• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Mai , 2003
* Selmont promoveaza handbalul baimarean in elita europeana
Challenge Cup in Baia Mare

* APOSTROF

* Femei si profesionisti

* Selmont promoveaza handbalul baimarean in elita europeana
Challenge Cup in Baia Mare

HC Selmont Baia Mare a reusit o performanta istorica, fiind pentru prima data cand o echipa feminina de handbal din Baia Mare lupta pentru castigarea unei cupe europene inter-cluburi. Mai mult, handbalistele antrenate de Ion Gerhardt au aparat cu succes blazonul si onoarea handbalului romanesc, fiind singura formatie din Romania care a reusit in acest an calificarea intr-o finala europeana. Selmont urmeaza exemplul Minaurului, care a adus prima cupa europeana in orasul nostru.

Handbalistele baimarence revin in cupele europene dupa o absenta de cinci ani. Prima si singura participare de pana acum a avut loc in editia 1996-1997 a Cupei Cupelor. Atunci echipa se numea Suiorul Agecom (antrenori au fost Gheorghe Sbora si Sorin Radulescu). Suiorul a trecut fara emotii in primele doua tururi, eliminand pe HC Kutaisi (Georgia) (51-10 si 45-8) si Sparta Helsinki (Finlanda) (36-19 si 36-29), dar a fost stopata in faza sferturilor de finala de VfB Leipzig, (Germania) (26-19 si 16-26). Asadar, cu o singura infrangere din sase partide disputate, baimarencele au fost eliminate din competitia europeana.

Dupa cinci ani de absenta din cupele europene, HC Selmont a avut de infruntat, in faza finala, o noua adversara din Germania, Borussia Dortmund. Atat pentru HC Selmont, cat si pentru Borussia Dortmund, castigarea cupei a reprezentat o performanta unica in istoria celor doua cluburi. Echipa din Germania are un palmares european mai bun fata de Selmont. Borussia este o prezenta constanta in cupele europene incepand din 1994 si pana in editia din acest an. In editia 1996-1997 a Cupei Cupelor, Borussia a jucat finala pe care a pierdut-o in fata Olimpiei Ljubljana (Croatia). Pentru echipa baimareana, calificarea intr-o finala de cupa europeana este o performanta de invidiat. In urma cu doi ani, baimarencele se zbateau pentru evitarea retrogradarii. Intr-o perioada scurta, presedintele clubului baimarean, Marcel Maris, a reusit printr-o campanie de transferari masiva si o politica interna originala, sa formeze o echipa de elita europeana. “Am renuntat in acest an la Liga Nationala pentru a ne indrepta toata atentia spre Challeange Cup. Vrem sa promovam numele orasului nostru si al Romaniei in Europa, sa fim cunoscuti si respectati,” a afirmat Maris. Desi a fost invinsa cu 8 goluri diferenta in meciul tur al finalei “Challenge Cup”, echipa baimareana mai spera sa intoarca rezultatul. Meciul s-a sfarsit dupa inchiderea editiei, speram, cu rezultatul dorit de toti romanii.

Editie jubiliara

Editia din acest an a fost una jubiliara, a 10-a, adjudecate in ordine de: SV Buxtehude (Germania, 1993/94); Rotor Volgograd (Rusia, 1994/ 95), Silcotub Zalau (1995/96); HC Frankfurt (Germania, 1996/97); Ikast FS (Danemarca, 1997/98); Napredak Krusevac (Iugoslavia, 1998/99); Rapid Bucuresti (1999/00); Cercle Nimes (Franta, 2000/01) si “U” Remin Deva (2001/02). Romania si Germania sunt singurele tari care au castigat de cate doua ori Cupa Challeange. Editia jubiliara a fost marcata de prezenta in Baia Mare a doua oficialitati de marca din conducerea EHF: Allan Lund (Danemarca), presedintele Comisiei Metodice EHF si Shinka Laszlo (Ungaria) membru in Comitetul Executiv EHF precum si a presedintelui FRH, Cristian Gatu.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Sa fii in fruntea campionatului mai bine de o treime din parcursul sau si sa ratezi o mare perfomanta chiar la final, pe teren propriu, parasind terenul invins in fata principalei rivale, este un fapt nedorit de nimeni. Blestem sau pedeapsa pentru handbalistii de la SC Cuart? Este drept ca elevii lui Kapornay s-au jucat nepermis in meciul decisiv de-a Ana Lugojana cu HC Safilar Arad. “Fluierasii” oradeni au pus si ei umarul de imbranceala la infrangerea baimarenilor. Nu mult. Atat cat sa le spulbere sansa si sperantele baimarenilor la o promovare de invidiat. Asa-i in sport. Oradea se invecineaza cu Ungaria si Arad, nicidecum cu Baia Mare. Dupa “intamplarea” cu HC Minaur din Cupa Romaniei si aceasta ratare a promovarii, prin preajma presedintelui Mircea Teleptean bantuie ganduri negre. Acum nu ne ramane decat sa traim felii de melancolie si sa ne simtim inima innodata cu un garou. Sperantele vor ramane pentru anul care vine.

Ioan PETRUSAN



* Femei si profesionisti

Prima gala de box profesion ist din Baia Mare va avea loc pe 14 iunie, in Sala “Lascar Pana”. Principalii protagonisti ai galei vor fi idolii suporterilor baimareni: Mircea Telecan, Claudiu Rasco, Artur David si Cosmin Tirean. Pugilistii baimareni vor avea adversari profesionisti din Germania. Telecan a sustinut, deja, opt meciuri la profesionism in Germania, din care a castigat cinci. Rasco, David si Tirean debuteaza ca profesionisti. Cei patru pugilisti din Maramures se afla, de aproximativ patru luni, in Germania, in cautare de contract. “In tara iau pumni in cap pe gratis, asa ca mai bine imi caut un contract la profesionism unde stiu ca voi lua bani” a spus Tirean. Este posibila disputarea chiar a unui meci de box profesionist la femei, in ring urmand a urca baimareanca Mihaela Ionut. Alaturi de baimareni, in ring vor urca doi pugilisti din Zalau care, de asemenea, concureaza la statutul de profesionisti. Pentru ca spectacolul sa fie complet, alaturi de meciurile de la profesionism vor fi si lupte de box amator, la care vor fi invitati campioni ai Romaniei.

Ioan PETRUSAN

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.