• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 30 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Mai , 2021

Slujba Învierii Domnului, Sfânta Liturghie solemnă și slujba celei de-a doua Învieri la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

Marele praznic împă­rătesc al Învierii Dom­nului nostru Iisus Hristos din morți a fost așteptat cu multă bucurie de băimăreni și de cre­din­cioșii de pe întreg cuprinsul Epar­hiei Maramureșului și Sătma­rului, încât, deși cădea, sâmbătă, la cumpăna nopții, o ploaie ne­con­tenită, chiar cu fulgere și tunete, mai multe mii de credincioși, tineri și mai puțin tineri, au inundat curtea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, au umplut spațiul de jos al nivelului întâi al Catedralei, precum și spațiul de sus al viitoarei Catedrale propriu-zise, aflate în stadiul de pictură. Cu aproximație, au fost cu mult peste 7.000 de credincioși prezenți la Slujba de Înviere, veniți nu numai din municipiu, ci și băi­măreni din țară, unde își duc traiul de zi cu zi și își au domiciliul.
În asemenea atmosferă, cu foarte mulți credincioși bucuroși că au ajuns sărbătoarea Învierii Domnului, a sosit la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, sâmbătă, 1 mai 2021, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramu­reșului și Sătmarului, care a fost întâmpinat cu multă bucurie și evlavie de către credincioși, cu mult mai mulți decât în alți ani, deși condițiile vremii nu erau din cele mai bune.

 


 

Slujba Învierii Domnului
 

În dangăt de clopote și de toacă, Slujba Învierii Domnului din 2021 a început în interiorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, la ora 24.00, în fața Sfântului Altar, de unde Preasfin­țitul Părinte Episcop Iustin a oferit Sfânta Lumină tuturor credin­cio­șilor, trecând de-a lungul sfântului lăcaș cu fasciculul de lumânări aprinse, între credincioși aflându-se și primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș. Apoi, cântând Imnul Învierii, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, însoțit de soborul slujitor, de diaconi și teologi, a ieșit pe esplanada Catedralei, unde a oficiat Slujba Învierii, după ce preoții și credincioșii au înconjurat sfântul lăcaș de închinare. Soborul a fost însoțit de tineri din oraș și din Asociația Tinerilor Ortodocși ai Catedralei Episcopale Maramu­reșene (ATOCEM) cu icoane, ripide și torțe aprinse. Slujba Învierii s-a desfășurat pe esplanada din fața Catedralei, iar răspun­surile au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. O mare de lumini aprinse i-a însoțit în ploaie pe credincioși, formând o atmosferă feerică, produsă de marea bucurie a Învierii Domnului. Au fost luminile Învierii din acest an.
 

Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paști
 

După Slujba Învierii, soborul a coborât în biserica din subsolul Catedralei Episcopale, unde a început Sfânta Liturghie solemnă din ziua de Paști, oficiată, în conti­nuare, de întreg soborul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”. În sobor s-a aflat și Pr. dr. Adrian Roșca, băimărean, medic la Spitalul de Urgență „Floreasca” din București, unde lucrează de foarte mulți ani. În timpul Sfintei Li­turghii, la momentul consacrat, un foarte mare număr de credincioși s-a împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, aproape toți aceștia fiind din acei care nu au mâncat nici nu au băut nimic din seara Sfintei și Marii Joi. An de an, numărul acestora este tot mai mare și continuă acest obicei creștinesc străvechi ortodox. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, iar la priceasnă a cântat cunoscuta interpretă Maria Mihali, care, de mică, a crescut pe lângă copiii acestui sfânt lăcaș și a luat parte la toate activitățile pe care tinerii le desfășurau, iar acum, de fiecare dată când revine acasă, este prezentă în activitatea Catedralei.
Un obicei încetățenit în această parte de țară este ca în ziua de Paști să fie binecuvântate coșurile cu bucate și stropite cu agheasmă. Rugă­ciunea de binecuvântare a fost citită de Preasfințitul Părinte Episcop Iustin, iar stropirea cu agheas­mă a fost făcută de Părintele Arhimandrit dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic și misionar și mare ecleziarh al Cate­dra­lei Episcopale „Sfânta Treime”.
Ostenitorii Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” au oferit credin­cio­șilor în jur de 7.000 de pahare de pâine sfințită cu vin, binecuvântate, pe care credincioșii o iau dimineața pe nemâncate.
Un lucru deosebit de bun este că, pe toată durata slujbelor din această noapte, credincioșii din interiorul și exteriorul Catedralei au păstrat distanța regulamentară pre­văzută de reglementările de protecție împotriva infectării cu SARS COV-2.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.