• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Iulie , 2003
* Planurile “secrete” ale divizionarelor C
“Noi vrem in C!”

* APOSTROF

* Pregatiri la HC Selmont

* Un alt inceput

* Planurile “secrete” ale divizionarelor C
“Noi vrem in C!”

Inainte de 1990, Maramuresul avea 12 echipe in Divizia C la fotbal. Seria a 12-a era numita “seria maramureseana”, iar echipele din judetul nostru faceau legea in partea de nord a tarii. Lupta pentru locul I era intre echipe precum Minerul Cavnic, Minerul Baia Sprie sau CIL Sighetu Marmatiei. Acum, totul a intrat intr-o totala “eclipsa” de forma. Echipele maramuresene se confrunta cu mari probleme financiare si nu isi pot permite luxul de a juca in Divizia C.

In urma cu aproximativ 13 ani, seria a 12-a din campionatul Diviziei C la fotbal era dominata de echipele maramuresene. Este suficient sa amintim ca 14 echipe din serie erau din Maramures. Pe vremea aceea, se juca fotbal, la noi, in fiecare sat. Acum, totul este lasat de izbeliste. Nimeni nu are interesul sa ajute fotbalul maramuresean. Echipele de “varf” se zbat pentru asa-zisa performanta. De fapt, se lupta pentru supravietuire.

Editia 2002-2003 a Diviziei C a fost nefasta pentru echipele maramuresene. La prima participare in esalonul trei, Plastunion Satulung nu a facut fata cerintelor si a incheiat campionatul pe ultimul loc. FC Marmatia Sighetu Marmatiei a abandonat competitia chiar la jumatatea ei, fiind nevoita sa se retraga din campionat din cauza problemelor financiare.

Esec pe linie

FC Larodan Plastunion Satulung a abordat campionatul cu foarte mult optimism. Promovarea in Divizia C a fost un eveniment pentru comuna maramureseana. Factorii locali au depus eforturi sustinute pentru ca echipa sa beneficieze de toate conditiile pentru a juca in Divizia C. A fost taiat chiar si stejarul de la marginea terenului, care dainuia acolo de multe decenii. Totusi, terenul de joc este sub nivelul Diviziei D, adica un fel de maidan, dar sunt promisiuni ca situatia se va remedia. “Am avut o evolutie neasteptat de slaba. Aceasta se datoreaza faptului ca unii jucatori nu au fost seriosi, dar si din lipsei de interes a unor sponsori care au neglijat echipa. Ne dorim in continuare participarea in Divizia C si sper ca noua reorganizare a campionatului sa ne permita acest lucru. Nu vrem sa facem de rusine comuna si nici judetul Maramures. Noi vrem in C!”, a spus Augustin Panici, directorul tehnic al echipei din Satulung. FC Marmatia Sighetu Marmatiei nu a reusit sa supravietuiasca in Divizia C. La finalul turului, conducerea clubului a hotarat retragerea din campionat din cauza problemelor financiare. Conform regulamentului, FRF a interzis echipei dreptul de a promova pentru doi ani in esaloanele superioare. Attila Ghinda, antrenorul echipei, fosta glorie a fotbalului baimarean, e dezamagit. “Aici sunt foarte multi copii carora le place fotbalul, dar nu avem sprijin financiar”, a declarat antrenorul Ghinda care, la cei 33 de ani ar putea juca oricand intr-o divizionara A sau B. “Asta este, nu avem ce face. Banii au avut un rol determinant in situatia echipei. Vom continua la nivel judetean si vom forma valori”, a spus Gheorghe Pop, presedintele clubului sighetean. Cu “drepturi depline” de participare in Divizia C este FC Gloria Renel Baia Mare, campioana judetului din acest an, echipa antrenata de Sorin Sabau, fost jucator la FC Baia Mare si FC Inter Sibiu. “Nici nu intra in discutie problema unei neprezentari. Vom cauta toate solutiile pentru a crea un climat propice pentru performanta. Asteptam sprijinul sponsorilor si al Societatii Electrica. Nu vom face de ras pe nimeni”, a declarat Dan Vasile, presedintele Gloriei. Speranta noastra este ca totul va intra pe un drum bun pentru binele fotbalului maramuresean.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Baia Mare a iesit din nou in evidenta in lumea sportului romanesc. De data aceasta, din pacate, nu in sens pozitiv, asa cum era de asteptat. Cazul de dopaj al celor doi rugbisti de la “U” Remin Baia Mare, Manole si Manolache, a facut in scurt timp ocolul intregii tarii si a tinut capul de afis in toata mass-media romaneasca. Vicepresedintele echipei “U” Remin, Dan Danut, este un tip impozant, atat la propriu cat si la figurat. Cu o usurinta dezarmanta, si-a asumat intreaga vina in privinta dopajului celor doi rugbisti, afirmand ca “Le-am dat jucatorilor niste vitamine despre care nu stiam prea multe. Nu am avut medic curant.” La putin timp dupa aceea, vicele-doctor a aruncat vina pe umerii Comisiei Medicale din FRR care, culmea!, nu ar fi facut cunoscuta lista medicamentelor interzise. Dar, din cate se stie, Norandrosteronul (medicamentul administrat) este pe “lista neagra” a vitaminelor pentru sportivi. Din toata aceasta tevatura au de pierdut cei doi jucatori, dar si echipa. Parca vedem ca, de acum inainte, in meciurile din deplasare, “U” Remin va fi catalogata echipa “drogatilor”. Cert este ca jucatorii nu au stiut nimic despre vitaminele administrate. Asa ca la noi se contureaza un nou “caz Andreea Raducan” Pacat!

Ioan PETRUSAN



* Pregatiri la HC Selmont

HC Selmont Baia Mare va pleca, pe 10 iulie, intr-un cantonament de 10 zile la Borsa, pentru efectuarea pregatirii fizice. “A trebuit sa amanam cu cateva zile cantonamentul deoarece, in aceeasi perioada, hotelul era ocupat de niste turisti olandezi. Am preferat aceasta solutie pentru a mentine cazarea echipei intr-un singur loc, respectiv la Hotel Cerbul, unde avem conditii foarte bune de cazare si masa”, a spus directorul sportiv al echipei, Daniel Kotecz. Antrenamentele vor fi conduse de antrenorii Ion Gerhardt si Sorin Radulescu. Jucatoarea Madalina Carnaru s-a prezentat la reunirea lotului, dar nu va putea efectua antrenamente. Ea a fost operata la ligamentele incrucisate si va urma un control medical la clinica din Szeged (Ungaria). Ana Maria Buican a semnat pentru HC Selmont, Anamaria Ilyes s-a transferat la Vac (Ungaria) iar Anca David a fost suspendata un an (pentru neprezentare la pregatiri), dar este libera sa plece la orice echipa care achita grila de transfer. O achizitie sigura este cea a junioarei Renata Tataran (AS Marta Baia Mare). In lotul actual mai exista o serie de junioare de la CSS 2 Baia Mare si AS Marta, care urmeaza sa fie testate in meciurile de pregatire. In perioada 14-16 august, Selmont va participa la un puternic turneu de pregatire in Ungaria, alaturi de Dunaffer (campioana tarii gazda), Podravka Koprivnica (campioana Croatiei) si Duslo Sala (campioana Cehiei). La revenirea in tara, Selmont va organiza un turneu de pregatire la care vor participa echipa din Debrecen si alte doua formatii din Romania, care nu au fost inca stabilite. Primul turneu de sala al Ligii Nationale se va desfasura in perioada 10-12 septembrie, HC Selmont urmand a juca, in ordine, cu HC Femina Iasi, “U” URSUS Cluj Napoca si Rapid CFR Bucuresti. Meciurile se vor juca pe teren neutru (care urmeaza sa fie stabilit) si vor conta pentru Liga Nationala si Cupa Romaniei.

Ioan PETRUSAN



* Un alt inceput

FC Baia Mare a demarat pregatirile pentru noul sezon competitional. Sub comanda antrenorului Lucian Balan, la antrenamente au participat jucatorii domiciliati in Baia Mare si cei care s-au remarcat la trialurile din luna iunie. Au fost efectuate antrenamente de readaptare la efort. In 8 iulie 2003, atunci cand la pregatiri se va prezenta Mircea Petescu, directorul tehnic al echipei, se va stabili noul antrenor. Pana in 25 iulie, antrenamentele vor continua pe plan local, iar apoi se vor disputa doua jocuri de verificare urmate de un turneu cu jocuri de pregatire (in Ungaria) si un amical (in Austria). De asemenea, la intoarcerea in tara vor fi sustinute meciuri de verificare. “Meciurile de pregatire ne vor oferi posibilitatea de a ne edifica asupra potentialului fiecarui jucator. Dupa disputarea acestor partide, vom stabili un lot de 22 de jucatori cu care vom aborda campionatul. Ne-am propus sa formam o echipa cu jucatori tineri, de elita”, a spus Mircea Petescu, noul director tehnic al echipei FC Baia Mare.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.