• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Mai , 2003
* Romania la Europenele de box feminin
Treisprezece pentru aur

* Sport pe scurt

* Steaua cazatoare a culturismului maramuresean
Campionul uitarii

* Pugilisti din 11 tari s-au intalnit pentru
Box in Casa nobilei arte

* Romania la Europenele de box feminin
Treisprezece pentru aur

Boxul feminin in Romania este relativ tanar in al treilea an de existenta. Prima editie a Campionatelor Nationale s-au disputat in 2000 la Sighetu Marmatiei, iar urmatoarele doua la Baia Mare. Vrand parca sa argumenteze faptul ca a doua capitala a boxului rominesc este la Baia Mare, o luna de zile lotul national s-a aflat intr-un cantonament de pregatire in orasul de sub “Dealul Florilor”. Fetele vor participa la Campionatul European de box feminin din Ungaria (10-18 mai 2003).

In perioada 10-18 mai, la Pecs (Ungaria) se va desfasura Campionatul European de Box feminin. Romania va fi reprezentata de 13 pugiliste, dintre care 3 din Baia Mare (Corina Babici, Mihaela Marcus si Adriana Hosu). Antrenorul coordonator al lotului este baimareanul Gheorghe Man, secondat de Constantin Galbenuse (Slatina) si Gheorghe Nita (Sibiu), iar seful delegatiei va fi tot un baimarean, comisarul sef Ion Pop.

Boxul feminin in Romania “traieste” al treilea an de existenta. Toate cele trei editii ale Campionatului National s-au disputat in Maramures (prima editie fiind gazduita de Sighetu Marmatiei, iar urmatoarele doua de Baia Mare). Romancele s-au incins in lupte aprige din Campionatul European si Mondial. Parca vrand sa argumenteze faptul ca o a doua capitala a boxului romanesc este la Baia Mare, lotul national s-a aflat timp de o luna intr-un cantonament de pregatire in Baia Mare. Ritmul de pregatire a fost draconic, cu alergari pe dealurile din imprejurimi si cu antrenamente in sala sporturilor veche, de langa strand. “Niciodata nu am alergat atata, nu am facut antrenamente de o asemenea intensitate”, a spus Floarea Lihet (26 de ani), “liderul de varsta” a lotului. Majoritatea sportivelor sunt eleve sau studente si practica boxul din placere. Boxul feminin este insuficient sustinut financiar de FRB si Ministerul Tineretului si Sportului. Cele trei sportive de la Slatina fac deplasarea pe banii clubului. De asemenea, Mihaela Cijevschi a venit in Baia Mare pe banii antrenorului Adrian Lacatus, iar deplasarea in Ungaria se va face din resurse proprii. Obiectivul delegatiei tarii noastre este obtinerea a trei medalii: una de aur, una de argint si una de bronz. “Este un obiectiv stabilit de vechea conducere a lotului si nu poate fi schimbat. Indiferent ce culoarea ar avea medalia, daca vom obtine una, va fi un succes. Fetele sunt in forma si sunt dornice de obtinerea unor rezultate bune. Depinde si de sansa. Principalele adversare sunt cele din Turcia, Rusia, Ungaria si Germania care au o traditie in acest sport.” a afirmat Gheorghe Man.

Casatoria inainte de box

Din delegatia tarii noastre trebuia sa faca parte si Adriana Turdean (CSM Baia Mare), dar aceasta nu a facut deplasarea deoarece se va casatori chiar in perioada “europenelor”. Turdean este inspector de politie in cadrul IPJ Maramures, fiind singura femeie-politist din Romania care practica boxul. “Imi pare rau ca nu pot participa la Europene. As fi dorit sa stiu care este contactul cu pugilistele din strainatate, dar inainte de toate este casatoria. Le doresc mult succes fetelor”, a spus Turdean.

Ioan PETRUSAN



* Sport pe scurt

Explorand obiectivul
In perioada in care cele mai multe echipe sunt in plin program competitional, voleibalistii de la “U” Explorari CSS Baia Mare reiau pregatirile pentru sezonul 2003-2004. Antrenorul Adrian Arbuzov a programat antrenamente de readaptare la efort care vor avea loc in aer liber, pe terenul de zgura de la Sala sporturilor veche. In lotul baimarean se incearca transferarea unor jucatori cu experienta. La inceputul lunii iunie va avea loc un meci intre Explorari si generatia care, in urma cu 10 ani, castiga titlul de campioana a tarii. “Vor fi si alte manifestari care vor marca acest eveniment, precum si cel care marcheaza 30 de ani de la infiintarea echipei. Obiectivul nostru este mentinerea in prima divizie”, a afirmat presedintele clubului, Traian Rad Taut.

Mihai revine
Bogdan Mihai se antreneaza cu HC Minaur Baia Mare, dupa ce la inceputul acestui an a fost suspendat deoarece nu a semnat un contract cu clubul baimarean. Dupa “depunerea semnaturii”, Bogdan va fi bun de joc in ultimele patru etape din Liga Nationala.Liga Nationala se va relua pe 14 mai, cand Minaur va juca in deplasare cu Uztel Ploiesti.

Lupta pentru promovare
Campionatul judetean de fotbal se apropie de sfarsit. In seria Sud, FC Gloria Renel Baia Mare este liderul la zi si urmeaza sa intalneasca in barajul de promovare castigatoarea seriei Nord. In aceasta serie va fi un turneu play-off pentru desemnarea campioanei, la care vor participa: Kosisbur Ocna Sugatag, Minerul Cavnic, Iza Dragomiresti si Bradul Viseu de Sus. Se va juca in sistemul fiecare cu fiecare. Liderul la zi al seriei Nord a fost FC Marmatia II Sighetu Marmatiei, echipa care nu are drept de promovare (deoarece a fost “satelitul” divizionarei C, FC Marmatia) si va pierde cu 0-3 toate meciurile. Besancon (Franta). La frantuzoaice evolueaza ex-baimareanca Ana Maria Stecz Grozav, precum si Carmen Amariei, ex-Oltchim.

Impact
Dilema

In vreme ce generalul Puiu isi tine capul pe stelele de pe umar, maramuresenii cu capul pe umar isi amintesc vremurile in care seria a 12-a a Diviziei C la fotbal numara, printre cele 18 componente, 14-16 echipe din Maramures. Astazi, in seria a 8-a a aceleiasi divizii, singurele doua reprezentante din Maramures, FC Marmatia Sighetu Marmatiei si FC Larodan Plastunion Satulung, se tin de mana pentru a se sinucide impreuna in apa retrogradarii. Marmatia s-a retras din cauza lipsei banilor si pret de doi ani va fi nevoita sa evolueze doar in campionatul judetean. Echipa din Satulung este parasita, incetul cu incetul, de sponsori si este ciuca batailor in C8, fara sanse de a se salva de la retrogradare. Pentru diriguitorii celor doua echipe, promisiunile facute au fost doar de a se afla in treaba. Degeaba bocanesc respectivii din adidasi, fiindca in cazul lor sunt facuti, ca si obrazul, din vinilin.

Ioan PETRUSAN



* Steaua cazatoare a culturismului maramuresean
Campionul uitarii

Baimareanul Vasile Ardel, primul campion european al culturismului romanesc, traieste cea mai cumplita perioada a vietii sale. La 33 de ani, Lica (asa cum e cunoscut printre iubitorii sportului “musculos”) este ignorat de toti cei care s-au “batut cu caramida in piept” in urma notabilelor sale rezultate. Dupa decesul sotiei si retragerea fortata din sportul de performanta, Lica mai crede in revenire.

In Baia Mare, culturismul se identifica cu Vasile Ardel. Sportiv complet, maramureseanul care a fost primul campion european la culturism traieste o situatie disperata. Dupa 15 ani de glorie sportiva, in urma ramane doar o vitrina cu medalii, diplome si trofee.

Nascut in Baia Mare, in 23 septembrie 1969, Vasile Ardel a fost atras la inceput de “sportul rege”. Intr-o zi, a intrat in sala de culturism a Liceului nr. 2 din Baia Mare. ”Era unu’ care impingea de la piept haltere de 60 de kg. Am zis ca nu e mare lucru si am incercat si eu. Imediat, antrenorul Iosif Szabo m-a remarcat si m-a chemat la antrenamente”, isi aminteste Lica Ardel. Primele antrenamente l-au costat 100 de lei pe luna, apoi Iosif Szabo a continuat sa-l antreneze fara taxa. ”Era prin ‘87. Dupa trei luni de antrenament, am luat locul intai la campionatele judetene. A fost primul succes. Dupa sase luni am participat la campionatele nationale de la Bucuresti si m-am clasat pe locul doi, iar anul urmator am luat titlul de campion national la juniori”, povesteste Ardel. In 1989 a trecut la seniori si a castigat titlurile nationale atat la juniori, cat si la seniori. Era “Stapanul categoriei”.

Aur istoric

Au urmat 12 titluri consecutive de campion national, medalii balcanice si europene. In ‘92, a ocupat locul 8 la Europenele din Austria. Au urmat bronz european in Ungaria ‘93 si Rusia ‘94, argint in Turcia ‘95 si aur in Romania ‘96. ”Am intrat in istoria acestui sport. A fost primul titlu european pentru culturismul romanesc. Puteam sa castig mai devreme cu un an, in Turcia, cand m-am clasat al doilea. Au fost atunci niste aranjamente, trebuia sa ia titlul altcineva”, spune Lica privind spre vitrina cu trofee. Toate titlurile au fost obtinute la 65 kg, unde era de acum “stapanul Europei”. In 1997, Ardel si-a incercat forta cu cei de la 70 kg si a castigat medalia de bronz la Europene. Despre Mondiale, campionul spune ca datele erau altele. ”Concurenta era la alt nivel. Asiaticii erau foarte buni, mici de statura, dar bine claditi. Cel mai bun rezultat a fost locul 10, in Malayezia.”

Inceputul agoniei

Ultimul concurs la care a participat a fost cel de la Oradea din 2001, unde a obtinut trofeul Hercule. Apoi au inceput problemele. Sotia sa a murit si s-a vazut nevoit sa-si ingrijeasca singur fetita. ”Cornel Savoiu, directorul Directiei Judetene de Sport, a zis ca unul ca mine se naste odata la 100 de ani, dar asta nu tine de foame. Nefiind sport olimpic, medaliile internationale si nationale la culturism se rasplateau cu un tricou, o medalie si o diploma. Doar de trei-patru ori am primit bani, simbolic. Cei de la Directia Judeteana mi-au tot promis ca-mi dau bani, dar nu am vazut nimic. Asa am inceput sa am probleme cu antrenorul Szabo, pe care il deranja ca i-am cerut bani lui Savoiu. Ei sunt prieteni buni si vecini (Savoiu are vila langa a lui Szabo). Fara bani am refuzat sa ma mai antrenez”, dezvaluie sportivul.

Revenirea?

Antrenorul Szabo recunoaste ca ii pare rau dupa un sportiv de talia lui Ardel. ”Decesul sotiei l-a marcat profund. Directia Judeteana de Sport l-a ajutat cat a putut. I-am facut rost de un loc de munca, dar nu a mai venit la antrenamente. Stiu ca are o situatie deosebit de grea, dar sa speram ca Guvernul va aproba sportivilor care depasesc 35 de ani si care au avut rezultate notabile, sa primeasca o pensie viagera. Daca se va aproba, Ardel va primi de anul viitor vreo 3-4 milioane lunar. E pacat ca nu s-a tinut mai serios de antrenamente. A facut mult pentru judet si pentru tara. Daca si-ar reveni, l-as primi bucuros inapoi”, a declarat Iosif Szabo, ex-antrenorul campionului. Lica Ardel, campionul care a adus faima Romaniei nu mai asteapta de la viata decat o reabilitare miraculoasa. ”Daca as avea un sponsor, as lua totul de la capat. Cred ca in doua-trei luni as fi din nou competitiv”. Ne-am despartit de omul-tanc cu speranta ca mai exista macar un om care mai crede in steaua primului campion european din culturismul romanesc. Inca nu e prea tarziu.

Ciprian DRAGOS



* Pugilisti din 11 tari s-au intalnit pentru
Box in Casa nobilei arte

Editia a 32-a a turneului international de box, dotat cu trofeul “Centura de Aur”, s-a disputat intr-o casa a nobilei arte, Baia Mare, oras devenit un puternic centru al boxului romanesc. De-a lungul timpului, in cei 32 de ani de existenta a turneului, pugilisti cu renume in boxul mondial (Rusia, Cuba, SUA) au trecut prin aspra verificare a “Centurii de Aur”, adevarata rampa de lansare pentru Campionatele Europene si Mondiale. Editia din acest an a oferit un spectacol sportiv de calitate.

Editia a 32-a a turneului international de box dotat cu trofeul “Centura de Aur” s-a disputat in perioada 7-10 mai in Sala polivalenta “Lascar Pana” din Baia Mare. La startul competitiei s-au aliniat 94 de pugilisti din Romania, Thailanda, Turcia, Coreea de Sud, Bulgaria, Kazahstan, Italia, Cipru, Suedia, Mexic si Republica Moldova. Fiecare delegatie a avut un arbitru delegat care a oficiat la meciurile turneului. Fata de anii trecuti, spectatorii baimareni la turneul de box au fost prezenti intr-un numar mai mic. Este pentru a doua oara, in ultimii trei ani, cand Baia Mare gazduieste acest turneu.

Spectacol de calitate exceptionala! Desi la start s-au prezentat pugilisti in numar mai mic decat s-au asteptat organizatorii, in primele trei zile de concurs doar patru partide s-au incheiat inainte de limita. Galele s-au incheiat dupa ora 23.00, dar iubitorii sportului cu manusi au asistat pana la ultima secunda a luptelor. Pentru pugilistii romani a fost o utila verificare inaintea mondialelor, care vor debuta pe 10 iulie in Bangkok (Thailanda). Lotul tarii noastre va participa in aceasta luna la un turneu de verificare in Spania, dupa care se vor “cantona” intr-un stagiu de pregatire comun cu nationala Germaniei pana la plecarea in Thailanda. Din lotul antrenat de Alec Nastac si Grigore Bondavali au fost prezenti la Baia Mare: Waldemar Cucereanu (cat. 54 kg), Ionut Gheorghe (cat. 60 kg), Ion Ionut (cat. 64 kg), Dorel Simion (cat. 69 kg), Puiu Victor (cat. 69 kg), Lucian Bute (cat. 75 kg.), Marius Marcu (cat. 91 kg.) si Ovidiu Chereches (cat. 91 kg). Cel mai frumos meci al galelor a fost la categoria 57 kg, intre Ovidiu Bobarnat (Cipru) si Marian Hodorog (Petrom Ploiesti). Dupa o partida aprig disputata, victoria a revenit romanului-cipriot Bobarnat. Dorel Simion a defilat la categoria 69 de kg. Practic, nu a avut adversari. Toate partidele disputate au fost castigate inainte de limita. Fata de anii trecuti, nu s-a facut o premiere in bani. Castigatorii s-au multumit doar cu aplauze, felicitari, diplome si o Centura de Aur (filigram, ce-i drept). Turneul i-a costat pe organizatori aproximativ un miliard de lei. Prezentarea galelor a fost facuta intr-un adevarat sistem de spectacol mondial. Fostele miss-uri ale Maramuresului, in tinute care au “dat gata” spectatorii din sala, au prezentat reprizele de start. Poate din aceasta cauza, unii pugilisti au pierdut, visand la altceva decat la centura.

Fara maramureseni

Maramuresul nu a avut in acest an nici un reprezentant. Ex-sigheteanul Lucian Bute a spus ca se antreneaza sub culorile echipei Dinamo Erbasu. “Nu este nici un conflict cu Marian Simion. Eu imi vad de treburile mele si sper sa revin cu o medalie de la mondiale.” Bute a fost prezent la Centura. Nu la fel a fost situatia pentru Adrian Nascu (BC Lauruc Sighet), care a fost prezent, dar nu a luptat. “Am avut unele probleme personale, m-am antrenat acasa si voi continua pregatirile la Dinamo. Nu renunt la box, asa cum au zis altii”, a spus Nascu. Claudiu Rasco s-a orientat spre boxul profesionist, fiind plecat la Dortmund (Germania) in cautarea unui contract. La fel a facut si Artur David (ex-CSM Baia Mare), care va lupta in campionatul profesionist.

Prezente romanesti la alte tari

La acest turneu au fost prezenti si romani care au reprezentat culorile altor tari. Cipru a avut un singur reprezentant, in persoana romanului Ovidiu Bobarnat. Pugilistul este de trei ani stabilit in Cipru si reprezinta aceasta tara la toate competitiile oficiale. Bobarnat este detinatorul Centurii 2002 (la categoria 60 kg). “In Cipru nu exista campionat national sau turnee de genul Centurii de Aur. In schimb, avem facilitati in participarea la turnee internationale in care intalnesc adversari de valoare. Centura de Aur este un turneu puternic”, a spus Bobarnat. Antrenorul nationalei Suediei este Gheorghe Iliuta, sportiv care a boxat pentru Simared Baia Mare si Vointa Baia Mare.

Ringul fetelor frumoase

Cu ocazia acestui turneu a fost si un examen al arbitrilor republicani din Romania care ravnesc la ecusonul AIBA. Au fost 24 de arbitri, dintre care doua reprezentante ale sexului frumos: Cristina Covaci (Baia Mare) si Ramona Chirhec (Timisoara, in foto). Sunt singurele femei din Romania care candideaza pentru acest ecuson. “Am boxat in boxul amator in 1998 si 1999. Din 1999 m-am dedicat arbitrajului. Boxul este un sport frumos chiar si pentru fete”, a spus Cristina Covaci. Presedintele comisiei de examinare a fost bulgarul Emil Jevcev. Ambele fete au trecut cu brio examenul si au primit ecusonul AIBA.

Bucurosi si vaccinati

Cea mai numeroasa delegatie din afara Romaniei prezenta la “Centura de Aur” a fost cea din Coreea de Sud. Coreenii au prezentat o delegatie valoroasa care a fost puternic sustinuta in public de coechipieri. Delegatia Coreei se afla de aproximativ patru luni in Europa, unde a mai participat la turnee in Spania, Italia si Germania. Pugilistii coreeni au suportat cu greu caldura din Baia Mare si, in consecinta, au savurat din plin berea baimareana. “Toti am fost vaccinati la intrarea in Europa contra virusului SARS. Nici unul dintre noi nu este bolnav si nu vom transmite acest virus”, a spus delegatul oficial al nationalei Coreei, Kim Sung Moon. La aceleasi teste a fost supusa si nationala Thailandei, toti pugilistii fiind apti de lupta.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.