiei afisate, dincolo de teren, se joaca altfel de “meciuri”. Vorba aceea: “Pe afara-i vopsit gardul, înauntru-i leopardul”. Gabi Dumitru si directorul tehnic si-au facut limba pensula pe spatele lui Mircea Govor, patronul satmarean, care a cadorisit FC-ul cu o groaza de ilustrii anonimi “dar de mare perspectiva”, dupa cum spune Petescu. Sa nu credeti cumva ca este un gest carismatic. Uns cu toate alifiile, patronul satmarean baga în teschereaua proprie un procent însemnat din transferarile jucatorilor, restul revenind “olandezului” Petescu, în vreme ce baimarenii raman vesnicii perdanti. Cum s-ar spune, si cu echipa decimata si cu banii luati. Zadarnice încercarile de camuflare a afacerii care miroase precum jambierele jucatorilor la sfarsitul antrenamentelor. Obiectivul propus, participarea într-o cupa europeana, este un bluff. Probabil cei trei vor propune, spre omologare, ca terenul sa fie rotund si mingea patrata. Nu conteaza eficienta, bani sa iasa.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Mica Olimpiada

În perioada 29 iulie -1 august, la Paris va avea loc “Mica Olimpiada” la judo, un concurs care reuneste la start juniori II din toata lumea. Delegatia Romaniei va fi reprezentata de 4 sportivi dintre care doi sunt de la CSM Baia Mare. Este vorba despre Alexandru Salincean (66 kg) si Andreea Catuna (48 kg). Cei doi baimareni au ca obiectiv obtinerea unei medalii. În luna august, Salincean va participa la “europenele” pentru juniori care se vor disputa în Azerbaidjan.

Marea instruire

Baia Mare va fi gazda, în intervalul 3-9 august, a unui curs de perfectionare pentru antrenorii echipelor de handbal din Liga Nationala, masculin si feminin. Tehnicienii vor fi instruiti în legatura cu noile tendinte, la nivel mondial, din sportul cu mingea mica. Cursurile vor fi sustinute de specialisti de marca din tara si din strainatate. Timp de o saptamana, în orasul nostru va fi prezenta elita antrenorilor de handbal din Romania.

Raliul Sibiului

Etapa a VI-a a CN de Automobilism se va disputa la Sibiu, în perioada 1-3 august. Va fi prima etapa pe macadam. Baia Mare va fi reprezentata de doua echipaje: C. Petrusca-R. Papp, la grupa A, M. Ciascai-R. Zsurzsan, revelatia grupei la debutanti.

Ioan PETRUSAN



* Pe ape!

Pe Lacul Bascov (langa Pitesti) se vor disputa, în perioda 26-31 iulie Campionatele Nationale de caiac-kanoe pentru juniori I, II si III. CS Simared Baia Mare va fi prezent cu Adrian Dumitru (caiac - juniori I), Catalin Hotea (kanoe - juniori II) si echipajul Lucian Basa-Simion Bizau (caiac 2 - juniori III). Toti baimarenii vor concura în probele de 500 si 1.000 de metri. Caiacistii baimareni s-au antrenat în conditii improprii pentru ca Baza Nautica de la Firiza le-a fost “luata” în urma cu peste 4 ani, în conditii dubioase si neelucidate. “Suntem singura sectie din tara care nu avem conditii de pregatire. Cu toate acestea, nu ne predam. Existam. Se va face dreptate si pentru noi”, a spus antrenorul Costel Basa. Favoritul pentru o medalie este Dumitru, cu dubla legitimare la Steaua, dar pot exista si surprize de la ceilalti sportivi. “Sunt ambitiosi, dornici de rezultate, dar conditiile de pregatire au un cuvant greu de hotarat”, afirma Basa.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.