• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Decembrie , 2003

SOCIAL - ECONOMIC

* Agonia sarbatorilor pentru infometati
CraciUn interzis

* Maratonul cumparaturilor de sarbatori
Cat ne costa Craciunul?

* Cetina SRL a demonstrat ca se poate!
CALITATE APETISANTA

* Bursa vorbelor

* Punguta financiara

* Bani prin Yahoo

* "Fericirea copilului tau e nepretuita!"
Bonus: Mos Craciun

* Agonia sarbatorilor pentru infometati
CraciUn interzis

Foame, frig si lacrimi. Asa este "sarbatorit" Craciunul de cei care isi doresc in fiecare zi acelasi lucru: sa supravietuiasca. Ei nu simt nici caldura unui camin, nici savoarea bucatelor traditionale si nici bucuria sosirii lui Mosului Craciun. Pentru ei, ziua Nasterii Domnului e ca oricare alta. Dar mai trista.

Decembrie nins, bulevardul Traian, Baia Mare. Zarva, oameni incarcati cu sacose si brazi, masini care asteapta sa traverseze pietonii grabiti, vanzatori ambulanti care vand caciulite de Mos Craciun. Doamne elegante discuta "savant" despre modelul rochiei care "se poarta la Revelion". La cativa metri, o fetita tremura. Face parte din ceea ce "cabinetistii" lui Nastase numesc categoria defavorizata. Fetita locuieste intr-un bloc de pe Aleea Uranus. Nu se bucura de venirea sarbatorilor nici ea, si nici vecinii ei. O cheama Ioana Spataru si are patru frati. "La noi, pa Uranus, tati is saraci. Daca avem o pita pa masa, ii bine. Ii frig, de inghetam acolo, mai bine stau pa strada. Mos Craciun... n-o venit niciodata. Poate n-am fost cuminte. Nici la colindat nu ma duc, ca-mi ia tata banii si-i bea", a spus fetita. Apoi a plecat spre nicaieri, cu mainile indesate in buzunare. Ochii tristi nici nu si i-a mai sters de mult.

Cei fara Craciun

In zilele, dar mai ales in noptile de sarbatori, sala de asteptare a garii baimarene seamana cu un adapost nocturn pentru "napastuiti". Zdrenturosii dorm tolaniti pe scaunele reci din plastic, cersetorii isi impart prada de peste zi (de multe ori o coaja de paine), iar copiii se agata deznadajduiti de calatorii pe care-i simt mai cu dare de mana. "Da-mi o mie", este refrenul trist al iernii. Intr-un colt, sta ghemuita o femeie. Nu are mai mult de 35 de ani, dar pare deja batrana. Ma studiaza cu privirea unui caine flamand, apoi incepe sa planga, confesandu-se. O cheama Carmen Coardas si nu are pe nimeni. "Parintii mi-or murit. Acuma n-am nici unde sta, ca garsoniera o luat-o sora-mea si frate-meu. N-am pa nime'. Is bolnava si primesc 600.000 de lei, pensie de boala. Atata. De Craciun stau in gara, unde sa ma duc? De-oi ave' bani oi manca o pita, de nu, nu. Io n-am nici Craciun, nici Anu Nou, numa' chinuri si suferinta", a suspinat femeia. Alaturi, un batranel isi strange la piept canadiana rupta, mancata de molii. Nici el n-are familie si casa. "Vasile Matesan imi zace. Am avut casa si familie, da' amu' n-am nimic. Sotia o murit si fecioru ii in puscarie. Din pensie ii duc lui pachet. Oricand samteam ca vine Craciunu', amu' samtasc numa' cu lacrimi. N-am nimica, stau aci, si-apoi mi-oi lua orice de mancare de-oi ave' bani, de nu oi rabda foame, c-amu' is invatat. Oi corinda si gata, ma culc sa uit de tate", a spus batranul. Spre iesire ma ciocnesc de oamenii grabiti si incarcati cu bagaje, care se intereseaza de mersul trenurilor. Se inghesuie sa prinda ultimul tren spre destinatiile de vacanta. Indiferenta ramane un virus al inceputului de mileniu. In statie se aude vocea care anunta sec: "...spre Sinaia pleaca de la linia 1..." Saracii raman. Nu pleaca nicaieri, fiindca n-au unde. Daca le-a mai ramas ceva este speranta ca "maine" (eternul "maine") vor manca. Macar paine. Pentru ei, Craciunul e "inca o zi". Atat.

Ioana LUCACEL



* Maratonul cumparaturilor de sarbatori
Cat ne costa Craciunul?

Sarbatorile de iarna inseamna brad impodobit, masa imbelsugata si cozonaci. Acu', cand nu va vedeti capul de treburi, GAZETA s-a gandit sa va intinda o mana de ajutor. Verificati lista si "indestulati" portofelul, maratonul cumparaturilor incepe!

De Craciun, orice roman trebuie sa aiba in casa un brad impodobit si o masa indestulata. Inca de la inceputul lunii decembrie, magazinele au inceput sa lupte la baioneta pentru intaietate. Au fost scoase la inaintare promotiile de Craciun. Trebuie doar sa alegem.

Brazii

Cei care doresc sa simta mirosul prospat de brad, pot apela la pepiniere, vanzatori ambulanti sau la cei din piata. Preturile sunt cuprinse intre 200.000 de lei pentru bradutii de un metru si 1.500.000 de lei pentru brazii de peste un metru si jumatate. Daca nu va dati in vand dupa mirosul coniferelor, puteti alege un brad artificial. Oferta e vasta. De la braduti de 30-40 de cm la brazi "in toata firea" de 1-2 metri. Preturile, la fel. Intre 345.000 de lei si 1.200.000 de lei. Daca nici la capitolul timp nu stati prea bine, puteti alege un brad gata impodobit, care insa va va "usura" de 1.500.000 de lei. Nici bugetul celor care prefera sa impodobeasca bradul impreuna cu familia nu ramane "neatins". Pentru un set de globuri va trebui sa scoateti din buzunar intre 50.000 de lei si 160.000 de lei, in functie de marime si model. Beteala se vinde cu preturi cuprinse intre 30.000 de lei si 60.000 de lei. Artificiile costa 40.000 de lei, iar ornamentul din varful bradului costa 60.000 de lei. Sa nu uitam nici de bomboane! "Tentatia" dulce a bradului, poate fi cumparata cu 50-80.000 de lei/kg.

Carnaciori si cozonaci

De pe masa de Craciun nu pot lipsa carnaciorii, costita, sunculita, sarmalutele, friptura si cozonacii. Daca n-ati sacrificat un purcel, e musai sa porniti la cumparaturi. Preturile sunt piperate. Pentru un kilogram de pulpa fara os, platiti 150-160.000 de lei. Cei doresc sa simta mirosul costitei afumate si al carnaciorilor, vor fi nevoiti sa-si subtieze bugetul cu 80.000 de lei, respectiv 90.000 de lei. Gurmanzii care prefera sa se rasfete cu sunca au nevoie de 160-180.000 de lei/kg. Nici sarmalutele nu pot lipsi din meniu. Pentru un kg de carne tocata aveti nevoie de 80.000 de lei, sau puteti economisi 10.000 de lei, cumparand carne pentru tocat. Nici ciorba de burta nu e de neglijat. Un kilogram de burta gata feliata costa intre 80-100.000 de lei, iar smantana care nu poate lipsi din preparatul respectiv costa 60.000 de lei/kg. Dupa atatea preparate din carne, parca ar merge si niste cascaval. Acesta poate fi achizitionat cu 130-160.000 de lei/kg.

Prajituri

Gospodinele care nu se lauda cu talent de patiser pot apela la "specialisti". Nu e nevoie de programare, iar oferta e pe gustul tuturor. Cozonacii costa 35-50.000 de lei. Prajiturile se vand cu 130-160.000 de lei/kg. Cele care doresc sa-si uimeasca invitatii cu un tort, vor fi nevoite sa scoata din buzunar 160.000 de lei / kg de tort diplomat. Am terminat cu cumparaturile, va las sa trebaluiti prin bucatarie. Deja se simte mirosul de carnaciori si cozonaci aburinzi. Masa imbelsugata si Craciun fericit! A, sa nu uit: pofta buna!

Ioana LUCACEL



* Cetina SRL a demonstrat ca se poate!
CALITATE APETISANTA

O poveste care a inceput acum 10 ani si a depasit granitele basmului devenind realitatea de fiecare zi. Ceea ce la inceput parea doar un vis, azi este o realizare lipsita de enigme, bazata pe rigurozitate, ratiune si bun gust si la propriu si la figurat. "Cetina" este azi o marca traditionala deja pe piata a 15 judete din Transilvania, Banat si Moldova.

Motivatia asociatilor de la Cetina SRL a fost normala: doreau sa aiba propria afacere, sa stabileasca ei ce si cum trebuie facut, sa scape de munca la stat. Inceputul modest s-a rezumat la o masina de tocat manuala, un sprit de umplere, un mic spatiu inchiriat si 4 angajati. Vasile si Valeria Zah si Viorica Ardusatan visau la o fabrica de mezeluri ca in povestile europene. In ianuarie, au inregistrat firma si au cumparat primul utilaj (un cutter care prepara pasta ce urmeaza sa se transforme in ceea ce e indeobste cunoscut sub numele de salam). Afacerea a prins repede si a inceput sa prospere. Prin investirea profitului si contractarea unor credite bancare, s-a ajuns azi la o noua fabrica de productie ce poarta sigla Cetina SRL, s-au achizitionat utilaje de ultima generatie si s-a modernizat reteaua de distributie. Reporter: Care a fost strategia folosita de Cetina? Vasile Zah: In primul rand, ne-am impartit sarcinile, astfel incat fiecare dintre noi trei sa stapanim perfect sectorul de care raspundem. De-a lungul timpului au existat si divergente, dar au fost constructive si in final lucrurile au iesit foarte bine. Anul 2000 a insemnat recunoasterea calitatii produselor noastre, pentru ca am castigat locul I in topul judetean si unul din primele locuri in topul national al firmelor de profil. Ne mandrim cu inscrierea in standardele europene a intregii activitati si o piata de desfacere in peste 15 judete din tara.
Rep.: Obstacole?
V.Z.: Cand muncesti cu pasiune, nimic nu ti se pare greu. Astazi, pot sa spun ca perioada cea mai dificila este cea din prezent, pentru ca oamenii cumpara din ce in ce mai putina carne sau mezeluri, populatia e pauperizata si acest lucru se resimte si in vanzarile noastre.
Rep.: Cum va continua povestea dumneavoastra?
V.Z.: Pentru 2004, sper sa reusim sa incheiem investitiile incepute. Cu privirea spre viitor, indraznesc sa visez ca pana in 2007, Cetina SRL sa fie prima firma din judet care va face export in tarile civilizate ale Europei.
Rep.: Dorinte pentru 2004?
V.Z.: Sanatate, altfel nu se poate face nimic. Iar pentru clientii nostri, un an imbelsugat!

Lavinia COTARCEA



* Bursa vorbelor

Guvernul nostru s-a apucat serios de treaba. Ca tot omul, impacheteaza de zor cadouri, asaza cu grija fundita roz si purcede la onorat "prietenii". Nu va pregatiti sa primiti vreun dar, voi, cei care aveti fruntea zbarcita de grija zilei de maine! Amicii guvernantilor sunt in alta parte. Aruncati o privire spre Metrorex, Compania Nationala de Cai Ferate "CFR SA" si societatea "CFR Calatori". Sub brazii acestora au fost asezate generoasele cadouri. Cele trei companii au fost scutite de obligatiile aferente anului 2003 catre bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale de stat, de sanatate si bugetului asigurarilor pentru somaj. Daca "tragem linia", observam ca pretul cadourilor este de 2.685 de miliarde de lei! Si uite asa, a venit Craciunul. Economia e varza, cu umplutura din inflatie tocata, asezonata cu privatizari ratate (BCR, Petrom, sa nu mai pomenim de sectorul energetic). Sarmalele politicii economice romanesti fierb la foc marunt, nebagate de seama. Grija mare, domnule bucatar, ca s-or arde!

de Lavinia COTARCEA



* Punguta financiara

Plafonarea taxelor

Conform noului Cod Fiscal, aplicabil incepand cu anul viitor, consiliile locale pot majora taxele si impozitele locale cu cel mult 20%. Vechea legislatie permitea consiliilor locale sa aplice majorari de pana la 50% la taxe si impozite.

Despagubiri pentru grau

Producatorii agricoli ale caror culturi de grau au fost afectate de seceta vor primi despagubiri. Valoarea maxima a despagubirilor este de patru milioane lei pentru un hectar de grau calamitat. Pentru aceste masuri, Ministerul Agriculturii va pune la dispozitie 600 de milioane lei, pentru a se despagubi 150.000 de hectare.

Lacomia Romtelecom

Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a respins din nou solicitarea Romtelecom de majorare a tarifelor cu 66%. Compania trebuie sa se multumeasca cu o crestere de cel mult 10% deoarece ANRC a considerat ca argumentele invocate de companie nu sunt convingatoare.

Mihaela MIHALEA



* Bani prin Yahoo

Sistemul de plati internationale - PayDirect International - va permite transferul instantaneu de bani prin Yahoo, nefiind necesar ca destinatarul sa aiba un cont Yahoo si nici acces la Internet. Suma va fi trimisa de clientul Yahoo, iar destinatarul primeste in maximum sapte zile un card bancar utilizabil la peste 800.000 de ATM-uri din lume. Yahoo a precizat ca isi asuma costul de fabricare si de expeditie al cardurilor. Acestea vor functiona dupa principiul cardului bancar clasic, utilizatorul putand sa retraga suma integrala sau numai o parte din ea. Expeditorii vor putea suplimenta suma, in limita unei perioade de timp definite, pe site-ul Internet al PayDirect. Un transfer tipic va costa 5,95 dolari (4,85 euro) pentru expeditor si 1,50 dolari (1,22 euro) pentru destinatar, la fiecare tranzactie cu cardul. Banii se pot incasa la oricare dintre ghiseele societatii MoneyGram. Expeditorii vor primi si un card "virtual" pentru a efectua un apel telefonic cu o durata de cinci minute, pentru a anunta destinatarul ca transferul a fost efectuat.

Lavinia COTARCEA



* "Fericirea copilului tau e nepretuita!"
Bonus: Mos Craciun

Cine a spus ca Mos Craciun nu exista? Exista! Si pe deasupra poate fi inchiriat. Gratis! Una dintre ofertele prezente la mica publicitate apartine asociatiei familiale Iudita Nyari din Baia Mare. Il chemati pe mos, imortalizati momentul si platiti doar fotografiile sau caseta video. Mosul e bonus!

Vreti sa fiti siguri ca Mosul nu va ocoleste? Faceti-va o programare. Stati, nu e o gluma! Chiar puteti inchiria un Mos Craciun. Cum? Prin intermediul micii publicitati. "Doriti ca mosul sa-i daruiasca cadoul copilului dumneavostra? Nimic mai simplu, sunati la numarul 0722/255.461". Asa suna un anunt din mica publicitate prin care s-a nascut "afacerea Mos Craciun". Sau mai bine zis, bonusul. Adica imortalizati sosirea mosului si platiti numai fotografiile sau caseta video cu fericitul moment. Mosul e bonus! Neobisnuita idee apartine familiei Nyari, proprietara unei asociatii familiale care se ocupa cu filmari video si fotografii. "M-am gandit la chestia asta cu Mos Craciun inca de anul trecut. Gemenii mei aveau patru ani si am rugat-o pe cumnata mea sa se imbrace in Mos. Nu va pot descrie bucuria de pe fata copiilor. E altfel cand primesc cadoul de la Mos Craciun decat cand il gasesc sub brad. Li se lumineaza privirea. Orice copil trebuie sa-l primeasca pe Mos, macar o data. In fine, dupa ce i-am impacat pe micutii mei, am plecat la fetita nasei. Am mers pe jos, si lumea striga dupa noi: Atunci am zis ca ar fi o afacere buna. Nu am inceput anul trecut, pentru ca nu aveam actele necesare. Anul acesta am zis ca filmam sau fotografiem sosirea mosului si oamenii platesc numai pozele sau caseta video. Mosul e gratis. Ne facem reclama si facem fericiti si copiii", a spus Iudita Nyari, "sefa" Mosului.

Oferta cu bonus atractiv

La nevoie, familia Nyari dispune de doi Mosi, pe care ii puteti solicita chiar fara programare. Iar sotul Iuditei, adica mosul "de inchiriat" poate ajunge la dumneavostra cat ai zice peste, sau ma rog, Mos Craciun, pentru ca renii au fost inlocuiti cu o masina, iar costumul si replicile sunt pregatite demult. Grabiti-va, oferta e limitata! Mosul nu lucreaza decat pana in 25 decembrie.

Ioana LUCACEL

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.