• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iunie , 2003
* Explorari Baia Mare a pus capat dominatiei bucurestene
In urma cu 10 ani

* Challenge Day

* Acum ori niciodata!

* Explorari Baia Mare a pus capat dominatiei bucurestene
In urma cu 10 ani

”U” Explorari Baia Mare este prima echipa din provincie care a castigat un titlu de campioana a tarii la volei masculin. Baimarenii intrerupeau suprematia de 44 ani a echipelor bucurestene care, mai mult sau mai putin meritat, faceau legea in voleiul romanesc. Performanta a fost obtinuta pe 13 mai 1993 atunci cand “U” Explorari a iesit victorioasa in confruntarea cu Dinamo Bucuresti. GAZETA va prezinta povestea cu final fericit, o poveste ale carei personaje principale au fost voleibalistii nostri.

In deceniul care s-a scurs de la castigarea titlului de campioana, “U” Explorari a trecut prin transformari ample. Un lucru este cert: “U” Explorari ramane in continuare pe metereze, gata sa mentina voleiul baimarean acolo unde ii e locul: in elita nationala.

“U” Explorari a deschis o noua etapa in voleiul romanesc. Baia Mare a devenit in scurt timp o forta a voleiului din tara. Titlul de campioana reprezinta pentru “U” Explorari cea mai buna performanta din istoria clubului. Isprava baimarenilor a fost repetata ulterior si de alte echipe din provincie (“U” ARDAF Cluj Napoca, Elcond Zalau, Petrom Ploiesti si Deltacons Tulcea). Echipa baimareana s-a infiintat in anul 1958, sub denumirea de Dinamo Baia Mare. De-a lungul anilor, echipa a purtat mai multe denumiri: CSM, CSO, CSM Minaur, Explorari, “U” Explorari, “U” BRD. In 1973, in urma turneului de la Rm. Valcea, Explorari promoveaza in Divizia A. Performantele nu au incetat sa apara, “U” Explorari colectionand succes dupa succes: semifinalista a Cupei Cupelor (1974), campioana balcanica (1977, 1979, 1980), castigatoarea Cupei Romaniei (1981), vicecampioana Romaniei (1974, 1994), participanta in Cupa Confederatiei Europene (1989, 1990, 1991, 1992, 1994, 1995, 1996). Pentru echipa baimareana editia 1992-1993 a fost cea mai reusita. Dupa un parcurs aproape fara greseala, “U” Explorari a devenit campioana tarii. Adversara din finala a fost Dinamo Bucuresti. Dupa patru partide de o inclestere dramatica “U” Explorari si-a adjudecat titlul cu scorul general de 3-1. “Au fost meciuri extraordinare, de un dramatism rar intalnit. Am dat tot ce am avut mai bun din noi. Sunt momente pe care le vom pastra in memorie cat voi trai”, isi aminteste capitanul de atunci al echipei, Florin Craciun. Iata care au fost performerii acestui succes: Moroianu, Botea, Grozav, Alexa, Korca, Pop, Hall, Petretchi, Craciun, Onac, Podar, Puscas. Antrenori: Mircea Spatacean si Adrian Arbuzov. Aniversarea a 10 ani de la castigarea titlului de campioana va avea loc pe 4 iunie. Incepand cu ora 17.00, in sala “Lascar Pana”, va avea loc o partida de volei intre echipa care a castigat titlul de campioana si echipa care a reusit in acest an promovarea in Divizia A.

Magicianul fileului

Antrenorul cu care “U” Explorari a reusit obtinerea titlului de campioana a tarii este Mircea Spatacean. Este absolvent al IEFS, promotia 1979 si a debutat ca antrenor la echipa de volei juniori a CSS 2 Baia Mare cu care a reusit sa castige doua titluri de campioana a tarii. Este singurul antrenor din tara care a condus spre titlul de campioana trei echipe din provincie: “U” Explorari (1993), Elcond Zalau (1997 si 1998) si Deltacons Tulcea (2003). A fost antrenor al loturilor nationale de juniori si seniori ale Romaniei. In prezent este antrenor la Deltacons Tulcea. Spatacean este un antrenor caruia nu-i plac jumatatile de masura. “Mereu sunt preocupat sa duc lucrurile pana la capat. O data pornit pe un drum nu este cale de intoarcere. ” Titlul de campioana cu “U” Explorari a fost primul ca importanta din bogata cariera de antrenor. “Au fost niste meciuri fantastice. Am pregatit finala in cele mai mici amanunte. Baietii au fost admirabili”, isi aminteste tehnicianul baimarean. Spatacean ramane cu sufletul alaturi de “U” Explorari si este bucuros de revenirea echipei in Divizia A.

Ioan PETRUSAN



* Challenge Day

28 mai marcheaza Ziua mondiala a miscarii si sportului. Se intrec intre ele orase din toata lumea, principalul obiectiv fiind atragerea unui numar cat mai mare de oameni la activitatile sportive. Baia Mare a participat in premiera la competitie, adversar fiindu-i orasul Petah Tikhva, din Israel. Timp de 15 minute, in 10 centre special amenajate in oras, dar si in unitati economice, scoli, licee, cazarmi militare si cluburi sportive, cei care au dorit sa practice sport au ales intre atletism, inot, ciclism, box, judo, volei, fotbal, gimnastica. Fosta campioana mondiala si olimpica la gimnastica, Rodica Dunca, a predat gratuit cursuri de fitness. Baia Mare a castigat confruntarea cu Petah Tikhva. La Challenge Day au participat 22,19% din populatia orasului fata de numai 10% cati au participat din orasul israelian. ”Nu stim ce va fi in continuare. Asteptam instructiuni de la MTS. Se pare ca vom concura cu un oras care s-a calificat, la fel ca noi, in aceasta etapa”, a spus Alexandru Nicoara (DTSJ).

Ioan PETRUSAN



* Acum ori niciodata!

Reprezentativa de fotbal a Romaniei se afla in fata unor examene hotaratoare in vederea calificarii la Campionatul European din 2004. Dupa infrangerile de pe teren propriu, cu Norvegia (0-1) si Danemarca (2-5), tricolorii au nevoie de victorii in urmatoarele confruntari. Pe 7 iunie, la Craiova, Romania va intalni Bosnia-Hertegovina, o echipa care vine motivata dupa victoria din Danemarca. Tricolorii vor beneficia de sprijinul “tifosilor” olteni, recunoscuti pentru daruirea cu care isi sustin favoritii. In partida tur, Romania a castigat usor, cu 3-0. Urmeaza, pe 11 iunie, meciul din deplasare cu Norvegia, adevarata piatra de incercare. “Sunt meciuri hotaratoare pentru viitorul nationalei. Singura varianta este victoria. Printr-o mobilizare exemplara si daruire din partea fiecarui jucator, cred ca putem castiga”, a spus Iordanescu. Inaintea celor doua partide clasamentul grupei a 2-a se prezinta astfel: Norvegia (10p), Danemarca (7p), Romania (6p), Bosnia-Hertegovina (6p) si Luxemburg (0p).

APOSTROF

Daca Dante descrie Paradisul, Purgatoriul si Infernul in sute de pagini pentru care iti trebuie zeci de ore de lectura, fotbalul reuseste acelasi lucru in 90 de minute. In curand ne asteapta doua asemenea “lecturi” palpitante. Mai intai la Craiova, in partida cu Bosnia-Hertegovina. Va fi, la propriu si la figurat, “caldura mare”. Din incendiara Banie, tricolorii vor merge la intalnirea cu vikingii, intre fiordurile norvegiene, la Oslo. Generalul a facut deja “strigarea la goarna”. A fost “mobilizat”, dupa multa vreme, Adrian Ilie, in timp ce Gica Popescu, considerat la fel de “eficient” ca Gica Petrescu, a fost lasat la vatra. Cu arme si munitii, tricolorii se indreapta in pas cadentat spre cele doua partide decisive. Usor nu va fi. Nici pentru fotbalisti, nici pentru suporterii care isi vor simti inima in gatlej, adrenalina jucausa si hormonul la panda. Izbanda este singura solutie. Tricolori, va suntem alaturi oriunde v-ati afla. Puneti mana pe victorie, ca nu-i hent. Hai Romania!

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.