• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Iunie , 2003

SOCIAL-ECONOMIC

* Copiii copiilor
Mama la 12 ani

* Blocurile de pe malul Sasarului supravietuiesc pe
Nisipuri miscatoare

* Blocurile ANL-ului din Targu Lapus - pe ultima suta de metri
Speranta pentru tineri

* De unde luam banii pentru vacanta?
Finantatorii vacantelor

* Daruind, vei dobandi!
Copiii va cer ajutorul!

* Copiii copiilor
Mama la 12 ani

Copilaria ar trebui sa fie o varsta lipsita de griji. Din pacate, nu este intotdeauna asa. Lipsa unei educatii sanatoase si comportamentele negative preluate din familie indruma copiii pe cai gresite. Fiindca parintii ii lasa in voia sortii, acesti copii sunt tentati sa faca greseli care le distrug viata. Nici saracia crunta in care traiesc, nici lipsa unui loc de munca nu-i impiedica sa devina parinti. Din pacate, copiii lor nu au nici un viitor.

Din cauza lipsei de educatie, tot mai multe adolescente devin mame. Desi au posibilitatea sa foloseasca gratuit metode contraceptive, unele tinere ignora facilitatea si nasc, chiar daca traiesc in saracie crunta si nu au posibilitatea sa-si intretina copiii. Isi distrug viitorul si arunca un nou-nascut fie in ghena de gunoi, fie intr-un cerc vicios al saraciei, din care sunt putine sanse sa scape.

Comuna Ardusat este situata la circa 25 de km de Baia Mare. Conform recensamantului de anul trecut, nici un locuitor al comunei nu este rrom. Totusi, doua dintre strazile comunei sunt locuite numai de rromi. Strazi pietruite, copii desculti care se joaca in mijlocul drumului, case destul de mari, femei cu fuste inflorate, masini cu numere straine si bineinteles coloana sonora asigurata de Liviu Guta si Carmen Serban. Dar bunastarea rromilor din Ardusat este aparenta. Casele din capatul strazii sunt mici, acoperite cu trestie sau folie si nu au geamuri. La numarul 63 locuieste Susana Lingurar, in varsta de 60 de ani. Femeia are patru copii si zece nepoti. Cel mai mare dintre ei, Gheorghe, este ciurdar. In fiecare vara, omul merge cu vacile satului la pasunat. Barbatul are cinci copii. Laura, fiica cea mare, nu a implinit 14 ani dar are deja o fetita de un an si doua luni. E copilul care are copil.

Mama la 12 ani!

Laura Lingurar locuieste “dincolo de valcea”, langa pasunea pentru vite, intr-o coliba din vaiog. Geamurile si usile nu au fost “o prioritate a proiectantului”, iar acoperisul din trestie e inutil in lupta cu ploaia. Interiorul este “mobilat” cu doua paturi, o soba si o masa improvizata din cartoane. Pe jos, pamantul inlocuieste parchetul sau pardoseala. Tanara, micuta si slaba, isi strange copilul la piept si ma priveste cu inocenta. Sunt doi copii. “Am numai patru clase, ca nu avea cine sa ma tina la scoala. Mama s-a maritat la 15 ani si m-a nascut la saisprezece. Parintii sunt ciurdari. M-am luat cu Petre, tatal fetitei, cand aveam 12 ani, ca parintii nu mai puteau sa ma tina. Dar si el ii sarac, nu avem nici un venit, lucram cu ziua pe la oamenii din sat. Primarul a zis ca nu-mi da ajutor social, ca n-am buletin. Eu n-am stiut ca-s gravida pana in luna a cincea. Am nascut la 12 ani si noua luni. Am lasat fetita in spital, ca nu aveam unde sa o aduc, dar au venit niste domni de la Protectia Copilului si mi-au zis sa iau fata acasa, ca am conditii. Iarna stam cate noua persoane in coliba, dar vara pleaca toti pe sate, sa caute de lucru. Acuma locuim numai cu tata si cu nevasta lui”, a spus Laura Lingurar. Un copil ar trebui sa fie o bucurie pentru parinti. Dar ca orice lucru care nu este facut la timpul lui, un copil poate fi o greseala generatoare de alte greseli. Din cauza lipsei de educatie si a comportamentelor preluate din familie, tot mai multe tinere devin mame la varsta la care ar trebui sa fie preocupate de scoala. Isi distrug viata si o distrug si pe cea a copiilor lor. Cum pot sa ofere celor mici ce nu stiu, ce n-au avut nici ele la randul lor? Ce viitor vor avea acesti micuti? Vor fi aruncati in aceeasi saracie si neputinta, la fel ca si parintii lor. La varsta la care inca sunt copii, vor deveni parinti. Pentru ca asa li s-a intamplat si lor.

Ioana LUCACEL



* Blocurile de pe malul Sasarului supravietuiesc pe
Nisipuri miscatoare

Dupa un inceput lent, reparatiile la malul raului Sasar, in zona blocurilor amenintate de pe strada Dragos Voda par a fi intrat pe un fagas firesc. In aparenta, portiunea de 100 de metri afectata mai puternic de prabusirea malului va fi stabilizata in intregime. Dar in realitate, cele doua miliarde lei acordate prin Hotararea de Guvern din 7 noiembrie 2002 (pentru inceperea lucrarilor) sunt suficiente pentru consolidarea unei portiuni de doar 50 de metri. Cele patru blocuri construite in apropierea malului raului Sasar din Baia Mare, in aval de podul Decebal, sunt inca stabile. Conform raportului de expertiza tehnica intocmit in luna martie a acestui an, de prof. dr. ing. Florian Roman, expert tehnic in constructii, neinterventia pentru stoparea fenomenului de eroziune a malului poate pune, insa, in pericol stabilitatea blocurilor. Lucrarile incepute in urma cu trei saptamani au ca beneficiar Sectorul de Gospodarire a Apelor Maramures, iar constructorul este Directia Judeteana de Drumuri si Poduri. Dupa inceperea lucrarilor, inginerii de la Inspectoratul de Stat pentru Constructii au ajuns la concluzia ca stalpii care vor fi amplasati pentru consolidarea malului, pe portiunea de 100 de metri din fata blocurilor, vor trebui dispusi la o distanta cat mai mica. Astfel, s-ar evita o posibila infiltratie a apelor printre acestia, malul devenind mai solid. Ideea e buna, numai ca din cei 100 de metri initiali, cele doua miliarde lei aprobate de Guvern in luna noiembrie a anului trecut ar ajunge doar pentru 50 de metri. Pentru continuarea lucrarilor si pe portiunea ramasa, Asociatia de Locatari nr. 56 de pe str Dragos Voda (care include si cele patru blocuri amenintate) a solicitat Prefecturii Maramures, Consiliului Judetean si primariei Baia Mare alocarea de fonduri suplimentare (in valoare de 2,5 miliarde lei). Din cererea asociatiei, reiese ca suma respectiva este necesara pentru finalizarea lucrarilor de stabilizare a terenului pe care se afla construite blocurile. Stefan Gonczi, secretarul general al Prefecturii, ne-a asigurat ca banii necesari acestui scop vor fi alocati cat de curand.

Ciprian DRAGOS



* Blocurile ANL-ului din Targu Lapus - pe ultima suta de metri
Speranta pentru tineri

Cladirile destinate tinerilor, construite prin programul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), sunt aproape de momentul in care vor fi date in folosinta. Daca Baia Mare a ramas in urma in comparatie cu celelalte orase din judet, constructiile de tip ANL din Targu Lapus si Sighetu Marmatiei sunt in ultima faza a lucrarilor. Cele cateva zeci de apartamente sunt ravnite de multi tineri, datorita confortului, calitatii lucrarilor si a chiriei mici percepute de primarii.

Ultimele blocuri construite in Targu Lapus, si singurele dupa 1990, se apropie de momentul final al executiei lucrarilor. Desi data darii lor in folosinta se lasa asteptata, Primaria orasului a inregistrat sute de cereri din partea celor care spera la un loc confortabil intr-un apartament de tip nou. Calitatea constructiilor este la un nivel ridicat, constructorul respectand standardele impuse de beneficiar.

Dupa o prima constructie cu 17 apartamente, finalizata in aceasta primavara, orasul Targu Lapus va avea la sfarsitul lunii iulie un al doilea bloc de locuinte (de tip ANL) destinate tinerilor. Constructia blocului de tip P + 3 + M (parter, trei etaje, cu mansarda) de pe strada 1 Mai din Targu Lapus a inceput in luna mai a anului 2002. Beneficiarul blocului de locuinte pentru tineret, amplasat pe malul raului Lapus, este Agentia Nationala pentru Locuinte (in colaborare cu autoritatile administratiei locale), iar executantul este firma de constructii SC IMI SA Baia Mare. Cladirea este destinata sa gazduiasca 34 de apartamente cu doua camere si unul cu o singura incapere, avand suprafete cuprinse intre 52 si 57 mp. Locuintele sunt prevazute cu incalzire proprie (asigurata de centrala comuna de la parter), contorizare la alimentarea cu gaz si linie telefonica. Conditiile de locuit se anunta a fi dintre cele mai bune, plecand de la aspectul exterior si terminand cu interioarele, la a caror finisare se lucreaza in prezent. Inginerul constructor Dan Perta, seful de santier, ne-a oferit detalii despre stadiul actual al lucrarilor. ”Avand in vedere iarna geroasa prin care am trecut, suntem multumiti de ce s-a facut pana acum. Este vorba despre o cladire moderna si trebuie executata la cel mai inalt nivel calitativ. Peretii blocului, captusiti la interior si la exterior cu polistiren, vor asigura confortul de temperatura atat iarna, cat si vara. Interiorul este dotat cu parchet lamelat stratificat (in camere), gresie (in hol), gresie si faianta (in baie si bucatarie). S-a folosit tamplarie PVC, cu geam termopan si usi interioare din lemn masiv. Din punctul nostru de vedere, speram sa terminam lucrarea pana la 31 iulie, data de predare a lucrarii”, a declarat Perta.

Apartamente ravnite

“Este o investitie importanta si pentru oras, dar si pentru cei care beneficiaza de ea. Reusita noastra se datoreaza stransei colaborari pe care am avut-o cu Consiliul Local, cu ANL-ul si cu proiectantul. Avand in vedere faptul ca dupa ’90 in Targu Lapus nu s-a mai construit nimic, cele doua blocuri de apartamente sunt extrem de bine venite. Constructiile se predau la cheie, cu toate utilitatile. In zona din jurul blocului realizat de SC IMI SA, Consiliul Local intentioneaza sa faca si sistematizarea verticala, pe propria cheltuiala. Aceasta priveste amenajarea malului si a imprejurimii blocului, unde vom construi o parcare, pentru ca totul sa fie predat in conditii impecabile. Lucrarile vor fi efectuate tot de firma noastra, fiindca sunt legate de cladire”, a afirmat Alexandru Parjol, administratorul firmei constructoare. Locuitorii sunt multumiti de noile constructii ale orasului, peste 300 de tineri sub 35 de ani avand deja depuse cererile pentru atribuirea unei locuinte. Mai ales ca, pentru aceste apartamente, chiriile vor fi modice. ”Cele doua blocuri sunt excelente. Trebuie mers pe ideea de a ajuta tinerii cu posibilitati financiare limitate. Si eu mi-am depus cererea pentru a primi un apartament. E bine ca nu s-au facut doar de dragul de a le avea, ci chiar sunt confortabile. Sunt cele mai bune blocuri din Targu Lapus”, ne-a spus Ioan Molnar, un localnic. Apartamentele celor doua blocuri vor ajunge in folosinta doritorilor, in baza unui contract de inchiriere incheiat pe o durata de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii termenului. Pe langa cele doua constructii, un alt bloc, de 40 de apartamente, aflat in faza studiului de fezabilitate, se preconizeaza a se construi pe strada Tiblesului.

Ciprian DRAGOS



* De unde luam banii pentru vacanta?
Finantatorii vacantelor

Intr-o societate capitalista, civilizata, intr-un cuvant normala, orice bancher care se respecta, ofera in conditii reciproc avantajoase, credite pentru diverse necesitati financiare. In acest context, exista si la noi banci care au printre produsele lor credite dedicate vacantelor si excursiilor. In ce conditii?

Nu inteleg secretomania cand este vorba de societati bancare “cu staif”, care pretind ca au o politica transparenta. Reticenta e greu explicabila. Orice persoana interesata va face acelasi lucru pe care l-am facut noi. Va intra in cateva banci si va cere informatii, dupa care va decide care e oferta cea mai avantajoasa.

5000 USD

La Serviciul Credite Retail de la Banca “Transilvania” am primit toate informatiile de la Adriana Sarca, analist credite retail. Oricine are un contract de munca pe o perioada nedeterminata (sau e pensionar) si are un venit lunar de cel putin 150 de USD poate beneficia de un credit pentru nevoi curente. Volumul creditului nu poate depasi cinci salarii, respectiv pensii lunare nete si poate fi de maxim 5000 de USD in echivalent lei. Suma imprumutata trebuie rambursata in 12 luni, cu o dobanda de 30% pe an. Pentru 160 de milioane imprumutate (aproximativ 5000 USD), rata inclusiv dobanda va fi de 15 milioane si jumatate pe luna. Este necesar ca veniturile solicitantului sa fie cel putin de doua ori mai mari decat obligatia lunara. Pentru obtinerea creditului este nevoie de cel putin doi giranti, adeverinte de venit, copii dupa actele de identitate si cartile de munca ale solicitantului si girantilor.

2000 USD

Una dintre bancile care au produse dedicate celor ce doresc o vacanta, dar nu dispun de fonduri suficiente, este Banc Post, care crediteaza (atat in lei cat si in valuta) pentru vacante in tara sau strainatate. In functie de venitul net al solicitantului, se acorda credite pana la 2000 USD sau echivalent in lei, insa e obligatoriu ca venitul acestuia sa fie de trei ori mai mare decat rata lunara de credit. Daca solicitantul este bugetar, nu e nevoie de giranti si banii pot fi obtinuti chiar in aceeasi zi. Actele necesare sunt adeverinte de venit, copii dupa cartile de munca (prima si ultima pagina) si actele de identitate. De exemplu, pentru un credit de 1000 USD, rambursabil in doi ani, obligatia lunara va fi de aproximativ 50 USD (dobanda se calculeaza la sold, astfel incat, spre sfarsitul perioadei, datoria lunara scade). Pentru 30 de miloane de lei imprumutate, veti plati lunar 1.950.000 de lei la inceput, ultima rata fiind de 1.280.000 de lei.

20 de milioane

Banca Romana de Dezvoltare ofera credite pentru nevoi personale, care pot fi folosite si in scopuri turistice. Cristian Trifan, de la Serviciul Credite al BRD, a declarat ca orice persoana fizica poate obtine un credit pe o perioada de maxim trei ani, cu conditia ca venitul sau net sa depaseasca rata creditului de cel putin doua ori. Cu actele de identitate ale solicitantului si girantilor, certificatul de casatorie, adeverinte de venit si copii dupa cartea de munca, se pot obtine banii necesari in timp foarte scurt. Daca sunteti pregatit sa renuntati la vacanta pe urmatorii doi ani, pana restituiti imprumutul de 20 milioane de lei, veti plati o rata lunara de 1.139.000 lei, in cazul in care optati pentru egalizarea ratelor.

3000 USD

De la Eurom Bank, mediatizatul credit “Vacanta mea” poate fi obtinut in maximum 48 de ore si are termen de rambursare 12 luni. Suma maxima ce se poate obtine este de 3000 Euro si o conditie obligatorie este ca rata lunara sa fie de maxim jumatate din venitul net al celui ce solicita creditul. Aveti nevoie de adeverinte de venit (si pentru giranti), copii dupa cartile de munca si dupa ultima factura de energie electrica sau telefon. Cum dobanda este de 26% pe an pentru sume in lei, in cazul unui imprumut in valoare de 15.000.000 lei, veti avea de platit in fiecare luna in jur de 1.575.000 lei si anul urmator va puteti bucura de o noua vacanta. Daca v-ati gandit la vacanta anul acesta, oferta bancilor este generoasa. Cu conditia ca anul viitor sa nu mai vreti concediu...

Lavinia COTARCEA



* Daruind, vei dobandi!
Copiii va cer ajutorul!

Motivul pentru care a aparut aceasta rubrica este faptul ca nu vrem sa ne ascundem sub masca nepasarii, in timp ce exista atatia oameni care au nevoie de ajutor. Ne-am bazat pe solidaritate si pe faptul ca exista oameni care pot sa-i ajute pe cei necajiti. Din pacate, apelul nostru nu a primit prea multe raspunsuri. Refuzam sa credem ca noi, maramuresenii, suntem atat de egoisti incat sa nu ne pese de cei care ne cer ajutorul. Oare chiar nu putem sa-i ajutam sau nu vrem? Va rugam, inca o data, ganditi-va o clipa la cei care va cer ajutorul cu disperare. In aceasta saptamana apeleaza la dumneavoastra Margareta Pekar. Desi a ajuns la varsta de 59 de ani, necazurile nu o ocolesc. Batranica este nevoita sa-si intretina cei patru nepoti. “Fiica mea, Aniko, locuia impreuna cu copiii si cu sotul ei in chirie. Ginerele meu este alcoolic. Nu muncea nicaieri. Nu si-au platit chiria si proprietarul i-a scos afara. Apoi s-au mutat intr-o locuinta sociala de pe Strada Filaturii. Iarna era gheata pe pereti si copiii lesinau de foame. Nu aveau nici macar paine. I-am adus, pe rand, la mine. Apoi au fost dati afara si din apartamentul ala, iar fiica mea a ramas, practic, cu copiii in strada. I-am luat in apartamentul meu de pe Aleea Rotunda, nr. 5/2. Eu am pensie de 1.500.000 de lei, si sufar de diabet si tromboza. Nu avem ce sa mancam. Daca fierb niste cartofi, ii las la copiii, si eu beau apa cu zahar ca sa imi reglez glicemia. Tatal copiilor nu ne-a dat nici un ban. Copiii astia nu au avut niciodata haine noi. Iarna se incaltau cu sosonii ramasi de la sotul meu, care a murit. Erau saptamani intregi in care nu aveam bani de-o paine. Trei dintre ei sunt la scoala, iar unul la gradinita. Ginerele ar trebui sa ne plateasca pensie alimentara, dar fiica mea nu vrea sa-l dea in judecata. O duce cu vorba cum vrea el. Ne-a furat si televizorul din casa si l-a vandut. Acum avem restanta de 5.000.000 de lei la taxe. Daca nu platim, o sa ne dea in judecata si o sa scoata apartamentul la licitatie. Unde vor sta atunci copiii? Tatal copiilor le datoreaza 5.000.000 de lei din pensia alimentara, dar acum s-a internat la dezalcolizare si spune ca nu are de unde sa ne dea banii. Ce vom face? Vom iesi in strada?”, a spus printre lacrimi Margareta Pekar. Acesti copiii au nevoie de ajutorul dumeavoastra pentru a-si pastra locuinta. Cei dintre dumneavoastra care doresc sa le lumineze putin copilaria, sunt rugati sa depuna orice suma de bani in contul 251100067486423 deschis de GAZETA de Maramures la MindBank sucursala Baia Mare. Generozitatea dumneavoastra poate ajuta aceasta familie sa-si pastreze locuinta. Numai daruind, veti dobandi!

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.