Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Social-democrații și liberalii, în topul preferințelor românilor
Potrivit unui sondaj CURS, realizat recent la comanda PNL, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obține 35% din voturi, urmat de PNL cu 23% din voturi şi de AUR - 12%. Pe locul patru este USR, cu 11%. Comparativ cu precedentul sondaj, PSD pierde un procent, AUR pierde două procente, în timp ce PNL și USR cresc cu trei procente.
De asemenea, PMP reușește să atingă pragul electoral pentru accesul în Parlament. UDMR se menține la un nivel de 5% în intențiile de vot. PMP, care în precedentul sondaj avea 4%, a fost creditat cu 5% din voturi. Partidul fostului premier Victor Ponta, Pro România, ar obține 3% din voturi, în timp ce Partidul Umanist Social-Liberal, are 2%, iar partidul lui Liviu Dragnea, Alianța pentru Patrie, şi cel al lui Ludovic Orban, Forța Dreptei, au câte 1%.
Alianța dintre PNL şi PSD la guvernare este considerată utilă de un număr dublu de respondenți față de Alianța cu USR. Concret, doar 19% dintre participanții la cercetarea CURS consideră că alianța PNL-USR a fost una utilă. În schimb, 38% văd Alianța cu social-democrații ca fiind una utilă. Totodată, 40% dintre respondenți consideră alianța cu USR inutilă, iar 31% văd astfel Alianța cu PSD.
În continuare, la întrebarea cu privire la îngrijorările românilor, sondajul relevă că cei mai mulți respondenți, 53%, se declară îngrijorați de creșterea prețurilor, potrivit sondajului CURS de la începutul lunii aprilie. Războiul din Ucraina reprezintă o îngrijorare pentru 18%, corupția - 9 %, starea de sănătate - 6%, iar o eventuală criză politică doar 5%. Pandemia nu mai reprezintă o temere pentru români, proporția fiind de doar 3%.
Conform cercetării sociologice, românii preferă un venit mic și sigur în proporție de 69%, în timp ce un venit mare, dacă este nesigur, reprezintă o opțiune pentru 23%. 8% dintre cei chestionați au refuzat să se pronunțe.
Românii continuă să aibă cea mai mare încredere în biserică și armată, pe locul trei se află primăriile, iar mass-media ocupă locul al patrulea, cu 27% încredere multă și foarte multă, în schimb 70% declară că nu au încredere în mass-media. Parlamentul beneficiază de o încredere de 16%, președinția de 17%, iar partidele politice de 10%.
Liderii partidelor aflate în Parlament nu au avut comentarii publice față de acest sondaj. Unii exultă, alții privesc calendarul să vadă cât mai este până la alegerile următoare. Liderul PSD a făcut, în schimb, câteva precizări cu privire la viitorul Alianței de la Guvernare.
Marcel Ciolacu susține că, după alegerile parlamentare din anul 2024, cea mai bună soluție este tot o coaliție PSD-PNL-UDMR. Cât despre rotația premierilor, el a spus că aceasta va avea loc, așa cum s-a stabilit, în 2023, când va fi desemnat prim-ministru de la PSD.
„Aveam nevoie de o stabilitate politică. O avem. Acum trebuie să ne axăm asupra unei eficiențe guvernamentale. Și avem acest dialog în interiorul coaliției, chiar dacă prim-ministrul a devenit între timp președintele PNL și automat un adversar politic al meu și al PSD. Cred că am demonstrat, și eu și domnul Ciucă, că avem capacitatea de a ne uni și de a trage căruța în aceeași direcție, să încercăm să găsim cele mai bune soluții, în primul rând, pentru combaterea creșterii de prețuri”, a spus Ciolacu la o emisiune TV. El a precizat că, după alegerile din 2024, cum arată în acest moment procentele din sondaj şi formațiunile care vor intra în viitorul Parlament, soluția rămâne tot coaliția.