• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Mai , 2018

Situația depozitului ecologic de la Sârbi, prezentată în detaliu de expertul Dan Păunescu de la Facultatea de Hidrotenică din București

22 de proiecte aflate pe ordinea de zi și cinci proiecte suplimentare au fost votate de cei 33 de consilieri județeni, din totalul de 35, prezenți la ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, desfășurată joi, 26 aprilie 2018, de la ora 12.00, în Sala „Bogdan Vodă” a instituției județene. Un proiect care a atras extrem de multe aprecieri pozitive din partea consilierilor județeni a fost cel privind acordarea titlului de cetățean de onoare lui Dumitru Fărcaș, o emblemă a culturii și a artei muzicale maramureșene.
Un alt proiect extrem de important a fost cel privind depozitul ecologic de la Sârbi, Fărcașa, unde consilierii județeni au votat pentru acordarea sumei de 150,03 mii lei în vederea realizării de investigații suplimentare pentru protejarea investiției. „Suntem în măsură, în urma discuțiilor pe care le-am avut cu experții, să putem să spunem public unele lucruri, astfel încât foarte multă lume care dorește să știe cum vom respecta termenele, să afle că vom finaliza proiectul Sistemului Integrat de Management al Deșeurilor, în anul 2018. Potrivit experților, nu sunt lucruri foarte complicate pe care trebuie să le facem, însă trebuie să luăm anumite măsuri în regim de urgență. Reamintesc faptul că, atunci când actualul executiv și-a preluat atribuțiile, proiectul era realizat în proporție de aproximativ 10%, iar în prezent gradul de realizare a ajuns la 80%, în mai puțin de doi ani de zile. Avem obligativitatea de a respecta ad literam proiectul și implicit contractul de finanțare, deoarece vorbim despre bani europeni. Odată ce vom finaliza acest proiect, putem să ne gândim la proiecte complementare”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Despre alunecările de teren înregistrate la Sârbi, dar și despre cum se poate pune în siguranță construcția realizată a vorbit Dan Păunescu, șeful catedrei de Construcții hidrotehnice și alimentări cu apă și canalizări la Facultatea de Hidretehnică din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, care a arătat că este la curent cu tot ce se realizează pe plan mondial în acest domeniu. Dan Păunescu a precizat că a intrat în acest proiect în urma licitației care a fost organizate de Consiliul Județean Maramureș pentru oferirea unei expertize, colaborând cu o firmă de construcții din Constanța. În informarea făcută plenului CJ, care a durat aproximativ o oră, a subliniat faptul că, a analizat în detaliu întregul proiect realizat până acum și a constatat vulne­rabilități în gândirea documentației, încă de la început. Cu toate acestea, a concluzionat că există soluții pentru oprirea alunecărilor de teren și acestea pot fi rezolvate prin măsuri strategice.
„Nu vreau să rămână în urma noastră o lucrare de care să ne fie rușine, vrem să lăsăm ceva de care să vă folosiți. Lucrez în domeniul alunecărilor de teren din anul 1988, iar alături de directorul firmei din Constanța, participăm la toate întâlnirile de lucru care au loc în Maramureș, la toate discuțiile pe tema SMID Fărcașa. Acest proiect a parcurs toți pașii birocratici prin faptul că s-a făcut studiul de fezabilitate, s-au ales proiectanții, s-au realizat și analizat proiecte, s-a făcut studiul geo, există o documentație extrem de stufoasă care dovedește faptul că, instituția Consi­liului Județean Maramureș și-a făcut treaba. Când am ajuns în zona Sârbi am văzut nenumărate alunecări de teren, cantități enorme de apă, zone din amplasament la care nu puteai ajunge, iar o parte din platformele tehnologice erau puse în pericol de situația creată. Noi, ca experți, trebuie să spunem dacă e bine sau rău ce s-a făcut și ce trebuie făcut pe mai departe. Am constatat că proiectul era extrem de vulnerabil, mai ales privind studiile inițiale, care au fost deficitare. Totuși, m-am ocupat de multe situații de alunecări de teren în aceste trei decenii de activitate și nu am înregistrat până în prezent niciun eșec, motiv pentru care am convingerea că vom rezolva și problema de la Sârbi. În luna octombrie a acestui an proiectul va fi finalizat, iar expertiza mea va fi una încununată de succes și de această dată, oferind soluții utile pentru fiecare alunecare de teren”, a declarat Dan Păunescu.

Acesta a prezentat și un film video cu alunecările de teren de la Sârbi, dar și variantele pe care le prevede pentru rezolvarea acestei situații, la final răspunzând tuturor întrebărilor adresate de consilierii județeni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.