• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iunie , 2003
* Pentru Minaur, Cuart Baia Mare devine
Contracandidata

* Prietenii fotbalului

* Finala banilor

* Sport pe scurt

* APOSTROF

* Un baimarean in topul ”dunkerilor” din Romania
Urmasul lui ”Air Jordan”

* Interviurile GAZETEI: azi, Alexandru Naszodi, dublu campion mondial la popice
Campionul din “Mica Elvetie”

* Pentru Minaur, Cuart Baia Mare devine
Contracandidata

Sport Club Cuart Baia Mare joaca barajul de promovare in Liga Nationala de handbal masculin. Baimarenii vor juca pe teren neutru, in perioada 11-13 iunie, in Sala polivalenta “Lucian Grigorescu” din Bucuresti, cu Dinamo Brasov, Ambro Bucovina Suceava si “U” Pitesti. Va fi o incercare mare pentru handbalistii baimareni ai divizionarei B, care se afla in fata unei performante unice in istoria de scurta durata a clubului baimarean. In cazul unei reusite, Cuart ar putea deveni contracandidata a formatiei Minaur.

SC Cuart Baia Mare a ratat promovarea in Liga Nationala, dupa ce a dominat in proportie de 90% campionatul diviziei secunde la handbal masculin. Baimarenii se afla in fata unei noi sanse de a accede in elita handbalului romanesc. Peste o saptamana, trupa lui Mircea Teleptean va participa la barajul de promovare alaturi de echipe pe care le-a invins anul acesta in meciuri de verificare. Obiectivul stabilit este promovarea in Liga Nationala. Ce va fi, vom vedea!

Conducerea Federatiei Romane de Handbal a stabilit, pentru editia 2002-2003, o noua structura de organizare a campionatului Ligii Nationale (numarul echipelor participante a crescut de la 12 la 14). Conform noului regulament, va fi un turneu de baraj pentru promovare-retrogradare in-din Liga Nationala. Sport Club Cuart Baia Mare este una dintre echipele care va lupta pentru a intra in Liga Nationala. “Suntem o echipa tanara, de perspectiva. Ne dorim foarte mult promovarea si vom face totul pentru a indeplini obiectivul. Am avut multe sicane din partea unor persoane care nu ne-au vazut prea bine, dar acum avem prilejul sa ne demonstram valoarea”, a spus presedintele formatiei baimarene, Mircea Teleptean. Echipa a fost la un pas de promovare, dar a pierdut pe teren propriu meciul cu principala contracandidata, Safilar Arad. Handbalistii baimareni nu au avut vacanta, antrenandu-se zilnic. Antrenorul Ladislau Kapornay are tot lotul valid (cu exceptia lui Ionut Marta, care este arbitru divizionar si a primit interdictie de joc). Se pare ca sunt unele adversitati chiar din partea localnicilor. Se stie ca Lascar Pana ar prefera sa nu aiba adversari pe plan local. Este notorie istoria cu meciul din Cupa Romaniei, cand Cuart a pierdut la masa verde fiindca sala de sport de la Scoala nr. 5 a ramas incuiata si a fost imposibila disputarea meciului.

Turneul final

Cuart pleaca marti spre Bucuresti cu gandul la o evolutie care sa-i permita promovarea in Liga Nationala. “Ne vom vinde scump pielea. Baietii sunt foarte motivati si constienti ca este sansa lor de afirmare. Ne cunoastem adversarii si cred ca-i putem invinge”, a spus vicepresedintele Mircea Serban. Cuart a jucat in meciuri de verificare cu toate cele trei adversare din turneul de baraj (cu Suceava si Pitesti a castigat, iar cu Brasov a incheiat la egalitate). La turneul de la Bucuresti, Cuart se va infrunta cu Dinamo Brasov (11 iunie), “U” Pitesti (12 iunie) si Ambro Bucovina Suceava (13 inie). Primele doua clasate vor promova in Liga Nationala. In caz de promovare, echipa baimareana va avea nevoie de un sprijin financiar suplimentar. “Nu pot sa ma pronunt daca raman sau nu la conducerea echipei. Cheltuielile sunt mari, dar voi fi mereu alaturi de echipa”, a spus sponsorul Teleptean. Echipa baimareana este prima formatie care a confirmat prezenta la baraj. Toate echipele sunt nevoite sa suporte cheltuielile de transport, cazare, precum si baremurile de arbitraj si chiria salii de joc.

Ioan PETRUSAN



* Prietenii fotbalului

Echipa de old-boys FC Prietenia Baia Mare a remizat, 3-3 (1-1), cu Chimica Tarnaveni, intr-un meci disputat pe stadionul “Dealul Florilor”. Pentru baimareni au inscris Cristea, Condruc si Osianu, iar pentru oaspeti golurile au fost marcate de Mohamed Amani, Marcadonatu si Dobrin. A fost al 271-lea meci pentru FC Prietenia. Am vazut la lucru fotbalisti care au incantat prin calitati tehnice deosebite. FC Prietenia a inceput partida cu: Stetca – Balaj, Jeler, Buciu, Bran, Nechita, Varga, Cristea, Cioltea, Illes, Cupsa. Dupa pauza au mai jucat: D. Pop, Szepi, Dan Ioan, Avram, Moraru, Condruc, Rosznai, Geiger, Osianu, Rob, Hotya. “Este o placere sa jucam fotbal. De fiecare data ne intalnim cu dorinta de a intra cat mai repede pe gazon”, a spus presedintele echipei, Octavian Cioltea. Repriza a III-a a fost gazduita de Restaurantul “Ignis”, unde amfitrionul Iosif Geiger a organizat o seara de neuitat.

Ioan Petrusan



* Finala banilor

Finala Campionatului Diviziei D (Maramures) este programata in 14 iunie de la ora 13 pe stadionul “Dealul Florilor”. Fata in fata se vor afla castigatoarele Seriei Sud, FC Gloria Renel Baia Mare, si a Seriei Nord, Kosisbur Ocna Sugatag. Castigatoarea va deveni campioana judetului si va avea drept de promovare in Divizia C. Daca dupa 90 de minute scorul va fi egal, vor urma doua reprize a cate 15 minute in care va fi valabila regula golului de aur. Daca si dupa aceste prelungiri egalitatea va persista, se vor executa lovituri de la 11 metri. Meciul va fi arbitrat la centru de Cristian Balaj. Pana aici toate bune, numai ca nici una dintre finaliste nu are resurse finaciare pentru a evolua in esalonul trei al fotbalului romanesc si nu se va inscrie in Divizia C. Interesul este altul, copiat dupa “modelul FC Baia Mare”: vanzarea locului. Sunt asteptate propunerile si in functie de oferte, se va alege varianta cea mai profitabila.

Ioan Petrusan



* Sport pe scurt

Petrusca spera Timisoara va gazdui, in perioada 13-15 iunie, Raliul Banatului, etapa a IV-a din Campionatul National. Echipajul baimarean Calin Petrusca – Raul Papp (Siromex Rally Team) abordeaza raliul cu intentia de a obtine primele puncte din acest campionat (in primele trei etape au abandonat din cauza problemelor tehnice). Pe primul loc se afla Mihai Leu – Cristian Solomon (Hyundai Racing Team).

Furt!

O parte din tricourile echipei FC Baia Mare au disparut de pe gardul imprejmuitor al stadionului “Dealul Florilor”, unde au fost puse la uscat. “Evenimentul” a avut loc dupa meciul cu FC Oradea. Ingrijitorii de la stadion i-au gasit vinovati pe juniorii de la CSS Sighetu Marmatiei, care au disputat un meci cu FC Baia Mare. Profitand de un moment de neatentie, junii sigheteni se pare ca au substituit tricourile. S-a luat legatura cu conducerea CSS Sighet pentru a indrepta lucrurile.

Fotbal in sala

In 10 iunie, la sediul DTSJ Maramures, va avea loc intalnirea Asociatiei Judetene de Fotbal cu delegatii echipelor care vor participa la o noua editie Campionatului Judetean de Fotbal in sala. Prezenta delegatilor este obligatorie. Se va stabili data de incepere a campionatului si se vor discuta probleme organizatorice.

Ioan PETRUSAN



* APOSTROF

Coltul ierbii s-a parguit pana a devenit sinistrul in care s-au mistuit 1,3 miliarde de lei primite de la Consiliul Judetean. Sa-mi rada mustata Calin Matei si Raducu Pop, daca va mint! Rugbistii de la Remin s-au comportat ca niste studenti in vacanta in meciul cu Farul, pierzand finala pentru medaliile de bronz, cu scorul de 3-31. Ministerul Sanatatii ne-a comunicat reteta. Un glont fierbinte pe stomacul gol face minuni. Ramane sa analizam problema compensarii munitiei fiindca, dupa cum se stie, romanii sunt saraci. Asa ca, pentru atingerea obiectivului din campionatul viitor, consilierii judeteni vor trebui sa dubleze suma desi, in vreme ce noi, muritorii de rand, dezbracam cu ochii mintii pozele feministe din reviste, pudoarea demnitarilor atinge paroxismul cand vine vorba sa-si scoata chilotii de pe averi. E drept ca prostia nu ucide, dar te face sa transpiri. Au constatat-o si rugbistii baimareni a caror evolutie ar fi trebuit inregistrata nu pe tabela de marcaj, ci pe seismograf.

Ioan PETRUSAN



* Un baimarean in topul ”dunkerilor” din Romania
Urmasul lui ”Air Jordan”

Michael Air Jordan este omul care a inventat saritura care parca nu se mai termina. ”Zborul” sau inaintea unui cos de sus a uimit ani la rand fanii baschetului. Pentru uriasii de sub panourile NBA (al caror inel se ridica la 3,05 m), totul pare o joaca. Oricine poate sa arunce la cos, sa dea o pasa sau sa dribleze. Dar un ”slam”, doar cei inalti si cu detenta pe masura reusesc. Pentru fanii adevarati, slam-dunkul reprezinta spectacolul suprem.

Pentru foarte multi americani, in special de culoare, baschetul este mai mult decat un sport sau o pasiune, este un mod de viata. In fiecare cartier sunt numeroase ”playground”-uri (terenuri de sport), unde lumea se aduna zilnic pentru a arunca la cos sau a se intalni cu prietenii. Pe fundalul pieselor de hip-hop, ”specialistii” se intrec in lovituri dificile, in aplauzele tuturor.

Pentru baimareanul Dan Rogojan, dragostea fata de baschet s-a nascut in clasa a IX-a, cand a inceput sa urmareasca meciurile din NBA (liga profesionista nord americana). De la inceput a fost atras de spectacolul oferit de super-jucatorii de dincolo de ocean, in special de procedeul numit ”slam dunk” (in traducere adaptata – ”cos de sus”). Rogojan nu s-a multumit sa admire ”slamurile” de senzatie, care ridicau tribunele in aer, ci a tinut sa isi imite idolii. La cei 1,85 de cm acest lucru necesita multa vointa si talent. ”Dupa cele doua vizite in Anglia de la sfarsitul clasei a IX-a, am prins cu adevarat gustul unui slam dunk. Am exersat timp de o luna la niste inele joase (in Anglia) si apoi am reusit acelasi lucru la cosuri din ce in ce mai inalte. Primul dunk la un inel de 3,05 l-am dat la sfarsitul lui ‘96”, isi aminteste Dan.

Atractia NBA

In anii care au urmat, in Baia Mare s-au organizat doua concursuri de ”slam dunk” la Liceul Gheorghe Sincai, ultimul fiind castigat de Dan, cand era in clasa a XII-a. A urmat perioada studentiei la Bucuresti, unde a intalnit cativa baieti cu care a impartit aceeasi pasiune. Si-au format propria lor ”gasca” de ”dunkeri”, si au participat la concursuri organizate in Bucuresti si Cluj Napoca. ”In ultimii cinci ani au fost vreo zece concursuri de slam dunk in cadrul competitiilor de (echipe de trei la trei). Din ultimele cinci am castigat patru. Impreuna cu amicii mei, Bogdan Savu si Stefan Mare, ma antrenez zilnic pentru a exersa noi cosuri. La noi baschetul e doar un sport, dar in America e un mod de a fi. Toata lumea il practica, inca din frageda pruncie. Pustii exerseaza aruncari la tomberoanele din cartier. De aceea, in NBA ajung numai elitele. Este un spectacol pentru elite. Americanul de rand prefera meciurile la televizor, dar cei care nu se uita la un bilet de 50-100 de dolari vad meciurile ”, ne spune impatimitul Dan. Cine nu intelege ce inseamna baschetul pentru el, se poate convinge vizionand colectia proprie de peste 100 de filme de scurt metraj si imagini inedite, cu baschet la cel mai inalt nivel. ”Idolii mei sunt Shawn Kemp si Allen Iverson. Ii admir pentru atitudinea lor din teren si din afara lui. Sportul asta e dominat de negri. Si nu intamplator. Jucatorii de culoare sunt nascuti pentru baschet. Prin calitatile lor fizice, au dus salm dunk-ul la rangul de arta. In Romania, din pacate, junioratul are de suferit. Antrenorii au o mentalitate curioasa. Distrug spectacolul si nu au nici rezultate. Nu se merge pe evidentierea individuala, ci e doar un sport de echipa. De exemplu, un prieten a dat probe la Rapid. Dupa ce a aruncat de cateva ori, i-au zis, ”, a completat Dan. In urma cu cateva saptamani, i s-a intamplat sa rupa instalatia unui panou din Bucuresti, in timpul unui slam. Dar, a scapat ca prin minune de sub panoul care era cat pe ce sa-l striveasca. Lumea ”dunkerilor” este una underground, nu numai in Romania, dar si in alte tari. Alaturi de micile comunitati de ”skate-boarderi”, sau ”rolleri”, ”dunkerii” incep sa scoata capul in lume. Cei din Romania spera ca, intr-o zi, baschetul va fi si la noi la fel de popular ca si in America.

Ciprian DRAGOS



* Interviurile GAZETEI: azi, Alexandru Naszodi, dublu campion mondial la popice
Campionul din “Mica Elvetie”

Maramuresul a avut parte de mari sportivi, care i-au dus renumele pe toate meridianele globului. Lumea a uitat vremurile de glorie ale sportului maramuresean si protagonistii jocului care ridicau tribunele in picioare. Chiar daca nu este la fel de popular ca si fotbalul, popicarii de l-a “Aurul” din Baia Mare au castigat tot ce se putea. Jucatorii sai raman printre cele mai indragite figuri ale sportului local. Dupa cinci ani de la desfiintarea echipei, fostii jucatori traiesc din amintiri.

Alexandru Naszodi este una dintre figurile emblematice ale echipei de popice “Aurul” Baia Mare, care a dominat peisajul acestui sport pe plan national si international timp de doua decenii. Cu 13 titluri nationale, trei europene si doua mondiale, legendara echipa “Aurul” a fost una dintre cele mai bine cotate formatii din lume, de la sfarsitul anilor ’70 pana la mijlocul anilor ’90.

Alexandru Naszodi este unul dintre putinii componenti ai fostei echipe de popice “Aurul”, care a ramas fidel locurilor natale. La 48 de ani, marele sportiv se poate lauda cu un palmares demn de invidiat. Chiar daca in prezent s-a retras din activitatea sportiva, fiind pensionar, a ramas indragostit de sportul care l-a consacrat si care i-a oferit toate satisfactiile pe care si le putea dori.
Reporter: Inceputul?
Alexandru Naszodi: Am inceput ca amator in Baia Sprie, la varsta de 14 ani. Am practicat mai multe sporturi. In echipa de handbal a orasului, “Gutinul” Baia Sprie, erau doi baieti de la posta, care aveau echipa de popice, “Fulgerul PTTR”. M-au convins sa joc alaturi de ei.
Rep.: Este un sport individual sau unul de echipa?
A.N.: Este individual, in sensul ca sunt sase sportivi care lanseaza bilele, dar rezultatele se aduna. Se poate spune ca in unele cazuri sunt cinci oameni intrecuti de adversari, dar al saselea doboara mai mult si s-ar putea sa castige. In sensul asta, este un sport de echipa.
Rep.: Cate popice sunt?
A.N.: Sunt noua popice, spre deosebire de bowling, unde se joaca cu zece. La bowling sunt dispuse triunghiular, iar la popice sunt sub forma romb. Distanta dintre prima si ultima popica este un metru, distanta dintre cele de pe margine este un metru. Bila are 2,6 kg, iar diametrul este de 16 cm.
Rep.: Spuneti-ne despre perioda de inceput.
A.N.: Am jucat la “Fulgerul PTTR” doi ani. Dumitru Schiau, un mare pasionat al popicelor din Baia Mare, a avut ambitia sa faca o echipa de popice in divizia A. In sportul profesionist nu erau alte divizii. La nivelul Campionatului Judetean avea loc un turneu de baraj in trei etape, dupa care, la nivel final, ultimele doua promovau in turneul final. In divizia A erau doua serii de cate zece echipe. In 1973 am promovat in divizia A si am activat pana in 1998, cand a fost desfiintata echipa. Am castigat 13 titluri de campioni nationali, trei cupe la Campionatul European si doua cupe mondiale. Am fost printre primele trei echipe din lume. Am castigat in 1983, 1985 si 1986 Cupa Campionilor Europeni si in 1987 si 1991, Cupa Mondiala.
Rep.: Ce insemna “Aurul”?
A.N.: Iuliu Bice, Stelian Borariu, Ioan Biciusca, Erno Gergely, Stefan Rakos, Alexandru Szekely, Marcel Sinculici, Teodor Botis, Vasile Silaghi si altii. Echipa era formata din sase titulari si rezerve. La inceput, echipa s-a numit “Minerul”, apoi “Minaur”. In 1981 ne-am transferat la EM Sasar si am devenit “Aurul”. Sala noastra era in spatele cinematografului Sasar. Pratic, marea performanta a inceput o data cu acest transfer.
Rep.: Mai tineti legatura cu colegii?
A.N.: Ocazional ne mai vedem.
Rep. : Cum s-a desfiintat echipa?
A.N. : Inainte de returul din 1998, secretarul asociatiei, Vladimir Dejeniczki ne-a dat un telefon si ne-a spus ca au hotarat sa desfiinteze echipa. Care a fost motivul, nu stiu. Dupa doua luni a aparut pe un post de televiziune si a spus ca am avut pretentii prea mari. A fost o problema generala la nivelul judetului. Ioan Hudrea ne-a spus ca sportul maramuresean nu se mai poate sponsoriza ca pana atunci. Dar, inainte, cele mai multe parcari din Baia Mare au fost concesionate de societatea “Aurul”. Nu s-a pus niciodata problema banilor sau ca am fi cerut prea mult pentru a continua activitatea. Au mai fost si alti sponsori, care virau lunar cate o mie de marci in contul Clubului Sasar.
Rep.: Unde sunt acum colegii dumneavoastra?
A.N.: Silaghi este taximetrist, Rakos a fost muncitor la Aurul si mi se pare ca a fost disponibilizat, Sekely a plecat la Oradea, unde cred ca si-a deschis o mica afacere. Gergely joaca in Ungaria, Boariu a plecat in 1992 in Germania, unde a castigat campionatul, apoi Cupa Campionilor Europeni si Cupa Mondiala.
Rep.: Cand a disparut acest sport din Maramures?
A.N.: Dupa 1990, s-a pus altfel problema. Din sport au disparut pe rand baschetul, echipele de fotbal din comune si din intreprinderi. Toate localitatile mineresti aveau echipe: Baiut, Baita, Baia Sprie, Cavnic. La fel si intreprinderile mari: Ramira, Phoenix. Dupa Revolutie, nemaifiind sponsori, a fost din ce in ce mai greu sa se asigure salariile si bugetul echipei.
Rep.: Cum erati remunerati?
A.N.: Va dau un exemplu. In 1983, dupa castigarea primului titlu european, am fost recompensati cu cate 5.000 de lei, care reprezentau aproape doua salarii.
Rep.: Cum se desfasurau antrenamentele?
A.N.: Aveam cinci antrenamente pe saptamana, patru tehnice si unul de pregatire fizica. Combinam tehnica si exercitiile de forta. Am fost ajutati de sectia de culturism, pentru intarirea gambelor si a abdomenului. La capitolul tehnic, pot spune ca am ajuns sa arunc si cu ochii inchisi, iar recordul meu este de opt serii consecutive in care am doborat toate popicele.
Rep.: Ce tehnica presupune aruncarea?
A.N.: Tot sportul asta se bazeaza pe elan. Pe scandura de lansare de 6 m faceai trei pasi si lansai bila din elan. Foloseam si lovituri cu efect. Bila nu isi schimba traiectoria datorita suprafetei de joc, dar la bowling e invers. Efectul imprimat era evidentiat in momentul impactului cu rombul de popice. Bila trebuia sa loveasca intre prima si a doua dintre popice.
Rep.: Urmariti miscarea sportiva in general?
A.N.: Sunt un fan al sportului de orice natura. In fiecare zi urmaresc canalele sportive. Imi place fotbalul si ii admir pe Hagi, Mutu, Contra, Sevcenco. Echipa mea preferata este Manchester United. In baschet mi-au placut Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan.
Rep.: Cea mai frumoasa popicareasa?
A.N.: Greu de ales. Toate erau una si una, puteau sa participe la un concurs de frumusete. E un sport care te solicita.
Rep.: Dar cea mai frumoasa femeie?
A.N.: A tuturor timpurilor? Elizabeth Taylor si Ingrid Bergman. Mai nou am remarcat-o pe Miss World 2003, din Republica Dominicana.
Rep.: Ce v-a atras la acest sport?
A.N.: La inceput prietenii, apoi am jucat si am prins gustul. Dupa participarile la Campionatele Nationale si Europene, am fost atras de locurile pe care le-am vazut si am cunoscut o multime de oameni.
Rep.: Unde ati petrecut ultimul concediu?
A.N.: Dupa douazeci de ani de competitii, primul concediu cu familia l-am facut la mare. Inainte, mergeam cu echipa in cantonamente la Ocna Sugatag, Baile Tusnad sau la mare, unde aveam un turneu final la Neptun.
Rep.: V-ar fi placut sa locuiti altundeva?
A.N.: Poate in Australia sau in Insulele Fiji. Totusi, sunt mandru ca m-am nascut in Baia Sprie. Avem locuri superbe aici: Lacul Albastru, Lacul Bodi, Barajul Firiza. Daca s-ar investi in zona, am putea vorbi de o a doua Elvetie. In anii ’30-’40, aceste locuri au fost numite “Mica Elvetie”.

Ioana LUCACEL

Optiuni si argumente
- Steaua sau Dinamo?
Neaparat astea? Rapid. Inainte de ’90, Steaua si Dinamo faceau ce vroiau. Rapid a fost echipa muncitorilor. Cred ca si acum au cei mai multi fani.
- Mercedes sau Dacia? Cine e regele masinilor? Toti bogatii isi cumpara Mercedes, dar eu pana anul trecut am avut Lastun sau Dacia 500.
- Elvis sau Dan Spataru? Nu ca nu sunt patriot, dar Elvis a fost regele rock-ului. Pe Spataru poate il asculta soacra-mea. Nu e genul meu.
- Unguroaicele sau romancele? Si, si. Dar, cele mai frumoase sunt cehoaicele.
- Vara la plaja sau iarna la schi? Vara la inot, fara plaja si iarna pana in statie.

Ciprian DRAGOS
Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.