• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 21 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Martie , 2012

Un bocanc în gura legii

Primăria Şomcuta Mare încalcă grosolan legea accesului la informaţiile de interes public şi principiul democratic al transparenţei! Conform jurisprudenţei, instituţia ar fi pasibilă de amenzi şi sancţiuni dure.

 
 

Dublă bătaie de joc pe bani publici! Potrivit principiului democraţiei, transparenţa, mai ales când vine vorba de cheltuirea banilor publici, este sfântă. O consfinţesc Constituţia României şi documentele internaţionale ratificate de Parlamentul României. Şi legea 544, care garantează liberul acces la informaţiile de interes public. Pentru Primăria Şomcuta Mare, această listă de legi nu reprezintă, se pare, nimic.

Din cauza unor suspiciuni şi reclamaţii trimise pe adresa redacţiei şi a zvonurilor de tot felul, GAZETA de Maramureş a dorit să verifice modul în care mai marii oraşului Şomcuta Mare înţeleg să cheltuie banii publici, să atribuie şi să controleze lucrările executate şi plătite din bănuţii contribuabililor.

Un gest perfect democratic. Drept urmare, am trimis o cerere de furnizare de informaţii publice pe adresa primăriei, solicitând punctual date despre lucrările executate din bani publici – modul de atribuire, valoarea, subcontractanţi etc. După 30 de zile, în loc de răspuns, am primit un refuz tacit de furnizare a informaţiilor: „achiziţiile efectuate de Primăria oraşului Şomcuta Mare în baza OUG 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi vizualizate şi verificate pe site-ul de specialitate, respectiv e-licitatie.ro, unde se vor regăsi toate informaţiile referitoare la atribuire, numărul participanţilor precum şi ofertanţi declaraţi câştigători la procedurile organizate începând cu data utilizării acestui sistem. Pentru multe dintre aceste achiziţii, în măsura în care se va face această verificare, veţi constata că procedura a fost organizată exclusiv online”. Practic, prin această răspuns, primăria încalcă legea în mod repetat. În primul rând, în cazul unui refuz al furnizării informaţiilor solicitate, explicit sau tacit, răspunsul se comunică în 5 zile, nu în 30! Apoi, se face trimitere la un site pentru care e nevoie de un cont care se plăteşte, ori informaţiile sunt gratuite şi nu pot fi obstrucţionate. Apoi, nu toate informaţiile solicitate de noi sunt disponibile pe acesl site.

 

Legal, secretarul primăriei şi primarul sunt pasibili de sancţiuni: „Refuzul explicit sau tacit al angajatului desemnat al unei autorităţi ori instituţii publice pentru aplicarea prevederilor Legii nr.544/2001 constituie abatere şi atrage răspunderea disciplinară a celui vinovat. Împotriva refuzului se poate depune reclamaţie la conducătorul autorităţii sau al instituţiei publice respective în termen de 30 de zile de la luarea la cunoştinţă de către persoana lezată”.Oricum, GAZETA va încerca să spargă secretomania din Primăria Şomcuta. Iar primarul Dorin Vasile Alb trebuie să înţeleagă că transparenţa în gestionarea banilor publici nu e facultativă, ci obligatorie. În primul rând, pentru cei care plătesc taxe şi impozite şi care l-au votat!

 

În locul atitudinii de vătaf sau a poziţiei struţului, aşteptăm răspunsuri la câteva întrebări:

- Este adevărat că cele mai multe lucrări din bani publici ajung la firmele de casă ale unor politicieni?

- Este adevărat că, din cauza unor probleme cu deconturile şi bugetul, consilierii refuză   să-şi asume răspunderea pentru gestionarea fondurilor publice?

- Este adevărat că se plătesc lunar circa 100 de milioane de lei vechi pentru o firmă care se ocupă de câinii vagabonzi în condiţiile în care infrastructura oraşului de exemplu, este dezastruoasă?

- Vă credeţi mai presus de lege, domnule primar?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.