• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Iulie , 2003
* “U” Explorari CSS revine in elita
Dupa un an de exil

* Baimareni “vanati” de altii

* Antrenamente in ploaie

* Apostrof

* “U” Explorari CSS revine in elita
Dupa un an de exil

Campionatul din acest an al Diviziei A la volei masculin se va disputa dupa o noua formula organizatorica. Luand exemplul altor federatii din tara noastra (de handbal, fotbal etc.) Federatia Romana de Volei a gasit de cuviinta sa aduca o schimbare. S-a considerat ca hotararile adoptate sunt cele mai bune pentru revigorarea voleiului romanesc, care de multi ani nu a cunoscut performante deosebite la nivel international.

Editia din acest an a Diviziei A va debuta pe 27 septembrie. La fel ca in sezonul trecut, campionatul va fi alcatuit din 12 echipe. Deosebirea survine in impartirea celor 12 formatii in doua serii de cate 6 echipe. Prin tragere la sorti, “U” Explorari CSS a fost repartizata intr-o serie cu Dinamo Bucuresti (vicecampioana tarii), Petrom Ploiesti (dubla campioana nationala, locul III in campionatul trecut), Municipal Constanta (o echipa foarte bine motivata financiar, care a promis transferari de marca in acest sezon), Tractorul Brasov si Electrocarbon Slatina. Din cealalta serie vor face parte Deltacons Tulcea, Steaua Bucuresti, Rifil Piatra Neamt, “U” Cluj, “U” Bacau si Elcond Zalau. Meciurile se vor juca in sistem tur-retur. La finalul campionatului, echipele clasate pe locurile 1-4 in cele doua serii vor alcatui Superliga. Formatiile clasate pe locurile 5-6 din cele doua serii, alaturi de formatiile din divizia secunda, vor alcatui doua grupe pe criterii geografice A1 Vest si A1 Est. “Fara indoiala, seria noastra este mult mai puternica decat cealalta. Ne va fi greu si din punct de vedere financiar, pentru ca vom avea deplasari lungi care vor afecta bugetul echipei”, a spus antrenorul baimarenilor, Adrian Arbuzov.

Pregatiri conditionate

Lotul echipei baimarene se va reuni pe 24 iulie. Dupa vizita medicala, antrenamentele vor continua pe plan local, in aer liber si, in functie de bani, in Sala Sporturilor. Pe 15 august se va incerca efectuarea unui cantonament montan la Borsa. Totul depinde de bani. In mare parte, se va pastra lotul cu care s-a reusit promovarea. Se va incerca transferarea unor juniori de la CSS 2 Baia Mare. Mai multi jucatori din tara si-au exprimat dorinta de a veni la Baia Mare, dar nimic nu este sigur pana la reunirea lotului. “Avem multe probleme financiare. Sper sa mai gasim sponsori care sa ne ajute. De asemenea, cred ca sponsorii care ne-au parasit cand am retrogradat sa revina la sentimente mai bune si sa ne ajute de acum incolo. Avem toate sansele de promovare in Superliga. Acesti tineri joaca de doi ani impreuna si au posibilitatea sa se afirme. Am vorbit cu ei, cu fiecare in parte, si le-am spus care sunt avantajele lor. Sunt tineri si au valoare. Explorari va face o surpriza frumoasa in acest campionat”, a spus presedintele echipei, Traian Rad Taut.

Antrenamente cu lotul national

Lotul national de seniori al Romaniei (antrenor Marian Constantin) se va afla intr-un stagiu de pregatire la Baia Mare, in perioada 21 iulie-9 august, si va disputa cateva partide de verificare cu “U” Explorari. Din lotul national fac parte si doi jucatori de la echipa baimareana, Daniel Todoran si Robert Tutea. “Noi am organizat barajul de promovare, iar oficialii de la FRV au fost foarte multumiti de conditiile de la Baia Mare. Lotul national de seniori nu a fost in Baia Mare de peste 25 de ani. Este o mare satisfactie si cred ca ii va impulsiona pe jucatorii nostri”, a spus Rad Taut. Din 1 august si pana pe 20 august va fi in cantonament in Baia Mare si Lotul national de cadeti.

Ioan PETRUSAN



* Baimareni “vanati” de altii

Directorul tehnic al echipei FC Baia Mare, Mircea Petescu, a fost contactat de presedintele Consiliului de Administratie de la UTA, Calin Chisbora, pentru a prelua fraiele “textilistilor”. Aradenii au ca obiectiv revenirea in Divizia A si l-au dorit pe Petescu intr-un post din organigrama clubului. Directorul baimarean ar fi trebuit sa fie director tehnic sau responsabil cu cautarea de tineri fotbalisti pentru UTA. Petescu a jucat mai multi ani in vremurile de glorie ale “Batranei Doamne”, echipa cu care a obtinut multe performante. “Am fost doar invitat la UTA. Apreciez intentia celor de la echipa aradeana. Acolo am cunoscut multe satisfactii, dar sunt un om de cuvant. Am promis ca raman la FC Baia Mare, unde vreau sa aduc rezultate, si aici voi ramane. Nu mai pot da inapoi”, a spus Mircea Petescu. Pe de alta parte, antrenorul secund al formatiei baimarene, Lucian Balan, a primit o oferta pentru a fi “secundul” lui Ionut Popa la nou promovata in Divizia A, FC Bihor Oradea. Oferta a venit din partea lui Emerich Jenei, care i-a fost antrenor lui Balan atunci cand Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni. “Vreau sa stau acasa. Sunt legat sufleteste de FC Baia Mare. Sunt jucatori talentati, cu care se poate face performanta”, a spus Balan.

Amical cu UEFA ’86

FC Baia Mare se va antrena pe plan local si va disputa mai multe meciuri de verificare in compania unor echipe care vor fi stabilite in curand. Pe 22 august, baimarenii vor juca pe teren propriu cu Lotul National UEFA-1986. Din lot fac parte si trei jucatori ai echipei baimarene (Militaru, Patroana si Radulescu) transferati in aceasta vara de la Scoala de Fotbal Lintesti (Arges), acolo unde unul dintre proprietari este Mircea Petescu. “As adresa o rugaminte suporterilor baimareni, aceea de a avea rabdare. Avem o echipa tanara, cu care trebuie mult de muncit. Nimeni nu este titular de drept, va juca cine va demonstra ca este mai bun”, a afirmat Petescu.

Ioan PETRUSAN



* Antrenamente in ploaie

HC Selmont Baia Mare a incheiat la Borsa, duminica 20 iulie, stagiul de pregatire montan. Antrenorii Ion Gerhardt si Sorin Radulescu au insistat pe pregatirea fizica a echipei. “Am efectuat trei antrenamente zilnice, majoritatea in ploaie. Vremea nu a fost de partea noastra. Au fost urcusuri-sprinturi pana la teleferic, alergari pana la cascada, dar nimeni nu a comentat nimic. Toate jucatoarele sunt valide de joc. Sunt multumit de acest stagiu de pregatire”, a spus Gerhardt. Antrenorul baimarean a subliniat ambitia cu care junioarele de la CSS 2 si AS Marta Baia Mare s-au pregatit si au raspuns la solicitarile sale. Antrenamentele vor continua, dupa doua zile de pauza, in Sala Sporturilor. Vor fi mai multe meciuri de pregatire in care se va definitiva pregatirea tehnico-tactica si va fi stabilit lotul de jucatoare pentru campionat. La Borsa, handbalistele de la HC Selmont au beneficiat de conditii excelente de cazare si pregatire asigurate de Hotel “Cerbul”.

Ioan PETRUSAN



* Apostrof

Se intampla si pe la case mai mari. Acum s-a potrivit sa fie Federatia Romana de Rugby. Culisele se afla undeva pe “linia de trei sferturi”. Desigur, nimanui nu-i este la indemana recunoasterea esecului, mai ales cand Bucurestiului i-a cam tremurat orgoliul in intalnirile cu baimarenii (eram a doua capitala a sportului romanesc!). Ehe, trecut-au anii. Acum, rugbistii de la “U” Remin le stau in coaste si se incearca mazilirea lor. Daca Manole si Manolache au fost gasiti “pozitiv”, la controlul antidoping, care este, in fapt, vinovatia echipei? Dar, mai important, a conducerii? Precum Guvernul, prin Ordonante de Urgenta, Consiliul Director al FRR a propus retrogradarea baimarenilor, scotandu-i astfel din competitie. Fiind doar o propunere, lucrurile se mai pot indrepta. In caz contrar, sportul maramuresean va mai inregistra o “placere” echivalenta cu aceea de a privi spre flama de sudura cu ochiul liber. Biroul Federal va hotari, pe 22 iulie, destinele rugbyului din Baia Mare. Noi asteptam cateva barbatesti demisii de onoare.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.