• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Aprilie , 2012

Salvatorii din Fărcaşa

Inaugurată la finele anului trecut, staţia SMURD din Fărcaşa, a patra din Maramureş, şi-a dovedit deja, în primul trimestru de activitate, pe deplin eficienţa, importanţa şi operativitatea. 

 

Timp mai redus de intervenţie la urgenţele medicale şi reducerea, de trei ori, a perioadei de la anunţarea unui eveniment până la sosirea salvatorilor. Adică, o investiţia pentru viaţă. Aceasta ar fi, pe scurt, cea mai bună definiţie a staţiei SMURD din Fărcaşa, cea de-a patra din Maramureş, care şi-a început activitatea în 20 decembrie 2011 şi deserveştre o populaţie de 16.453 de persoane din 5 comune şi 11 sate. Deja, la începutul acestui an, odată cu sărbătorirea a 2 ani de activitate SMURD în Maramureş, staţia de la Fărcaşa număra 29 de intervenţii, cifră care clasează această staţie în topul celor mai aglomerate divizii SMURD după Baia Mare şi Şomcuta Mare.

În ultima perioadă însă, nmărul intervenţiilor clasează staţia din Fărcaşa pe locul al doilea după cea băimăreană. Într-un comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Gheorghe Pop de Băseşti” al judeţului Maramureş se arată că: “în perioada 27.02.2012 – 04.03.2012 medicii, asistenţii şi paramedicii S.M.U.RD. Maramureş au executat 91 de intervenţii, de toate tipurile, pe întreg teritoriul judeţului. Din total, cele mai multe, 39, au fost la diverse afecţiuni medicale, 25 la traumatisme, iar 10 pentru asistenţa persoanelor. Cele mai multe acţiuni au fost cele ale personalului S.M.U.R.D. Baia Mare - 35, urmate de cele ale paramedicilor staţiei S.M.U.R.D. Fărcaşa - 18”. Numai în ultima săptămână, paramedicii din Fărcaşa au efectuat 16 intevenţii.

Nici colegii lor, pompierii, nu au avut un trimestru mai liniştit. Printre cele mai importante intevenţii se numără incendiul de la Ulmeni, din 26 martie: “în jurul orei 19.30,  prin apelul la numărul unic de urgenţă 112, a fost anunţată izbucnirea unui incendiu în localitatea Ulmeni, la fosta bază de recepţie a cerealelor (o hală dezafectată, cu suprafaţa de aproximativ 2.000  mp, acoperită cu azbociment). La faţa locului s-au deplasat cinci autospeciale (aparţinând Detaşamentului de Pompieri Baia Mare şi Punctului de Lucru Fărcaşa, respectiv Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Ulmeni, Băseşti şi Fărcaşa)”. O altă intervenţie a avut loc la mijlocul lunii martie în Buzeşti: “Punctul de lucru Fărcaşa a fost solicitat în jurul orei 13:38 pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Buzeşti. La faţa locului s-a deplasat o autospecială cu apă şi spumă încadrată cu cinci subofiţeri, care împreună cu localnici au reuşit să lichideze incendiul”. Tot în Buzeşti, la începul lunii martie, a avut loc un incendiu la o casă, pe care pompierii fărcăşeni ajutaţi de cei din Baia Mare au reuşit să-l stingă.

 

Ultima intervenţie a pompierilor a fost la Chelinţa: “În jurul orei 17.40, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Maramureş, a fost anunţat de izbucnirea unui incendiu de vegetaţie în satul Chelinţa, localitatea Ulmeni. Pentru lichidarea acestuia,  la faţa locului s-au deplasat două autospeciale cu apă şi spumă aparţinând Detaşamentului de Pompieri Baia Mare, respectiv Gărzii de Intervenţie Şomcuta Mare. Totodată, au intervenit şi două echipaje ale Inspectoratului  de Jandarmi Judeţean “Pintea Vitezul” de la Fărcaşa şi Ulmeni. Incendiul a fost lichidat, au fost afectate aproximativ 15 hectare de vegetaţie”.

 

Investiţii pentru viaţă

Primăria comunei Fărcaşa şi primarul Ioan Stegeran s-au implicat încă de la începutul poveştii S.M.U.R.D. în Fărcaşa în finanţarea acestui proiect pentru viaţă. Chiar dacă staţia deserveşte întreaga zonă, numai primăria Fărcaşa suportă cheltuielile lunare, cheltuielile cu investiţii şi echipamente. Până acum s-au alocat deja 1.000.000 lei pentru achiziţia clădirii şi reabilitarea ei, 23.800 lei pentru echipamentele personalului şi, lunar, 4.600 lei pentru navetă, combustibilul autospecialei şi utilităţi. De altfel, lucrările de reabilitare a clădirii continuă, iar valoarea lor totală a fost estimată la 500.000 de lei, fonduri pe care tot primăria Fărcaşa le asigură în întregime.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.