• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Sondajul incendiar al GAZETEI (II)

Săptămâna trecută, GAZETA de Maramureş a realizat o premieră absolută: a realizat un sondaj 100% obiectiv, necomandat de niciun partid politic, în întreg judeţul. Un eşantion reprezentativ de 1.400 de maramureşeni, din toate zonele judeţului şi 19 întrebări importante. Rezultatele au generat mare vâlvă atât la nivel politic, cât şi la nivelul societăţii civile. Continuăm seria analizelor uluitoare cu episodul: cât de cunoscuţi sunt aleşii maramureşeni şi care e intenţia de vot politic în principalele localităţi maramureşene.

 
Telefoane, comentarii, analize, întrebări. Pe scurt, efectele ale unui demers de excepţie, marca GAZETA de Maramureş.
În ultimele două săptămâni, oamenii GAZETEI au realizat un sondaj 100% profesionist, pe un eşantion reprezentativ: circa 1.400 de maramureşeni din toate colţurile judeţului au răspuns telefonic sau „faţă în faţă” la 19 întrebări. Rezultatele au fost publicate în mare parte în numărul trecut al GAZETEI şi, cu siguranţă, vor fi folosite ca material de analiză pentru partide, mass-media, analişti, societate civilă.
Vă prezentăm episodul II al barometrului intenţiei de vot în Maramureş: intenţia de vot politic în principalele localităţi ale judeţului şi marja de notorietate de care se bucură cei mai titraţi politicieni maramureşeni.
Dintre sighetenii care s-ar prezenta la urne în cazul în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri locale, 52% ar vota USL, 16,67% Partidul Poporului - Dan Diaconescu, 18,54% PDL, iar restul nu sunt hotărâţi sau ar vota alte partide. Numai 13,34% dintre sigheteni nu ştiu din ce partid face parte primarul lor, Eugenia Godja, care nu ar avea emoţii daca ar candida din nou.
Dintre locuitorii oraşului Ulmeni care s-ar prezenta la vot, peste 40% ar vota USL, iar 25% PD-L. Restul se declară deocamdată nehotărâţi.
În Tăuţii Măgherăuş, dacă ar avea loc alegeri săptămâna viitoare, USL ar obţine un vot politic de peste 50%. În mod ciudat, şi în Târgu Lăpuş intenţia de vot politic trimite USL pe primul loc, marea surpriză fiind scorul excepţional al Partidului Poporului. Actualul primar, Mitru Leşe, ar fi reales cu un scor zdrobitor pentru un nou mandat.
Şi la Vişeu de Sus, primarul Vasile Ciolpan ar fi reales fără probleme, deşi, din intenţia de vot politic, vişeuani preferă candidaţi independenţi sau Partidul Poporului - Dan Diaconescu.
În Borşa, procentele sunt distribuite destul de echilibrat între USL, PDL, Partidul Poporului şi candidaţi independenţi.
Din analizele noastre rezultă că ar câştiga fără probleme primarii din localităţi ca şi Ieud, Fărcaşa, Moisei, Şişişti, Suciu de Sus, Baia Sprie, Asuaj, Ariniş în timp ce ar avea probleme majore primarii actuali din Lăpuş, Somcuta Mare, Groşi, Giuleşti. Volumul imens de date urmează să fie prelucrate, constituind baza pentru analize viitoare. Este evident că după ce lucrurile vor intra într-o logică electorala, datele se vor schimba, nominalizarea candidaţilor pentru fiecare localitate / consiliu local / consiliul judeţean având o importanţă enormă, ce urmează să facă subiectul altor măsurători.
  
Notorietate / Simpatie
 
Printr-o altă întrebare, am încercat să măsurăm notorietatea unor politicieni maramureşeni: „Cât de cunoscuţi vă sunt următorii, dând note de la 1 la 10, 1-aproape deloc şi 10 – foarte cunoscut”. E greu de spus, însă, în ce măsură notele date de repondenţi se referă doar la notorietate. Unii au dat note de 1 ca antipatie, iar alţii 10 pentru simpatie.
Cea mai mare notă îi revine primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheş, care are medie de 6,9, urmat de preşedintele CJ Mircea Man, care a obţinut o medie de 6,74. Directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean a primit o cotă de notorietate 5,76, iar senatorul Sorin Bota, care şi-a anunţat candidatura pentru Consiliu Judeţean, 5,62. 
Vicepreşedintele CJ Călin Matei a primit o notă medie de 5,89 pentru notorietate şi simpatie, iar celălalt vicepreşedinte, Emil Marinescu, 3,99.  
Inspectorul şcolar general, Mariana Pop, fost candidat la Parlament şi nume vehiculat în timp pentru diverse funcţii publice a obţinut 5,58. Iar liderul UDMR, Istvan Ludescher a primit 4,85.

Comentariile celorlalți

Marius Vlad pe 05.03.2012 la 21:48
De ce rezultatele sondajelor efectuate in localitatile Salistea de Sus, Dragomiresti, Sacel si Bogdan Voda nu le afisati? Aceste localitati nu au importanta in Maramures sau rezultatele nu sunt cele asteptate de persoanele care au comandat aceste sondaje?

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.