Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Situație tensionată în Poienile de sub Munte Lemne de foc ioc. Oamenii amenință că dau foc mașinilor private care coboară cu lemn
Poienile de sub Munte - o localitate maramureșeană ce are mari probleme cu asigurarea necesarului de lemn de foc. Oamenii sunt deciși să protesteze chiar cu blocarea drumului ce leagă comuna de restul județului. Autoritățile locale au încercat să rezolve situația, dar lucrurile sunt mai complicate decât par la prima vedere. Am încercat să aflăm ce se întâmplă acolo, am luat legătura cu un consilier județean, am vorbit cu primarul și cu localnici. În plină criză energetică, cu războiul la o aruncătură de băț, oamenii din Poienile de sub Munte ne-au cerut ajutorul. Suntem ultima soluție înainte de un protest ce poate fi dur, rău, de necontrolat.
Poienile de sub Munte este o comună maramureșeană cu peste 10 mii de locuitori din care peste 90% sunt ucraineni. Se află într-o zonă muntoasă, adică „pădurea cade pe localitate”. Cu toate astea, anul acesta, începând din vară, localnicii, pentru prima dată, se confruntă cu probleme în ce privește aprovizionarea cu lemne de foc. Singura modalitate de încălzire, de asigurarea căldurii necesare pe timp de iarnă, este soba cu lemne. Cum sezonul rece vine mult mai repede în zonă, la 15 septembrie oamenii folosesc sobele la capacitate maximă, iar necesarul de lemne trebuia cumpărat din vară. Până în acest an, au spus cetățenii, nu au avut probleme cu aprovizionarea.
Pe de altă parte, la Ocolul Silvic Poieni, cu sediu în comuna Ruscova și de care aparține și Poienile de sub Munte, în urmă cu câțiva ani, a fost un scandal mare cu un pădurar ce a încercat să oprească tăierile ilegale de lemn.
Poienile de sub Munte este atestată documentar în anul 1353, făcând parte din teritoriul Cnezatului de Vale al neamului Bogdăneștilor, localitatea fiind întărită și hotărnicită în 1353 fiilor lui Iuga. După alte surse, din 1411 (Polyna), faptul că Poienile de sub Munte a făcut parte în 1353 din moșia Cuhea reiese clar din explicația pe care o face Ioan Mihali în diploma din 21 aprilie 1411. Astfel, el arată că moșiile prezentate în diploma din 1411, printre care și Poienile de sub Munte, erau ale lui Ion Vodă, fiul lui Ruszka-Polyana. Iuga Vodă era „frate dulce” cu Bogdan Vodă.
Cnezatul de Vale al Bogdăneștilor era situat pe Valea Vișeului și pe cursul superior al Izei, cu limita în defileul dintre Bârsana și Strâmtura. De-a lungul istoriei sale, Poienile de sub Munte a avut mai multe denumiri, astfel, în anul 1411, s-a numit Rusca Poliana, Poiana Ruscăi, Poiana Rusului, Poienile Rușilor, Rwzkopolania (Poiana Ruscăi); Polyana în 1457; Poyana în 1604; Havasmezei în 1900; Poienile de sub Munte între anii 1920-1940; Hovasmezei între anii 1940-1944 (în timpul ocupației hortiste); Poliana Pid Horo în 1945 și Poienile de sub Munte din anul 1945 până în zilele noastre.
În decursul ultimilor ani, localnicii din Poieni își procurau lemnul de foc de la Ocolul Silvic sau din pădurile celor care aveau suprafețe în proprietate. După ce a început scandalul retrocedărilor, iar pădurile au început să fie exploatate de către firmele private, de agenți economici privați, situația a devenit mai complicată pentru cetățeni. Partea bună a acelor ani a fost faptul că lemnul nu era vândut la prețuri foarte mari și oamenii putea să se aprovizioneze cu lemn de foc.
Acum, din vara anului 2022, poate chiar de când a început războiul din Ucraina, situația s-a schimbat. Statul român, prin Ocolul Silvic Poieni, nu a reușit să exploateze lemn suficient, fie că nu au oameni destui care să lucreze, fie că legislația este deficitară. Apoi, au fost introduse restricții de exploatare, din cauza scandalurilor care au avut loc anii trecuți. Una peste alta, oamenii din Poienile de sub Munte s-au trezit, la 1 septembrie, că nu au lemn de foc, nu au de unde cumpăra sau nu pot cumpăra, din cauza prețurilor foarte mari la agenții privați.
Pentru a înțelege ce se întâmplă în Poieni, am vorbit cu Adrian Vlad, consilier județean, un cunoscător al situației de acolo, el locuind în zonă. Alesul maramureșenilor a explicat ce se întâmplă și a oferit și câteva posibile soluții pe care cei în măsură ar putea să le pună în practică. „Există o problemă cu lemnele de foc pe valea Ruscovei. Am și fost prezent la o emisiune televizată cu primarul din Poieni pentru a dezbate mai pe larg acest subiect. Ocolul Silvic Poieni nu a pus la dispoziția cetățenilor, în special în Poienile de sub Munte, lemn de foc pentru această perioadă a anului. Din spusele primarului, Romsilva deține în Poienile de sub Munte peste 17 mii de hectare de pădure, iar acum trei săptămâni erau puși la dispoziția cetățenilor doar 300 de metri cubi de lemn. La un număr de 3000 de case. Foarte puțin. Oamenii sunt disperați, nu pot face rost de lemn de foc. Iar Romsilva se simte constrânsă de situație și spune că licitațiile care le are sunt ale unor firme care exploatează și nu îi poate obliga să dea lemnul cetățenilor. Ei preferă să vândă mai departe unor operatori economici. Este o situație incredibilă. Cine s-ar fi gândit că în Poienile de sub Munte nu este lemn de foc?! Primăria nu deține decât o suprafață de 40 de hectare de pădure. Din păcate, nu s-au retrocedat suprafețe de pădure așa cum ar fi fost normal și s-a ajuns într-o situație imposibilă. Trebuie spus că nu este treaba primăriei să asigure cantitatea de lemn necesară, dar primăria trebuie să aibă grijă de cetățeni și încearcă să facă tot ce se poate pentru rezolvarea situației. Eu sunt consilier județean și trăiesc în zonă, văd situația de acolo. Lemnele sunt foarte greu de procurat. Iar dacă reușești cumva să procuri lemne de foc, sunt foarte scumpe. Metrul cub ajunge la peste 500 de lei. În concluzie, situația este destul de disperată, cetățenii îmi trimit constant mesaje în care amenință că vor ieși în stradă, că vor bloca drumul. Mi-au spus că nu vor mai lăsa niciun operator economic să vină acolo pentru a lua lemn de foc. Și vine iarna!
Din câte am înțeles de la cei de la ocol, încă nu se poate exploata. Romsilva are doar anumite perioade în care exploatează lemnul de fag. Se spune că, din 15 septembrie, va începe exploatarea, dar este târziu. Poate și plouă și lemnul ud cum va fi folosit? Nu va mai arde. A fost la o întâlnire la căminul cultural, unde au fost invitați și reprezentanții Romsilva. Au venit cei de la Ocolul Silvic Poieni, au fost prezenți deputați - cel de la ucraineni - și reprezentanți ai Consiliului Local. S-a dezbătut câteva ore subiectul, iar în final nu s-a ajuns la nicio concluzie. Nu știu! Există o problemă legislativă. Sau ar trebui găsită o modalitate de a obliga operatorii economici ca o anumită cotă din ceea ce se exploatează să lase în comunitate. Și Romsilva să reușească să marcheze mai multă masă lemnoasă pentru populația din zonă. Operatorii economici sunt și de acolo, dar sunt veniți și din alte părți. Vă dați seama, lor nu le pasă de cetățeni, ei caută profit.
Primarul din Poieni a început cam din luna mai discuțiile pe această temă. Știu că i-a avertizat pe cei din Romsilva că se va ajunge în situația de acum. Chiar în urmă cu o săptămână, a avut loc o întâlnire la Sighet pe acest subiect. A fost prezent și prefectul județului.
Ar fi ideal dacă primării precum Poienile de sub Munte ar mai putea să solicite să retrocedeze suprafețe de teren cu pădure. După ce procesul de retrocedare s-a încheiat, legea nu mai permite astfel de retrocedări. Este păcat ca o primărie așa de mare să nu dețină o suprafață de pădure mai mare. Și sunt alte UAT-uri care au peste 500 de hectare în Poienile de sub Munte. Chiar și UAT-uri de pe Valea Izei”, a declarat Adrian Vlad, consilier județean.
Dar cea mai interesantă informație obținută de la Vlad a fost faptul că localități învecinate cu Poienile de sub Munte dețin suprafețe de pădure în zona comunei care nu are lemn de foc pentru cetățeni.
Primarul din Poienile de sub Munte, Alexa Chifa, știe ce se întâmplă, el fiind în contact cu cetățenii localității.
„Oamenii sunt extrem de nemulțumiți. Avem o mare criză a lemnului aici la noi. Sunt păduri, dar în administrarea statului. Am avut mai multe demersuri și la Direcția Silvică. Am încercat să identificăm soluții, să vedem cum putem stabiliza situația. Din păcate, este un deficit de oameni și la Ocolul Silvic Poieni. Și este problema cu agenții economici și toate astea au dus la situația de acum. E un pic mai complicat. În plus, sunt restricții pe o anumită perioadă de timp și nu se pot face tăieri pe unele loturi, partizi. Oamenii sunt nemulțumiți și vor să iasă, să protesteze. Asta tot încerc să le explic celor de la Ocolul Silvic Poieni și la Direcția Silvică, pentru a evita orice neplăcere și blocări de drumuri. Până la urmă, lumea asta va face. Apoi, există și legislația asta de acum ce pune piedici la multe lucruri. Trebuie să treci prin licitații, trebuie să parcurgi multe etape până să ajungi să tai acel lemn de foc. Noi suntem în slujba cetățenilor și trebuie să facem tot posibilul să îi ajutăm. Altfel, vom ajunge în situația tăierilor ilegale. Ce să facă oamenii? Cum ai nevoie de mâncare, ai nevoie și de lemn de foc. În iernile geroase care sunt în zona noastră nu poți decât cu lemn de foc. Nu avem alternativă. Pe curent electric să te încălzești?! Poate e și mai costisitor.
Din ce am înțeles, se fac exploatări, pe partizi accidentale, secundare. Le-am pus la dispoziția celor de la Ocol un depozit și să ne aducă către 1000 de metri cubi. Se va mai vinde lemn pe platforme primare, unde au ei amenajate. Iar acum, la 15 septembrie, se ridică restricțiile de tăiere în partizile principale și vor începe acolo exploatări. În perioada verii nu se poate face exploatarea, este o prevedere legislativă. Deci, vor începe exploatările. Sunt mai mulți agenți economici care au cumpărat lemnul pe picior. Ei vor exploata și vor vinde mai departe populației, bineînțeles, la prețuri stabilite de ei. Nu le poți impune la cât să vândă. Ocolul Silvic are un preț fix, stabilit de ei și care este acceptabil pentru populație. În primăvară se vindea cu 320 de lei metrul cub, din depozit. Iar agenții economici îl vând cu 500 de lei metrul cub. Din această cauză sunt și mai multe nemulțumiri. Din păcate, Ocolul nu are cum să pună la dispoziția populației toată cantitatea de lemn necesară, orice-ar face. Și vin agenții economici care fac acest lucru.
Ce am mai înțeles, sunt unele ocoale silvice care au cantități de lemn în plus și vor încerca să aducă la noi, pentru a suplimenta oferta Ocolului de aici. Ar mai fi de spus că sunt multe păduri cu restricții. Există zone unde nu se poate tăia în urma controalelor și a tuturor problemelor care au fost pe aici. Deci, sunt și restricții”, a spus primarul Chifa.
Am vorbit cu mai mulți cetățeni din Poieni și opinia generală a fost că situația actuală este o bătaie de joc la adresa lor.
„Ce se întâmplă în Poieni este o mare măgărie! Mă refer mai ales la situația bătrânilor și a celor care au persoane cu handicap în îngrijire. Oamenii ăștia au o pensie de șase, șapte sute de lei. Din ce să își cumpere lemnele astea scumpe? Că a crescut și prețul la lemnele de foc. Apoi, cumperi, dar vin cu foarte mare întârziere. Se spune că restricțiile sunt până în 15 septembrie. Dar, la noi, în 15 septembrie sobele deja duduie. Eu am pus deja aseară lemne în centrală. Gândiți-vă la cei care nici nu au bani, nici ajutor să se descurce. Iar frigul vine la noi devreme. Este o mare măgărie, cum spuneam, că oamenii nu se pot aproviziona din timp și la prețuri mai rezonabile. Și mai este o problemă. Chiar dacă au bani, nu pot cumpăra lemne pentru că nu au de la cine. Sistemul privat exploatează lemn de foc și fag, și molid, de toate! Pe cei de la Ocolul Silvic nu prea îi interesează, asta-i toată problema. Până acum, ei trebuiau să exploateze. Primăria le-a oferit un depozit să exploateze și de acolo să vândă. Au acolo vreo 80-90 de metri cubi și au zis că, deocamdată, nu au cum să vândă! Asta nu înțeleg. Dacă lemnul este în depozit, de ce nu îl dai?
Ceea ce se întâmplă...până acuma nu a fost. E debandadă totală! Săracii oameni, cei cu probleme nu au cu ce să cumpere și nu au de unde să cumpere. E problema prețului și a produsului.
Chiar am vorbit cu o bătrânică cu pensie de 700 de lei. Mi-a spus că a strâns 35 de milioane să își cumpere lemne de foc. A zis că fără mâncare rezistă, dar în frig nu. Măcar să își cumpere lemne.
Oameni îs hotărâți să protesteze și nu prea. Aici e problema. Nu îi înțeleg pe unii. Ar trebui să blocăm drumul județean. Care ar fi problema? Sistemul privat poate să exploateze? Am zis că, dacă până peste o săptămână nu reușesc să cumpăr lemne, de acolo încolo, dacă am prins o mașină care coboară cu lemne, i-am dat foc. Fără să mă ascund. Îi dau foc. Eu lucrez în străinătate și ar fi trebuit să fiu la lucru de trei săptămâni. Nu pot merge, că nu reușim să cumpărăm lemne pentru familie. Mare porcărie. Le voi da foc!”, a spus Ivan Holdiș, un cetățean supărat din Poienile de sub Munte.
Am încercat să vorbim și cu cei de la Ocolul Silvic Poieni, cu sediul în Ruscova. Dar telefoanele au sunat în gol. Am apelat de mai multe ori, dar nu a răspuns nimeni. De, or fi la exploatat lemne de foc pentru populație...