• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 4 Martie , 2012

Sondajul incendiar al GAZETEI

Un sondaj cu un esantion de 1.400 de repondenti a testat, prin 19 intrebari, intentiile de vot ale maramuresenilor din toate zonele judetului, cu doar 3 luni inainte de alegeri. GAZETA de Maramures demonstreaza inca o data ca este un produs media de elita, realizand cu resurse propri acest sondaj. In „avalansa” de sondaje comandate de partidele politice, am gandit un proiect ambitios, realizat cu un efort sustinut pentru informarea corecta a cititorilor. Dupa doua saptamani de interviuri telefonice si „fata in fata”, va prezentam barometrul actual  al intentiei de vot din Maramures.

 

 

„30%!”, „cine a comandat sondajul?” „Aaaa, partidul X... Atunci e clar”. Sunt comentarii cu care ne-am obisnuit si care pun sub semnul intrebarii mai toate sondajele de opinie. Tocmai de aceea, GAZETA de Maramures si-a asumat un proiect ambitios, posibil unic pe piata ziarelor locale din tara: realizarea unui sondaj de opinie, total obiectiv si idependent, cu resurse propri, pus doar in slujba informarii corecte a cititorilor. Timp de doua saptamani, oamenii GAZETEI au sunat si intervievat fata in fata 1.400 de maramureseni din toate colturile judetului, de la Bicaz la Borsa, de la Poienile de sub Munte la Grosii Tiblesului. Pentru ca au raspuns ferm „nu” sau „in niciun caz!”, pentru 574 de persoane, sondajul s-a incheiat la prima intrebare: „Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, ati merge la vot?” Ceilalti, adica 826 de persoane, si-au exprimat intentiile de vot politic la nivel local si judetean, au ales intre candidatii pentru presedentia CJ, au „masurat” notorietatea unor politicieni din judet, au raspuns daca isi vor realege primarul, si-au exprimat opinia despre presedinte, noul premier, despre cauzele crizei economice etc.

Rezultatele sunt 100% reale si surprinzatoare. Interpretarea lor va continua in numerele viitoare ale GAZETEI.

 

Cei mai multi dintre repondentii care au raspuns ca nu ar merge la urne, au motivat ca nu au cu cine vota, pur si simplu. Si ca si-ar dori un partid al oamenilor simpli, candidati tineri si inteligenti. Cei mai multi dintre maramureseni vor ca partidele sa-si schimbe garda si mai cred ca sunt oameni care merita sa conduca si care trebuie gasiti si promovati. Numai ca, inainte de asta, spun ca Romania are nevoie de o „epurare” a clasei politice (fara a explica in ce fel sau cum) si ca singura diferenta intre partidele politice actuale este de multe ori doar sigla.

 

La prima intrebare, legata de prezenta la vot, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 49% au raspuns „Da”, 26% „Nu”, 10% s-au declarat nehotarati, spunand ca probabil da, iar 15% au spus hotarat ca „In niciun caz!”.

Dintre cei 826 de maramureseni intervievati care ar merge la vot, 37,79% au raspuns ca ar vota cu USL, 14,96% cu PDL, 3,97% cu UDMR, 16,92% cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu, 2,36% cu UNPR. PNG ar aduna 0,78% din voturi, PRM 3,54%. Extrem de mare numarul celor care inca se mai gandesc, ar vota orice alti candidati sau independenti: 19,68 de procente. Practic, cea mai importanta batalie se va da pe acest bazin urias.

 

Pentru cei care au raspuns „USL”, am folosit doua intrebari subsidiare, incercand sa determinam cum se departajeaza pe sustinatori partidele care compun USL. „Daca partidele care compun USL (PSD, PNL, PC) ar candida individual, pe care dintre ele le-ati vota?”. La aceasta intrebare, 51,54% au raspuns PNL, 46,39% PSD si 2,07% PC. Prin cea de-a doua intrebare subsidiara am incercat sa aflam cum privesc alegatorii traditionali ai PNL, PSD si PC, alianta dintre cele trei partide. 4,40% au raspuns ca au o parere foarte proasta despre alianta, 16,48% au o parere proasta, 53,84%  parere buna, 12,09% foarte buna, iar 13,28% s-au declarat indiferenti.

 

La intrebarea legata de votul politic pentru presedintia Consiliului Judetean: „Cu cine ati vota la presedintia Consiliului Judetean Maramures?”, 35,71% au raspuns „candidatul USL”, 16,80% candidatul PD-UNPR si 47,49% „alt candidat”. Interesant e ca, „uninominal” lucrurile stau cu totul altfel. Pusi sa aleaga intre Mircea Man si candidatul USL, 51,69% l-ar vota pe Man, iar 48,31% candidatul USL „in orb”. Cum ar arata o „inclestare politica” intre Mircea Man si o serie de candidati a caror nume a fost vehiculat pentru sefia CJ? Intre Mircea Man si Calin Matei, cei mai multi alegatori

l-au ales pe Man - 34,05%. 30,46% au raspuns ca ar vota cu Matei, iar 35,49% ca nu stiu (unii pentru ca nu cunosc candidatul, altii pentru ca nu sunt hotarati).

Mircea Man ar castiga si o confruntare cu consilierul judetean PSD Gheorghe Simon cu un scor de 33,68% la 22,91%. Aici, numarul celor care au raspuns ca „nu stiu/nu ma pot hotari” e mult mai mare – 43,41%.

In schimb, surprinzator sau nu, Mircea Man ar pierde intr-o confruntare deschisa cu Teodor Ardelean: 29,92% pentru presedintele CJ fata de 35,21% cat ar aduna directorul bibliotecii judetene. In acest caz, numarul celor care au raspuns cu „nu stiu/nu ma pot hotari” este de 34,87%, datorita faptului ca cei doi candidati se bucura de o notorietate mai mare.

 

Daca Mircea Man ar candida contra lui Mircea Mecea, presedintele PNL Baia Mare, rezultatul ar fi de 33,91% fata de 21,45%, in favoarea lui Man. Iar 44,64% au raspuns ca nu stiu pe care dintre cei doi sa-i aleaga/nu se pot hotara, sau ca nu-i cunosc pe candidati.

Mircea Man ar iesi castigator, la limita, si intr-o confruntare cu Sorin Bota, cu un scor de 34,15% la 30.41%, aici numarul nehotaratilor fiind de 35,44%.

 

Am incercat sa aflam in ce masura e adevarata legenda votului pentru CJ in functie de culoarea politica a primarului/partidului, asa ca am intrebat: „In ce masura recomandarea primarului sau partidul din care face parte acesta va influenteaza votul pentru Consiliul Judetean?”. 19,50% dintre repondenti au raspuns ca „In mare masura”, 24,46% - „In mica masura” iar 56,04% „Deloc”. Mit demolat. Atunci care sunt criteriile pe baza carora isi dau votul maramureseni? „Pe baza caror informatii/recomandari decideti sa acordati votul unui candidat/partid?”47% au raspuns ca sunt influentati de „realizarile prezentate”, 21,67% de presa, 23,67% din discutii cu persoane in care au incredere, 1,67% din afise/materiale promotionale si restul de 5,99% din recomandari.

 

Am fost curiosi sa aflam cum il vad maramuresenii pe Traian Basescu. „Ce parere aveti despre presedintele Traian Basescu?” 24,55% au raspuns ca au o parere buna/ foarte buna, 58,72% rea/foarte rea si 16,73% au spus ca „nu stiu/mi-e indiferent”.

Am testat si imaginea noului premier prin „Ce impresie v-a facut noul premier – Mihai Razvan Ungureanu?” Cei mai multi dintre repondenti - 41,63% au raspuns ca au o parere buna si foarte buna despre premier, 19,92% au o parere proasta sau foarte proasta, iar 38,45% nu stiu sau, in cele mai multe cazuri, nu si-au format inca o opinie.

 

Cum se tot cauta vinovati pentru vremurile pe care le traim, am intrebat „Cine este de vina pentru situatia in care se gaseste astazi Romania?”. Surprinzator de multi maramureseni nu au gasit un singur vinovat si cred ca vina e impartita intre toate guvernele postdecembriste, sau vina ne apartine tuturor. 5,11% au raspuns „criza economica mondiala”, 12,46% l-au gasit vinovat pe presedintele Traian Basescu, 12,46% Guvernul, 21,40% spun ca vina apartine tuturor partidelor politice, 14,05% cred ca de vina e si criza, si presedintele, si guvernul si partidele (pe raspuns „Toti cei de mai sus”), iar 34,52% au raspuns „Noi toti”, considerand ca vina e colectiva si ne apartine tuturor. Surprinzator, nu-i asa?

 

La intrebarea „Ce regim politic credeti ca ni s-ar potrivi?”,  raspunsurile sunt nuantate. Oamenii nu vor dictatura, sau daca vor una militara e dintr-o disperare devenita cronica, stiu doar ca actualul sistem ar trebui schimbat, dar nu stiu ce sa puna in loc. Multi il amintesc pe Tepes... 

Rezultatele: 15,90% ar opta pentru monarhie, 65,15% pentru democratie (majoritatea precizand expres „altfel de democratie!” sau „Asta nu e democratie!”), iar 18,95% pentru comunism sau dictatura militara, din disperare si nevoia de ordine.

Sondajul GAZETEI a incercat sa afle daca oamenii stiu din ce partid face parte primarul din localitatea lor, iar raspunsurile au demonstrat ca majoritatea isi cunosc edilul. O alta intrebare a fost necesara pentru a ne face o idee asupra intentiei de vot la nivelul primariilor din fiecare localitate din chestionar. De exemplu, actualul primar, Catalin Chereches a adunat o intentie de vot de peste 60% si, ca notorietate, in Baia Mare, il bate, pardon, il bate „de-l asculta cu urechea” pe Mircea Man.

Dar, aceste date vor fi analizate in numerele viitoare ale GAZETEI.

 

Ardelean il demoleaza pe Man in Baia Mare

 

Intre Mircea Man si Teodor Ardelean, baimarenii il aleg pe directorul bibliotecii judetene pentru sefia CJ: 56,9% fata de 24,6%, iar 18,5% au raspuns ca nu stiu sau nu sunt hotarati. 

Comentariile celorlalți

Marius Vlad pe 12.03.2012 la 19:22
De ce rezultatele sondajelor efectuate in localitatile Salistea de Sus, Dragomiresti, Sacel si Bogdan Voda nu le afisati? Aceste localitati nu au importanta in Maramures sau rezultatele nu sunt cele asteptate de persoanele care au comandat aceste sondaje?
canada pe 12.03.2012 la 18:26
SONDAJJJ .
CINE ESTE RESPONSABIL DE DEZASTRU,RUINA ,SARACIA ... DIN TARA ?
voi toti in frunte cu NOMENCLATURA,cupizii,coruptii si hotii !

voi toti care inca ii tineti in fotolii,in afaceri din furt numai,in primarii,militie ,JUSTITIE si prese

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.