Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Slujire arhierească la Mănăstirea Lăpușul Românesc
În duminica a doua după Rusalii, 7 iulie 2024 – a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a slujit la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Lăpușul Românesc – Ruoaia, Protopopiatul Lăpuș, județul Maramureș, cu ocazia hramului paraclisului așezământului monahal de măicuțe.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară din curtea mănăstirii, în prezența numeroșilor credincioși și a autorităților locale.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul de Copii Tronos Junior al Patriarhiei Române dirijat de protopsaltul Ioan Balaban și de membrii Grupului psaltic „Sfinții Martiri Brâncoveni”.
La final, părintele protopop Florin Stan a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Sătmăreanul pentru prezența în mijlocul obștii monahale și pentru slujire și, din partea mănăstirii, în frunte cu monahia Maria Magdalena Drăguș, a oferit ierarhului o icoană cu chipul Sfântului Apostol Andrei și un coș cu flori.
După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a vizitat biserica mănăstirii care se află în construcție. Locașul ce urmează să fie zidit va avea hramurile „Buna Vestire” şi „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Scurt istoric:
Ridicarea Mănăstirii Lăpuşul Românesc a început la 2 octombrie 1994, când Preasfinţitul Părinte Iustin, pe atunci Arhiereu vicar, sfinţea temelia noului locaş de închinare pe un loc pe care, după istoria orală, a existat o mănăstire la 1315, iar după mutarea satului pe vatra actuală, mănăstirea a rămas în grija monahilor, care, la sfârşitul veacului al 15-lea, se vorbeşte de șapte vieţuitori. Datorită vitregiilor istorice, mănăstirea a dispărut, iar locul a fost marcat de localnici, secole de-a rândul, cu o cruce. Biserica mănăstirii a fost târnosită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin la data de 13 iunie 2004, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Amintim faptul că în anul 2017, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a pus piatra de temelie pentru această nouă biserică.
Text: Pr. Adrian Dobreanu – director Departament Comunicații Media-Online
Foto: Tudor Ciocotișan