• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Februarie , 2004
* MARELE MECI
GAZETA intalneste adversara lui Real Madrid!
Dupa 20 de ani

* Scoala lui Teo Balmos, cel care nu renunta
Fotbal pentru viitor

* "Agresivitatea care provoaca placere”

* Sport pe scurt

* APOSTROF

* MARELE MECI
GAZETA intalneste adversara lui Real Madrid!

Dupa 20 de ani

In istoria fotbalului baimarean, 27 februarie 2004 va ramane o data importanta. Fostele glorii ale echipei FC Baia Mare, care au jucat contra lui Real Madrid, in 1982, intalnesc, intr-un meci demonstrativ, IReal, echipa GAZETEI de Maramures. Meciul se va desfasura in Sala Polivalenta “Lascar Pana”, de la orele 17,30. Intrarea este libera.

In urma cu 22 de ani, FC Baia Mare intalnea intr-o dubla mansa, in cadrul Cupei Cupelor, pe Real Madrid. Formatia iberica avea in componenta jucatori de mare valoare (printre care: Santillana, Camacho, Juanito, Del Bosque, Gallego, Cunningham sau Stielike – capitan al echipei Germaniei, vicecampioana mondiala la vremea aceea). Pe stadionul de la poalele Dealului Florilor scorul a fost 0-0, dar baimarenii (care pe atunci activau in divizia B) au avut o bara prin Alexandru Koller. In partida retur, la Madrid, FC Baia Mare a pierdut cu 5-2, dar Koller a deschis scorul in min. 12, printr-un sut de senzatie de la 25 de metri. FC Baia Mare este singura echipa din Romania care a reusit sa conduca in fata lui Real Madrid, chiar pe stadionul „Santiago Bernabeu”. O performanta neegalata pana astazi. In formatia de atunci, pentru baimareni au jucat Vasile Moldovan, Buzgau, Koller, Borz, Szepi, Hotico, Marin Sabau, Radu Pamfil, Rus, Rosznai, Dragomirescu, Dinu Moldovan si Rat (antrenori: Paul Popescu si Nicolae Szabo). Dupa 22 de ani de la istoricul-meci, echipa de atunci a FC Baia Mare se afla in fata unui nou examen, mult mai dificil (asta am scris-o de amuzament). De data aceasta, gloriile fotbalului maramuresean se vor afla fata in fata cu… IReal, echipa GAZETEI de Maramures (campioana absoluta a presei maramuresene - nu pe terenul de fotbal, ci pe “terenul” jurnalistic).

Razboiul pacifist al declaratiilor

Ca inaintea oricarui mare meci, avanpremiera este marcata de declaratiile protagonistilor. Mentionam ca echipa GAZETEI e invincibila (tinand cont ca n-am jucat inca nici un meci, nimeni nu ne-a batut niciodata!). “Astept acest meci cu speranta ca n-am investit in echipa aproape cat Abramovici, fara sa obtin rezultate pe masura! Am angajat jurnalisti care stiu si sa dea cu piciorul in minge”, a declarat Dan Parcalab, capitanul-manager al echipei IReal. “Mi-e frica… sa nu ma accidentez. Si ma si tem! Adversarilor n-o sa le fie greu sa se ridice la valoarea noastra. Sper intr-un spectacol sportiv in care cei mai buni sa invinga, adica noi”, a declarat Gyury Tulba, unul dintre “tinerii de pe Santiago Bernabeu”. Antrenorul echipei IReal, Ioan Bregariu, nu pare impresionat de cartea de vizita a adversarilor. “Avem o echipa in ascensiune, dornica de afirmare, in timp ce adversarii nostri joaca mai mult din amintiri. FC-ul de atunci este o echipa ce poate fi batuta acum, lucru pe care il vom demonstra fara mari eforturi”, sustine Ioan Bregariu.

Formatiile probabile

Veti putea sa-i revedeti vineri, 27 februarie, de la ora 17,30, in sala Polivalenta ”Lascar Pana”, pe Marin Sabou, Vasile Feher, Radu Pamfil, Alexandru Koller, Imre Szepi, Adalbert Rozsnyai, Lucian Balan, Vasile Ignat, Dinu Moldovan si Ioan Hotico (toti au evoluat in dubla mansa cu Real Madrid) l Antrenorul echipei FC ’82 este Nicolae Szabo, secundul din vremurile bune, iar medic este Teodor Brazdau, cel mai in varsta medic sportiv din tara l IReal a pregatit o formatie-surpriza, din care nu vor lipsi jurnalistii GAZETEI: Dan Parcalab, Catalin Vischi, Nicolae Teremtus, Ioan Botis, Dan Ginguta, Ciprian Dragos, Ioan Petrusan, Emanuel Luca, Puiu Czompa si Vasile Bilt l Practic, ”sacrificam” partea masculina a departamentelor Investigatii, Cultura, Sport si Administrativ l Ioan Bregariu, un antrenor de talie europeana, este principal, secund si preparator fizic, tinand cont de absenta lui Ciprian Dorobantu, iar medic este psihologul Ioan Serban (avand in vedere ca noi avem nevoie de tratament “la cap”, daca am acceptat sa jucam cu maestrii).

Marin Sabou: „Sper sa rezistam… la repriza a treia”

Protagonistii

„Astept acest meci cu speranta ca n-am investit in echipa aproape cat Abramovici, fara sa obtin rezultate pe masura. Deviza noastra este .” – Dan Parcalab, capitan-manager IReal „De ce mi-e frica? Sa nu ma accidentez. Si ma si tem. Adversarilor nu le va fi greu sa se ridice la valoarea noastra. Noua ne va fi greu sa ne coboram la valoarea lor.” – Gyury Tulba, FC Baia Mare ’82 „Ne-am pregatit psihologic pentru acest meci. Adversarii joaca doar din amintiri, cred ca ii vom bate… Sau, sper?” – Ioan Bregariu, antrenor IReal „Am mai jucat contra , in Cupa Presei. Intotdeauna am avut parte de surprize placute. Sunteti in stare de orice! Tratez meciul cu seriozitate.” – Lucian Balan, FC Baia Mare ’82

Ioan Botis, Ioan Petrusan



In Somcuta Mare functioneaza o Scoala de fotbal patronata de un localnic inimos, Teo Balmos, un mai vechi sustinator al fotbalului maramuresean. Echipele pe care le are in subordine evolueaza, insa, sub denumirea LPS Bistrita, deoarece in acest oras se doreste cu adevarat performanta.

Aproximativ 100 de copii sunt sub indrumarea Scolii de fotbal de la Somcuta Mare, al carei presedinte si principal sponsor este Teo Balmos. Tinerii fotbalisti sunt din Bistrita, Baia Mare, Cluj Napoca, Medias, Iasi, Turda si Oradea. Aici functioneaza o grupa de copii nascuti in 1987 si cate trei grupe de copii nascuti in 1988 si 1989. „Am plecat la Bistrita fiindca aici alta este mentalitatea. Se pune mult suflet in pregatire. In Baia Mare, munca cu juniorii lasa de dorit”, spune Balmos. Cinci dintre jucatorii pregatiti de Dumitru Sigmirean si Cornel Pop sunt in vizorul divizionarei A, Gloria Bistrita. Doru Chifa, Bogdan Rebrean, Florin Sandu, Andrei Vizitiu si Cristian Cojocnea nu vor parasi insa echipa decat dupa incheierea campionatului national de juniori, in care obiectivul este castigarea titlului.

Echipa sperantei

In cantonamentul de la Somcuta Mare, juniorii au beneficiat de conditii excelente: masa, sauna, cazare, teren gazonat de minifotbal, asistenta medicala si echipament. In editia trecuta a campionatului national, grupa 1987 a ajuns pana in semifinalele competitiei, unde a fost eliminata de echipa coordonata de Gica Popescu. Juniorii au inscris 118 goluri si au primit doar 5! Desi patroneaza o scoala de fotbal, Teo Balmos nu intentioneaza vanzarea jucatorilor. „Dupa terminarea junioratului vreau sa cumpar un loc in Divizia C si sa le asigur continuitatea acestor copii”, spune Balmos. Se intentioneaza ca meciurile sa se dispute in Somcuta Mare. S-a dorit achizitionarea bazei sportive din comuna, dar sunt anumite “oprelisti” din partea primarului Romulus Pop. „Pur si simplu nu vrea sa ne dea stadionul si baza sportiva. Eu sunt cel care am pus pe picioare aceasta baza, iar acum vestiarele sunt tandari, distruse in totalitate. Sper ca dupa alegeri, noul primar sa fie mai intelegator si sa dispunem de baza”, a declarat Teo Balmos.

„Am investit multi bani in aceasta scoala, dar merita. Este o mare satisfactie sa lucrezi cu copiii. Este alta mentalitate, iar rezultatele nu vor inceta sa apara.” – Teo Balmos, presedinte „Sunt jucatori care trebuie urmariti si pregatiti pentru fotbalul mare. Viitorul fotbalului nostru este in acesti copii.” – Dumitru Sigmirean, antrenor

Ioan Petrusan



* "Agresivitatea care provoaca placere”

„A fost greu la inceput, pana m-am obisnuit cu efortul, dar dupa aceea totul a devenit o placere. Am boxat pentru performanta, dar si pentru bani, fiindca se castiga bine. Boxul este un sport frumos.” – Anca Pop Anca Pop este prima si singura profesionista din boxul maramuresean. In varsta de 18 ani, Ancuta (cum o alinta prietenii) a inceput sa practice acest sport in urma cu trei ani, reusind sa urce rapid pe treptele performantei. Ea este antrenata de Radu Carstea si Victori Zelujec (LPS Baia Mare). Este eleva in clasa a XII-a la LPS Baia Mare. In 2002 a trecut la profesionism, fiind impresariata de Cristian Velea, din Tulcea. Anca Pop a fost, anul trecut, „sparing” pentru Nadia Lorincz (Germania), campioana mondiala la categoria 49 kg. „Am plecat in Koblentz (Germania) la invitatia campioanei mondiale. Am fost partener la antrenamentele ei. Conditiile au fost excelente, am avut mult de castigat”, spune Anca. In februarie 2003, Anca Pop a disputat in Germania primul meci oficial la profesionism, fiind invinsa la puncte de Maya Frentzen (Germania). „Au fost patru reprize dure. Decizia arbitrilor a fost in favoarea adversarei, dar contestata. Au fost 2.000 de spectatori care m-au aplaudat si aceasta a fost o mare satisfactie pentru mine”, isi aminteste Anca Pop. Sportiva este decisa sa continue cu boxul, deoarece este un sport care aduce multe satisfactii, atat morale cat si materiale.



* Sport pe scurt

Inotatorul Ioan Gherghel (foto) a castigat doua concursuri internationale si a devenit titular in echipa olimpica a Romaniei l Petre Avramescu e noul antrenor al echipei feminine de handbal Cetate Deva l Madalin Militaru (FC Baia Mare) va pleca in probe la echipa olandeza Feyenord Roterdam l Editia a VII-a a Maratonului „Martisorului” la schi fond se va desfasura pe 29 februarie in statiunea Izvoare l Dupa meciurile din sferturi din Challenge Cup, HC Minaur va juca din nou cu HC Municipal Constanta in turneul play-off (meciul se va disputa in Baia Mare, pe 26 februarie, de la ora 18) l Returul campionatului judetean de fotbal debuteaza pe 28 martie.



* APOSTROF

Cand omul este pus pe fapte mari, nu se impiedica de mici maruntisuri, cum ar fi constiinta sau fair-play. El vede lucrurile ca un fost rugbyst “de trei sferturi”. In sus si in favoarea sa. Unul dintre acestia, ajuns un fel de imparat (presedinte al Agentiei Nationale pentru Sport), s-a gandit dupa o noapte de insomnii neproductive, in care somnul numai sfetnic bun nu i-a fost, sa treaca toate cele 57 de federatii sportive sub tutela unui organism-fantoma (Comitetul Olimpic al Federatiilor Sportive Nationale), la sugestia unui alt personaj a carui mustata pare atinsa de microbul grandorii. Pretextul invocat a fost al unei mai bune gestionari financiare. Atata doar ca ministrul Finantelor a reactionat, aratand proiectului cartonasul galben si banuindu-l pe Morariu de „blaturi” ingineresti-financiare. Presedintele ANS ar trebui sa-si introduca fizicul si „inovatia” in renovare estetica, inainte de a fi trecut definitiv pe banca de rezerve.

Ioan Petrusan

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.