• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Iunie , 2003
* Campionatele Mondiale de Box pentru cadeti, un succes al Romaniei
Un baimarean la curtea regelui Box

* APOSTROF

* Sport pe scurt

* Campion in Ungaria

* Campionatele Mondiale de Box pentru cadeti, un succes al Romaniei
Un baimarean la curtea regelui Box

Sala Polivalenta “Ioan Kurst Ghermanescu” din Bucuresti a gazduit, in perioada 21-29 iunie, editia a III-a a Campionatelor Mondiale de Box pentru cadeti. Este cea mai importanta competitie mondiala rezervata boxului pentru juniori. La startul competitiei s-au prezentat 260 de pugilisti, din 45 de tari. Organizarea competitiei a fost fara cusur si a fost asigurata de baimareanul Nicolae Bud, Secretarul general al Federatiei Romane de Box.

Baia Mare nu a avut nici un boxer in competitie dar, in schimb, a avut reprezentanti in Comitetul de organizare. Seful organizarii a fost Nicolae Bud, el fiind sprijinit de baimarenii Ion Pop si Gheorghe Terite, ambii arbitrii AIBA. A fost o competitie pe deplin reusita, in care baimarenii au avut o contributie importanta.

La meciuri a fost prezent presedintele AIBA, Anwar Chowdhry, din Pakistan. Este pentru prima oara cand oficialul din Pakistan a fost prezent pe toata durata unei competitii de asemenea anvergura. Aceasta si datorita faptului ca organizarea a fost ireprosabila. “Presedintele AIBA a ramas foarte impresionat de modul in care s-au organizat aceaste finale. Ne-a bucurat si pe noi acest lucru. De acum inainte, speram sa avem un avantaj in aceasta privinta si sa primim dreptul de a organiza competitii internationale si pentru seniori. Nicolae Bud s-a achitat cu brio de atributiile primite”, ne-a declarat presedintele Federatiei Romane de Box, Iosif Armas. Din pacate, spectatorii au fost prezenti in numar mic la galele finale, nefiind interesati de boxul pentru cadeti. “Daca finalele erau in Baia Mare, sala ar fi fost plina”, a spus Nicolae Bud. Romania a fost prezenta cu 13 pugilisti, fiind pentru prima oara in efectiv complet la toate categoriile de greutate. Arbitrajele au fost in general corecte, dar, totusi, au existat si unele contestatii. “Au fost cateva discutii, se intampla si la case mai mari. Cel mai elocvent exemplu este cel al lui Doroftei. Astfel de decizii nu au fost la aceste finale”, a spus Bud. Pugilistii romani au obtinut 5 medalii finale. Urmatoarea competitie importanta pentru cadeti va fi Campionatul European, care se va desfasura in luna august, in Lituania. S-a luptat pe doua ringuri. Unul dintre acestea a fost donat la CSM Baia Mare, pentru a rasplati efortul baimarenilor in promovarea boxului romanesc feminin. “Federatia a facut un gest frumos, care ne onoreaza, dar ne si obliga pe viitor la alte rezultate si mai bune”, a mai declarat Nicolae Bud. Pana la ora inchiderii editiei, echipa Romaniei avea asigurate cinci medalii de bronz, cu sanse mari ca ele sa fie transformate in medalii de argint si aur.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Dupa cum iarba l-a facut pe Cornel Dinu fotbalist, pe Teofil Bolchis tot iarba l-a facut presedinte la FC Baia Mare. Conform zicalei, “Ai carte, ai parte”, el va avea parte de un director tehnic de exceptie, in persoana lui Mircea Petescu, fost “cavaler de onoare” al Batranei Doamne (UTA). Dupa ce a fost “olandez zburator” (plecand in 1973 la bordul unui Wolswaghen Golf spre Tara Lalelor, unde a fost ochiul si urechea mai multor impresari, ajutand propulsarea unor Hagi, Gabi Popescu, Dorinel Munteanu, Chivu si Lobont) fostul “scout” va antrena pentru prima oara in Romania. Traitor in tara morilor de vant, va incerca sa demonstreze ca nu a “macinat” timpul zadarnic si va aduce atmosfera fotbalului profesionist sub “Dealul Florilor”. Petescu stie ca un fotbal de calitate face tribune pline, la fel ca pe vremea de odinioara, cand UTA elimina Feynoord. A fost odata la Arad. Speram ca va fi din nou la Baia Mare, precum la meciul cu Real Madrid. Bun venit!

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Transferul lui Kerekes

Ildiko Kerekes-Barbu, portarul Lotului de handbal feminin al Romaniei si al echipei Oltchim Rm. Valcea, s-a transferat la Cornaxi Alcoa Szekesfehervar (Ungaria), echipa care a eliminat, in optimile de finala din Cupa Cupelor, pe Rapid Bucuresti. Kerekes s-a nascut in Baia Mare si s-a afirmat la Suiorul Baia Mare. Baimareanca este campioana mondiala de tineret cu Romania si dubla campioana nationala cu Oltchim.

Generozitate

Fostul sponsor al echipei FC Baia Mare, Heinrich Schorsch, este generos cu suporterii baimareni. Neamtul a pus la dispozitie un autocar pentru cei care au fost interesati sa vizioneze returul partidei Gloria Bistrita – Bangor City din primul tur al Cupei Intertoto. La fel va proceda si in turul urmator, cand Bistrita va primi vizita echipei italiene Brescia Calcio.

Sfarsitul ghinionului

Echipajul baimarean Calin Petrusca – Raul Papp va participa, in perioada 4-6 iulie la Raliul Atlanta House de la Brasov. Raliul va conta pentru etapa a V-a in CN de Raliuri. In ultima etapa a campionatului, Raliul Banatului, echipajul baimarean a obtinut primele 4 puncte din acest campionat reusind locul 13 la grupa A. In toate celelalte trei etape, echipajul baimarean a abandonat.

Drum nou pentru FC

Din 23 iunie, FC Baia Mare are un nou director tehnic in persoana lui Mircea Petescu, o personalitate in fotbalul romanesc. Petescu a fost jucator la UTA, Steaua si in Lotul national al Romaniei. In 1973, a plecat in Olanda unde a jucat la Twente Enschede si Telstar Aelsen. Dupa ce a renuntat la cariera de jucator a urmat Scoala de Antrenori de la Zeist (Olanda), iar dupa absolvire a ocupat functia de “scaut” (selectioner cu profile de jucator). Dupa 1990, i-a recomandat impresarilor pe Hagi, Gica Popescu, Dorinel Munteanu, Lobont si Chivu. Noul director tehnic se va ocupa in exclusivitate de problemele sportive si de grupele de juniori. “Am nimerit in Baia Mare din intamplare. Stiu ca daca se misca treaba pe teren este plin si stadionul. Vreau sa construiesc structura unui club profesionist si sa formez o echipa de care sa fim toti multumiti. Cu presa voi fi intotdeauna transparent. Nu voi face niciodata o favoare pentru x, y sau z”, a spus Petescu. Pana pe 8 iulie, cand va avea loc reunirea lotului, Petescu isi va alege antrenorii si va stabili lotul de jucatori. Principala problema a conducerii baimarene este gasirea de fonduri si sensibilizarea autoritatilor locale pentru implicarea in ajutorarea FC Baia Mare. “Sper ca autoritatile locale isi vor reveni din starea de lancezeala si vor fi alaturi de club pentru ca am avut putin sprijin pana acum. De la Consiliul Judetean am primit numai promisiuni. Nu am insistat foarte mult, am lasat totul sa mearga de la sine. Acum lucrurile s-au schimbat, avem mai multe linii de lucru”, a spus Teofil Bolchis, presedintele echipei baimarene. Clubul si-a “amanetat” un sponsor puternic, ABS AMBRO Bank (Olanda), acelasi ca al celebrului Ajax Amsterdam. Conducerea intentioneaza infiintarea unui club al oamenilor de afaceri care sprijina fotbalul baimarean. “Fotbalul este un business, asa ca de aici are de castigat FC Baia Mare, cei care ajuta echipa, dar si suporterii”, a declarat Mircea Petescu.

Ioan PETRUSAN



* Campion in Ungaria

Ex-fotbalistul baimarean Daniel Rednic este campion al Ungariei cu MTK Budapesta (66 de puncte), echipa care si-a adjudecat titlul in ultima etapa devansand cu doua puncte Ferencvaros Budapesta. Rednic a avut un parcurs bun, reusind 4 goluri si avand o medie a notelor de 6,63 (locul trei in clasamentul celor mai buni jucatori). Fotbalistul care a purtat banderola de capitan al echipei ungare a debutat la Minerul Baia Sprie, dupa care s-a afirmat la FC Baia Mare, Otelul Galati, Dinamo Bucuresti si “U” Craiova, precum si la lotul de tineret. Este un jucator complet, disponibil sa joace atat mijlocas, cat si fundas. “Deocamdata vreau sa continui la MTK si sa am un parcurs bun in Liga Campionilor. Important este sa fiu ferit de accidentari.”

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.