• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 24 Februarie , 2017

„Sper că în acest mandat să fac tot ceea ce mi-am propus”

Reporter: Cum a fost începutul acestui mandat?
Mihai Nemeș: Primele 6 luni ale acestui mandat au fost foarte simple pentru mine pentru că neexistând un buget aprobat nu ne-am putut aventura să facem lucrări, așa că ne-am concentrat pe pregătirea proiectelor pentru finan­țare. Tocmai în această idee sunt acum în București unde am început să depunem unele dintre proiectele pe care ni le-am propus spre implementare. Eu sunt primar din 2004, sunt la al patrulea mandat, așa că știind nevoile comunei este practic o continuitate și toate merg în ritmul lor firesc.

Rep: Ce proiecte v-ați propus pe acest mandat?
M.N.: Conform strategiei de dezvoltare a comunei și strategiei județului ne-am propus o serie de proiecte pentru comunitatea din Călinești. În primul rând suntem cu Studiul de Fezabilitate aproape gata pentru proiectul de cana­li­zare pentru satele Călinești și Cornești în prima fază, urmând să facem un proiect și pentru Văleni dar și pe cealaltă parte de Cornești și Călinești. Trebuie să depunem proiectul de ca­nali­zare pe două surse de finanțare pentru că altfel nu ne încadrăm ca și va­loare. Așa că vor fi două proiecte pentru canalizare, unul pe PNDI și unul spre finanțare la Ministerul Dezvoltării. Deși este introdusă apa, o componentă a proiectelor de canalizare va urmări extinderea rețelei de apă și ne dorim inclusiv contorizarea apei. Ne dorim pe cât posibil ca inclusiv racordurile să le prindem în suma proiectului, ca să nu îi împovărăm pe cetățeni. Încă mai lu­crăm la documentație și sperăm ca într-o lună să-l putem depune spre finanțare. Valoarea acestui proiect este estimată la circa 5 – 6 milioane de euro, și cu atât mai mult cu cât suma este extrem de mare, și preocuparea noastră este pe mă­sură. Acesta este cel mai mare proiect pe care ni l-am propus.
De asemenea, avem un proiect de mo­dernizare de străzi și ulițe comunale în Călinești, proiect depus la Ministerul Dezvoltării în toamnă. Mai avem un proiect pentru construirea de drum agricol denumit „Calea lată” până în pădu­rea comunală, iar pentru acesta este finalizat studiul de fezabilitate, urmând să identificăm sursa de fi­nanțare. În această perioadă se deschid liniile de finanțare și vom putea vedea pe ce program putem să depunem ce ne-am propus. De asemenea, avem un proiect de modernizare, extindere și renovare a Căminului Cultural din Călinești la care se va face în curând licitația și vom demara lucrările, pentru că am depășit faza de vizită în teren. Proiectul vizează grupuri sociale, refacerea acoperișului dar și extindere și modernizare. Avem în vedere și construirea unui After School în Călinești. Acum facem documentația pentru că va fi o construcție nouă cu 4 săli de clasă pe locul actualei magazii de lemne. Ne-am propus și modernizarea Căminului Cultural din Văleni pentru că au rămas bani și vrem să intervenim și aici o extindere și reabilitare.
Am depus pe POR un proiect de mo­dernizare a Școlii din satul Văleni dar ni s-a cerut să refacem niște documente, iar după ce vom reuși acest lucru vom analiza unde putem să depunem proiectul. De asemenea, avem un proiect de construire a unui nou Dispensar me­dical în Văleni. Există un proiect tehnic din 2008 pe care îl vom regândi și vom încerca să îl depunem și acesta la Ministerul Dezvoltării.
Rep: Altfel spus, proiectele vă sunt pregătite și sunteți pe fază să prindeți „startul”.
M.N.: Tocmai de aceea mi-am propus ca în următoarea perioadă să-mi intensific drumurile la București. Trebuie știut că la noi se lucrează la 5 poduri peste râul Cosău, 4 la Călinești și unul la Văleni. Și lucrările acestea sunt tot pe fonduri europene. Ne-am propus și refacerea Grădiniței din Călinești, iar în acest sens am semnat contractul anul trecut cu Ministerul Dezvoltării și am redepus documente pentru a primi banii să putem termina, pentru că anul trecut nu am fost prinși în rectificarea de buget cum ni s-a promis. Un alt proiect vizează modernizarea de ulițe comunale în Văleni și Cornești. Este vorba de un proiect de asfaltare dar fiind finanțările numai până la 1,5 milioane de euro nu le-am putut cuprinde toate într-un singur proiect. Așa că sunt două proiecte: la Călinești asfaltarea este pe 5,3 km iar la Văleni și Cornești este în jur de 9 km.
O preocupare pentru noi este autori­zarea apei potabile, iar în acest sens țintim achiziționarea echipamentelor necesare. Tot în ultima perioadă am efectuat 4 foraje la adâncimea de 250 m pentru că vara rămânem fără apă. Așa că am găsit sursă de apă care să ne ajute să suplimentăm necesarul de apă pe timp de secetă. Sursa de apă este identificată, totul este tubat, urmează să luăm pompele necesare și să facem racordul la rețeaua publică de alimentare cu apă.
De asemenea, ne dorim terminarea lu­cră­rilor la noul sediu de primărie, unde am ajuns la nivelul acoperișului. Deocamdată nu am identificat sursa de finanțare care să ne ajute să putem fi­naliza, dar avem o speranță tot la Ministerul Dezvoltării.

Rep: Din bugetul local ce reușiți să faceți anul acesta?
M.N.: Din bugetul local nu vom putea face foarte multe lucruri pentru că avem niște datorii de la asfaltarea curții școlii, de la aceste foraje, așa că nu ne putem permite prea multe. Bugetul local este mai mult pentru funcționarea insti­tuțiilor și eventual pentru niște pietruiri. Tocmai de aceea ne-am concentrat să facem proiecte și să căutăm surse de finanțare, ca să compensăm ceea ce nu putem face din bugetul local.

Rep: Care vă este cel mai drag proiect de când sunteți primar?
M.N.: Toate proiectele pe care le-am materializat sunt foarte importante pentru comună. Fiecare are specificul lui. De exemplu, Dispensarul de la Căli­nești își dovedește utilitatea, aici având și farmacie și stomatologie. Și ilumina­tul, drumurile și toate celelalte sunt foar­te importante și ne luptăm să atra­gem fonduri să realizăm tot ce ne dorim.

Rep: Din punct de vedere cultural și turistic ce planuri aveți?
M.N.: Anul trecut am avut pe GAL două proiecte prin care am luat costume populare și stații de amplificare la fiecare cămin. Tot pe GAL am luat un buldoescavator și o mașină pentru pompieri. Facem tot posibilul să-i atragem pe tineri spre aceasă latură de promo­vare a tradițiilor. În acest sens ne ajută doamna Măriuca Verdeș care se ocupă de tot ce înseamnă tradiții, se face jocul la șură în fiecare duminică, iar în jurul ei sunt niște oameni deosebiți cu care se poate face treabă. Ne concentrăm să creăm o nouă pepinieră pentru conti­nuarea tradițiilor și să insuflăm tinerilor dragostea pentru ce avem noi autentic. Pentru că din bugetul local nu putem susține ce ne dorim, am propus înfiin­țarea unei asociații prin care să se poată depune proiecte culturale pentru comuna noastră.
În ce privește turismul, din păcate oamenii de la noi nu s-au axat prea mult spre această latură, cu toate că este o zonă deosebită și avem avantajul că sun­tem „la poarta” Maramureșului Is­toric. Chiar zilele acesta am îndrumat pe cineva spre turism după ce a încercat creșterea animalelor și nu a fost prea mulțumit. Sperăm că după ce pornesc primele pensiuni și vor veni turiștii, vor avea și alții curajul să meargă pe acest drum, pentru că există potențial. Pentru că este păcat să treacă turiștii spre Bârsana și să nu oprească și la noi. Voi face chiar o ședință cu cei interesați, mai ales că acum sunt finanțate până la 90% asemenea proiecte.

Rep: Un mesaj către locuitorii co­munei?
M.N.: Să aibă încredere și răbare, pentru că nu putem face tot ce ne dorim peste noapte. Mandatul trecut a fost unul foarte greu și nu am reușit să facem ce ne-am propus, dar să știe că ținem cont de nevoile comunei și ne preocupă să facem lucrurile cât mai bine posibil. Sper că în acest mandat să fac tot ceea ce mi-am propus. Îmi pun încrederea și în Consiliul Local și sper că totul va fi bine.
 

 

 

„Facem tot posibilul să-i atragem pe tineri spre aceasă latură de promo­vare a tradițiilor. În acest sens ne ajută doamna Măriuca Verdeș care se ocupă de tot ce înseamnă tradiții, se face jocul la șură în fiecare duminică, iar în jurul ei sunt niște oameni deosebiți cu care se poate face treabă. Ne concentrăm să creăm o nouă pepinieră pentru conti­nuarea tradițiilor și să insuflăm tinerilor dragostea pentru ce avem noi autentic”.

Mihai Nemeș - primarul comunei Călinești

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.