Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 13 Noiembrie , 2006
Spitalul din adancuri
Ar fi posibil ca multi dintre dumneavoastra sa nu stie ca la doar cativa kilometri de Sighetu Marmatiei se afla o localitate in care bolnavii de astm bronsic se pot vindeca 100%. Dincolo de granita romaneasca, intalnesti oameni cu sange de morosan care-ti spun povesti cu mina de sare din Slatina (Solotvino) – Ucraina.
Indiferent in ce perioada a anului ajungi in zona Slatina (localitate aflata la cativa kilometri de granita cu Sighetu Marmatiei), e complicat sa gasesti locuri libere de cazare. Asta pentru ca localitatea din Ucraina e celebra pentru calitatile terapeutice. Ati putea spune „ei bine, la ce sa merg pana in Ucraina? Ca doar apa sarata gasesc si la, Ocna Sugatag sau Costiui”. Asta-i drept, numai ca Slatina ofera garantia vindecarii 100% celor care sufera de astm bronsic. Aici exista o veche mina de sare, unde, la 400 m adancime, este amenajat un spital. Dupa o serie de analize, astmaticii care nu sufera de claustrofobie sunt coborati in mina. Bineinteles ca peretii spitalului subteran sunt din sare. Intr-un mediu perfect curat sunt amplasate paturi, iar temperatura din subteran este in permanenta de 18 grade Celsius.
Localnicii din Slatina ne-au spus ca este suficient ca astmaticii sa stea in locul respectiv, ca se vindeca. Majoritatea bolnavilor sunt coborati in salina seara, iar dimineata sunt adusi la suprafata (asta pentru ca noaptea trece mai usor timpul). Se spune ca astmaticii care dorm cateva saptamani in mina de sare, dupa 3 sezoane se vindeca 100% datorita microclimatului. Printre povestile celebre legate de spitalul subteran putem aminti ca de cateva ori au existat intreruperi de curent, asa ca unii bolnavi insotiti de asistente au fost nevoiti sa astepte minute bune sau chiar ore blocati in colivia ce-i transporta spre suprafata.
Maramuresul din Ucraina
Daca va propuneti deja o vizita in Slatina, trebuie sa stiti ca in afara faptului ca va veti face cumparaturile cu grivne sau dolari, nu veti simti ca sunteti in Ucraina, ci mai degraba in Maramures. La tot pasul se vorbeste romaneste, oamenii sunt primitori, veti gasi chiar si flori de mina (cristalizate precum calcitul, insa sunt de fapt bulgari de sare), iar de sarbatori oamenii se imbraca in costum popular romanesc etc. Tot in apropiere de Slatina sunt Lacurile Sarate, unde pentru romani este imposibil sa nu fie placut surprinsi ca vor gasi pensiuni pe care scrie in alfabetul latin “La moara” sau “Valahia”. Aceasta din urma ii apartine lui Gheorghe Bococi (a lui Ion), care in ciuda unor incercari de intimidare s-a incapatanat sa pastreze panoul cu numele firmei scris romaneste. Bococi ne-a povestit ca la un moment dat, un client i-a reprosat dupa cateva pahare ca nu-i normal sa aiba inscriptia “Valahia” pe pamant ucrainean, iar el, fara sa stea pe ganduri, l-a scos afara „in suturi”. Mai mult, Bococi are si o cafenea. Si nu oriunde, ci chiar in mijlocul localitatii Slatina, unde scrie mare „Maramures”. El ne-a spus ca le-a tot promis autoritatilor ca va da jos sigla, si chiar este decis sa o faca, insa doar pentru a o schimba cu una mai mare.
O alta dovada ca oamenii din satele romanesti de la granita Ucrainei au „sange de morosan” este ca acestia sunt printre cei mai apreciati constructori de locuinte din Ucraina si chiar Rusia, iar acest lucru este demonstrat de numarul mare al caselor de lux din zona. Iar ca o ciudatenie, fenomenul infractional este extrem de redus. De exemplu, in zilele de targ din Slatina, cei care sunt depistati de localnici ca fura sunt urmariti si batuti in asa fel, incat le piere pofta sa repete greseala.
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.